Kurkistus Intian luontoäidin lääkekaappiin

Arabianmeren rannalla Intian tropiikissa luontoäiti ei säästele antimiaan.

 

Laskeudumme kiviportaita alas kohti runsauden keidasta. Palmupuut huojuvat lempeässä tuulessa ja vihreys täyttää kaikki aistit. Olemme Intian Goassa luomumaustefarmilla, jossa kasvavat kaikki maailmalla tunnetut maustelääkekasvit.

Pascoal Organic Spice Village ottaa vieraat vastaan perinteisin menoin. Maustekylän vastaanotossa oransseissa sareissa hehkuvat nuoret naiset johdattavat vierailijat hindujen pyhiin tunnelmiin. Naiset kiertävät laulaen ja käsiään taputtaen keskellä pihaa olevaa pyhättönä pidettyä pystiä, jossa kasvaa hindujen pyhä puu, tulasi. Tällaisia pyhättöjä näkee Intiassa lähes kaikkien hinduperheiden kotien puutarhassa.

Tulasi-puulla on uskonnollisen siunauksen lisäksi myös terveyttä edistävä rooli. Rohdoskasvina tulasin eli pyhän basilikan ominaisuudet ovat laajasti tunnettuja ja tuhansien vuosien ajan. Pyhää tulasia kutsutaankin ”ylivertaiseksi yrtiksi”, ”luonnon äitirohdoksi” ja ”yrttien kuningattareksi”.

Olemme tulleet varsinaiseen luontoäidin luomuapteekkiin. Tervetuliaismaljaksi meille tarjoillaan pienestä lasikiposta höyryävää mausteteetä, jossa maistuvat sitruunaruoho, kardemumma ja inkivääri. Se auttaa kuulemma mm. päänsärkyyn, matkapahoinvointiin, flunssaoireisiin tai heikotukseen. Ja se maistuu tuoreeltaan taivaallisen hyvältä.

Lähdemme opastetulle tutustumisretkelle noin 50 hehtaarin kokoiselle mausteviljelmälle. Oppaanamme toimii nuori goalainen nainen Pravina Kavlekar, joka kertoo myös mausteiden ja yrttien terveyttä edistävistä ja lääkinnällisistä vaikutuksista.

-Täällä luomumaustefarmillamme kaikkia kasvejamme voi käyttää myös lääkekasveina. Rohdoskasvien käyttö pohjautuu ikivanhaan intialaiseen ayurveda-hoitomuotoon, jota on harjoitettu jo yli 500 vuoden ajan, Pravina kertoo. Länsimaissa ehkä tunnetuimpia Intiassa kasvavia lääkekasveja ovat tulasi-puun lisäksi neem-puu, aloe vera ja sitruunaruoho.

-Luonnosta löytyy kaikki tarvittava ihmisen terveyden ylläpitämiseen ja sairauksien parantamiseen, Pravina sanoo. Tutustumiskierros jatkuu. Tropiikin vehreys viilentää ja suojaa Intian polttavalta auringolta. Eksoottiset linnut laulavat, ja vieraista tuntuu siltä kuin olisi astunut satuviidakkoon. -Nyt esittelen teille Goan Tarzanin, Pravina nauraa.

Pysähdymme betel-palmu eli arekapalmupuiden juurelle. Paikalle ilmestyy leveä hymy kasvoillaan paljasjalkainen, pelkkään lannevaatteeseen ja pääliinaan sonnustautunut mies. Yllätykseksemme mies kiipeää ketterästi palmun latvaan pelkän kankaasta punotun renkaan turvin. -Hänen tehtävänään on pudotella palmujen latvoissa kypsyneet betelpähkinät maahan, Pravina kertoo.

-Täällä kaikki todellakin on luomua, Pravina nauraa. Koto-Suomessa keittiöiden maustehyllyltä löytyvät, jo tutuiksi tulleet mausteet ja yrtit kasvavat täällä luomuna. Olemme siis kirjaimellisesti niin kaukana kuin pippuri kasvaa. Suuren pippuripuun tai köynnöskasvin alla saamme tietää, että musta-, valko- ja viherpippuri ovat lähtökohdiltaan kaikki saman kasvin marjoja.

-Aluksi marjat ovat vihreitä, mutta kypsyttyään ne muuttuvat punertaviksi. Kasvin marjoista saadaan kolmea erilaista maustetta riippuen valmistustavasta, Pravina valistaa. Mustapippuria saadaan, kun tertut poimitaan raakoina eli vihreinä ja kuivataan auringossa, jolloin ne muuttuvat tummanruskeiksi ja pinnalta ryppyisiksi. Viherpippuria saadaan siten, että raaka vihreä hedelmä kuivataan tai säilötään etikkaliemeen.
Valkopippuri puolestaan valmistetaan siten, että marjan annetaan kasvaa täysin kypsäksi eli punaiseksi. Poimimisen jälkeen kypsistä marjoista liotetaan punainen kuoriosa pois.

-Mustaa pippuria kutsutaan täällä mausteiden kuninkaaksi. Vaikka sitä pidetään usein itsestään selvyytenä, mustalla pippurilla on keskeinen rooli sekä maustamisessa että kasvilääkinnässä, Pravina sanoo. -Kannattaa myös muistaa, että arkipäiväiset mausteet ja yrtit, kuten kardemumma, curryn lehdet, kaneli, basilika, korianteri, inkivääri, valkosipuli, rohtosarviapila, muskottipähkinä, kumina ja kurkuma ovat luomuapteekin loistavia lääkekasveja, Pravina muistuttaa.

Alkuperäinen juttu: Luontaisterveys-lehti, www.karprint.fi

Lue lisää aiheesta:
Maustekylän reseptejä

1 kommentti

  1. Luontoäidin lääkekaapista löytyy monia käyttökelpoisia kasveja joita voi käyttää sekä kasvilääkinnässä että mausteena. Inkivääristä saa makuhermoja hivelevän juoman kun sekoittaa joko tuoretta tai kuivattua inkivääriä luomukahvin joukkoon. esim pieni pala tuoretta inkiväärinjuurta tai 1/2 tl kuivattua inkiväärinjuurta kupilliseen kahvia sekä makeutukseksi Steviaa tai Intiaanisokeria ja tietysti luomukermaa. Kokeilemisen arvoinen juttu. Lisää aiheesta inkivääri yms. yms, löytyy kirjasta Vitamiini vallankumous.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat