Maitohappobakteerit pitävät yllä hyvää bakteerikantaa

Probiootit ovat maitohappobakteereita, eläviä mikrobivalmisteita jotka edistävät ihmisen terveyttä ja hyvinvointia koska ne estävät haitallisten mikrobien kasvua ja tasapainottavat suoliston bakteerikantaa.

Maitohappobakteereilla on monia muitakin terveyden kannalta tärkeitä ominaisuuksia. Ne vähentävät haitallisten aineiden, kuten raskasmetallien, kulkeutumista suoliston kautta elimistöön sekä vähentävät allergeenien imeytymistä. Probiootit pilkkovat vieraita aineita vaarattomaan muotoon, alentavat suoliston happamuutta, tehostavat immuunivastetta tehostamalla vasta-aineiden tuotantoa sekä kontrolloivat erilaisten välittäjäaineiden tuotantoa.

Probiootit käyttävät ravinnokseen prebiootteja eli imeytymättömiä hiilihydraatteja, oligosakkarideja ja ravintokuituja.

Nykyisten ruokasuositusten mukaan syötäessä elimistön emäs-happotasapaino, eli ph, järkkyy, ja haitallisten bakteerien kannat valtaavat alaa. Syöpäsolut viihtyvät happamessa ympäristössä.

Elintarvikkeiden probiootit ovat tavallisesti joko bifidus- tai laktobasillussukuisia mikrobeja.

Nykyiset menetelmät esimerkiksi maidon käsittelyssä vähentävät maidon hyödyllisiä bakteereja. Menetelmät poistavat maidosta rasvan, joka on tärkeä D-vitamiinin lähde, sekä kalsiumin ja maidossa olevat hyödylliset bakteerit. Lopuksi maitoon lisätään siitä prosessoinnissa poistettuja ainesosia: kalsiumia, erilaisia bakteerikantoja ja D-vitamiinia. Lisätty D-vitamiini saattaa olla synteettistä, eikä se tällöin imeydy.

Prosessoinnin aikana maito myös homogenoidaan: maito ajetaan suodattimen läpi, jolloin sen hiukkaset muuttuvat nanokokoon. Nanokoon takia maidon läpäisykyky suolistossa on suurempi, ja se saattaa kulkeutua suolen seinämän läpi vieden siihen sitoutunutta suolistoflooraa muualle elimistöön. Tämä taas saattaa aiheuttaa voimakkaita allergiaoireita ruuansulatuskanavissa.

Maitohappobakteereita on käytetty elintarvikkeiden valmistuksessa ja säilönnässä jo vuosisatoja. Eurooppalainen asiantuntijalääkäriryhmä on arvioinut laktobasillien ja bifidobakteerien käytön olevan turvallista niin terveillä kuin niillä, joiden puolustuskyky on heikentynyt.

Probioottien vaikutustapojen selvitystä jatketaan edelleen useissa tutkimuksissa.

Tähän mennessä kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet probioottien muun muassa vähentävän vatsataudin riskiä ja lyhentävän ripulin kestoa. Varsinkin lasten terveyteen maitohappobakteereilla on ollut positiivinen vaikutus. Ne ovat vähentäneet kauttaaltaan lasten sairastuvuutta, vaikuttaneet lasten suun terveyteen sekä ennaltaehkäisseet ja hoitaneet lasten allergioita. Aikuisilla probiootit ovat vaikuttaneet myönteisesti niveltulehduksiin ja reumaan.

Probioottivalmisteita saa luontaistuotekaupoista ja apteekeista.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat