Markku Uusipaavalniemi: Rahan valta pankeilta valtiolle

Julkaisemme uudelleen vuoden 2010 artikkelin talousdemokratiasta. Uusipaavalniemen paljon puhuttu haastattelu katosi jo kertaalleen verkosta, mutta sen voi nyt katsoa Magneettimedian Youtube-sivuilta!

Ratkaisu EU:n ja Suomen kestämättömään velkaantumiseen on kansanedustaja Markku Uusipaavalniemen mukaan naurettavan helppo.

Euroopan keskuspankki loisi tyhjästä 10 prosenttia lisää rahaa.

Nyt rahaa tekevät yksityiset pankit, joille valtiot turhaan velkaantuvat.

– Globaali velkakupla on maailman suurin pyramidihuijaus, kansanedustaja Markku Uusipaavalniemi toteaa Suomen Talousdemokraatit ry:n haastattelussa.

Talouden kansallistamista ajava yhdistys haastatteli Uusipaavalniemeä syyskuussa.

Uusipaavalniemi on erittäin huolissaan koko Euroopan taloustilanteesta. Hänen mukaansa on matemaattisesti mahdotonta, että nykyinen velkaan perustuva talous tulee kestämään kovin kauan.

Ongelma se, että velalla luodaan rahaa sellaista vauhtia, ettei rahan arvo ehdi mennä palkkoihin. Valtiot velkaantuvat valtavaa vauhtia. Yksin Suomen kokonaistalous on 15 miljardia euroa miinuksella.

– Suomen talous on konkurssissa puolentoista vuoden päästä, ellei rajuja muutoksia pian aleta tehdä.

Useiden EU-maiden velkataakka ylittää jo nyt 60 % bruttokansantuotteesta, mitä pidetään EU:ssa sallittuna velka-asteen rajana. Tällaisessa velkatilanteessa valtion suvereenisuus on kaukana.

– Ainoa ratkaisu olisi luoda rahaa tyhjästä, kuten Yhdysvaltain keskuspankki FED on tehnyt ostamalla valtion joukkovelkakirjoja. Tämä raha luotaisiin nimenomaan valtioiden toimesta ilman korkoa.

 

Vakauspaketteja ei tarvittaisi

Käytännössä rahan luominen tapahtuisi niin, että Euroopan keskuspankki EKP nostaisi tasettaan niin paljon kuin tilanteen korjaaminen vaatisi. Euroja luotaisiin esimerkiksi 10 prosenttia enemmän vuosittain. Näin pieni määrä uutta valuuttaa ei aiheuttaisi vaaraa rahan arvon totaalisesta romahtamisesta.

Tämä laskisi hieman euron arvoa valuuttamarkkinoilla sillä seuraamuksella, että ainakin velallisten asema paranisi hiukan. Samalla euron kilpailukyky paranisi.

Mitään tuki- ja vakauspaketteja ei Uusipaavalniemen mielestä tarvittaisi. Esimerkiksi Kreikan tilanne olisi korjattu helposti nostamalla EKP:n tasetta.

– Päätös Kreikan vakauspaketista tehtiin kauhealla kiireellä. Käytännössä talousvaliokunnalla ei ollut mitään mahdollisuutta tehdä mitään lausuntoja. Luulen, että tämä kiire tehdään tahallaan.

Hallituspuolueet pakottivat omat ryhmänsä kannattamaan yhteistä EU-linjaa.

Uusipaavalniemen mukaan on vain ajan kysymys, milloin loput velkaantuneet EU-maat joutuvat kokemaan saman konkurssin kuin Kreikka. Suomen vuoro on viimeistään puolentoista vuoden päästä – mikäli nykyinen tahti jatkuu.

Muita toimintamalleja on kuitenkin hankala ajaa läpi, sillä Uusipaavalniemen mielestä hallituksenkin asiantuntijoina käytetyt ekonomit ajavat pankkien linjaa.

Uusipaavalniemi on yrittänyt saada ääntään kuuluville ja toisaalta ottaa selvää jo tehdyistä virheistä.

– Esimerkiksi 1990-luvun lamasta ei saa mitään tietoa, koska asiakirjat ovat salaisia. Paraikaa ollaan tekemässä samaa virhettä kuin kaksikymmentä vuotta sitten.

Uusipaavalniemi on yrittänyt selvittää Suomen kansalaisten ja yritysten todellista velkataakkaa. Tietoja ei kuitenkaan näytä heruvan mistään, vaikka periaatteessa talousvaliokunnan jäsenelle ja kansanedustajalle tietojen pitäisi olla julkisia. Uusipaavalniemen mielestä näyttää siltä, ettei Suomen Finanssivalvonta vaadi tietoja pankeilta.

 

Raha syntyy tyhjästä pankeissa

Uusipaavalniemen mukaan raha syntyy tyhjästä velkaa vastaan. Kun yksityinen ottaa asuntolainan, rahat siirtyvät pankista tilille, mutta raha ei suinkaan ole tullut toisten talletuksista – toisin kuin monet uskovat. Raha syntyy, kun lainapaperit kirjoitetaan.

– On ollut melkoisen vastuutonta valtiovallalta antaa rahahuolto yksityisille yrityksille, eli pankeille, joiden tavoite on ainoastaan voiton maksimointi. Valtion kuuluisi huolehtia siitä, että kansalaisilla ja yrityksillä on riittävästi vaihdon välinettä mahdollistamassa tavaroiden ja palveluiden tehokasta vaihtamista yhteisen vaurauden luomiseksi.

Miksi poliitikot eivät muuta rahajärjestelmää toimivammaksi? Uusipaavalniemi arvelee, että pankkien lobbaus lienee vaikuttanut asiaan. Lisäksi rahan todellista luonnetta ja yksityisten pankkien valtaa ei Uusipaavalniemen mukaan ymmärretä – eivät edes ne, joiden kuuluisi ehdottomasti ymmärtää.

Toisaalta vaikka asiat ymmärrettäisiin, Uusipaavalniemi on ensimmäisen kansanedustajakautensa aikana huomannut, ettei yksilöllä ole paljon merkitystä nykyisessä demokratiassa: puoluekuri menee päätöksissä henkilökohtaisen mielipiteen edelle.

Jutun pohjana on käytetty Lars Ostermannin raporttia haastattelusta.

 

Lue lisää:

Talousdemokraatit ajavat talousvallan kansallistamista
Hitler ja pankkiirit: korko-orjuuden murtaminen

17 kommenttia

 1. alkaa tosissaan olla aika harkita uusipaavalniemen ja talousdemokraattien ajatusta. palvelujen lisäksi myös raha siirretään isompiin yksiköihin, meidänkin rahoista päätetään kohta maailmalla kun suomi on konkurssissa. ihimisellä ei oo enää mitään sanomista mihinkään. eikö kansanedustajat tajua mitä tekevät, niin kuin uusipaavalniemi sanoo, eikö ne halua tajuta vai eikö ne pysty tekemään mitään?

  Plusääni(2)Miinusääni(0)
   1. Nykyisinhän rikollisilla vallanpitäjillä on mahdollisuus tilata haluamansa vaalitulos Tieto Oy:ltä ja sitten julistaa kansalle, että näin te äänestitte – Goldman Sachshan oli aikaisemmin yksi Tieto Oy:n osakkeenomistajista.
    Aikaisemmin kun vielä ei ollut Tieto Oy:n ohjelmia käytettävissä, maanpetturi-vallanpitäjämme hoitivat asian näin: ”SUOMALAINEN VAALIPETOS – salaten ja valehdellen EU:hun”, http://koti.mbnet.fi/jorjaa/nettikirja.php

    Plusääni(2)Miinusääni(0)
 2. Kyllä ihmiset on sokeita ei jumalauta! Jokainen jolla on lapsia ja sanoo välittävänsä niistä, mä sanon paskat! Tää mailma tulee elinkelvottomaks paikaks yksityisten pankkien ynnä väestön kasvun myötä! karu totuus on että lisääntymisen radikaali rajoittaminen ja ihmisten sairas materialismi helvettiin! tai taitaapi se helvetti olla kyllä ainoo vaihtoehto vaikka mitä muutoksia tehdään, kun katotaan väkilukuja ja OIKEITA tutkimuksia paljonko 1 ihminen vaatii asuttavia neliömetrejä maa tilaa!

  T: Kauppakeskuksessa oleva nykynuori kaiteisiin nojailija 🙂 Jaa mä kun ymmärsin että tuo kala oli Lohi eikä hauki!

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 3. ”Ongelma se, että velalla luodaan rahaa sellaista vauhtia, ettei rahan arvo ehdi mennä palkkoihin.”

  Oikeammin ongelma on se, että korkorahaa ei luoda lainkaan, jolloin on luotu tuoleikki ja on yhtä matemaattinen mahdottomuus maksaa velka pois kuin että kaikki tuolileikkiin osallistujat löytäisivät tuolin.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 4. Liitän tähän kirjoitukseni ”Rahanpuutteesta pääseminen”, jonka lähetin tänään täkäläisiin paikallislehtiin mahdollisesti julkaistavaksi. Kirjoitus on jatkoa viimeisen puolen vuoden aikana kirjoittamiini kirjoituksiin rahanpuutteen syystä ja seurauksista (osa julkaistu paikallislehdissä). Kyseiset kirjoitukset on julkaistu täälläkin seuraavan artikkelin kommenteissa:

  Valtiolle velkaa alueita vastaan: Globaalin eliitin uusi vaihtokauppastrategia

  Kirjoitukseni kuuluu seuraavasti:

  Rahanpuutteesta pääseminen

  Aiemmissa kirjoituksissani (Puruvesi 18.6., 10.7. ja 13.11.2014) olen käsitellyt yhteiskuntamme rahanpuutteen syytä ja seurauksia, ja tässä esitän tien pois rahanpuutteesta.

  Ensin lyhyt kertaus rahanpuutteemme syystä niille, jotka eivät ole kirjoituksiani nähneet. Raha- ja pankkijärjestelmämme on yksityinen kansainvälinen järjestelmä, joten se ei ole osa yhteiskuntaamme. Rahamme tulee kiertoon vain ottamalla sitä pankeista lainaksi. Pankit eivät lainaa talletustileillä olevia rahoja vaan luovat lainoja myöntäessään aivan uutta rahaa tyhjästä, pelkkänä kirjanpitotoimena. Korkojen vuoksi yhteiskunnassa on aina pankeille maksettavaa (velka + korko) enemmän kuin rahaa on olemassa (velka); korkoonhan ei erikseen luoda rahaa. Tämä synnyttää kroonisen rahanpuutteen. Korko-osaa ei, kokonaisuutena katsoen, voida koskaan maksaa (ne, jotka siinä onnistuvat, maksavat korko-osuutensa toisten velkapääomista, jotka virtaavat täällä rahoinamme, ja tulevat siten lisänneeksi yhteiskunnan rahanpuutetta), ja koska velat ja korot kuitenkin on pakko maksaa, joudutaan turvautumaan jatkuvaan lisälainanottoon. Tämä johtaa velkataakan jatkuvaan kasvuun. Kasvu on jopa eksponentiaalista (yhä jyrkemmin kiihtyvää), koska korkoa kertyy korkoa korolle -periaatteella. Siksi myös velkataakka kasvaa nopeammin kuin kierrossa olevan rahan määrä.

  Asiaa voidaan havainnollistaa tynnyrillä, jonka kannessa olevasta aukosta sisään kaadetaan vettä (myönnettyjä lainoja) ja jonka alareunassa olevista kahdesta aukosta, velkojen aukosta ja korkojen aukosta, vesi virtaa ulos takaisin pankeille. Koska vettä valuu ulos koko ajan enemmän kuin sisään kaadetaan, seurauksena on kaatamisen jatkuva nopeuttaminen, että tynnyrissä (yhteiskunnassa) säilyisi riittävä määrä vettä (rahaa). Tällainen hullunmylly johtaa väkisin romahdukseen.

  Raha- ja pankkijärjestelmää on vaihdettava. Rahanluontioikeus on siirrettävä omalle valtiollemme. Valtio luo rahaa a) korottomasti omiin menoihinsa (korotonta rahaa virtaa kiertoon) ja b) korollisina lainoina pankeille ja isoille yksityisille yhtiöille ja korottomina lainoina paikallishallinnolle ja harkinnan mukaan teollisuudelle. Pankit toteuttavat yksityistä lainoitusta lainaamalla eteenpäin asiakkaiden talletustileillä olevia rahoja ja omia tuottojaan. Jos näiden määrä joskus osoittautuu riittämättömäksi, ne voivat ottaa mainittua lainaa valtiolta. Valtion lainoille määrätään korkokatto, jolloin pankkien korotkaan eivät nouse korkealle. Paikallishallinto tarvitsee korotonta lainoitusta yleisten töiden toteuttamiseksi, ja siksi paikallisverotus säilyy, kuitenkin pienempänä, koska korkoja ei ole. Jos tynnyrivertausta jatketaan, tynnyriin kaadetaan vettä kahdesta aukosta, budjettikulutuksen aukosta ja lainanantoaukosta.

  Kuinka sitten tynnyristä saadaan vesi pois, sinnehän virtaa koko ajan vettä? Liika vesi poistuu kolmesta tynnyrin alaosan aukosta: valtionvelkojen takaisinmaksuaukosta, valtionvelkojen korkojen aukosta ja (tarvittaessa) verotuksen aukosta. Myönnettyjen valtionlainojen pääomat kumoutuvat valtion saadessa ne takaisin, joten tasapaino säilyy, kun valtion saamien korkojen ja verojen määrä pidetään tasapainossa valtion budjettikulutuksen kanssa. Tasapainoa säädetään lähinnä säätämällä korkoprosenttia, joskus kuitenkin kantamalla veroa (esim. väliaikaista alkoholiveroa; ei kuitenkaan koskaan valtion tuloveroa). Korkojen ja mahdollisten verojen ainoa tarkoitus on poistaa liika raha kierrosta ja pitää siten rahan määrä vakaana.

  Tasapainoa säädettäessä on huolehdittava siitä, että kiertoon jää aina riittävästi valtion velatonta budjettirahaa, ettei kokonaisvelka pääse nousemaan kierrossa olevan rahan määrää suuremmaksi. Tuosta velattomasta budjettirahasta pankkien laina-asiakkaat voivat ansaita rahat pankkilainojensa korkojen maksamiseen (kaikki velat on siis aina mahdollista maksaa takaisin, toisin kuin nykyjärjestelmässä) ja siitä saadaan myös tulot mahdollisiin veroihin.

  Kun rahan määrää säädellään matemaattisesti fysikaalisten lakien mukaan ja lakiperusteisesti, politiikka ei pääse vaikuttamaan rahaan. Raha on julkinen palvelu, ja siihen ei politiikka kuulu.

  Yllä kuvattu järjestelmä mahdollistaa vapaan talouden ja vapaan yrittäjyyden. Rahan tarjonta saadaan aina vastaamaan kysyntää. Valtion tulovero ja valtionvelka poistuvat. Työttömyys poistuu. Nousu- ja laskukausien kierto loppuu. Talouden romahduksen uhka poistuu. Ostovoima pysyy vakaana. Inflaatiota ei esiinny (inflaatio voi olla vain velkarahajärjestelmässä, jossa korkoihin ei luoda rahaa ja jossa sen vuoksi syntyy krooninen rahanpuute ja sen seurauksena krooninen rahan arvon heikkeneminen – tuottajat siirtävät korkonsa hintoihin ja kuluttajilta katoaa ostovoima).

  ************************

  Siinä siis kirjoitukseni. Lisään tähän loppuun vielä, että kaikki rahamme on velkaa pankkiireille, joiden johto koostuu tietystä heimosta. Lainoilla on vakuudet, joten ko. pankkiireilla on kiinnitys suureen osaan kansallisvarallisuuttamme. Koska velkarahajärjestelmä on järjestelmä, joka määrää maksamaan veloille korot, vaikka korkoihin ei ole missään luotua rahaa eikä niitä kokonaisuutena katsoen lainkaan ole mahdollista maksaa, se on ase, jolle meidät viedään väkisin velkakierteeseen (rahan puute pakottaa lainaamaan koko ajan enemmän) ja velkaorjuuteen ja tuhoon. Se on tappoase. Jos maassa on maanpuolustustahtoa, tämä vihollinen on ensin kukistettava. Muut viholliset ovat täysin sekundaarisia emmekä voi heitä voittaa, ellemme ensin irrota itseämme katastrofaalisesta raha- ja pankkijärjestelmästämme.

  Miksei meidät tuhoavaan raha- ja pankkijärjestelmään ole aiemmin puututtu (kirjallisuutta asiasta kyllä on internetissä, etenkin englanninkielisenä)? Miksei kukaan päättäjistämme reagoi meneillään olevaan tuhoon? Lisäksi voidaan sanoa näin: Jos kansa ei tunne rahajärjestelmäämme, se tekee valtavan rikoksen, äärimmäisen maanpetoksen, äänestäessään vaaleissa tietämättömänä. Se tuhoaa koko maan ja itsensä.

  Yllä kuvatun uuden rahajärjestelmän avulla pankkiirien valta yhteiskunnastamme ja hallituksestamme saadaan lopetettua ja pääsemme heidän orjuudestaan. Nyt pankkiirien koronkiskonta säätelee täällä kaiken – tuhoaa kaiken. Kyseessä on sota. SIIHEN tulee puuttua. SIITÄ tulee puhua. Meitä tuhotaan!

  Plusääni(2)Miinusääni(0)
 5. V-I Laurio, olet taivaallinen lahja ihmiskunnalle. Suunsoittajia ja tyhjänjauhajia on maa pullollaan, mutta sinun kirjoituksesi ovat täynnä elintärkeää asiaa ja suoraa puhetta. Näillä eväillä Suomi ja samalla kaikki muutkin kansallisvaltiot pelastuisivat ikuisesti orjuudelta, ja saavuttaisivat sen vapauden, ja ne oikeudet, jotka Jumala on meille kaikille asettanut oletuksena. Taivasten valtakunnan ovet ovat auki, mutta koska olemme vihollisten orjia, meitä ei sinne päästetä (Matt 23:13).

  ”Kun me puhumme pakanakansoille, jotta ne voisivat pelastua, he yrittävät estää meitä. Näin he täyttävät syntiensä mittaa.” -1.Tess 2:16.

  Vihollinen pitää itsellänsä kaikki ne asiat, joista se pakottaa kaikkia muita luopumaan. Se myös jättäytyy pois kaikesta siitä, joita se pakottaa muiden hyväksymään osana uutta tulevaisuutta.

  Jotain tulisi ilmeisesti tehdä. Itse näkisin myös tärkeimpänä ja ensisijaisena seikkana muuttaa rahajärjestelmä, koska sen myötä kaikki asiat yhteiskunnassa palautuisivat ennalleen, eivätkä olisi päälaellaan, kuten nyt ovat (säästäminen miinusmerkkistä ja velkaantuminen plusmerkkistä jne). Oikeuslaitokselle siinä samalla täydellinen putsaus ja reformi vastaamaan oikeudenmukaista järjestelmää, jossa kukaan ei rikastu tyhjästä, eikä toisten riistämisellä.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
  1. Kiitos! Nähtävästi vain kristityissä on valmius nähdä aivopesun (pää sisäisen tahmataikinan) ulkopuolelle ja ymmärtää luettu. Muille sanon:

   start laurio

   Olisi ollut hyvä, jos kirjoitukseeni olisi reagoitu. Olisi ollut hyvä, jos sitä olisi heti alettu levittää kaikkialle suurella hälyllä. Olisi ollut hyvä, jos toimitus olisi heti nostanut sen suuruutiseksi.

   end laurio

   Plusääni(1)Miinusääni(0)
 6. Talousdemokrtia = KOMMUNISMI = Fasistinen diktatuuri = Byrokratia

  Kelluvat valuuttakurssit ja vapaus vaihtaa rahansa vapaasti muihin valuuttoihin,
  riitää ihan hyvin.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 7. Kiitoksia tästä mainiosta sivustosta, joka on tuonut valoa siihen syvään ahdistuneisuuden tunteeseen, kun on seurannut maailman menoa valtamedian tuottamasta ”uutisvirrasta”. Päällimmäinen tunne ja ajatus on ollut, että Suomi ja koko maailma on seonnut lopullisesti.

  Rekisteröidyin vasta nyt käyttäjäksi, kun olen lukenut suurin piirtein kaikki sivustonne artikkelit liittyen juutalaisten ylivaltaan. Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät jututkin ovat jonkin verran kiinnostaneet.

  Juutalaisten ylivalta tuntuu todella musertavalta. Kun suurin osa maailman sodista on tämän riidankylväjä kansan aikaansaamia ja velkarahallaan rahoittamia, valtamedian täydellinen hallinta massiivisine huijauksineen jne., niin mistä tuota ylivaltaa kannattaa lähteä purkamaan ja vastustamaan? Minusta tuon rahanluonnin antaminen pois kansallisvaltoilta oli suurin syy Juutalaisten nykyiseen valta-asemaan. Ensimmäinen ja tärkein askel on muuttaa rahajärjestelmää, kuten tässäkin artikkelissa tuodaan esiin. Rahanluontioikeus on palautettava kansallisvaltioille.

  Plusääni(5)Miinusääni(0)
 8. Oheisista linkeistä näkee euro alueen rahamäärä muutokset :

  http://fingfx.thomsonreuters.com/2011/11/28/0911026384.htm

  http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/tase_ja_korko/pages/tilastot_rahalaitosten_lainat_talletukset_ja_korot_taseet_ja_raha_aggregaatit_m3_kasvu_e_5f6aba03.aspx

  Nousukausi =
  pankit lisäävät lainanantoaan -> rahan määrä kasvaa -> omaisuuksien arvot kohoavat -> yhtiöiden taseet paranevat -> vakuuksien arvot nousevat -> luottamus tulevaisuuteen kasvaa -> pankit lisäävät lainanantoaan -> rahan määrä kasvaa ja kupla paisuu.

  Lama =
  pankit vähentävät lainanantoaan -> rahan määrä vähenee -> konkursseja -> työttömyys kasvaa -> kysyntä ja talouskasvu heikentyvät -> deflaatio -> maksamattomat velat lisääntyvät -> pankit vähentävät lainanantoaan -> rahan määrä vähenee ja kupla puhkeaa.

  Ongelma on se, että nuo nousu ja lasku syklit eivät ole yhteiskunnan hallinnassa. Olemme niille vain alisteisia.

  Ei siis ole merkitystä sillä, kuinka paljon tai vähän teemme työtä. Ahkeruus ei lisää rahan määrää taloudessamme (kokonaisuutena katsoen). Menoleikkaukset ja rakennemuutokset ja leikkauslistat eivät ole mikään ratkaisu rahanpuuteongelmaan, sillä ne eivät lisää rahan määrää yhteiskunnassa.
  Jos vain säästetään ja leikataan, silloin toimet eivät kohdistu tähän ongelmien syyhyn vaan vain kuristavat pankkiirien meidän kaulaamme asettamaa hirttonarua yhä tiukemmalle.

  Kv. rahanväärentäjäkartellin haltuun annettua velkarahajärjestelmää ja luomaa valtaa vain tuetaan ”leikkauksilla”, ”säästämisillä” ja ”rakenneuudistuksilla”, vaikka niistä ei ole mitään apua. Järjestelmässämme velka voi vain jatkuvasti kasvaa; se ei voi mitenkään vähentyä (paitsi noilla silmänkääntötempuilla väliaikaisesti).

  Nyt ainoa keino yhteiskuntamme toimintojen rahoittamiseen ovat pankkilainat, eli käytännössä ulkomaanvelka.

  TAI irtisanoutuminen tälläisesta raha- ja pankkijärjestelmästä (EU ja Euro) ja oman terveen rahajärjestelmän luominen.

  Tsäbäm !

  Plusääni(8)Miinusääni(0)
 9. Jaksosta 3/3 kohdasta 4:50 alkaen.

  Toimittaja: Kuka ne päätökset tekee? Kuka Suomea varsinaisesti johtaa? Missä se todellinen valta on?

  Uusipaavalniemi: Mä olen ollut nyt 3 ja puol vuotta tässä talossa ja tota emmä tiedä vastausta tohon. Elikkä se on sitten mielenkiintoista. Käytännössähän ### johtaa tätä taloa. Että tekeekö ne päätökset ite vai tekeekö ne…

  Mikä on tuo ###? En millään saa selvyyttä mitä Uusis sanoo tuossa kohdassa. Kalliaravi? Tämä kiinnostaisi. Hyvät videot muuten. Asiaa.

  Hieno mies tämä Uusis. Lähes ainoa viime aikojen kansanedustaja, joka on ollut toimissaan järjenmukainen, älykäs ja rehellinen. Pitkälle sillä tyylillä ei päässyt mutta oikein on tehty.

  Plusääni(3)Miinusääni(0)
 10. Pienen etsimisen jälkeen löysin sitten parivaljakon Timo Kalli ja Pekka Ravi. Olin tämmöiset maakuntien rivipoliitikot jo ehtinyt unohtaa. Ravi jo tippunut eduskunnasta. Mielenkiintoista kuinka Uusiksen mielestä Keskustan ja Kokoomuksen ryhmänjohtajat ovat ne tärkeimmät henkilöt ja asiat tulevat heille valmiina takapiruilta. Kansanedustajan täytyy vain painaa nappia ryhmäkurin mukaan. Joidenkin kansanedustajien iänikuiset jargonit valiokunnista ja ties mistä taitavat olla lähinnä sanahelinää, jolla annetaan vaikutelma siitä, että eduskunnassa tehtäisiin omia päätöksiä.

  Plusääni(3)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat