Lähiruokaa helposti ruokapiireistä

Mäntsäläläinen Sari Mattila on pyörittänyt ruokapiiriä pian vuoden verran. Ohkolan ruokapiirissä on 30 ruokakuntaa, joiden tilaamat tavarat tuodaan tiloilta Mattilan autotalliin pakattavaksi ja jaettavaksi.

– Kaikki juurekset, jauhot, ryynit, hiutaleet ja liha saadaan ruokapiirin kautta. Ostamme ruuan pääasiassa luomutiloilta 50 kilometrin säteellä Mäntsälästä.

Ohkolan ruokapiiri on toiminut hyvin. Tilaajat maksavat omat tuotteensa ruokapiirin tilille, josta Mattila hoitaa tuottajien laskut. Ruokapiirin pyörittäminen vie kuitenkin hieman aikaa ja vaatii tilat tuotteiden jakoa varten. Tieto ruuan alkuperästä antaa kuitenkin ison ilon. Lähiruuan hintakaan ei ole haitta, sillä Mattilan mukaan ruoka on saman hintaista kuin kaupassa.

Ruokapiirin voi perustaa kuka tahansa. Porukkaan kootaan kymmenkunta ruokakuntaa, joiden välillä yhteyttä pidetään esimerkiksi sähköpostilla. Sitten kartoitetaan alueen tuottajat.

MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemen mielestä erityisesti Pohjanmaalla ja koko Länsi-Suomessa lähiruokapiirin pyörittämine on todennäköisesti melko helppoa, sillä tuottajia on paljon.

Lue lisää:

Suomalainen lähiruoka on lunastanut paikkansa

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat