Maailman kuusi suurinta mediayhtiötä

Näiden jättien palveluksessa työskentelevät niin tamperelaiset bussikuskit kuin Hollywoodin kuuluisimmat filmitähdet.

Vivendi Universal on ranskalainen mediajätti, joka toimii mm. musiikki-, televisio- ja elokuva-aloilla, kustannustoiminnassa, telekommunikaatiossa, Internet-palveluissa ja tietokonepelien tuotannossa. Vivendi on niin ikään yksi vesialan ylikansallisista yhtiöistä, jotka yksityistävät vesivarantoja ympäri maailmaa.

Vivendi vaikuttaa myös Suomessa. Tampereella toimiva linja-autoyhtiö Alhonen & Lastunen myytiin 2000-luvun alussa ruotsalaiselle Linjebussille, joka taas kuuluu ranskalaiseen Connex-konserniin, jonka Vivendi omistaa.

Vivendin omistamia muita brändejä ovat mm. maailman johtavimpiin markkinointi-ja mainostuspalveluita tarjoaviin yrityksiin kuuluva Havas Group, Call of Duty ja World of Warcraft- peleistään tunnettu videopeliyritys Activision Blizzard (osuus 52%), kaapelikanavayhtiö Canal + Group, 63 maassa vaikuttava musiikkiyhtiö Universal Music Group (22% osuus maailmanmarkkinoista) sekä NBC-Universal 20% omistusosuudellaan.

Time Warner Inc. (entinen AOL Time Warner) on maailman kolmanneksi suurin media-alan yritys. Sen toimialoihin kuuluvat niin elokuvat, televisio, kustannustoiminta, Internet-palvelut kuin telekommunikaatiokin.

Time Warnerin omistuksia riittää maailman jokaiseen kolkkaan asti. Yhtiö omistaa esimerkiksi 24 kirjamerkkiä, 29 operaattoria Brasiliasta Puolaan, 34 lehteä (mm. Time, People, Sports Illustraded), 52 levy-yhtiötä ja neljä urheilujoukkuetta.

The Walt Disney Company lienee maailman tunnetuimpia viihdeteollisuuden yrityksiä elokuvien ja sarjakuviensa ansiosta. Yhtiö omistaa 11 teemapuistoa, useita televisioverkkoja (mm. ABC), 29 radiokanavaa, urheilujoukkueita, 720 Disney-myymälää, lehti- ja kirjamerkkejä sekä sanomalehtiä. Disneyn päämaja sijaitsee Yhdysvalloissa Kaliforniassa. Yhtiön liikevaihto on lähes 32 miljardia USD:tä ja henkilökuntaa lähes 150 000 työntekijän verran.

Bertelsmann ag on saksalainen monimediatalo, joka toimii 63 maassa ja harjoittaa mm. lehti-, kirja-, tv-, radio- ja musiikin kustannustoimintaa sekä verkkoratkaisuja.

Tärkeimpiin tytäryrityksiin kuuluvat mm. televisio- ja radioyhtiö RTL Group sekä New Yorkissa sijaitseva kustantamo Random House. Bertelsmann omisti myös vuoteen 2008 asti levy-yhtiö BMG:n (Bertelsmann Music Group), jonka se möi Sonylle. Meriitteihin kuuluvat lisäksi Britannian televisiokanava Channel 5 sekä 22 televisio- ja 10 radiokanavaa muualla maailmassa. Bertelsmann ag onkin alallaan Euroopan suurin yhtiö.

Yhtiön aiempi johtaja Heinrich Mohn kuului natsi-Saksan aikaisen Schutzstaffelin (SS, puolisotilaallinen yksikkö) sponsoreihin. Bertelsmann ag oli natsimateriaalin suurin painaja ”Third Reichin” eli nk. kolmannen valtakunnan aikaan.

Maailman toiseksi arvokkaimman mediayhtiön titteli kuuluu Viacomille, jonka omistuksessa ovat muun muassa elokuvayhtiöt Paramount Pictures ja Dream Works. Viacom omistaa myös kaapelikanava Nickelodeonin, jonka ohjelmista esimerkiksi Pate Postimies, Ipanat ja Paavo Pesusieni esitetään Suomessa.

Nykyinen Viacom on ollut toiminnassa vuodesta 2006. Sen edeltäjä vanha Viacom toimi vuosina 1971–2005, ja tunnetaan nykyään paremmin nimellä CBS Corporation, jolla on hallussaan yli 200 televisioasemaa. Pelkästään musiikkikanava MTV tavoittaa yli 340 miljoonaa kotitaloutta ympäri maailman.

Muita Viacomin omistuksia ovat muun muassa 180 radiokanavaa Yhdysvalloissa sekä maailman suurin videovuokraamoyritys Blockbusters, jonka liikkeitä löytyy jo yli 27 maasta.

Viime vuosina Viacom on ollut julkisuudessa tekijänoikeuksiin liittyen. Viacom syytti hakukonejätti Googlea videoidensa näyttämisestä luvatta Youtube-sivustolla, joka on niin ikään Googlen omistuksessa. Viacom vaati Googlelta korvauksia 810 miljoonan euron arvosta, mutta hävisi jutun muutaman vuoden oikeudenkäynnin päätteeksi.

Viacomin pääomistaja on National Amusements, josta 80% kuuluu yrityksen perustajan pojalle, Sumner Redstonelle ja loput 20% Sumnerin tyttärelle, Shari Redstonelle.

Maailman suurimman media-alan yritys kantaa nimeä News Corporation. Tämän jätin omistuksiin kuuluvat muun muassa televisioyhtiö Fox, elokuvastudio 20th Century Fox, Internet-sivusto Myspace sekä lukuisia televisiokanavia ja urheilujoukkueita. Yritys omistaa myös Dow Jones & Company- kustannusyhtiön, joka tunnetaan mm. Wall Street Journal – sanomalehdestä. Australiassa News Corporationin hallussa on yli 100 kansallista lehteä sekä 67 esikaupungeissa ilmestyvää lehteä.

News Corporation omisti myös hiljattain lakkautetun, Britannian suurimman News of the World- lehden. Lehti jouduttiin lopettamaan vuosia velloneen salakuunteluskandaalin jälkeen.

News Corporationin toimitusjohtaja on australialaissyntyinen Robert Murdoch. Murdochia on syytetty omien poliittisten näkökantojensa viljelyyn omistamissaan tiedotusvälineissä. Irakin sodan aikaan Murdoch ylisti kovaan ääneen silloisen Yhdysvaltain presidentin George Bushin toimineen täysin oikein, kun Bush päätti joukkojensa hyökkäyksestä Irakiin. Murdoch näki Irakin sodan hyvänä asiana, sillä hänen mukaansa sen hienoin seuraus olisi halvempi öljy – asia, jonka osuuden sotaan poliitikot kiistivät yksi toisensa jälkeen.

Murdochin omistama News Corporation on tunnettu tilinpitonsa tekemisestä maissa, joissa on alhainen veroprosentti. Tämän kyseenalaisen toiminnan seurauksena yhtiö maksoi veroja vain 6,1% vuosien 1994 ja 1998 välisenä aikana.

Suomen suurimman mediayhtiön TOP 6 lista vuonna 2010 näytti vastaavasti seuraavalta: Sanoma, Yleisradio, Alma Media, Otava, MTV sekä TS-Yhtymä, joka kuuluu ruotsalaisen Bonnierin omistukseen.

Lähteet:

www.newint.org/magazine/ni333-media.pdf

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vivendi

http://www.palkkatyolainen.fi/pt2001/pt0101/p010206-t13.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Havas

http://www.americanprogress.org/issues/2004/07/b122948.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/News_Corporation

http://fi.wikipedia.org/wiki/Time_Warner

http://fi.wikipedia.org/wiki/The_Walt_Disney_Company

http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=94&submit=view&firm_id=1959&type=firm&pid=66&nid=20016746

http://fi.wikipedia.org/wiki/Bertelsmann

http://fi.wikipedia.org/wiki/National_Amusements

http://fi.wikipedia.org/wiki/Viacom

http://www.iltalehti.fi/digi/2010062411929316_du.shtml

4 kommenttia

 1. Mihinkäs GOOGLE jäi listalta ?

  Tässä vanha uutinen jo 6:n vuoden takaa:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/4072772.stm
  ”Internet search phenomenon Google has overtaken a swathe of venerable rivals to become the world’s biggest media company by stock market value.”
  ..”This takes it ahead of media leviathan Time Warner, which is valued at $78bn.”

  Ja Google on tuosta kasvanut ja paisunut.. Wikipediasta kun katsoin niin revenue (liikevaihto) oli 2010 Googlella isompi kuin Time Warnerilla.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Tosi tärkeää, että tämä artikkeli julkaistaan. Saa lukija hieman perspektiiviä asioihin. Kiitos tästä. Tämä ja tähän liittyvät Riikka Söyringin mediaa koskevat artikkelit ainakin paperilehdessä ovat koko kuluneen viikon parasta antia, mitä maamme julkaisuihin tulee. Hienoa selvitystyötä ja kansakunnan sivistämistä.!! Lisää!

  Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat