Miksi viranomaiset haluavat kieltää ravintolisän, jota on myyty vuosikymmeniä?

Vinposetiini on luontainen nootrooppi, joka on monien aivotoimintaa tehostavien ravintolisien aktiivinen ainesosa. Sitä myydään myös sellaisenaan edullisena ravintolisänä. Nootroopit ovat neurologisesti aktiivisia muistin ja kognition tehostajia, jotka edistävät hyvinvointia ja oppimiskykyä.

Se on itäeurooppalaisen lääkkeen, Cavintonin, ainoa ainesosa. Lääkettä on käytetty aivohalvauksen uhrien ja muiden neurologisten ongelmien hoidossa vuodesta 1978 lähtien. Sitä käytetään yleisesti Aasiassa ja Euroopan muissa osissa.

Sekä Cavintonin että vinposetiinin toimivuutta on testattu, tutkittu ja kokeiltu kansainvälisesti lukuisiin neurologisiin ongelmiin pääosin erittäin positiivisin tuloksin vuodesta 1978 lähtien. Tämän aikana on havaittu muita hyötyjä liittyen sydänterveyteen, näkökykyyn, kuuloon ja muihin.

Tällä hetkellä viranomaiset ja Missourin senaattori pyrkivät kieltämään ravintolisän, jolla on takanaan pitkä käyttöhistoria Yhdysvaltain ulkopuolella.

Viranomaiset vinposetiinia vastaan

Yli kahden vuosikymmenen ajan vinposetiini ja ravintolisäteollisuus ovat viettäneet rauhallista rinnakkaiseloa. Sitten tuli Missourin demokraattien senaattori Claire McCaskill lokakuussa 2015 päivätyssä kirjeessään Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolle hän väitti tutkimuksen osoittavan, että vinposetiini on ainakin osittain synteettistä ja vaati Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastoa tutkimaan asiaa:

”Kansallisen turvallisuuden puolesta pyydän Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastoa ryhtymään välittömästi tarvittaviin toimenpiteisiin ja vetää näitä ainesosia [vinposetiinia ja pikamilonia] sisältävät ravintolisät myynnistä siksi aikaa, kunnes saadaan selville soveltuvatko ne käytettäväksi ravintolisinä.”

Koko kirjeen voit lukea täällä.

Senaattori McCaskill viittasi Harvard Medical Schoolin ja Mississippin yliopiston luontaistuotteiden tutkimuskeskuksen lääketieteellisen laitoksen tutkimukseen, jossa tarkasteltiin vinposetiinin myyntiä ravintolisänä.

Tutkijat kuvailivat vinposetiinia lääkinnällisenä yhdisteenä ”jota määrätään Saksassa, Venäjällä, Kiinassa ja muissa maissa 5-40 mg annoksina akuuttiin aivohalvaukseen ja kognitiiviseen heikkenemään.” Syyskuun 7. 2016 Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto huomioi asian. Asiasta ei ole vielä tehty päätöksiä. Tiedotteessa mainittiin:

[Me, Elintarvike- ja lääkevirasto] pyydämme lausuntoja liittyen vinposetiinin lainsäädännölliseen asemaan. Pyydämme erityisesti lausuntoja liittyen alustavaan johtopäätökseemme ettei vinposetiini ole ravintoaine ja että se suljetaan pois ravintolisän määritelmästä Federal Food, Drug, and Cosmetic Act –asetuksen nojalla. (Elintarvike- ja lääkeviraston pyyntö)

Tällä hetkellä Elintarvike- ja lääkeviraston kanta on se, ettei vinposetiini ole kasvituote tai kasvin osa. Sen sijaan Elintarvike- ja lääkevirasto luokittelee vinposetiinin ”synteettiseksi yhdisteeksi”, jota voidaan kopioida ja valmistaa keinotekoisesti vinkamiinista, jota virasto kuvailee ”alkaloidiksi, jota on Pikkutalviokasvissa.”

Ravintolisissä saa tälläkin hetkellä käyttää synteettisiä vitamiineja, kuten foolihappoa ja askorbiinihappoa C-vitamiinina. On myös varsin yleinen tapa eristää aktiivista ainesosaa kasvista ja valmistaa tiivistettä.

Elintarvike- ja lääkevirasto jopa myöntää, että he saivat 1990-luvulla viisi erillistä ilmoitusta yrityksiltä joiden tarkoituksena oli myydä vinposetiinia ravintolisänä eväämättä lupaa yhdeltäkään heistä.

Ravintolisäteollisuus väittää, että vinposetiinin käyttö ravintolisänä sallittiin kaikessa hiljaisuudessa, ja että Elintarvike- ja lääkevirasto on ollut tietoinen vinposetiinin markkinoinnista ravintolisäkäyttöön 1990-luvulta nykypäivään saakka. Elintarvike- ja lääkevirasto sai runsaasti palautetta, jossa heitä vaadittiin jättämään vinposetiini rauhaan.

Osa ongelmaa on se että vinposetiinilla suoritetut lääketutkimukset on ehkä rekisteröity ennen kuin vinposetiinia on alettu käyttää ravintolisänä. Mutta tutkimukset vain rekisteröitiin, mutta niitä ei suoritettu.

Steven Tave on Elintarvike- ja lääkeviraston ravintolisätutkimuksen yksikön (ODSP) johtaja.

Journalisti Josh Long julkaisi osan Taven kanssa käymästään puhelinkeskustelusta. Alla pari otetta:

”Meillä on nyt tietoa saatavilla jonka vuoksi uskomme, ettei tämä ole ainesosa jota tulisi tarkastella riippumatta siitä mitä tapahtui 1990-luvulla,” sanoi Steven Tave, Elintarvike- ja lääkeviraston ravintolisätutkimuksen yksikön (ODSP) johtaja.

”On mahdollista että on olemassa jonkinlaista näyttöä siitä että … [vinposetiini] on lähempänä kasveja,” Tave sanoi, ”eikä meidän enää tarvitse painiskella asian kanssa.”

”Selvittäessämme tätä halusimme olla läpinäkyviä, ja halusimme etsiä tietoa, tunnustaen ettemme tiedä aivan kaikkea,” Tave sanoi. ”On mahdollista, että tätä tuotetta markkinoitiin ravintolisänä ennen kuin … lääketutkimukset julkaistiin. Jos asia on näin, katsantokantamme muuttuu.” (lähde)

Vinposetiinia on käytetty kansainvälisesti lähes neljän vuosikymmenen ajan

Vinposetiinista ja Cavintonista on tehty lukuisia tutkimuksia. Lukuisia hyötyjä on havaittu sen jälkeen kun Cavintonia valmistettiin vinposetiinista 1978 ilman vakavia haittavaikutuksia tai kuolemantapauksia.

Tässä tunnetut hyödyt:

Parantaa kognitiota

 • Parantaa muistia, sekä pitkä- että lyhytkestoista
 • Parantaa valppautta, havainnointikykyä ja torjuntavalmiutta
 • Suojaa hermostoa
 • Ehkäisee iskeemisiä (hapen puutteesta johtuvia) aivo-, lihas-, maksavaurioita ja muita vaurioita
 • Vähentää vanhuudenaikaisten aivoverenkierron häiriöiden riskiä
 • Ratkaisee unettomuuden
 • Edistää hyvinvoinnin tunnetta

Parantaa kuulon toimintaa

 • Ehkäisee ja lievittää eri syistä johtuvaa kuulon alenemaa
 • Ehkäisee ja lievittää tinnitusta (korvien sointia/huminaa)
 • Ehkäisee ja lievittää vertigoa (huimaus)

Parantaa näkökykyä

 • Parantaa pimeänäköä
 • Edistää palovammoista johtuvien silmähaavojen paranemista
 • Ehkäisee ja lievittää glaukoomaa
 • Ehkäisee ja lievittää ikääntymiseen liittyvää silmänpohjan rappeumaa

Parantaa sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa

 • Vähentää ateroskleroottista plakkia
 • Edistää sydämen minuuttitilavuutta ja ravinteiden verenkiertoa eri elimiin
 • Edistää verisuonten laajenemista
 • Parantaa punasolujen joustavuutta

Sitoo kehosta raskasmetalleja, kuten alumiinia ja lyijyä (lähde)

Tri Ward Dean, kognition asiantuntija ja elämän pidentämiseen erikoistunut lääkäri, sanoo:

”Se [vinposetiini] on yksi harvoista kognition tehostajista, joita käyttäessä huomaa eron.”

Jos haluat tutustua kolmannen osapuolen vertaisarvioituihin tutkimuksiin, käy täällä.

 

Lähde: Health Impact News

Lue myös: Uusi Alzheimer-lääke tulossa markkinoille?

5 kommenttia

 1. Ehkä se on se että luonnontuotetta ei pysty patentoimaan. Ja nyt Amerikkalaisella holistisella ääketeollisuudella on kemiallinen vaihtehto, joka näennäisen positiivisen vaikutuksen ohessa tuo useita negatiivisia vaikutuksia. Joihin sitten pitää syödä muita lääkkeitä.

  Ehkä Kärkkäinen ostaa tätä tuotetta varastot täyteen ennenkuin sen maahantuonti kielletään. Onhan Suomen kansa vanhenemassa.

  Plusääni(12)Miinusääni(0)
 2. Tottakai viranomaisten pitää iskeä käpälänsä ain sinne mistä sairas saisi apua. Eihän sairaita saa parantaa ja tosiasia on myös se ettei tätä voida patentoida ja ratsastaa sairauksien tuomien voittojen avulla. Se nyt ei ole ihmetyksen aihe lainkaan, koska joku viranomaistaho ajattelisi lainkaan ihmisen parasta. Turhaa luuloa jos sellaiseen edes tuhlaa ajatustakaan. Ei korppi toisen korpin silmää noki.

  Plusääni(2)Miinusääni(0)
 3. Taitaa olla Suomessa lääkeaine listalla, eli saa vain reseptillä. Typerää.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 4. Mulla tuo kolisee päähän hyvin. Saisi vapauttaa… Viihdekäyttöön mainiota kamaa

  Plusääni(0)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat