Korkeammin koulutetut vanhemmat rokottavat vähemmän lapsiaan ja syöttävät vähemmän sokeria ja GM-ruokia

Vanhempien koulutustasolla on vaikutusta lasten ruokavalion terveyteen ja rokotuksiin. Alemman koulutustason vanhempien lapset syövät keskimäärin lihottavampaa ruokaa, eli vähemmän kasviksia ja hedelmiä ja enemmän teollisia eineksiä ja geneettisesti muokattuja ruokia. He saavat myös 70 % todennäköisemmin kaikki rokotukset.

Korkeasti koulutetut vanhemmat välttävät rokotuksia

Ennen vuotta 1998 korkeasti koulutetut vanhemmat valitsivat lapsilleen 8 % todennäköisemmin MPR-rokotukset kuin vähemmän koulutetut vanhemmat. Vuoteen 2002 mennessä tämä rako oli kuroutunut umpeen ja itse asiassa sen jälkeen tilanne on kääntynyt toisin päin, eli korkeammin koulutetut valitsevat pienemmällä todennäköisyydellä lapsilleen MPR-rokotukset.

Tiettyihin rokotuksiin liittyneet ristiriidat näyttävät myös vaikuttaneen muiden lapsuusiän rokotusten hyväksyntään: vuoden 1998 jälkeen korkeasti koulutetut vanhemmat vähensivät myös muiden, ei kiistanalaisten, lapsuusiän rokotusten ottamista lapsilleen. Tämä varmasti ilahduttaa rokotusten vastustajia, sillä se merkitsee vanhempien ja muun väestön keksineen myös rokotusten kätketyt myrkyt.

Korkeasti koulutettujen vanhempien terveysvalinnoilla on myös laajempaa merkitystä, sillä yleisesti arvioituna paremmin koulutetut ovat keskimäärin terveempiä. Tämä saattaa johtua siitä, että he ovat paremmin tietoisia keinoista saavuttaa terveellisempiä tuloksia. Tiedot MPR-rokotusten terveysvaikutuksista aiheuttivat muutoksia ensimmäiseksi juuri korkeasti koulutettujen vanhempien suhtautumisessa, mikä vahvistaa em. teoriaa.

Eräs toinen tutkimus, joka julkaistiin PLOS Medicinessä, osoitti, että korkeasti koulutetut vanhemmat olivat vähemmän taipuvaisia sallimaan tyttärensä HPV-rokotuksen. Tämä vahvistaa todisteita siitä, että rokotuskampanjoita vastaan eivät taistele niinkään kouluttamattomat ihmiset tietämättömyyttään, vaan ylemmän keskiluokan ihmiset, joilla on korkeakoulututkintoja.

Ihmiset ovat pikkuhiljaa saamassa enemmän tietoa vaihtoehtoisista medioista ja pystyvät kyseenalaistamaan terveysviranomaisten ja lääkäreiden pseudotieteen, joka muodostaa pääosan rokotteiden virheinformaatiosta. Amerikkalaisvanhemmat ovat myös alkaneet lykätä tai kieltäytyä lastensa rokotuksista huolimatta terveysviranomaisten painostuksesta. Tutkimus julkaistiin Vancouverin kansainvälisessä konferenssissa pari vuotta sitten ja sen mukaan vuonna 2003 vain 22 % kieltäytyi tai lykkäsi lapsensa rokotuksista ja vuonna 2008 luku oli jo 39 %.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että alemman tuloluokan perheet rokottavat vähintään 70 % todennäköisemmin lapsensa kuin korkeamman tuloluokan perheet. Tri Josephine Campbell kommentoi tutkimusta: ”Tämän hetkiset tilastotiedot kertovat rokottamatta jättämisen olevan selvästi suositumpi vaihtoehto. Oman ja kollegoideni vastaanottojen kokemusten mukaan ainakin 50 % tai enemmän vanhemmista eivät rokota lapsiaan lainkaan.”

The American Journal of Public Health –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jossa seurattiin 11.860 perhettä, havaittiin äitien, jotka eivät olleet käyneet loppuun lukiota vastaavia tai korkeampia jatko-opintoja, saattavan lastensa rokotussarjan loppuun 16 % todennäköisemmin kuin korkeakoulututkinnon saaneet. Tummaihoisten lasten rokotukset olivat 11 % todennäköisemmin kesken ja latinalaisamerikkalaisten taas 11 % todennäköisemmin rokotusohjelman mukaiset. Ottamatta huomioon rotua tai kansallisuutta köyhien lapset olivat yhtä todennäköisesti rokotettuja kuin rikkaimpien lapset.

Tilastot osoittivat alempien yhteiskuntaluokkien ja alemman koulutuksen omaavien vanhempien rokottavan tehokkaammin lapsensa, kuten myös latinalaisamerikkalaiset ja tummaihoisten köyhät perheet.

Tutkijat havaitsivat Yhdysvalloissa selvät tilastolliset pudotukset useissa lasten normaalin rokotusohjelman rokotuksissa. Vuosien 2008 ja 2009 välillä MPR-rokote (tuhkarokko, vihurirokko ja sikotauti) väheni 93,5 prosentista 90,6 prosenttiin, DTP-rokote (kurkkumätä, hinkuyskä ja jäykkäkouristus) väheni 87,2 prosentista 85,4 prosenttiin ja vesirokkorokote väheni 92 prosentista 90,6 prosenttiin.

Vähemmän sokeria ja GM-ruokia korkeasti koulutettujen lapsille

Kansainvälinen asiantuntijaryhmä kahdeksasta Euroopan maasta on analysoinut vanhempien koulutustason ja lasten ylipainoon liittyvien ruokailutottumusten välisen suhteen. Lasten ruokavalio- ja elämäntapatottumuksiin liittyvä terveystutkimus (IDEFICS) sisälsi 14.426 lapsen tiedot iältään 2 – 9 vuotta Saksasta, Italiasta, Espanjasta, Belgiasta, Unkarista, Ruotsista, Virosta ja Kyprokselta.

Tulokset julkaistiin Public Health Nutrition –lehdessä ja ne vahvistavat teorian, jonka mukaan alemman koulutustason vanhemmat syöttävät lapsilleen enemmän sokeripitoisia ja teollisesti käsiteltyjä ruokia kuin korkeamman koulutustason vanhemmat, jotka syöttävät lapsilleen enemmän ravintoarvoiltaan laadukkaampia ruokia, mukaan lukien kasviksia ja hedelmiä. Teollisesti käsitellyt ruoat sisältävät eniten geneettisesti muokattua maissia ja soijaa, jotka ovat myös maailman yleisimmät geenimuokatut organismit (GMO).

”Suurin ero eri koulutustason perheiden ruokailutottumuksissa oli hedelmien, kasvisten ja makeiden juomien kulutuksessa”, selittää Juan Miguel Fernandez Alvira, tutkimusjohtaja ja Zarazogan yliopiston tutkija. Tutkijoiden mukaan tämä tarkoittaa suurempaa ylipainon ja lihavuuden riskiä alempien yhteiskuntaluokkien lapsille ja mahdollisesti kohonnutta todennäköisyyttä sairastua, erityisesti heikon ravintoarvon teollisista ruoista ja GM-ruoista, joiden tiedetään aiheuttavan syöpää, allergioita ja ylipainoa.

Lasten ravitsemus

Lapsuus kahdesta ikävuodesta neljääntoista on voimakkaan kasvun aikaa, jolloin energian ja ravintoaineiden tarve kasvaa. Siitä huolimatta Maailman Terveysjärjestö varoittaa nuorimpien ruokavalion tarkkailun tärkeydestä, sillä lähes 40 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta kärsi ylipainosta vuonna 2010. Itse asiassa suositukset yli kaksivuotiaiden ruokavaliosta eivät poikkea paljoakaan aikuisten suosituksista. Lasten ruokavalion tulisi sisältää hedelmiä, kasviksia ja puhtaimpia luonnonmukaisia rasvatonta lihaa, kalaa, kananmunaa ja pähkinöitä.

Ruokavalio- ja ravintoasiantuntijat suosittelevat vanhemmille laajan ruokavalikoiman tarjoamista lapsille, eikä ruoan käyttämistä käytöksen palkitsemisen tai rangaistuksen muotona. Asiantuntijat uskovat, että tämän ikäiset lapset osaavat itse päättää, minkä verran syövät, kunhan ruoka on aina terveellistä ja ravitsevaa.

 

Alkuperäinen artikkeli: http://preventdisease.com/news/13/032813_More-Educated-Parents-Less-Likely-To-Vaccinate-and-Feed-Children-Sugar-and-GMO-Foods.shtml

4 kommenttia

  1. No johan pomppas ja korkealle tuo rokotejuttu. Nauroin valitettavasti parrattomaan partaani kun tuli sikapiikkien ja influenssapiikin aika, niin meillä ainakin osastonhoitaja ja sairaanhoitajat olivat ensimmäisenä piikille menossa ja esim. minä kolmannella asteella ammattilaishoitajien joukossa, en todellakaan olisi ollut niin tyhmä että olisi tullut edes pieneen mieleeni mennä ottamaan sitä myrkkypiikkiä. Myös lihavuusongelma näkyy meillä olevan siellä yläpään portaissa. Vitamiinitkin on näköjään kauhistus mutta pulla ja vaalea leipä sekä kevyttuotteet margariineineen ja valkoisine sokereineen kyllä kelpaa + karkit. Että se siitä yleissivistyksestä ja terveydestään hyvää huolta pitävästä eliitistä. Ainakin meidän työporukat se yläpuoli ottaa kaikki mahdolliset rokotteet lapsilleen ja itselleen. Osaavat varmaan ruokkia myös lapsensa kaupan eineksillä lisäaineineen kun on aina kiire. Että tällaista. Tuo nyt ei pidä paikkaansa että korkeammin koulutetut olisivat kärryillä ravintoasioista yms. Kyllä se on mielestäni sisäsyntyinen juttu eikä liity mitenkään koulutustasoon.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
  2. Mihin mahtaa hävitä tekstit? Niin tuossapa onkin lukemisen arvoinen artikkeli. Esim. siitä ketkä rokottavat vähiten lapsiaan.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat