Näin eteeriset öljyt voivat nostaa elämänlaatuasi

Tuoksut voivat vaikuttaa voimakkaasti hyvinvointiisi. Aromaterapiassa, jossa käytetään kasveista eristettyjä ainesosia, voit nauttia kasvien tuoksun parantavasta voimasta, monilla tasoilla.

Eteeriset öljyt sisältävät biologisesti aktiivisia, helposti haihtuvia yhdisteitä erittäin tiiviissä muodossa. Erittäin pienetkin määrät voivat tarjota terveydelle suotuisia vaikutuksia.

Laatu on tärkeää. Ensinnäkin, tulisi käyttää vain puhdasta öljy, joka on terapeuttista laatua, EI synteettisiä tuoksuöljyjä tai parfyymeja, jotka voivat olla myrkyllisiä ja sisältävät yleensä allergeenisia ainesosia.

Mutta laatu voi vaihdella merkittävästi jopa eteeristen öljyjen välillä ja tietyn merkkisten öljyjen laadun määrittäminen voi olla hankalaa, sillä tekijät, kuten kasvuolot, keräysmenetelmät, tislaus, tuotanto ja varastointi voivat kaikki vaikuttaa lopputuotteeseen.

Minnesotan yliopisto tarjoaa hyödyllistä neuvontaa, mitä tulee kansainvälisiin standardointitoimistoihin ja asioihin, jotka tulee ottaa huomioon valikoidessa eteerisiä öljyjä.

Yksi tärkeimmistä huomioon otettavista asioista on katsoa selostetta, josta ilmenee puhtaus. Haluat vain 100 % eteeristä öljyä (tarkoittaa ettei tuotetta ole laimennettu, muunnettu, sekoitettu tai muutenkaan muokattu). Hinnasta voi päätellä jotain. Halpa hinta on yleensä merkki huonosta laadusta.

On olemassa satoja, tai jos otetaan huomioon näiden yhdistelmät, monia tuhansia, eteerisiä öljyjä. Jokaisella on omat etunsa. Öljyillä on taipumus toimia toisiaan vahvistaen ja käyttämällä öljyjen yhdistelmiä saadaan aikaan voimakkaampi vaikutus kuin yhdenkään yksittäisen öljyn avulla.

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää monin tavoin terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen, linkitetty artikkeli luettelee 25 tapaa, joilla voit nauttia niistä. Tarkastellaan ensin kysymystä siitä, onko niillä minkäänlaisia biologisia vaikutuksia, ja jos on, millaisia.

 

Tuoksut voivat muuttaa hermostoa

Kun haistat eteerisen öljyn tuoksun, aromi siirtyy keuhkojesi kautta verenkiertoon. Tämän uskotaan olevan yksi mekanismeista, joka aiheuttaa aromaterapian fysiologisen vaikutuksen. Eteeriset öljyt myös imeytyvät helposti ihon läpi, kun niitä käytetään paikallisesti.

Tuoksu myös vaikuttaa aivojen limbiseen järjestelmään, joka hallinnoi sekä muistoja että tunteita. Monilla eteerisillä öljyillä on antibakteerisia, antifungaalisia ja/tai antiviraalisia ominaisuuksia. Toisin kuin antibiootit, eteeriset öljyt eivät edistä resistenssin syntyä.

Nykytiedemiehet eivät vain ole löytäneet yhteyttä tuoksujen ja ihmisen käytöksen välillä, tuoksut voivat oikeasti vaikuttaa hermoston biokemiaan.

Tämä huomattiin japanilaisessa tutkimuksessa vuonna 2002, kun havaittiin, että tietyt öljyt voivat stimuloita sympaattista hermostoa, kun taas toiset rauhoittavat sitä. Sympaattinen hermosto säätele toimintoja kuten sydämen lyöntitiheyttä, verisuonten supistumista ja verenpainetta.

Esimerkiksi:

 • Mustapippuri-, fenkoli- ja greippiöljy voivat aiheuttaa 1,5 – 2,5–kertaisen kasvun sympaattisen hermoston aktiivisuudessa (mitattuna systolisen verenpaineen kasvuna).
 • Ruusu- ja patsuliöljy laskivat sympaattisen hermoston aktiivisuutta 40 %
 • Paprikaöljy aiheutti 1,7 kertaisen nousun plasman adrenaliinikonsentraatiossa.
 • Ruusuöljy sai adrenaliinin putoamaan 30 prosentilla.

 

Laventeli ja jasmiini auttavat nostamaan mielialaa

Korealaistutkimuksessa havaittiin että laventeli lievitti sekä unettomuutta että masennusta naispuolisilla lukio-opiskelijoilla.

Toisessa tutkimuksessa, joka julkaistiin Phytomedicine –lehdessä vuonna 2010, havaittiin että suun kautta nautittu laventeliöljyvalmiste(Silexan) oli yhtä tehokas kuin Lorazepam-lääke, jota käytetään yleistyneen ahdistushäiriön hoidossa. Tutkijoiden mukaan:

 • ”Koska tutkimuksessamme laventeliöljyllä ei havaittu sedatiivisia vaikutuksia eikä sillä ole väärinkäyttöpotentiaalia, silexan vaikuttaa toimivalta ja hyvin siedetyltä vaihtoehdolta bentsodiatsepiineille yleistyneen ahdistuneisuuden lievittämisessä.”
 • Muissa tutkimuksissa on tehty johtopäätös, jonka mukaan jasmiinin eteerinen öljy voi nostaa mielialaa ja vastavaikuttaa masennuksen oireisiin. Tutkijoiden mukaan:

 • ”Verrattuna plaseboon, jasmiiniöljy aiheutti merkittävän kasvun hengitystiheydessä, veren happisaturaatiossa sekä systolisessa että diastolisessa verenpaineessa, mitkä viittaavat automiseen kiihottumiseen.

  Tunnetasolla jasmiiniöljyryhmä luokittelivat itsensä valppaammiksi, tarmokkaammiksi ja vähemmän rentoutuneiksi kuin kontrolliryhmän jäsenet. Havainto viittaa subjektiiviseen valpastumisen kokemukseen.

  Yhteenvetona, tuloksemme osoittavat jasmiiniöljyn stimuloivan tai aktivoivan vaikutuksen ja tarjoavat todisteita sen toimivuudesta aromaterapiassa ihmisten masennuksen lievitykseen ja mielialan kohentamiseen.”

 •  

  Näin eteeristen öljyjen terpeenit edistävät terveyttäsi

  Healthy Holistic Living –sivuston artikkelissa keskustellaan komponenteista, jotka antavat eteerisille öljyille niiden terapeuttiset vaikutukset. Esimerkiksi, joillakin eteerisillä öljyillä on hämmästyttäviä antioksidatiivisia vaikutuksia.

  Tämän artikkelin mukaan yksi unssi neilikkaöljyä vastaa antioksidatiiviselta kapasiteetiltaan 450 paunaa porkkanoita. Eteeriset öljyt myös sisältävät kolmea eri tyyppistä terpeeniä, joista jokaisella on omat etunsa:

  • Fenyylipropanoideilla on antibakteerisia, antifungaalisia ja antiviraalisia vaikutuksia. Kuten artikkelissa huomautettiin, ”fenyylipropanoidit puhdistavat solujen reseptorialueet.Ilman puhtaita reseptorialueita solut eivät voi kommunikoida, eikä keho ei toimi oikein, mikä johtaa sairauksiin.”

   Öljyjä, jotka sisältävät tämän tyyppisiä terpeenejä, ovat: neilikka, kassiakaneli, basilika, kaneli, oregano, anis ja piparminttu.

  • Monoterpeenit, joita löytyy suurimmasta osasta eteerisiä öljyjä, auttavat “uudelleenohjelmoimaan solumuistiin väärin koodatun tiedon,”, linkitetyssä artikkelissa todetaan.
  • Seskviterpeenit edistävät hapen siirtymistä kudoksiin, mikä tekee virusten, bakteerien, ja jopa syöpäsolujen selviytymisestä vaikeampaa. Seuraavissa eteerisissä öljyissä on seskviterpeenejä: setri, vetiver, nardus, santelipuu, mustapippuri, patsuli, mirhami, inkivääri ja olibaanihartsi.

   

  Eteeriset öljyt yleisiin vaivoihin

  Aromaterapialle on todennäköisesti yhtä monta käyttötarkoitusta kuin on eteerisiä öljyjäkin, mutta tutkimustulokset ovat erityisen lupaavia stressin lievityksen, mielialan tasaamisen, unenlaadun parantamisen ja pahoinvoinnin lievittämisen suhteen sekä muistin ja energiatasojen parantamisen kannalta.

  Jotta saisit ajatuksen aromaterapian monipuolisuudesta, seuraavassa taulukossa on lueteltu joitain terapeuttisista käyttötarkoituksista eri öljyille tämän päivän yleisimpiin vaivoihin. Kuten näet, osa on todella monikäyttöisiä, kuten laventeli tai piparminttu, joita voidaan käyttää useamman kuin yhden ongelman hoitoon.

  Vaiva Eteerinen öljy
  Stressi Laventeli, sitruuna, bergamotti, piparminttu, vetiver, mänty, tuoksuilangia
  Unettomuus Laventeli, kamomilla, jasmiini, alppikellot, neroli, ruusu, santelipuu, maustemeirami ja tuoksuilangia (vältä sitruunaa, koska sillä on virkistävä vaikutus)
  Ahdistus Laventeli, bergamotti, ruusu, muskatellisalvia, sitruuna, roomalainen kamomilla, appelsiini, santelipuu, ruusuntuoksuinen geranium ja mänty
  Kipu Laventeli, kamomilla, muskatellisalvia, kataja, eukalyptus, rosmariini, piparminttu, vihreä omena (erityisesti migreeniin)
  Pahoinvointi ja oksentelu Minttu, inkivääri, sitruuna, appelsiini, tilli, fenkoli, kamomilla, muskatellisalvia, laventeli
  Muisti ja tarkkaavaisuus Salvia, piparminttu ja kaneli
  Matala vireystila Mustapippuri, kardemumma, kaneli, neilikka, karhunputki, jasmiini, teepuu, rosmariini, salvia ja sitruuna

   

  Kuinka käyttää eteerisiä öljyjä

  Yleisimmät tavat käyttää eteerisiä öljyjä ovat:

  • Käyttäminen hierottuna iholle (sekoitettuna kantajaöljyyn)
  • Lisäämällä niitä kylpyveteen
  • Käyttämällä lämpökääreessä
  • Lämmittämällä diffuusorissa
  • Hieromalla sykkiviin kohtiin parfyymin asemesta

  Mutta tämä on vasta alkua. On olemassa monia kekseliäitä käyttötarkoituksia eteerisille öljyille. Tässä esimerkkejä 25 käyttötarkoituksesta, jotka on lueteltu Epoch Times –lehdessä. Jos haluat lukea koko listan, katso alkuperäinen artikkeli.

  Puhdistussuihkeena ja huonehajusteena Valmistamalla omat puhdistustarvikkeet ja huonehajusteet käyttämällä eteerisiä öljyjä on loistava vaihtoehto kaupallisille tuotteille, jotka voivat sisältää tuntemattoman määrän vaarallisia kemikaaleja. Voit esimerkiksi valmistaa kotitekoista puhdistusainetta, jolla on antibakteerisia ominaisuuksia, lisäämällä muutaman tipan laventeli- tai teepuuöljyä ruokasoodaan.

  Käyttämällä lasista juustoraasteastiaa, jossa on ruostumattomasta teräksestä valmistettu, reiällinen kansi, on ruokasoodaa helppo sirotella pinnoille. Kaupallisten huonehajusteiden sijaan voit käyttää aromaterapiadiffuusoria tai tipauttaa muutaman pisaran suosikkiöljyäsi veteen ja lisätä spraypulloon.

  Pyykinraikastimena Kuivausrumpuliinat ovat pahamaineisen myrkyllisiä, ne vapauttavat yli 600 erilaista volatiilia orgaanista yhdistettä (VOC) kuivausrummun venttiilin kautta. Voit raikastaa pyykkisi helposti, asettamatta perheesi terveyttä vaaraan. Lisää vain märkään pyykkiin vettä, jossa on muutama pisara eteeristä öljyä, ennen kuin asetat niitä kuivaimeen. Vaihtoehtoisesti, lisää noin tusina tippaa vanhalle villasukalle ja laita se kuivaimeen muun pyykin sekaan.
  Terapeuttinen höyrykylpy Jos haluat syväpuhdistaa huokoset, lisää muutama tippa laventelia tai eukalyptusta kuumaan veteen lavuaariin, pidä päätäsi altaan yläpuolella ja peitä se pyyhkeellä, jotta höyryt eivät karkaa. Tällä tavoin voit avata poskiontelosi jos kärsit nuhasta. Vaihtoehtoisesti, laske suihkusta vettä kylpyammeeseen ja lisää jonkin verran eteeristä eukalyptusöljyä veteen ammeen pohjalla luodaksesi mieltä rauhoittavan höyrykylvyn.
  Kustomoidut voiteet ja saippuat Synteettiset hajusteet ovat allergioiden lähde, mutta voit helposti kustomoida omat saippuasi ja voiteesi lisäämällä muutaman pisaran mieluisaa eteeristä öljyä hajustamattomaan tuotteeseen.
  Torjuu näpyt Teepuuöljy, jolla on voimakas antibakteerinen vaikutus, voi auttaa kuivaamaan näppyjä.
  Kasvovesi Voit valmistaa omat kasvovetesi lisäämällä muutaman pisaran mieluisaa eteeristä öljyä tislattuun veteen ja laittamalla sumutinpulloon.
  Hyönteiskarkoite Piparminttuöljyssä kostutettujen pumpulituppojen sanotaan karkottavan hyönteisiä ja jyrsijöitä. Seuraavat eteeriset öljyt toimivat myös loistavina hyönteiskarkoitteina dietyylitoluamidin ja muiden kemikaalien sijasta:

  • Kanelinlehtiöljy (erään tutkimuksen mukaan tappoi moskiittoja tehokkaammin kuin DEET)
  • Kirkasnesteinen vanilliiniuute sekoitettuna oliiviöljyyn.
  • Käytä peseytyessä Citronella-saippuaa, sitten levitä 100 prosenttisen puhdasta eteeristä citronella-öljyä, sekoitettuna kantajaöljyyn, ihollesi. Jaavan citronellaa pidetään markkinoiden korkealaatuisimpana.
  • Kissanminttuöljy (erään tutkimuksen mukaan tämä öljy on 10 kertaa tehokkaampaa kuin DEET).
  • Vuonna 2014 australialaisessa tutkimuksessa sitruunaeukalyptuksen havaittiin toimivan erittäin tehokkaasti; 32 prosenttinen sitruunaeukalyptusöljy tarjosi yli 95 prosenttisen suojan kolmen tunnin ajalle, verrattuna 40 prosenttiseen DEET-karkoitteeseen, joka antoi 100 prosenttisen suojan seitsemäksi tunniksi.

   

  Alkuperäinen artikkeli

  Lue myös:

  Hyttysten karkottaminen ja puremien lievitys luonnollisesti

  Kirjoita kommentti

  Pakolliset kentät on merkitty *

  Kotimaa

  Ulkomaat