Masennus saattaa olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Masennuksen hoitoon käytetään enimmäkseen selektiivisiä serotoniinin takaisinoton estäjiä eli SSRI-Iääkkeitä, mutta monilla saattaa olla käytössä samalla useampiakin lääkkeitä myös muiden sairauksien hoitamiseksi. Tähän valikoimaan kuuluu usein myös tyroksiini, jolla hoidetaan kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Asiakkaiden kertomusten mukaan tyroksiini on auttanut myös masennukseen paremmin kuin SSRI-lääkkeet, joita heillä ennestään on ollut käytössä. Tyroksiinin vaikutuksia masennukseen on tutkittu jossain määrin, mutta useimmiten niissä on käytetty tyroksiinin (T4) lopullista ja aktiivisempaa muotoa, trijodotyroniinia (T3), jota meillä ei ole lääkkeenä helposti saatavilla. Toistaiseksi tutkimustulokset eivät ole saaneet aikaan muutoksia hoitokäytäntöön, vaikka osalla niistä onkin saatu aikaan positiivisia tuloksia. Eräs tärkeä havainto on, että T3:n alhaiset pitoisuudet aivoissa vähensivät serotoniinireseptoreiden herkkyyttä, mistä masennustilan paheneminen voisi olla seurauksena.

Lisätutkimukset avaavat uusia näkymiä

Tyroksiinin T4 muuttaminen trijodotyroniiniksi T3 on todellisuudessa mutkikkaampaa kuin yleensä ajatellaan. Muutoksen tekee seleeniaktivoitu entsyymi, mutta sitä esiintyy eri elinten soluissa kolmea rakenteellisesti ja toiminnallisesti toisistaan poikkeavaa muotoa: Dl, D2 ja D3. Kaiken lisäksi näiden puoliintumisaika on suhteellisen lyhyt muutamasta kymmenestä minuutista muutamaan tuntiin ja tuotantoa säädellään useilla eri tekijöillä avaamalla ja sulkemalla geenejä. Näin kulloinenkin entsyymi pitoisuus vaikuttaa kunkin muutosreitin aktiivisuuteen. Tämä säätelymenetelmä vaatii nopeasti vaihtelevaa proteiinisynteesiä, joka vuorostaan vaatii toimiakseen sinkkiä. Sinkin puute voi häiritä monia elimistön toimintoja lähinnä sekoittamalla T3:n tuottoa.

Verenkierto, kilpirauhastoiminnat ja lämmöntuotto sekaisin

Monet valittavat huonoa verenkiertoaan kertoen, että sormet ja varpaat ovat jääkylmät kesälläkin. Tämä ei useinkaan johdu heikosta verenkierrosta, vaan itse asiassa heikosta kehon lämmöntuotosta. Lämmöntuotto on vuorostaan riippuvainen kilpirauhashormonien, T4:n ja T3:n, tuotosta ja aktiivisuudesta. Nämä toiminnat ovat vuorostaan riippuvaisia useista hivenaineista ja niitä tarvitsevista entsyymeistä. Näillä hivenravintoaineilla ei saisi kuitenkaan olla toimintaa säätelevää ominaisuutta; niistä ei saisi olla puutosta. Lämmöntuotannon säätelyn tulee tapahtua hypotalamuksen, aivolisäkkeen ja kilpirauhasen yhteistyössä. Näin ylläpidetään kehon perusaineenvaihduntaa sekä sen mukana myös riittävää lämmöntuottoa, jota voidaan pitää helppona kilpirauhasen toiminnan mittarina.

Kilpirauhasen hormonituotanto

Terve ja riittävän aktiivinen kilpirauhanen tuottaa normaalisti tarpeeksi tyroksiinia, joka ylläpitää perusaineenvaihduntaa ja peruslämmöntuottoa sekä lukuisia muita aineenvaihduntajärjestelmiä. Osa tyroksiinista ei tavallisesti valmistukaan täysin neljä jodia sisältäväksi, vaan jää valmiiksi aktiivisimpaan muotoon trijodotyroniiniksi, T3:ksi, johon kuuluu vain kolme jodia. Jäljelle jäävän ja kehoon kiertämään ohjatun tyroksiinin tulee aktivoitua soluissa T3:ksi, jotta tarvittava aktivaatio olisi riittävä. Tämän muutoksen tekee eri elimissä viime vaiheessa dejodinaasi-entsyymit Dl, D2 tai D3, joiden aktivoitumiseen tarvitaan seleeniä.

Tyroksiinin tuotantoesteet

Tyroksiinia tuotetaan L-tyrosiini-nimisestä aminohaposta. Useimmiten L-tyrosiinista ei ole puutetta. L-tyrosiini-aminohappoja tarvitaan kaksi yhteen tyroksiinimolekyyliin. Tähän yhdistelmään tulee kiinnittää neljä jodiatomia. Tämän kiinnitys työn tekee kilpirauhasen erittämä peroksidaasi-entsyymi, joka tarvitsee aktivoituakseen kuparin. Näin ollen kuparinpuute pystyy jarruttamaan tyroksiinin tuotantoa. Tähän asti meillä on kolme ainetta, joita vähintään tarvitaan tyroksiinin tuotantoon: L-tyrosiini, jodi ja kupari. Jodin puutteelle on tunnusomaista kilpirauhasen kompensatorinen liikakasvu eli struuma. Tämä estyy ja vähenee jodin saannin myötä.

Tyroksiinin vapauttaminen kilpirauhasesta

Valmis tyroksiini varastoituu valmistuspaikalleen kilpirauhasen rakkulamaiseen kudokseen. Sen vapautuminen verenkiertoon vaatii entsyymin, joka aktivoidaan sinkillä. Sinkinpuute voi jarruttaa tyroksiinin vapautumista, ja tyroksiinitaso veressä ei tästä johtuen pysy riittävänä. Rinnakkain tähän tilaan voi vaikuttaa myös aivolisäkkeen toimintahäiriöt, joissa kilpirauhasen toimintaa ja tyroksiinin tuottoa ja vapauttamista säätelevän TSH -hormonin (thyroidea stimulating hormon) tuotanto ei ole tasapainossa.

Verenkiertokin säätelee kehon lämpötilaa

Lämmöntuoton ollessa niukkaa autonomisen hermoston säätely osallistuu keskikehon lämmön ylläpitämiseen vähentämällä lämmönhukkaa kehon ääreisosissa eli käsissä ja jaloissa. Tästä seuraa, että sormien ja varpaiden lämpötila saattaa olla normaalissa huoneenlämmössä alle 25 astetta. Erityisesti tässä tilassa on tunnusomaista, että sormet voivat olla jopa 5-10 astetta kämmentä viileämpiä. Tästä huolimatta kilpirauhastestien tulokset ovat ”normaalit”. Äärimmäisenä ilmiönä voivat olla jopa varpaiden tai sormien kuoliot ja amputaatiouhka. Onhan verenkierto tällöin todellakin erittäin huono, mutta syy on useimmiten muualla kuin itse verisuonistossa.

Laboratoriotutkimukset ja oireilut

Normaalisuus on monien laboratoriotutkimusten ongelma. Tämä normaalisuus tulee esiin siinä, että niin monilla on riittämättömän lämmöntuoton ongelma, vaikka he ovatkin näennäisesti terveitä ”vilukissoja”. Laboratorioiden viitearvot muodostetaan vakiojakautumaan perustuen ja sen äärimmäiset osat luetaan patologisiksi.

Lämmöntuottoa voidaan normalisoida

Käytännössä voidaan kuitenkin toimia siten, että selvitellään elimistön hivenainetasoja ja korjataan niitä toivottuun suuntaan ja seurataan lämmöntuotannon muutoksia kehon ääreisosissa, kuten sormissa ja kämmenissä. Yllätykseksemme sormet ja varpaat ovat tällä tavoin lämmenneet jopa siten, että entisen 25 asteen asemesta ne ovat 35-37-asteiset – ja elämä hymyilee. Masennuskin on samalla kertaa saattanut saada lähtöpassit! Kilpirauhasen toiminnan normalisoitumista odotellessa voidaan masennusta ja univaikeuksia hoitaa serotoniinin esiasteella, 5- hydroksitryptofaanilla, 5-HTP:llä, joka ei tee mitään väkisin, mutta helpottaa serotoniinin tuottoa ja auttaa masennuksen hallinnassa.

 

Artikkeli on julkaistu aiemmin Luontaisterveys-lehdessä

41 kommenttia

 1. Useimmat lääkärit osoittavat aikamoista ammattitaidon puutetta, kun määräävät masennukseen mielialalääkkeitä tutkimatta kilpirauhasen kuntoa. Sitten kun kilpirauhasen vajaatoiminta lopulta löydetään, määrätään tyroksiinia, joka myöskään ei anna apua kaikille. Paras saatavilla oleva kilpirauhaslääkitys on eläinperäinen valmiste ”Armour Thyroid”, joka sisältää tyroksiinin lisäksi kaikki muutkin kilpirauhashormonit. Valmisteen saatavuus on tehty vaikeaksi, se tarvitsee erityisluvan ja ongelmana on lisäksi löytää lääkäri, joka sitä määrää. Näin Suomen lääkärikunta boikotoi tehokkaasti tehokkainta kilpirauhasvalmistetta.
  Ihanne tilanne tosiaan olisi, että potilas saisi puuttuvat mineraalit kuten jodin ja seleenin, jolloin kilpirauhanen saadaan elvytettyä jopa ilman lääkitystä tai lääkityksen pienemmällä annoksella.

  Plusääni(8)Miinusääni(1)
 2. Kilpirauhasongelmat aiheutuvat todennäköisesti samasta tekijästä, kuin masennus, kofeinismista. Kofeinismi aiheuttaa vähintään 80% kaikista mielenterveysongelmista.

  Kofeiini voi kertyä kilpirauhasen kudoksiin ja kiihdyttää sen toimintaa, kunnes solutuho alkaa surkastuttamaan rauhasta ja sen toiminta alkaa heiketä.

  Plusääni(2)Miinusääni(0)
  1. Kofeiinin ja masennuksen yhteyksistä löytyy kyllä tutkimustietoa, mutta kofeiinin kertymisen aiheuttamat sisäelinten toimintahäiriöt ja kudosvauriot ovat uutta tietoa, jota terveysviranomaiset kieltäytyvät tutkimasta, ja josta media kieltätytyy puhumasta. Asia voitaisiin tutkia alle viikossa lääketieteellisin menetelmin.

   Plusääni(2)Miinusääni(0)
  2. http://fi.wikipedia.org/wiki/Fluori
   http://www.elinahytonen.fi/2011/01/fluori-suuri-valhe-2/

   Kannattaa tutustua fluorin negatiivisiin terveysvaikutuksiin. En itse allekirjoita tuon sivuston väitettä, että Suomessa ei enää lisätä fluoria juomaveteen, koska THL:n Komulainen möläytti haastattelussa (2007), että Suomen tulisi uudelleen arvioida juomaveteen lisäämänsä fluorin määrää.

   http://yle.fi/uutiset/news/article254178.ece

   ”If Harvard’s research holds up to more scientific scrutiny, says Komulainen, Finland should re-examine the quantity of fluoride it adds to public drinking water.”

   Fluori on yhdistettu moniin terveysongelmiin ja sillä on useita todettuja haittavaikutuksia. Suomessa kansantaudin maineessa on kilpirauhasen vajaatoiminta, jonka toimintaan fluori vaikuttaa lamaannuttavasti. Harvardin tutkimuksen mukaan fluori on yhdistetty myös syöpään ja tästä huolimatta juomaveteen lisätään fluoria tietyissä maissa, mahdollisesti myös Suomessa.

   Suomessa tyroksiinia syö arviolta 4% väestöstä kilpirauhasen vajaatoimintaan ja heille fluori on varsinainen myrkky. Fluoria on käytetty euroopassa 1970-luvulle asti lääkkeenä kilpirauhasen liikatoimintaan. Fluori lamaannuttaa kilpirauhasen toimintaa hyvin pienillä annoksilla (2 mg/pv), joka vastaa kahta hampaiden harjausta fluori-hammastahnalla.

   Lisää tietoa terveysriskeistä:
   http://www.fluoridealert.org/issues/health/

   Plusääni(5)Miinusääni(0)
 3. Ei se ole minun väitteeni, se on riippumattomien asiantuntijoiden arvio kofeinismin aiheuttamien mielenterveysongelmien esiintyvyydestä, joka on kopioitu blogiini yhteispohjoismaisesta nuorten kofeiinin käyttöä tutkivasta riskinarviosta.

  Kofeiinin puoliintumisaika on 5-6 tuntia, ja sen on todettu kertyvän elimistöön. Kofeiinin virtsahapot kertyvät kaikkialle minne muutkin virtsahapot. Virtsahappokertymiä löytyy kaikista sisäelimistä, jopa sydämen läpistä.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
  1. Juttu löytyy blogistani. Jos kofeinismin aiheuttamaa psykoosia esiintyy 10-20%:lla käyttäjistä, tarkoittaa tämä, että Suomessa 450 000 – 900 00 henkilöä kärsii diagnosoimattomista tai väärin diagnosoiduista kofeinismin aiheuttamista mielenterveyongelmista. Suorat kulut ovat yli 2 miljardia €, välillisiä on vaikeampi laskea.

   80%:ssa itsemurhista on takana diagnosoitu masennus. Jos mielenterveysongelmaisille tehtäisiin erotusdiagnoosi kofeinismin havaitsemiseksi, itsemurhasta tulisi todennäköisesti äärimmäisen harvinainen ilmiö Suomessa alle kuukaudessa.

   Kofeiini myy valtaosan lääketeollisuuden tuotteista puoskarointitieteen avustuksella.

   “Long-term overuse of caffeine can elicit a number of psychiatric disturbances in adults. Two such disorders recognized by the American Psychiatric Association (APA) are caffeine-induced sleep disorder and caffeineinduced anxiety disorder. In some individuals, large (ingestion of 500 mg caffeine or more) amounts of caffeine can induce anxiety severe enough to necessitate clinical attention. This caffeine-induced anxiety disorder can take many forms, from generalised anxiety, to panic attacks, obsessive-compulsive symptoms, or even phobic symptoms. Because this condition can mimic organic mental disorders, such as panic disorder, generalised anxiety disorder, bipolar disorder, or even schizophrenia, a number of medical professionals believe caffeine-intoxicated people are routinely misdiagnosed and unnecessarily medicated when the treatment for caffeine-induced psychosis would simply be to withhold further caffeine. A study in the British Journal of Addiction concluded that caffeinism, although infrequently diagnosed, may afflict as many as one person in ten of the general population (Nehlig et al. 1992).”
   Evira: Risk assessment of caffeine among children and adolescents in the Nordic countries

   Plusääni(1)Miinusääni(0)
   1. Ei luekaan, se prosenttiarvio voidaan laskea tilastoiduista mielenterveystapauksista ja tuosta asiantuntija-arviosta kofeinismin aiheuttaman psykoosin esiintyvyydestä. Tämä tosin vaatii kykyä spatiaaliseen ajatteluun ja pitkien päättelyketjujen seuraamiseen, mitä kofeiinin pitkäaikaiskäyttö estää.

    Kaikki eivät kykene hahmottamaan suuria monimutkaisia kokonaisuuksia ja niiden sisäisiä lainalaisuuksia. Tätä asiaa ei voi ymmärtää jos aivoihin ei mahdu, kuin yksi ajatus kerralla. Ainoa keino asian sisäitämiseksi tällaiselle ajattelurajoitteiselle henkilöälle on lopettaa kofeiinin käyttö ja ryhtyä suosittelemalleni ruokavaliolle, silloin vaikutukset kehossa puhuvat puolestaan, ja asia saattaa mennä jakeluun.

    Plusääni(1)Miinusääni(0)
 4. MOI
  Olen Karin kanssa samoilla linjoilla,kofeiiniilla on saatu kansa todella koukutettua ja jopa alle
  kouluikäisetkin. Elimistöön kertyvänä myrkkynä siitä kestää pitkään päästä eroon.Kofeiini on syynä myös
  ljoihinkin ruoansulatusongelmiin,koska se tyhjentää mahalaukun sisällön ennen aikojaan ohutsuoleen.
  Lihaa sisältävät ruoat viipyvät mahassa nomaalisti n 4 tuntia,ja näläntunne tulee normaalisti vasta tämän jälkeen mahan tyhjennyttyä.Mutta jos nautitaa kahvikupponen joka ruokailun jälkeen ,niin maha tyhjenee n.2:ssa tunnissa.Tämä osittain sulamaton ruoka aiheuttaa ohutsuolessa ongelmia esim ei toivottuja bakteereita voi päästä suolistoon, proteiinit mädäntyvät ja muodostavat happoja ja toksiineja.

  Kofeiinin piristävä vaikutus tulee siitä,kun elimistö pyrkii tästä myrkystä eroon,nostamalla vireystilaa,sykettä,verenpainetta ja erittämällä sitä virtsan kautta ulos elimistöstä. Lisäksi paljon happoja muodostavana myrkkynä,kofeiini häiritsee kehon PH tasapainoa,elimistö korjaa tätä ottamalla kalsiumia luustosta ja kudoksista tämän ongelman korjaamiseksi.Paljon kahvia juovilla onkin kalsiumin puute,mistä seuraa taas kasa muita ongelmia.

  Plusääni(4)Miinusääni(0)
 5. Kerrankin Magnettiimedian jutussa on edes jotain tolkkua. Tosin siinä mennään vikaan, kun väitetään, että asia olisi tiedeyhteisölle melko tuntematon. Ainakin meillä lääkiksessä opetettiin, että jos epäilee potilaalla masennusta, niin kilpirauhasarvot ovat ENSIMMÄINEN asia, joka tarkistetaan. 🙂

  Ikävä kyllä useimmiten masennuspotilaiden kilpirauhasessa ei ole mitään vikaa, vaan masennuksen taustalla ovat monet elämän ongelmat (esimerkiksi koulukiusaus, vaikea perhe tai muut syyt, joista syntyy kokemus oman itsen kelpaamattomuudesta), jotka ovat pitkän ajan kuluessa päässeet vaikuttamaan aivokemiaan. Koska kemia muuttuu, niin kemikaaleilla siihen on vastattava. Siksi SSRI.

  Plusääni(0)Miinusääni(7)
  1. Eräs ei näy ymmärtävän lääketieteestä sen vertaa mitä sika katekismuksesta. Pelottaa ajatella, että meidän terveytemme ja henkemme annetaan tuollaisten älyllisesti impotenttien narsistien käsiin.

   Kun kemiat ovat pielessä, ne normalisoidaan ravitsemuksellisesti, eikä puoskaroida umpimähkään kemikaaleilla, jonka vaikutusmekanismia ei tunneta. Suurin vaara terveydelle ja hengelle, on lääketeollisuustiede ja sitä edustavat puoskarit. joilla ei ole edes älyllisiä edellytyksiä alalle, puhumattakaan terveestä persoonallisuudesta.

   Plusääni(6)Miinusääni(0)
   1. ”Kun kemiat ovat pielessä, ne normalisoidaan ravitsemuksellisesti, eikä puoskaroida umpimähkään kemikaaleilla, jonka vaikutusmekanismia ei tunneta.”

    Parannan potilaani mielellään kalliiden lääkkeiden sijaan ravitsemuksella, jos se on mahdollista. Kertoisitko, mikä ruoka hidastaa serotoniinin takaisinottoa synapsiraosta ja tai muulla tavoin normalisoi masennuspotilaan vääristynyttä serotoniinitasoa?

    Plusääni(0)Miinusääni(6)
    1. Serotoniiniteoria on osoitettu humpuukiksi jo 90-luvulla. Serotoniinin poistumista tehostava SSRE-lääke antaa lähes prosenttiyksikön tarkkuudella saman hoitovasteen, kuin SSRI, mutta huomattavasti vähemmillä haittavaikutuksilla.

     Jos masennus on kofeiiniperäinen, kuten se tapaa olla, se lähtee oikealla hoidolla parhaassa tapauksessa alle vuorokaudessa, samoin kuin muutkin psyyken oireet. Blogissani on ruokintaohje.

     Plusääni(7)Miinusääni(0)
  2. Olin koulukiusattu peruskoulussa semmoiset 7-9 vuotta. 17 vuotiaana masennusta, kelpaamattomuutta, huonoa itsetuntoa yms kaikkea ,pakkotoisto- ja ajatukset. 22 vuotiaana löytyi kilpirauhasen vajaatoiminta sekä rt3 ongelma. SSRI lääkkeet jätettiin pois jo. Jossakin ajassa (Armour käytössä) on nuo oireet kadonnut. Masennus yms potilailta kannattaisi (myös muiltakin) alkaa taas mittaamaan tuo rT3 arvo! Sen mittaaminen on lopetettu joskus 2000 luvulla. Minä sain lähetteen ulkomaille. Otettiin verikoe Suomessa ja maksoi pitkälti yli satasen.

   Tv. 26 vuotias nainen.

   Plusääni(7)Miinusääni(0)
 6. Ei tietenkään löydy, koska edustan lääketiedettä, kun taas terveydenhuollon ammattilaiset edustavat lääketeollisuustiedettä.

  Löytyykö sinun nimesi Suomen Kuminauhamoottorilennikkiliiton jäsenluettelosta?

  Etkös ole huomannut, että kofeiinin farmakokinetiikan ratkaiseva yksityiskohta on minun keksintöni? Minä olen tällä hetkellä ainoa kofeiiniasiantuntija, joka ymmärtää sen farmakologiaa niin hyvin, että pystyn vaikuttamaan sen aiheuttamiin kroonisiin myrkytysoireisiin, kuten masennukseen, alle vuorokaudessa lääketieteellisesti perusteltavalla metodilla.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Voisitko nyt vihdoin ja viimein vastata tähän helppoon kysymykseen?

   Minun lähtökohtani on tuntea oireen aiheuttaja ja poistaa se, jolloin oireetkin poistuvat. Minun lähestymistavallani masennus ja paniikkihäiriö katoavat parhaassa tapauksessa alle vuorokaudessa, ja myös pysyy poissa. Ainoa synteettinen lääke on diatsepaami, jota tarvitaan hyvin vähän, koko muu osa hoidosta perustuu terveelliselle ravitsemukselle. Tavoitteena on väärien elämäntapojen aiheuttamien oireiden parantaminen elämäntapamuutoksella.

   Terveydenhuollossa kokeillaan patenttilääkettä toisensa jälkeen, koska ne vaikuttavat tilastollisesti oireisiin vaihtelevissa määrin osalla potilaista. Lääkkeitä syödään yleensä vuosia, jopa vuosikymmeniä tai loppuikä, ne eivät palauta normaalia mielentilaa ja ne aiheuttavat haittavaikutuksia jotka voivat olla pysyviä, mikä kertoo, että ne aiheuttavat aivovaurioita. Tavoitteena on oireiden peittäminen jatkuvalla patenttilääkityksellä.

   Kumpi on puoskarointia?

   Voisitko kertoa ketä olen huijannut ja kuinka?

   Plusääni(5)Miinusääni(0)
   1. Voisitko nyt vihdoin ja viimein vastata tähän helppoon kysymykseen?

    – Kyllä voin.

    Kumpi on puoskarointia?

    – Aivan-liian-hyvien ihmehoitojen ilman minkäänlaista näyttöä on puoskarointia.

    Voisitko kertoa ketä olen huijannut ja kuinka?

    – Jokainen joka on terveytensä tai mielenterveytensä tuhonnut ”ohjeitasi” seuraten on uhrisi ja koska olet epäempaattinen psykopaatti sinä haluat heitä lisää oman valtafantasiasi tyydyttämiseksi.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
    1. Ei minun hoitoni ole mikään ihmehoito, se perustuu tieteelle, ja on todistettavissa tieteellisin mittausmenetelmin ja potilaitten hoitovasteella.

     Tähän mennessä sillä on parantunut kaksisuuntainen mielialahäiriö, masennus, ahdistuneisuus, paniikkihäiriö, alkoholismi ja epälukuinen määrä kroonisia kipuoireita ym.

     Miten ihminen voi menettää ”terveytensä tai mielenterveytensä” jos hän lopettaa kofeiinin käytön ja ryhtyy terveelliselle ruokavaliolle?

     Plusääni(0)Miinusääni(0)
    2. ”Ei minun hoitoni ole mikään ihmehoito, se perustuu tieteelle, ja on todistettavissa tieteellisin mittausmenetelmin ja potilaitten hoitovasteella. ”

     Annapa siis todisteet näkyviin.

     ”Tähän mennessä sillä on parantunut kaksisuuntainen mielialahäiriö, masennus, ahdistuneisuus, paniikkihäiriö, alkoholismi ja epälukuinen määrä kroonisia kipuoireita ym. ”

     Koska et ole esittänyt tieteellisen tarkastuksen kestävää todistusmateriaalia on väitteesi katsottava perättömäksi.

     ”Miten ihminen voi menettää “terveytensä tai mielenterveytensä” jos hän lopettaa kofeiinin käytön ja ryhtyy terveelliselle ruokavaliolle? ”

     Jos tyypillä on jo ennestään vakavia mielenterveyden ongelmia ne eivät parane pelkällä ruokavalion muutoksella ja kofeiinivieroituksella. Erityisesti alkoholismi ei parane pelkällä kofeiinivieroituksella.

     Plusääni(1)Miinusääni(1)
    1. Missä näet huijauksen?

     Minä kerron, että minulla on pelkkä kansakoulupohja, eikä mitään lääketieteellistä koulutusta tai oppiarvoa.
     Neuvon pelkästään, miten lopettaa kofeiinin käyttö mahdollisimman vähäisillä komplikaatioilla.
     Neuvoni perustuvat lääketiteelliseen tietoon kofeiinin farmakologiasta, sekä omiin kokeiluihin erilaisilla toiminnallisilla ruoka-aineilla.
     En pyydä keneltäkään maksua.

     Neuvojani seuranneet ihmiset antavat ajoittain palautetta, jossa he kiittävät minua nopeasta avusta.

     Kuka tästä huijauksesta hyötyy, ja kuka on uhri?

     Plusääni(0)Miinusääni(0)
    2. Koska et kuitenkaan älyä itse, kerron sinulle, että tästä harjoittamastani huijauksesta hyötyvät sellaiset ihmiset, joilla on tarpeeksi älyä ja itsekuria noudattaa neuvojani, sekä suomalainen yhteiskunta, jota nämä krooniset sairastelijat kuormittavat, ja häviäjiä ovat kofeiini- ja lääketeollisuus.

     Plusääni(1)Miinusääni(0)
    3. Tässä on sinulle malliksi kaksi huijauksen uhria. 19-vuotias nuorukainen ja tyttö, jotka olivat joutuneet lopettamaan koulunkäynnin kesken kofeinismin aiheuttaman ahdistuneisuushäiriön ja paniikkikohtausten takia. Kumpikin oli syrjäytynyt kaveripiiristään, eikä lääketiede ollut kyennyt ratkaisemaan tilannetta.

     Kävin tutkimassa molemmat ja selviteltiin ruokavalioon ja oireisiin liittyviä kysymyksiä. Molemmat kertovat elämänsä muuttuneen nopeasti ja voimakkaasti positiivisempaan suuntaan ja ovat erittäin tyytyväisiä, että seurasivat neuvojani ja ovat saamassa elämänsä takaisin.

     http://qmies.blogspot.fi/2012/11/potilas-1.html

     http://qmies.blogspot.fi/2012/11/potilas-2.html

     Plusääni(0)Miinusääni(0)
 7. MOI
  Sukulaisten masennushoitoja seuranneena voin todeta,että yksikään ei ole lopettanut lääkkeiden syöntiä.
  Pitempään masennuslääkkeitä syöneille oli sanottu,että sinun aivosi eivät enää toimi niin että voisit lopettaa,vaan sinun on syötävä niitä jatkuvasti. Yksi on nyt sitten”parantunut” masennuksesta,vaikka joutuu lopun elämäänsä syömään lääkkeitä.
  Systeemi muistuttaa työvoimatoimiston toimintaa,niin että kun työllistetään työtön ilman palkkaa 3 päiväksi viikossa 2kk:n ajaksi,niin hän ei ole enään työtön.

  Plusääni(5)Miinusääni(0)
 8. MOI
  Aloin käyttämään kofeiinia vasta 19v ja ehdein olemaan työelämässä n.2 vuotta ilman kofeiiniriippuvuutta.
  Ihmettelin miten paljon rakennuksilla juotiin kahvia,joku lähti jo varttia ennen taukoa laittamaan työmaakopin
  kahvinkeittimiä päälle ja tämä toistui aina 2 tunnin välein.Päivittäin sai kuulla,miten mahassa kiertää eikä kestäisi kahvia juoda,mutta joivat silti. Ihmetystä herätti usein se etten juonut kahvia ja kyselivät syytä siihen. Sanoin aina,että olin sitä joskus maistanut ja että se on pahan makuista.Joitakin tosiaan otti päähän etten juonut kahvia ja jaksoivat sitä aina tyrkyttää.Sitten ollessani taas juoppokuskina eräänä lauantaiyönä,niin aamuyöstä alkoi väsyttää.Kävimme huoltoasemalla ja kaverit olivat ostaneet minulle kermakahvin,no join sen nopeasti ja olin koukussa samantien ja tässä sitä nyt ollaan :/

  Olen yrittänyt useasti päästä kofeiiniriippuvuudestani eroon,mutta oireet ovat olleet niin hankalia ja kahvia on kaikkialla tarjolla siksikin lankeaa helposti uudestaan ja lakko jää lyhyeksi.Ensimmäinen vieroitukseni tuli paksusuolen varjoainetähystykseen valmistautuessa(ärtynyt paksusuoli).Lääkäri oli ehdottanut kahvin vähentämistä,päätin lopettaa sen juomisen kokonaan.Ensin alkoi pistävä päänsärky,pahoinvointi ja väsymys maha lakkasi kokonaan toimimasta,enkä saanut sitä tyhjäksi ennen tähystystä,jota sitten jouduttiinkin sirtämään viikolla. Tästä kokemuksesta jäi takaraivoon ajatus,että tästä on päästävä eroon,eikä kahvi voi olla hyväksi elimistölleni.Olen välillä hakenut tietoa kahvista,sen kasvatuksesta ja vaikutuksista elimistöön,esim kahvin kasvattajat ovat köyhiä ja heidän on varmistettava sadon onnistuminen.Siksi käytössä on kaikki torjunta ja homeenestoaineet sadon onnistumiseksi,muuten perhe voi kuolla nälkään jos satoa ei saada myydyksi :/
  Kofeiini nostaa insuliinin tasoa jolloin rasvan käyttäminen energiana estyy.Jatkuva insuliinitason heittely vaurioittaa elimistöä pidemmänpäälle ,kuten diabeetikoilla.
  Tässä nyt pari syytä miksi haluaisin päästä tästä turhakkeesta eroon,kallistakin se on :/

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
  1. Kofeiinin vaikutus insuliinin eritykseen perustuu stressihormoneihin. Kofeiinin kohottamat stressihormonit alentavat kehon insuliiniherkkyyttä, jonka vuoksi insuliinia on tuotettava enemmän, kuin normaalisti. Sen on havaittu myös heikentävän T-2 diabeteksen hoitotulosta. Kofeiini kohottaa myös veren vapaiden rasvahappojen määrää.

   Kofeiini/stressihormonit aiheuttavat siis lisäinsuliinin tarvetta. Kofeiini toimii samalla tavalla aivoissa. Se lisää tai vähentää eri välittäjäaineiden reseptoritiheyttä useilla kymmenillä prosenteilla aivojen eri osissa koska sen aiheuttama kemiallinen epätasapaino pakottaa aivot sopeutumaan tilanteeseen fyysisesti, että ne toimisivat mahdollisimman normaalisti myrkytyksen alaisena. Suurin muutos oli dopamiinireseptorien tiheyden kasvu 129% basaaliganglian striatumissa. Kyseinen elin tarvitsee siis 129% lisää dopamiinia toimiakseen normaalisti, kun veressä on kofeiinia.

   Kaikki puhuvat tärkeänä stressin merkityksestä, mutta unohtavat autuaasti, että kofeiinin päivittäiskäyttö on yhtä, kuin 24/7 stressi, koska kofeiini toimii aivokemian kannalta samoin, kuin psyykkinen stressi.

   Plusääni(2)Miinusääni(0)
 9. Mielestäni tässä on syy ja seuras… Tietenkin ihminen hakee lohdutusta pahaan oloon oli sitten keino mikä hyvänsä.. Sehän on ihmisen oma puolustus mekanismi. Mulla on ollut alkoholi ongelmaa ja masennusta ja on edelleen. Liika toimintaa on liika kilpirauhasissa ja on struuma. Ja teini ikäisenä on määrätty mieli ala lääkkeitä joista ei ole ollut mitään hyötyä.. En ymmärrä miksi ei voida ottaa huomioon jo näinki varhain tätä asiaa kun kuitenki suvussa on tätä kilpirauhas ongelmaa. Nyt on äiytynyt niin pahaksi että nyt on 20 ikäisestä lähtien loppu ikäinen lääkitys loppu elämäksi tiedossa… :/

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
  1. KAKKOSTYYPIN KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA
   Mitä yhteistä on kroonisella kivulla, diabeteksella, sydänsairauksilla, kuukautishäiriöillä ja uniapnealla? Lääkäri Mark Starr kertoo kirjassaan, Hypothyroidisim Type 2: The Epidemic, että syy näille kymmenille, ellei sadoille erillisille terveysongelmille, löytyy todennäköisesti heikosti toimivasta kilpirauhasesta. Valitettavasti kilpirauhasen vajaatoiminta ei aina näy verikokeilla otettavissa kilpirauhastutkimuksissa ja tämän johdosta monet ihmiset kärsivät hoitamattomasta kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

   Kilpirauhanen on perhosen muotoinen endokriininen rauhanen, joka sijaitsee kaulan alaosassa. Se tuottaa kilpirauhashormoneita T4:ää (tyroksiini), T3:a (trijodityroniini), T2:ta, T1:tä ja kasitoniinia. T4 on tunnetuin kilpirauhashormoneista, se on varastohormoni ja siitä 80 % pitäisi muuttua T3-hormoniksi maksassa, munuaisissa sekä muissa kehon soluissa. T3 on aktiivinen kilpirauhashormoni, sen tehtävä on lämmittää kehoa ja kiihdyttää aineenvaihduntaa (rasva, proteiini ja hiilihydraatti) sekä kiihdyttää sydämen sykettä. T2 kiihdyttää myös aineenvaihduntaa ja T1 puolestaan viilentää kehoa ja hidastaa sydämen sykettä. Kalsitoniinin merkitystä ihmiselle ei vielä tarkkaan tiedetä, mutta tutkimuksissa sen on todettu vähentävän veren kalkkipitoisuutta. Yhdessä nämä kaikki hormonit toimivat todennäköisesti synergisesti tavalla, jota ei vielä täysin ymmärretä.

   Tyypin 1 ja 2 kilpirauhasen vajaatoiminta
   Yleisesti tunnetussa tyypin 1 vajaatoiminnassa kilpirauhasta stimuloiva hormoni eli TSH nousee ja T4v eli vapaa tyroksiini laskee. Tyypin 1 vajaatoiminnaksi lasketaan siis kaikki ne tapaukset, jotka pystytään erilaisilla veritutkimuksilla todentamaan. Tyypin 2 vajaatoiminnassa nämä veritutkimukset näyttävät yleensä normaalia, sillä kilpirauhanen tuottaa normaalin määrän hormoneita, mutta solut eivät pysty käyttämään niitä. Eräät asiantuntijat kutsuvat tätä myös nimellä kilpirauhashormoniresistenssi, samoin kun tyypin 2 diabeteksessa nimitys on insuliiniresistenssi.

   Lääkäri Starr kiinnostui kakkostyypin vajaatoiminnasta toistakymmentä vuotta sitten sekä henkilökohtaisesti, että ammatillisesti. Hän oli hakenut monilta lääkäreiltä tuloksetta apua omiin kroonisiin kipuihinsa, uupumukseen ja allergioihin. Hoitaessaan tuhansia potilaita, joilla kaikilla oli kroonisia kipuja sekä muita ongelmia, hän löysi syy-yhteyden. Alkuperäinen tai myötävaikuttava tekijä heidän sairauksiinsa oli kaikilla huonosti toimiva kilpirauhanen.

   Vajaatoiminnan toteaminen
   Kun kilpirauhasarvot näyttävät normaalia ja silti on selviä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, täytyy löytää muita tapoja selvittää oireiden syy. Tärkein testi, jolla voi selvittää kilpirauhasen toimintaa, on kehon lämpötilan mittaus. Kehon lämpötilan pitäisi olla vähintään 36,6 ⁰C. Mittaus on paras suorittaa aamulla kainalosta, heti herättyään, ennen kuin nousee sängystä. Mittausta tulisi tehdä vähintään 1-2 viikon ajan ja naisilla osa mittauksista tulisi suorittaa kuukautisten aikana tai ennen ovulaatiota, sillä ovulaation jälkeen lämpötila kohoaa yleensä noin puoli astetta. Tätä testiä on alkuperäisesti käyttänyt Lääkäri, Filosofian tohtori Broda Barnes (kuollut 1988), joka suositteli tätä testiä potilailleen. Jos kehon lämpötila on 36⁰ C tai alle, se on selvä merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta, mutta vaikka lämpötila olisi yli 36⁰ C, se ei sulje pois vajaatoiminnan mahdollisuutta.

   Muita selkeitä vajaatoiminnan oireita ovat mm. pöhöttyneet kasvot ja huulet, hiusten oheneminen, jopa kaljuuntuminen, erityisesti päälaelta, ihoturvotus, hitaus liikkeissä ja puheessa, äänen käheys ja kylmät jalat sekä kädet. Myös selittämätön lihominen ja lisääntynyt tulehdusherkkyys ovat vajaatoiminnan oireita. Myxedemaksi kutsuttu tila, jossa verinahkaan ja ihonalaiskudokseen kertyy turvotusta, on myös tyypillistä kilpirauhasen vajaatoiminnassa, mutta joskus myös liikatoiminnassa. Ihonalaiskudokseen kertyvä turvotus on peräisin lisääntyneestä sidekudoksesta, joka sisältää mm. glukosaminoglykaania, hyaluronihappoa sekä muita polysakkarideja, jotka lisäävät osmoottista turvotusta ja keräävät nestettä.

   Kilpirauhaslääkitys kokeeksi
   Eräs hyvä tapa selvittää, johtuvatko henkilön oireet kilpirauhasen vajaatoiminnasta, on kilpirauhaslääkitys. Ennen kuin kilpirauhastutkimukset keksittiin, tämä oli yleinen tapa todeta vajaatoiminta. Silloin käytössä oli luonnollinen lääkitys, joka oli lampaan tai sian kuivattua kilpirauhasta, joka toimii tänä päivänäkin paremmin, kuin synteettinen Thyroxin lääke. Meillä on jo useita asiakkaita, joiden kilpirauhasarvot ovat viitearvojen sisäpuolella, mutta kun he ovat saaneet lääkäriltä kilpirauhaslääkityksen, heidän oireensa ovat helpottuneet ja toisilla poistuneet kokonaan. Tyypillisimpiä oireita ovat olleet hidas aineenvaihdunta, ummetus, turvotukset, ylipaino, rytmihäiriöt, nivelvaivat, erilaiset säryt, hikioireet, väsymys ja masennus. Toiset ovat saaneet avun jo Thyroxin lääkkeellä, mutta parhaat tulokset on saatu kuivatulla siankilpirauhasvalmisteella, joka on erityisluvallinen reseptilääke (Armour Thyroid 60 mg tai Thyroid 60 mg).

   Thyroxin lääkitys voidaan laittaa kokeeksi ja jos se ei 3-6 kuukauden aikana selvästi helpota oireita, se voidaan lopettaa. Se ei siis aina ole lopun elämän lääkitys, kuten virheellisesti luullaan. Useimmiten Thyroxin vaihdetaan vaiheittain Armouriin ja Armourin käytöllä suurin osa saa vaivansa pois. Siinä tapauksessa, että kilpirauhanen toimii vajaalla, lääkitys on yleensä lopun elämän lääkitystä, sillä esim. tulehduksesta vaurioitunut kilpirauhanen ei enää korjaannu ennalleen.

   Vajaatoiminnan aiheuttamia ongelmia
   Monet ymmärtävät, että kilpirauhanen vaikuttaa elimistön aineenvaihduntaan. Harva kuitenkaan ymmärtää, että sillä on vaikutusta satoihin elimistön toimintoihin. Tässä muutamia vaivoja, jotka on liitetty huonosti toimivaan kilpirauhaseen;

   ruokahalumuutokset (ruokahaluttomuutta tai ylensyöntiä)

   autoimmuunisairaudet (allergiat, SLE eli punahukka, nivelreuma, jne.)

   verensokeriongelmat (diabetes, alhainen verensokeri)

   erilaiset syöpäsairaudet

   verenkiertoelimistönhäiriöt, kuten korkea kolesteroli, heikko verenkierto, sydämentykytys, korkea verenpaine ja alhainen verenpaine

   hammasongelmat, kuten krooninen ientulehdus, vetäytyneet ikenet, hampaiden yhteen pureminen

   väsymys ja uupumus

   ruoansulatushäiriöt, kuten ärtynyt paksusuoli, imeytymishäiriöt, ummetus ja ravintopuutokset

   sydänongelmat, kuten sepelvaltimoiden kovettuminen, rytmihäiriöt, epänormaali verenpaine, sydämen heikko verenpumppaus, sydänlihaksen heikkous, kongestiivinen sydämen vajaatoiminta

   äänen käheys, nielemisvaikeudet, palan tunne kurkussa, turvonnut laajentunut kieli ja uniapnea

   immuunipuolustuksen toimintahäiriöt, lisääntynyt tulehdusherkkyys koko kehossa (myös Candida alpicans)

   psyykkiset ja tunne-elämän häiriöt, kuten huomiointikyvyn heikkous, ahdistus, masennus, muistihäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, psykoosi ja skitsofrenia

   aineenvaihdunnan häiriöt, jotka johtavat useimmiten painonnousuun ja toisinaan laihtumiseen

   lihashäiriöt, kuten ataksia (tasapainohäiriöt, haparointi), karpaalitunnelisyndrooma, fibromyalgia sekä lihasheikkous

   neurologiset häiriöt, kuten korvaongelmat (huonokuuloisuus, tinnitus, huimaus), päänsärky ja migreeni, MS-tauti ja kihelmöinti (tunnottomuus ja pistely), jne.

   nivel- ja lihaskivut

   hikoilun puute tai liikahikoilu

   suvunjatkamisongelmat, synnynnäiset epämuodostumat, rinta- ja munasarjakystat, endometrioosi, lapsettomuus ja kuukautishäiriöt

   hengitystieongelmat, kuten astma, krooninen keuhkoputken- ja poskiontelontulehdus, keuhkokuume ja keuhkolaajentuma

   iho-ongelmat, kuten akne, pälvikaljuus, ihopaiseet, kuiva iho, ihottumat, ihon kutina ja psoriasis

   rakenneheikkouksia, kuten osteoporoosi, skolioosi, lohkeilevat kynnet ja huonolaatuiset hiukset, silmäripsien oheneminen ja katoaminen

   lämmönsäätelyn häiriöt, kuten kylmät kädet ja jalat, alilämpöisyys, hiki ja vilu vuorottelevat ja lämmönsieto heikentynyt

   virtsatieongelmat, toistuvat virtsarakontulehdukset ja munuaisten toimintahäiriöt

   Miksi kilpirauhasongelmat ovat lisääntyneet?
   Syitä on monia, mutta yksi yleisimmistä syistä on viljan gluteiini, joka aiheuttaa mm. kilpirauhastulehdusta. Viljaherkkyys periytyy ja sen aiheuttamat kilpirauhasongelmat myös ja ne usein vielä pahenevat sukupolvien myötä. Tämän seurauksena kilpirauhasongelmat alkavat monilla jo hyvin nuorena. Eräs hyvä tapa selvittää sukurasitus viljoille, on pyytää lääkäriltä lähete B-HLAKeli tutkimukseen. Jos tulos on positiivinen, gluteiiniviljat tulisi heti jättää pois ruokavaliosta. Myös ympäristö- ym. myrkyt ovat haitaksi kilpirauhaselle, esim. amalgaamipaikkojen elohopea vaurioittaa kilpirauhasta, samoin juomaveden ja hammastahnan sisältämä fluori. Vuoteen 1970 asti Euroopassa lääkärit käyttivät fluoria kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoon, sillä sen oli todettu lamaavan kilpirauhasen toimintaa, jopa niin pienellä annoksella kuin 2 mg/pv. Suomessa hammastahnojen fluorisuositus on vähintään 1mg/g eli 2 mg annos täyttyy, jos hampaat pestään aamuin illoin.

   Kilpirauhastulehdus
   Kun epäillään kilpirauhastulehdusta, pitää tutkia kilpirauhasen vasta-aineet (S-TPOAb sekä S-TyglAb), jotka kohoavat tulehduksessa. Tulehduksen aikana on yleensä kilpirauhasen liikatoiminnan oireita, kuten rytmihäiriöitä, tiheä pulssi, sydämen muljahteluja, hikioireita, ahdistusta, paniikkitiloja, jne. Tavallinen lääkäri tulkitsee oireet vain paniikkihäiriöksi ja määrää usein mielialalääkettä. Hän voi ottaa kilpirauhaskokeet (TSH ja T4v), jotka kuitenkin ovat usein viitevälissä ja virheellisesti luullaan, että oireet eivät johdu kilpirauhasesta. Kun vasta-aineet sitten viimein tutkitaan, ne ovat yleensä huomattavasti kohonneet. Meillä on asiakkaita, joilla on TPOAb ollut yli 1000 IU/ml, kun normaalitulos on alle 60 IU/ml ja toisilla on TyglAb yli 800 kU/l, kun normaali tulos on alle 40 kU/l.

   Koululääketieteen hoito on lähinnä seurantaa. Vajaatoiminnan oireisiin annetaan Thyroxin lääke, liikatoiminnan oireisiin Tyrazol-lääke ja subakuuttiin tulehdukseen kortisonia, joka poistaa oireita, mutta ei hoida ongelmaa. Tyrazolilla puolestaan on yleisiä haittavaikutuksia, kuten pahoinvointi, päänsärky, nivelkivut, hiustenlähtö sekä erilaiset iho-oireet (ihottumat, kutina, ym.). Thyroxin auttaa joillakin vajaatoiminnan oireisiin, mutta useimmilla oireet säilyvät, vaikka kilpirauhasarvot paranevat.

   Tärkein hoito kilpirauhastulehdukseen on luontaisesti gluteiiniton ruokavalio. On voitu selvästi todeta, kuinka tulehdusarvot laskevat gluteiinittomalla ruokavaliolla ja kuinka ne nousevat, kun ruokavalioon otetaan gluteiiniviljoja. Ei siis riitä, että syö tuotteita, joissa lukee gluteiiniton, sillä monet näistä tuotteista sisältävät gluteiinia tai vehnätärkkelystä. Ruokavaliosta pitää jättää kokonaan pois vehnä, ohra, kaura, ruis ja speltti. Niinkin pieni määrä, kuin tabletin apuaineena oleva vehnätärkkelys, voi ylläpitää sairautta. Ruokavalion pitää siis olla todella tiukka yllämainittujen viljojen suhteen.
   Viljoja, joita voi käyttää, ovat riisi, hirssi, tattari, quinoa, amarantti ja maissi. Maissikin on ongelmallinen, sillä se lamaa kilpirauhasen toimintaa. Näissä muissa viljoissa on se ongelma, että ne kaikki sisältävät runsaasti tärkkelystä, joka on lähes suoraa sokeria, joka puolestaan nostaa verensokeria sekä insuliinitasoja ja aiheuttaa erilaisia tulehdusreaktioita elimistöön. Tärkkelys sulaa myös huonosti ja aiheuttaa ilmavaivoja sekä turvotusta. Kaikkein paras ruokavalio on siis vähähiilihydraattinen, täysin viljaton ruokavalio. Tämän ruokavalion ohella erilaisilla ravintolisillä, sekä homeopaattisilla valmisteilla, on monien asiakkaiden kilpirauhastulehdus saatu nopeasti hoidettua oireettomaksi ja vasta-aineet ovat laskeneet täysin normaaleiksi.

   Flunssankaltainen oireilu
   Kilpirauhastulehdus vaurioittaa aina kilpirauhasta, joka johtaa vääjäämättä kilpirauhasen vajaatoimintaan. Monesti henkilö on sairastanut tietämättään kilpirauhastulehduksen joskus lapsena tai nuorena. Oireena on ollut flunssankaltainen kuumeilu ja kurkkukipu. Vuosien kuluessa henkilön aineenvaihdunta on ollut yleensä hyvä, on pysynyt hoikkana, mutta pieniä sydäntykytyksiä ja rytmihäiriöitä on voinut esiintyä. Sitten 30 – 40-vuotiaana aineenvaihdunta alkaa hidastua, voi tulla hikioireita ja selittämätöntä lihomista, henkilö kärsii usein myös vilutuksesta ja alilämmöstä. 40 – 50-vuotiaana oireet vain pahenevat ja alkaa tulla uupumusta, haluttomuutta, jopa masennusta. Tässä vaiheessa kilpirauhanen toimii jo todella heikosti, mutta TSH ja T4v arvot ovat edelleen viitevälissä. Lääkärit tuijottavat viitearvoja, eivätkä kuuntele henkilön oireita, vaan määräävät mielialalääkkeen ajatuksella; ”korvien välissä vikaa”. Heikosti toimivan kilpirauhasen johdosta alkaa myös kolesteroliarvot nousta ja lääkäri määrää kolesterolilääkkeen. Mielialalääke pahentaa tilannetta, henkilö lihoo entisestään ja uupumus ja voimattomuus pahenevat, kuten myös mieliala. Todetaan keskisyvä masennus ja lääkkeet vaihdetaan masennuslääkkeisiin, henkilöstä tulee liikalihava, hän voi mennä psykoosiin ja joutuu mielisairaalaan hoidettavaksi. Kolesterolilääke puolestaan aiheuttaa sivuvaikutuksena lihaskipuja ja jäykkyyttä, joka entisestään lisää henkilön pahaa oloa. Kaikki tämä kärsimys olisi voitu välttää, kun lääkäri olisi ajoissa laittanut kilpirauhaslääkityksen, joka olisi myös laskenut korkean kolesterolin normaaliksi.

   Lisämunuaiset ja kilpirauhanen
   Jotta elimistö pystyy valmistamaan aktiivista kilpirauhashormonia, siihen tarvitaan lisämunuaisten tuottamaa kortisolia. Kortisoli on stressihormoni, jonka tuotanto nousee stressaavissa tilanteissa. Monilla stressiä on voinut kestää vuosikausia, jolloin lisämunuaiset väsyvät, eivätkä jaksa tuottaa enää riittävästi kortisolia. Tämän seurauksena elimistö ei pysty myöskään valmistamaan aktiivista kilpirauhashormonia ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet pahenevat lääkityksestä huolimatta. Joskus voi käydä myös niin, että henkilöllä todetaan kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta kilpirauhaslääkitys ei sovi, vaan oireet pahenevat. Syynä tähän on liian alhainen kortisolituotanto. Ennen lääkityksen aloittamista, olisi hyvä selvittää elimistön kortisolitaso. Luotettavin tutkimus on syljestä tehtävä lisämunuaisen stressitesti, josta löytyy lisätietoa nettisivuiltamme, luontaisnetti.fi linkistä Artikkelit: Kärsitkö tietämättäsi lisämunuaisuupumuksesta.

   Liisan tarina
   Liisa (nimi muutettu) oli 18-vuotias kun hänelle aloitettiin hormonilääkitys, jolla saatiin käynnistettyä kuukautiset. Liisa on 172 cm pitkä ja painoi tuolloin 55 kg. Hänen ruumiinlämpönsä oli normaalisti melko korkea, 37.5°C kunnes hän jossain vaiheessa oli kolme päivää yli 40 asteen kuumeessa, jonka jälkeen ruumiinlämpö laski 36.0°C. 24-vuotiaana alkoivat lapsettomuushoidot ja hormonilääkitysten myötä paino alkoi nousta, hänellä oli turvonnut ja tukala olotila. Lääkitys ei tuonut tulosta ja 30-vuotiaana Liisa teki päätöksen lopettaa hormonihoidot ikävien sivuvaikutusten johdosta. Paino ei kuitenkaan laskenut ja turvonnut olo jatkui, samoin ahdistava tunne kaulalla. Koko tänä aikana kukaan lääkäri ei tutkinut Liisan kilpirauhasta. 70-luvulla Liisa oli lukenut Antti Arstilan kirjoittaman artikkelin luonnollisesta sian kilpirauhaslääkkeestä, jota ei saanut Suomesta, ja oli miettinyt, että tuo lääke varmasti auttaisi hänen vaivoihinsa.

   Vuosien saatossa Liisan verenpaine alkoi nousta ja kolesteroliarvo nousi yli 8, mutta hän ei suostunut aloittamaan lääkärin suosittelemia verenpaine- ja kolesterolilääkityksiä. Sen sijaan hän aloitti VHH-ruokavalion ja hänen olonsa parani selvästi ja verenpaine laski (127/76), mutta aineenvaihdunta ei kiihtynyt, eivätkä kilot tippuneet. Vasta noin 65-vuotiaana hän luki lehdestämme artikkelin kilpirauhasesta ja kuuli, että meillä käy lääkäri, joka voisi auttaa häntä. Liisalle aloitettiin synteettinen Thyroxin lääkitys, joka pienellä annoksella ei vaikuttanut mitenkään. Kun annosta nostettiin, Liisalle tuli voimakasta hiustenlähtöä sekä ihon kutinaa ja lääke jätettiin pois. Maaliskuussa 2010 66-vuotias Liisa painoi 83 kg ja hänellä oli monia vajaatoiminnan oireita. Lääkäri kirjoitti hänelle erityislupareseptillä Thyroid lääkityksen ja alle kahdessa kuukaudessa kolesteroliarvo laski alle viiteen. Nyt lokakuun alussa 2010 Liisan paino on 66 kg, kolesteroliarvot ovat edelleen ihannelukemissa ja hän on energinen ja hyväkuntoinen. Lääkityksen jälkeen hän ei ole muuttanut ruokavaliotaan mitenkään, hän on koko ajan ollut VHH:lla, mutta nyt kun kilpirauhanen on alkanut toimimaan, kilot ovat pudonneet sen mukana. Jos Liisa olisi jo nuoruudessaan saanut tämän lääkityksen, hän olisi todennäköisesti saanut myös lapsia, sillä kilpirauhasen vajaatoiminta on yksi yleisimmistä lapsettomuuden syistä.

   Anemia ja kilpirauhasen vajaatoiminta
   Kilpirauhanen on elimistön termostaatti, kun se toimii hyvin, elimistön lämpötila on lähes 37 astetta, mutta kun se toimii huonosti, ihminen kärsii alilämmöstä eli lämpö on usein alle 36 astetta, joskus jopa alle 35 astetta. Punaisten verisolujen tuottamiseen luuytimessä tarvitaan riittävän korkea kehon lämpötila ja tästä johtuen kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä on usein anemiaa. Heidän kehonsa lämpötila on liian alhainen, jotta luuydin pystyisi tuottamaan riittävästi punasoluja.

   Kilpirauhanen ja sydäninfarkti
   Sydäninfarktin yhteys kilpirauhasen vajaatoimintaan selvisi tutkimuksissa jo 1970-luvulla. Amerikassa aloitettiin laaja väestötutkimus 1948 nimellä: Sydäntautien epidemiologia tutkimus. Tutkimukseen osallistui yli 5000 tervettä aikuista Framinghamista, Massachusetts ja tuloksia tutkimuksesta julkaistiin muutamien vuosien välein. Dr. Broda Barnes aloitti oman tutkimuksensa 1950, jonka tulokset hän julkaisi 22 vuotta myöhemmin, vuonna 1972 kirjassaan nimeltä: Sydänkohtauksien harvinaisuus kilpirauhaslääkityissä potilaissa. Tutkimukseen osallistui 1569 henkilöä, joiden oli täytynyt olla kilpirauhaslääkityksellä jo kaksi vuotta ennen tutkimuksen alkua. Lääkitys vaihteli 2:n ja 5:n grainin eli 120 – 300 mg välillä kuivattua siankilpirauhasvalmistetta. Annos määräytyi potilaan oireiden sekä kehon lämpötilan mukaan. Koko tämän tutkimuksen aikana vain 4 henkilöä, kaikki miehiä, sai sydänkohtauksen, vaikka Framingham tutkimuksen mukaan, kohtauksen saaneita olisi pitänyt olla 72. Kaikki sydänkohtauksen saaneet olivat vain 120 mg annoksella, kukaan isompaa annosta syöneistä ei saanut sydänkohtausta. Lisäksi ainakin 30 tutkimuksen keskeyttänyttä sai kohtalokkaan sydänkohtauksen 6 vuoden sisällä siitä, kun olivat lopettaneet kilpirauhaslääkityksen. Vuonna 1976 Dr. Barnes julkaisi tutkimuksesta toisen kirjan, nimeltä: Solved: The Riddle of Heart Attacks (Ratkaistu: Sydänkohtauksien arvoitus). Vuoteen 1999 mennessä kirjasta oli otettu 8 painosta, mutta maailmanlaajuisesti Dr. Barnesin tärkeä tutkimus on jäänyt lääketieteessä lähes täysin vaille huomiota.

   Käänteinen T3 dominanssi
   Samoin kuin 2 tyypin vajaatoiminta, myös käänteinen T3 dominanssi eli Wilssonin syndrooma tarkoittaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, joka ei näy normaaleissa kilpirauhastutkimuksissa. TSH ja T4v arvot ovat normaalirajoissa, sillä T4 ei muutukaan T3v:ksi, vaan ei aktiiviseksi, käänteiseksi T3 hormoniksi. Oireina ovat tyypilliset kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet, mm. voimakas väsymys, uupumus, aineenvaihdunnan heikkous, alilämpöisyys ja myös masennus.

   Syy tähän ongelmaan on yleensä pitkittynyt stressi. Elimistön liiallinen kortisolituotanto estää T4 hormonia muuttumasta aktiiviseksi T3:ksi, jonka seurauksena T4 muuttuukin käänteiseksi T3:ksi. Vaikka liian korkea stressitaso palautuisi normaalille tasolle, T4:n virheellinen muuntuminen käänteiseksi T3:ksi jatkuu edelleen. Käänteisellä T3:lla on sama molekyylirakenne, kuin aktiivisella T3:lla, mutta se on T3:n peilikuva ja näin ollen se sitoutuu reseptoriin ylösalaisin. Käänteinen T3 siis estää aktiivisen T3:n sitoutumisen reseptoriin, jolloin normaali kilpirauhashormonituotanto häiriintyy.

   rT3 tutkimukset
   Käänteinen T3 (rT3) voidaan mitata verikokeella (S-T3r), mutta esim. Suomessa testistä on luovuttu 2000-luvun puolivälissä. MDD Terveyspalvelun kautta voi kuitenkin saada rT3 tutkimuksen, johon tarvitaan lääkärin tai terapeutin lähete. Paras on kuitenkin ottaa MDD:n kilpirauhaspaneeli, koska T3v ja rT3 arvojen suhdetta on hyvä verrata. Tässä tutkimuksessa nähdään TSH, T4v, T3v, rT3, TPOAb sekä TyglAb arvot. Meillä on jo nyt useita asiakkaita, joilla on todettu käänteinen T3 dominanssi, näiden tutkimusten avulla.

   rT3 dominanssin hoito
   Jos henkilöllä todetaan rT3 dominanssi, siihen määrätään hitaasti vapautuvaa synteettistä T3 hormonia (Liothyronin, 7,5 – 15 mcg 12 tunnin välein). Tämä vähentää kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ja samalla vähentää myös TSH:n tuotantoa, jonka seurauksena myös elimistön oma T4 tuotanto vähenee. Kun T4 tuotanto on riittävän vähissä, myös käänteisen T3:n tuotanto vähenee. Tämän seurauksena käänteinen T3 ei enää estä T4:n muuttumista aktiiviseksi T3:ksi.
   On tärkeää huomioida, että synteettistä Thyroxinia, tai Armour Thyroidia, Thyroidia tai muita luonnollisiakaan aineita, jotka lisäävät T4 tuotantoa, ei tule käyttää tämän ongelman hoitoon. Valmisteenakin nautittu T4 muuttuu myös käänteiseksi T3:ksi ja näin aiheuttaa edelleen kilpirauhasen vajaatoimintaa.
   Pelkkää T3 hormonilääkitystä käytetään yleensä 6-12 kk, jonka jälkeen rT3 arvo tutkitaan uudelleen ja jos se on normalisoitunut, lääke voidaan asteittain lopettaa ja useimmissa tapauksissa tilalle määrätään Armour tai Thyroid lääkitys.

   Lääkärit eivät tunnista/tunnusta rT3 ongelmaa
   Valitettavaa on, että virallinen koululääketiede ei tunnista, eikä tunnusta tätä ongelmaa. Monet ihmiset ovat hakeneet lääkäreiltä tuloksetta apua ongelmiinsa, koska tämä ei näy tavallisissa tutkimuksissa ja suurin osa lääkäreistä on sitä mieltä, ettei mitään käänteistä T3 dominanssia ole olemassakaan. Duodecimin Endokrinologia-kirjassa aihetta on käsitelty peräti kahdella lauseella: ”Käänteistrijodityroniinin määrittämistä ei juuri tarvita käytännön työssä. Vaikeissa yleissairauksissa sen pitoisuus suurenee, kun T3v pienenee.”

   Eräällä meidän asiakkaallamme oli TSH ja T4v arvot liikatoiminnan puolella, hänellä oli tiheä pulssi ja rytmihäiriöitä, mutta hän oli myös liikalihava. Lääkärit määräsivät hänelle Tyrazol lääkkeen liikatoimintaan ja hänelle kokeiltiin myös Thyroxin lääkitystä, mutta lääkitykset vain pahensivat oireita. Kun tuloksia ei tullut, hänet jätettiin täysin oman onnensa nojaan, kunnes hänelle tehtiin meidän kauttamme käänteinen T3 tutkimus. Tulos oli huimasti yli viitearvojen ja nyt pelkällä T3-lääkityksellä hänen vointinsa on alkanut parantua ja kilot karista.

   Vaikka arvot näyttäisivät liikatoimintaa, tulee oireiden vastata tuloksia. Jos henkilö oikeasti kärsii kilpirauhasen liikatoiminnasta, hän laihtuu väkisin, sillä aineenvaihdunta on niin tehokasta. Asiakkaamme tapauksessa lääkäreiden olisi pitänyt kiinnittää huomiota selvään aineenvaihdunnan heikkouteen ja ymmärtää, että kyseessä ei voi olla kilpirauhasen liikatoiminta.

   Monimutkainen ongelma
   Lyhyesti sanottuna, kilpirauhasongelmat ovat hyvin yleisiä ja erittäin monimutkaisia todeta ja ongelmallisia hoitaa. Hienoa on kuitenkin se, että kun kilpirauhanen saadaan oikealla ruokavaliolla ja lääkityksellä kuntoon, ihminen tuntee itsensä kuin uudesti syntyneeksi. Monet asiakkaamme ovat olleet hämmästyneitä, miten olo voi muuttua niin hyväksi pelkästään sillä, että kilpirauhanen alkaa toimia hyvin. Yleisimmät palautteet ovat energisyyden lisääntyminen, laihtuminen, hiki- ja vilutusoireiden loppuminen, mielialan koheneminen sekä särkyjen ja kolotusten loppuminen. Kannattaa siis todellakin pitää huoli kilpirauhasen hyvästä toiminnasta ja muistaa, että vaikka TSH ja T4v arvot ovat normaalirajoissa, teillä voi silti olla kilpirauhashäiriö.

   Marjo Sukeva
   Fytonomi
   Hierontaterapeutti

   Plusääni(8)Miinusääni(0)
   1. Tuo sama oirelista sopii kofeiinin virtsahappojen aiheuttamien oireiden listaksi, ja olen edelleen sitä mieltä, että kilpirauhanen ei aiheuta noita, vaan niillä on yhteinen aiheuttaja, kofeiini.

    Mielipiteeni on myös erittäin helppo ja nopea tutkia tieteellisesti. Jos olen oikeassa, niin kuin olen, poistuu kroonisesti sairaista valtaosa hyvin nopeasti. Maailmanlaajuisesti tämä olisi lääketieteen hiostorian suurin tapahtuma.

    Kun Suomessa kerrankin keksitään jotain todella merkittävää, kukaan ei pysähdy edes miettimään asian ulottuvuuksia. Olen yrittänyt saada tätä julkisuuteen 4½ vuotta ilman tulosta. Kukaan ei ole suostunut panemaan tikkua ristiin auttaakseen.

    Plusääni(1)Miinusääni(0)
 10. Itse masennuin nuorena, enkä käyttänyt kahvia. Kilpirauhasen vajaatoimintaa sen sijaan löytyy suvustani paljon. Ketjuun kirjoittanut tuleva lääkäri ei ymmärrä sitä tosiasiaa, että kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa masennusta VAIKKA se arvoilla katsottaisiinkin, että ei aiheuta. Koska ihmisellä VOI olla vajaatoiminta vaikka arvot olisivatkin viiterajoissa. Oireiden pitäisi ratkaista enemmän.

  Kahvi (kofeiini) on aiheuttanut minulle sen sijaan lievää ahdistusta, kun join sitä 2 kuppia päivässä. Mutta se ei ollut missään nimessä mielenterveyshäiriöitteni syy, koska aloin juomaan sitä vasta 35-vuotiaana oltuani masentunut jo 15 vuotta siihen saakka.

  Plusääni(3)Miinusääni(0)
  1. Kofeiinin metaboliitit kertyvät kehoon ja myös sikiön kudoksiin raskausaikana. Nämä aineenvaihduntatuotteet kykenevät estämään munuaisia poistamasta niitä kehosta. Kertyminen sikiöön aiheutaa muunmuassa synnynnäistä astmaa. (Vaimollani on vaikea astma, joka reagoi erittäin hyvin ja nopeasti kehittämääni ravitsemushoitoon.)

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
  2. Virtsahapot kertyvät herkästi rustoon. Kilpirauhasessa onb rustoa, johon kertynyt kofeiini voi aiheuttaa ensin toiminnan kiihtymistä, ja ajan mittaan elimen toimimattomuutta, kun soluja on kuollut tarpeeksi.

   Kofeiini siis aiheuttaa molempia ilmiöitä, siksi ne esiintyvät usein yhdessä, jolloin kilpirauhasvaiva tarjoaa helpon selityksen masennukselle, jolle ei löydy muuta selitystä.

   Kofeiinin virtsahappojen aiheuttama masennus poistuu parhailla hoitokeinoilla alle vuorokaudessa valtaosalla potilaista, samoin kuin muutkin kofeiinin aiheuttamat mielenterveyden reaktiot.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 11. vois toi kari luoto kofeiniidiootti mennä hoitoon,joka paikas lässyttääs samaa paskaa.hankkis elämän.ajatukset pyörii samanasia ympärillä joka sekunti,nääkkö ees mitään muuta kun kofeenia joka paikas?tuskin ees kun vedät kaffii satakuppii päiväs ja silmät pyörii pääs kun bingossa,kofeeini kofeeini joo mikään muu ei ihmistä sairastuta ei.

  Plusääni(2)Miinusääni(3)
 12. V. 2000 erosin miehestäni ja jäin kahden lapsen yksinhuoltajaksi. Olin valtavan energinen. Opiskelin työni ohella ja kuljetin lapsia mihin tarvittiin. En surrut avioeroa, koska mieheni oli hyvin aggressiivinen. Löi minua ja lapsia, joten ero oli vapauttava. Vuonna 2007 aloin tuntea kummallista väsymystä. Minulla oli myöskin nivelkipuja. Reumaosastolla sitten kysyttiin olinko väsynyt, johon vastasin myöntävästi. Siihen tilattiin sitten psykiatri ja parin päivän sisällä olin psykiatrisessa päiväsairaalassa. Sähköhoidot aloitettiin vajaan kahden viikon kuluttua. Minulta meni muisti kokonaan, vaikka sanottiin muutaman kuukauden unohduksista. Sitten minulla todettiin todella pitkään edennyt kilpirauhasen vajaatoiminta. En syö psyykelääkkeitä, ainoastaan tyroksiinia. Menetin työpaikkani muistin huononemisen takia ja minut määrättiin eläkkeelle. Korkea koulutus ja hyvä työpaikka katosivat yhtäkkiä. Kuka on vastuussa?

  Plusääni(9)Miinusääni(0)
 13. Päivänselvä lääkärin hoitovirhe. Meidän lääkärit tuppaavat hutkimaan ennen kuin tutkivat :(. Mielestäni olet oikeutettu korvauksiin väärästä, työkyvyn menetyksen aiheuttaneesta hoidosta!

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat