Mehiläiskittivahan 7 terveyshyötyä

Mehiläiset tuottavat muutakin kuin hunajaa. Mehiläistarhauksen sivutuotteena syntyvää mehiläiskittivahaa eli propolista voidaan käyttää voiteena, sekä sillä on havaittu olevan syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia.

San Diegon yliopiston Bio- ja lääketieteen informatiikan laitoksen tohtori Seema Patel laati kattavan yhteenvedon mehiläiskittivahan ja syövän ehkäisyä käsittelevistä tutkimuksista. Eläin- ja laboratoriokokeiden perusteella propolis vaikuttaa syöpäkasvaimiin ainakin seuraavilla kehon alueilla:

 • Aivot
 • Haima
 • Pään ja kaulan alue
 • Munuaiset
 • Virtsarakko
 • Iho
 • Eturauhanen
 • Rinnat
 • Paksusuoli
 • Maksa
 • Veri

Mehiläiskittivahassa on ainakin 300 aktiivista ainesosaa. Ne suojelevat elimistöä syövältä erilaisin mekanismein, kuten:

 • Estämällä verisuonten uudismuodostusta (angiogeneesia ehkäisevä vaikutus) syöpäsoluissa.
 • Estämällä syövän etäpesäkkeiden leviämisen elimestä toiseen.
 • Salpaamalla syöpäsolujen jakautumista.
 • Indusoimalla apoptoosia syöpäsoluissa.

Propoliksen havaittiin myös lievittävän kemoterapiassa käytettyjen lääkkeiden sivuvaikutuksia.

Mehiläiset valmistavat propolista keräämällä hartsia männyistä ja muista ainavihannista puista. Ne sekoittavat hartsiin vahaa ja siitepölyä, minkä jälkeen seos viedään takaisin pesään. Mehiläiset käyttävät tahmeaa seosta reikien paikkaamiseen, saumojen tiivistämiseen ja kennojen valmistamiseen.

Mehiläiset käyttävät propolista muuhunkin kuin pesän rakentamiseen. Antiseptiset ominaisuudet suojelevat pesää kontaminaatioilta sekä tuholaisilta, kuten hiiriltä, käärmeiltä ja liskoilta. Propolis on kreikankieltä ja tarkoittaa ”kaupungin suojaa”.

Antimikrobiset vaikutukset suojaavat pesää viruksilta ja bakteereilta. Tutkijat havaitsivat, että niillä mehiläisillä, joiden pesät olivat päällystetty propoliksella, oli vähemmän bakteereja elimistössään ja niiden immuunijärjestelmät eivät olleet ”hälytystilassa” yhtä usein kuin muilla mehiläisillä.

Propolista ovat hyödyntäneet mehiläisten lisäksi kansanlääkinnän harjoittajat tuhansien vuosien ajan. Sitä on käytetty märkäpesäkkeiden, haavojen ja infektioiden hoitoon. Propolis löytyi virallisten lääkeaineiden listalta, Lontoon farmakopeasta, 1600-luvulla.

Uudet tutkimukset varmistavat propoliksen pitkään tunnetut terveysvaikutukset. PubMedin tietokanta sisältää yli 2000 propolista käsittelevää tutkimusta. Propolis auttaa ainakin seuraaviin vaivoihin.

1. Ehkäisee mikrobien kasvua

Propoliksella on bakteerien kasvua ehkäiseviä ominaisuuksia. Se myös auttaa torjumaan sieni- ja virusinfektioita. Eräässä eläinkokeessa propolisliuos nopeutti haavojen paranemista rotilla, joilla oli diabetes.

Propoliksen terveysedut ilmenevät lapsilla näiden sairauksien hoidossa:

 • Ennaltaehkäisee hengitystieinfektioita
 • Ennaltaehkäisee keskikorvan tulehduksia
 • Hoitaa flunssan oireita

2. Palovammat
palojaljet
Vuonna 2002, Journal of Alternative and Complementary Medicine -julkaisussa käsiteltiin tutkimusta, jonka mukaan propolis voi edistää pienimuotoisten palovammojen paranemista. Tutkijat vertasivat propolis-voidetta hopeasulfadiatsiiniin, jota käytetään palovammojen hoidossa. Tutkimustulokset osoittivat, että propolis oli yhtä tehokas toisen asteen palovammojen hoidossa kuin sulfadiatsiini.

3. Pitää hampaat kunnossa

Kreikkalaiset ja roomalaiset lääkärit käyttivät propolista desifiointiaineena. Uudet tutkimukset osoittavat, että siitä voi olla apua tukikudos- ja ientulehdusten hoidossa.

Useat tutkimukset ovat myös osoittaneet, että mehiläiskitti rajoittaa bakteerien kasvua ja ennaltaehkäisee hammasmädän muodostumista. On myös saatu viitteitä siitä, että propolis voisi edistää hammasluiden, -ytimien sekä rustojen uusiutumista.

4. Häätää loiset

Preliminääristen tutkimusten mukaan propolis voi parantaa loistartunnan. Yhdessä tutkimuksessa giardia-loisen saaneiden koehenkilöiden paranemisennuste nousi 52 prosentista 60 prosenttiin propoliksen ansiosta.

5. Poistaa syylät

Satunnaistetussa, kolmen kuukauden mittaisessa sokkokokeessa vertailtiin propoliksen, punahattu-uutteen ja plasebolääkkeen vaikutusta erityyppisten syylien hoidossa. Tulokset julkaistiin International Journal of Dermatology -lehdessä. Litteiden ja tavallisten syylien paranemisvauhti oli 75 % ja 73 %. Propoliksella saavutetut tulokset olivat huomattavasti parempia kuin punahattu-uutteella tai plasebolääkkeellä.

6. Päihittää lääkkeet sukupuoliherpeksen hoidossa

Phytomedicine-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan propolis toimii tehokkaammin sukupuoliherpeksen hoidossa kuin yleisesti käytetty lääkeaine.

Tutkimuksessa herpestartunnan saaneita hoidettiin voiteilla, jotka sisälsivät joko propolis-flavonoideja tai acyclovir-lääkeainetta. Osalle annettiin voidetta, joka ei sisältänyt kumpaakaan ainesosaa (plasebokontrolli). Potilaat sivelivät voidetta iholle neljä kertaa päivässä, kymmenen päivän ajan. Tutkimukseen osallistui yhteensä 90 henkilöä, ryhmään kuului sekä miehiä että naisia.

Propolisvoidetta saaneista 30 koehenkilöstä 24:stä parantui, vastaavasta määrästä Acyclovir-lääkettä saaneista parantui 14, plaseboryhmään kuuluneista parantui 12 henkilöä.

Propolis on kuin hunaja, sen koostumus ja terveysvaikutukset vaihtelevat ympäristötekijöistä, kuten sijainnista sekä mehiläisten hyödyntämistä puista ja kukista riippuen. Raakaa mehiläiskittivahaa saat paikallisilta hunajantuottajilta. Sitä on myös vahakansissa, joilla mehiläiset peittävät kennot.

Propolis on käyttäjäystävällisimmässä muodossa, kun siitä valmistetaan tinktuuraa tai uutetta. Se tehostaa immuunijärjestelmän toimintaa, sillä on antioksidatiivisia, tulehdusta lievittäviä ja antimikrobisia vaikutuksia.

Propolista käytetään flunssan ja nuhan oireiden hoitoon tarkoitetuissa tuotteissa, sillä voidaan nopeuttaa haavojen umpeutumista, sekä hoitaa huuli- ja sukupuoliherpestä ja ihotulehduksia. Propolistuotteita myydään voiteina, rasvoina, pesunesteinä, hammastahnoina ja suuvesinä.

Suun kautta nautittava propolis myydään yleensä tahnana, kurkkupastilleina, uutteena, imeskelytabletteina tai kapseleina.

Mikäli olet allerginen mehiläisille tai hunajalle, neuvottele lääkärisi kanssa ennen propolistuotteiden käyttöä.

Artikkeli on julkaistu alunperin englanniksi lähteineen GreenMedInfo -verkkosivustolla.

Aiheesta lisää:
Hurmaava, hyödyllinen hunaja
Tutkijat: Hunaja edelleen paras antibiootti

5 kommenttia

 1. Mehiläiskittivaha eli propolis on ilmeisesti eri ainetta kuin mehiläisvaha. Mitä eroa niillä on??

  Plusääni(3)Miinusääni(0)
 2. ihme ainetta. itsekin käytän propolista varsinkin haavojen ja naarmujen parantamiseen, seuraavana päivänä iso on kuin uusi, kun siinä vielä eilen oli haava.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. http://www.kotipetripaavola.com/mehilaiskato.html

  Nykyään myös on käynnissä mehiläisten maailmanlaajuisia joukkotuhoja. Yhdysvalloissa useina peräkkäisinä talvina noin kolmannes mehiläisyhdyskunnista on kokonaan tuhoutunut. Mehiläisyhdyskuntien ja lajin romahtaminen tuhoaisi  viljasadot ja olisi biologinen katastrofi koko maailmalle. Kolmannes kaikesta ihmisten syömästä ruuasta on riippuvainen mehiläisten pölytyksestä.

  Plusääni(5)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat