Ksenoestrogeeni: mielensäpahoittajien valtakunnan moottori

Tuntuuko sinustakin, että suomalaiset loukkaantuvat nykyään aivan naurettavista asioista? Väitän, että jos poliitikko olisi kymmenen vuotta sitten sanonut Olli Rehniä ”Brysselin Bobrikoviksi”, asiasta tuskin olisi noussut mitään haloota saatikka skandaalia.

Tuskin kukaan itseään pätevänä journalistina pitävä olisi myöskään siihen aikaan kehdannut nostattaa Helena Erosen hihamerkki -pakinasta noussutta naurettavaa kohua. Kun Aamulehdestä lukee vaikka toimittaja Martti Mörttisen nyyhkytystä, tulee mieleen, että onko hän krapuloissaan palkannut teini-ikäisen sukulaistyttönsä vuodattamaan murrosikäisen tuskaansa paperille.

Haluamatta mitenkään loukata naisia on pakko todeta, että suuri osa miehistä on nykyisin paljon pahempia akkoja kuin akat itse. Ja tällä siis viittaan ylitunteellisuuteen.

 

Yleinen neitiytyminen voi johtua ksenoestrogeeneistä

Suvis+itkee+tMistä tälläinen henkinen yliherkkyys johtuu? Kuulemma ajat muuttuvat ja sille ei voi mitään. Ilmiölle voi kuitenkin olla myös ihan kemiallinen syy. Altistumme päivittäin tuhansille kemikaaleille. Osa lienee suhteellisen vaarattomia, mutta monet vaarallisia.

Länsimaisen miehen yleiseen neitiytymiseen voivat olla syynä nk. ksenoestrogeenit (tunnetaan myös nimellä xenoestrogeenit). Ne ovat ympäristössämme esiintyviä kemikaaleja, jotka toimivat elimistössämme estrogeenin (naishormonin) lailla. Toisin sanoen: kun ksenoestrogeeniä tulee elimistöömme, kehomme luulee sitä naishormoniksi. Näitä yhdisteitä esiintyy ympäristössämme aina kosmetiikasta ja muovipulloista ruokaan ja ruokapakkauksiin.

Tunnetuimpia ksenoestrogeenejä ovat mm. ftalaatit, bisfenoli A (BPA) ja parabeenit. Ftalaatteja käytetään muovien pehmentämiseen ja liimojen, väriaineiden ja erilaisten tekstiilien valmistuksessa. Bisfenoni A on tärkeä muovin rakenteeseen vaikuttava ainesosa. Parabeeneillä on bakteereita ja sieniä tappava vaikutus ja siksi niitä käytetään yleisesti mm. shampoissa, ihovoiteissa, meikeissä, suihkugeeleissä, itseruskettavissa suihkeissa, lääkeaineissa ja hammastahnoissa.

 

Joitakin ilmiötä, joiden epäillään johtuvan (ainakin osittain) ksenoestrogeeneistä

Miehillä:

Mm. erektiohäiriöt, ejakulointivaikeudet, seksuaalinen haluttomuus/kyvyttömyys, huono sperman laatu, lihaskato, nk. manboobsit (miehellä kasvaa rinnat), voimakkaat mielialavaihtelut, masennus. Sikiöaikana runsaille ftalaattimäärille altistuneiden poikalasten testosteronimäärän on tutkimuksissa todettu olevan keskimääräistä alhaisempi ja poikien käyttäytyvän leikki-iässä erilailla kuin pojat yleensä. Monet tutkijat epäilevät myös kives- ja eturauhassyöpien lisääntymisen johtuvan ksenoestrogeeneistä.

USA:ssa on havaittu miesten keskimääräisen testosteronitason laskeneen vuodesta 1980 lähtien yhdellä prosentilla/vuosi.

carl-haglund,+sotaherra+t

Turun yliopiston professorin Jorma Topparin johtama tutkimus osoitti maaliskuussa 2011, että suomalaisten miesten sperman laatu on romahtunut tuntemattomasta syystä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Samansuuntaisia tutkimustuloksiahan on jo aiemmin todettu mm. Tanskassa. Lue lisää: MedicalNewsToday, Yle, JCEM, HS.

Naisilla:

Epäillään yhteyttä mm. endometrioosiin (kohdun limakalvon sirottumatauti) sairastumiseen, immuunijärjestelmän heikkenemiseen, kilpirauhastoiminnan häiriöihin sekä lisääntymisongelmien kasvuun.

Endometrioosipotilailla puolestaan esiintyy tavallista enemmän ainakin autoimmuunitautia, fibromyalgiaa, kroonista väsymystä, allergioita, kilpirauhasen vajaatoimintaa, erilaisia atooppisia oireita. Ksenoestrogeenit aiheuttavat naisilla keskivartalolihavuutta (ns. kaljamaha) ja saattavat voimistaa kuukautiskipuja ja aiheuttaa PMS-oireita.

Myös yhteyttä masennukseen epäillään. Journal of Applied Toxicology (Volume 24, Issue 1) kertoi vuonna 2004, että eräässä tutkimuksessa parabeeneja (eniten metyylibarabeenia) on löydetty 18 tapauksessa 20 tutkitusta rintasyöpäkasvaimesta. Lue lisää: NCBI 1, 2, 3.

 

Mistä niitä sitten saa?

Vesipulloista, muoviastioista (etenkin jos lämmität niissä ruokaa), kassakuiteista, kosmetiikasta, joka on valmistettu ei-luonnollisista ainesosista.

Pieniä määriä juomatölkeistä. Teflonpannuista ja -kattiloista. Lihasta, maitotuotteista, kahvista ja kasviksista, jotka eivät ole luomua. Tavallisista pyykki-, tiski- ja siivousaineista, joita ei ole ostettu luomu- tai ekokaupasta.

Lue lisää: SpringerLink, HS, Health Canada.

 

Esimerkkejä tavallisimmista ksenoestrogeeneistä

-Bisfenoli A eli BPA (muovinkovettaja, mm. säilykepurkeissa, muoveissa, löytyy usein myös ruuasta)

-Dieldrin (hyönteistorjunta-aine)

-DDT (hyönteistorjunta-aine, vaikka on kielletty yli 30 maassa, sitä löytyy edelleen tuontielintarvikkeista ajoittain)

-ftalaatit (muovinpehmentäjiä)

-Oktyyli-metoksisinnamaatti eli OCM ja oktyyli-dimetyyli-PABA (kosteus- ja aurinkovoiteissa)

-polykloorattu bifenyyli eli PCB (liimoissa, maaleissa, voiteluaineissa, löytyy myös ruuasta ajoittain)

-P-nonyylifenoli (PVC-muoveissa, jäänestoaineissa, maaleissa, puhdistusaineissa, spermisideissä)

-Parabeenit (kosteusvoiteissa, hiustuotteissa, kosmetiikassa)

-4 MBC (aurinkovoiteissa)

-Polybromatut difenyylieetterit PBDE (palonestoaineita, löytyy nykyisin ihmisistä, eläimistä ja ruuasta)

 

Esimerkkejä erityisen haitallisista muoveista

PC eli polykarbonaatti:

Yleisimpiä käyttökohteita ovat pehmeät juomapullot, säilykepurkkien sisäosat ja lasten tuttimukit. Sisältää bisfenoli A:ta.

PVC eli vinyylikloridi:

Sisältää ftalaatteja. Sen lisäksi että ne häiritsevät kasvuhomonin ja testosteronin tuotantoa, ne ovat karsinogeenejä (aiheuttavat syöpää).

Polystyreeni:

Yksi yleisimmistä muoveista. Siitä valmistetaan astioita, muovisia ruokailuvälineitä, take-away -ruokailupakkauksia ja lihojen ym. elintarvikkeiden pakkauksia. Karsinogeeninen. Huom! EI SAA KOSKAAN KUUMENTAA!

 

Kuinka ksenoestrogeenejä voi välttää?

Muovia on kaikkialla, joten sen vältteleminen täydellisesti on mahdotonta. Omilla valinnoilla voi kuitenkin vähentää altistumista huomattavasti. Kannattaa välttää muoviin pakattuja juomia, ruokia ja huonolaatuisia kosmetiikkatuotteita (eli suosia luontaiskosmetiikkaa). Havaintojeni perusteella apteekissa on tasan yksi perusvoide ilman parabeenejä, nimi on Decubal Original Clinic Cream. Lisäksi on yksi parabeenitön (ja lisäaineeton) hyvä voide atooppiseen ihottumaan nimeltään Physiogel.

Älä osta ruokaa, joka on pakattu PVC-muoviseen tai polykarbonaattimuoviseen pakkaukseen, jos ei ole aivan pakko. Kaikki kuumuus, kuten esim. kuuman veden laskeminen polykarbonaatista valmistettuun pulloon, kiihdyttää huomattavasti bisfenoli A:n liukenemista.

Jos on mahdollisuus valita, suosi aina lasisia säilytysastioita, purkkeja ja pulloja. Tumma lasi on usein paras valinta, koska se suojelee esimerkiksi oliiviöljypullossa arvokkaita rasvahappoja valolta (valo nopeuttaa härskiintymistä).

Rasvaisia ruokia ei kannata säilyttää muovipusseissa, joita ei ole tarkoitettu rasvaisille ruuille. Esim. pehmitinaineet (ftalaatit) irtoavat rasvaliukoisina helpoimmin. Huom! Ftalaatteja käytetään myös leluissa ja vauvojen alustojen pinnoitetuissa kankaissa! Heitä teflonpannut ja kattilat pois, osta tilalle valurautaiset tai keraamiset ruuanlaittovälineet. Muoviset paistinlastat ja muut välineet voi korvata puisilla.

Vaihda kaikki kosmetiikka luonnonkosmetiikkaan, jota löytyy mm. luontaistuotekaupoista. Varsin laadukkaita luontaisia kosteusvoiteita, shamppoita ja meikkejä voi tilata mm. IHerbistä kohtuulliseen hintaan.

 

Pidä silloin tällöin DIM-kuuri

Löytyy myös kaksi luonnonainetta, joilla voi puhdistaa elimistöä ksenoestrogeeneistä ja samalla hellävaraisesti ”boostata” testosteronitasoa. DIM (diindolylmethane) ja kalsium-D-glukaraatti ovat vaarattomia luontaistuotteita, joita käytän itse kuuriluontoisesti 2-3 kertaa vuodessa purkin kerrallaan. Henkilökohtaisesti pidän DIM:ä tehokkaampana. Annostusohjetta kannattaa noudattaa. Aineet olen tilannut IHerbistä.

transumuslimi+3t2

Ainakin kuurin aikana voisi olla järkevää myös välttää kasviperäisiä estrogeenejä (eli fytoestrogeenejä). Fytoestrogeenit ovat ruuasta saatavia estrogeenin kaltaisia yhdisteitä, joiden nauttiminen ei sinällään ole huono asia. Kuten kaikessa, määrä tekee myrkyn. Muovin sisältämien ftalaattien ja bisfenoli A:n lisäksi eniten estrogeenin tavalla käyttäytyviä yhdisteitä kehoomme tuovat fytoestrogeeneistä soija sekä pellavansiemenet.

Kun katson jotakin Dan Koivulaaksoa (Vasemmistoliitto) telkkarissa selittämässä alaleuka väpättäen tytön äänellään, kuinka ”äärioikeistolaiset” häntä ovat loukanneet, voisin lyödä vaikka vetoa, että kaverin ruokavalio on hyvin soijapainotteinen. Feminiiniset piirteet miehillä (tai muut hormonaaliset häiriöt) esiintyvätkin useimmiten pitkäaikaisesti suuria määriä soijatuotteita nauttineilla henkilöillä.

Punavihreän arvomaailman omaavia kasvissyöjämiehiä suosittelen jättämään soijan pois ruokavaliosta kokonaan sekä terveytenne että ihan yleisen viihtyvyyden vuoksi. Jatkuvaa ruikutustanne ei kestä kohta enää kukaan. Riittävän proteiinin saannin voi turvata vaikka Sunwarriorin mainiolla riisiproteiinijauheella. Lue lisää: NCBI 1, 2.

 

Maksakuuri

Myrkkyjen poistamisessa kehostamme kovimman työn tekee maksa. Etenkin jos sinulla on jo sairauksia, joiden epäilet johtuvan ksenoestrogeeneistä (tai muista kemikaaleista), suosittelen ajoittaista maksan puhdistusta. Helpoimmin se onnistuu pitämällä vuosittain 1-3 kertaa ns. maksakuuri.

Yksinkertaisin tapa on tilata IHerbistä jokin maksaa puhdistava tuote. Itse olen käyttänyt Now Foodsin ”Liver Detoxifier & Regenerator” -nimistä valmistetta. Erityisesti kuurin aikana tulisi syödä mahdollisimman puhdasta ja luonnonmukaista ruokaa. Suosittelen myös välttämään kyseisenä ajanjaksona sianlihaa (ja ylipäätään vähentämään eläinproteiinia) ja gluteeniviljoja. Ja noudattamaan purkin kyljessä annettuja ohjeita! Yrtit ovat varsin voimallisia lääkeaineita, joten niiden kanssa ei kannata suotta pelleillä.

Ennen maksakuurin aloittamista kannattaa hoitaa myös munuaisia, koska muuten myrkkyjen lähtiessä ”liikkeelle” kuormitus voi olla niille turhan kova. Tähän tarkoitukseen löytyy esim. Vogelilta tuote nimeltä Solidago, joka siis puhdistaa munuaisia.

 

Joitakin tuotteita, joissa ei ole ksenoestrogeeneja (eikä muitakaan myrkkyjä)

Yleissääntö on, että ksenoestrogeenittömiä tuotteita on helpointa löytää luontaistuote- ja ekokaupoista (ja tietysti netistä). Niissäkin kannattaa lukea aina tuoteseloste huolellisesti. Olen nähnyt esim. Punnitse ja Säästä -kaupassa jonkin aloe vera-voiteen, jossa oli parabeenejä. Luettelen tässä joitakin yleisimpiä tuotemerkkejä, jotka ovat hyväksi havaittuja. Osaa niistä myydään jopa tavarataloissa.

Hammastahnat: Salutem (löytyy apteekista). Logodent, DR Hauscka, Lavera, näillä kolmella valmistajalla on myös kaikenlaista muutakin myrkytöntä kosmetiikkaa. Hyviä tuotteita, mutta melko hintavia.

Shampoo: Elokuu, Urtekram

Ihovoiteet: Decubal Original Clinic Cream (apteekki), Physiogel voide (apteekki), Locobase repair (apteekki), Nature’s Baby Organics (IHerb), Nature’s Paradise (IHerb). Myös kaikkia Now Foodsin tuotteita pidän hinta-laatusuhteeltaan hyvinä. Suomestakin saa esim. Ole Hyvä- ja Urtekram tuoteketjujen perusvoiteita (ilman parabeenejä), mutta ne eivät mielestäni kosteuta riittävän hyvin.

Apteekissa myydään myös Dermalog-nimistä sarjaa, jossa ei ole parabeenejä, mutta se sisältää mineraaliöljyä (petrolatum), joka on maaöljyjohdannainen. Mineraaliöljyn turvallisuudesta on kiistelty jo pitkään. Oma käsitykseni on, että kyseistä ainetta kannattaa vältellä. Alla olevasta linkistä löytyy tietoa väitetyistä haittavaikutuksista. Lue myös: LiveStrong.

Ksenoestrogeeneille raskauden aikana altistuneilla hiirillä on aikuisikäisenä lyhyemmät luut ja heikompi luusto: BioOne.

 

Julkaistu alunperin Median Vahtikoira –sivuilla 29.9.2012.

3 kommenttia

 1. Täydellinen logo, ei taas vähään aikaan ole tullut naurettua niin kuin tuon Byhyy netissä sanoivat että neekerin kanssa. Aavistuksen vakavampi kysymys on kuitenkin, onko kyseessä mielensä pahoittajat vai mielensä paaduttajat, jolloin krokotiilin kyyneltä ei enää kukaan erota aidosta.

  Plusääni(11)Miinusääni(1)
 2. Täällä olisi tarjolla samaa mitä ylläoleva uutinen tarjoaa,eri pakkauksessa.
  toisin sanoen niin sivulta löytyy mitä kannattaa välttää ja mitä kannattaa käyttää!.

  sivulla on kuvasarja eri muovituotteista ja pieni selvitys muovin käytöstä ja mitä niistä irtoaa kun esim muovipullon sisällön nauttii/käyttää!?
  ja kannattaako käyttää vai eikä kannata käyttää.

  itse haluaisin tietää kun PET/PETE [1]-plastiikasta tehdyn alkohoolia sisältävän muovipullon ”juo”/kuluttaa niin kuinka paljon sitä myrkkyä irtoaa itse pullosta minuun.!?
  Vai onko kertaluontainen kulutus tässä tapauksessa ihan ok?

  toisaalta suosin aina lasipulloa jossa on alkomahoolia.
  sivun ensinmäinen asia käsittelee nukkumiseen tarpeellisen patjan!.
  http://www.redicecreations.com/health.html

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 3. Luin pari vuotta sitten siitä miten ihmisten käyttämät e-pillerit yms. olivat päätymässä jäteveden mukana vesistöihin ja vaikuttamassa sammakoiden, kalojen ja äyriäisten lisääntymiseen ja käyttäytymiseen. Muun muassa sammakoiden siittiöiden määrät olivat alhaisia yksilöissä jotka elivät lähellä kaupunkeja. Lisäksi joillakin yksilöillä oli ylimääräisiä raajoja mutta ne yhdistettiin lähinnä maatalouden myrkkyjen sivuvaikutuksiin.

  Jätevedenpuhdistamot eivät kykene suodattamaan vedestä esim. lääkeaineita tai muita kemikaaleja.

  Tilanne on erityisen vakava USA:ssa jossa yli 70 prosenttia populaatiosta käyttää jotakin reseptilääkettä säännöllisesti joidenkin tilastojen mukaan. Siellä siis sama saastunut vesi kiertää kaupunkien vesijohtojärjestelmissä. Kansanterveydestä huolestuneet ihmiset suosittelevatkin hankkimaan juomavetensä ilmasta (atmospheric water generator).

  Vesijohtoveden kanssa tulee siis annos kaikenlaisia muita jänniä aineita, tosin aineita ei voi valita, mutta ilmaisia ne ovat.

  Plusääni(4)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat