Musta jää on vaarallinen vastustaja

Syksyn musta jää on autoilijalle ovela ja vaarallinen vastustaja.

 

Mustaa jäätä on vaikea havaita ja se on usein hyvin paikallista. Sitä löytyy esimerkiksi siltojen kansilta ja valtateiden rampeilta. Mustaa jäätä muodostuu erityisesti syysiltoina tai aamuyöstä, jopa aikaisin aamulla, auringon nousun aikoihin. Tien pinnan lämpötila laskee selkeällä ilmalla huomattavasti nopeammin kuin ilman lämpötila. Pinnan lämpötila voi olla jo pakkasen puolella, vaikka ilman lämpötila on vielä selvästi plussan puolella. Jos lämpötilan lasku on nopea, ilmassa vielä oleva kosteus tiivistyy kylmään tien pintaan ja muodostaa siihen ohuen jääkalvon. Tätä ilmiötä kutsutaan mustaksi jääksi.

 

Nopeus pitää sovittaa vallitsevan kelin ja tilanteen mukaan. Myös alle nopeusrajoituksen osoittamaa nopeutta saa ja pitää ajaa, jos keli niin vaatii. Ja todennäköistä on, että jos tossu luistaa kotirappusilla, rengas luistaa myös tien päällä. Jos ajokeli on harvinaisen kamala, kannattaa aina miettiä, voisiko matkantekoa lykätä myöhemmäksi.

 

Syksyn liukkaat kelit ja teillä liikkuvat hirvet ovat hankala yhdistelmä, etenkin jos autolla liikutaan pimeän aikaan. Varovaisuus, tarkkaavaisuus sekä oikea tilannenopeus ovat silloin tärkeitä asioita. Myös valojen käyttö korostuu tässä tilanteessa eli pitkillä valoilla liikutaan niin paljon kuin mahdollista. Lähivaloille vaihdetaan vasta, kun pitkien valojen keilat kohtaavat toisensa.  Edellä ajavaan pyritään pitämään riittävän pitkä väli, jotta voi ajaa pitkät päällä. Ennakointi on asia, joka korostuu talviajossa. Myös reilu turvaväli seuraavaan autoon parantaa ajoturvallisuutta ratkaisevasti. Ajotapahtumaan pitää keskittyä kunnolla. Ajajan työ on ajaa autoa, eikä esimerkiksi soittaa puhelimella tai syödä ajon aikana.

Autoilijoiden kannattaisi myös tutustua omaan ajokalustoonsa huolellisesti ennen talven tuloa. Jos kuljettajalla on ensimmäistä kertaa käytössään esimerkiksi ABS-jarrut, luistonesto tai ajovakauden hallintalaite, näihin turvallisuusvarusteisiin pitää tutustua suljetulla alueella ennakkoon jo ennen liukkaita kelejä.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat