Näitä rasvoja syömällä laihdut

Mikäli olet vältellyt rasvaisia ruokia lihoamisen pelossa, on aika kokeilla näitä kolmea ruokaa, joiden syöminen voi auttaa painonpudotuksessa. Lisäksi ne edistävät älyllistä suorituskykyäsi, sillä aivot ovat kuusikymmentäprosenttisesti rasvaa ja tarvitsevat raaka-ainetäydennyksiä toimiakseen tehokkaasti. Ei ole ihme, että kaikki näistä ruuista ovat erittäin vähän tai ei lainkaan prosessoituja luonnontuotteita.

Kookosöljy on luonnon paras keskipituisten, painonhallintaa edistävien rasvahappojen lähde. Suurin osa kasvisrasvoista on pitkäketjuisia rasvahappoja, mitkä keho varastoi rasvakudokseen. Keskipitkät triglyseridit siirtyvät suoraan maksaan. Niiden lämpöä tuottava vaikutus nopeuttaa aineenvaihduntaa sekä jouduttaa painonputoamista.

Kookosöljy on loistava konjugoitujen linolihappojen (CLA) lähde. Nebraskan yliopiston tutkijat havaitsivat kookosöljyllä ruokittujen hiirten olevan hoikempia ja parempikuntoisia kuin soijaöljyllä ruokitut verrokit, kookosöljyn korkean CLA-pitoisuuden ansiosta.

Kookosöljyn rasvahapot metabolisoituvat ketoneiksi, muotoon jota aivot voivat käyttää ravintona. Ketoneja tutkitaan vaihtoehtoisena energianlähteenä toimintahäiriöisille soluille, jotka hoitamattomana johtavat dementian tai Alzheimerin taudin puhkeamiseen.

Neitsytkookosöljy sisältää vain täysin tyydyttyneitä rasvoja. Öljy sopii täydellisesti friteeraamiseen tai paistamiseen korkeassa lämpötilassa. Voit käyttää sitä mihin tahansa popkorneista aamuisen smoothien valmistukseen.

Voi sisältää erittäin paljon konjugoituja linolihappoja. Tutkimusten mukaan voi hillitsee kehon rasvanvarastoimismekanismin toimintaa. Voin syöminen stimuloi elimistöä käyttämään olemassaolevan rasvakudoksen energian hyödyksi. Tanskalaistutkimuksessa seurattiin vyötärönympäryksen ja ruokailutottumusten välistä yhteyttä viiden vuoden ajanjaksolla. 22 570 naisen ja 20 126 miehen vyötärönympärys, kehonpainoindeksi sekä ruokailutottumukset kirjattiin ylös. Voita syöneiden koehenkilöiden vyötärönympärys kaventui tai pysyi muuttumattomana todennäköisemmin kuin voita välttäneillä henkilöillä.

Voi on aliarvostettu terveysruoka.
Voi on aliarvostettu terveysruoka.

Konjugoidut linolihapot heikentävät lipoproteiinilipaasi-entsyymin toimintaa. Lipaasi pilkkoo veressä esiintyvän rasvan rasvasoluille käyttökelpoiseen muotoon, mikä voi kerryttää ylipainoa. Inhibitointi vähentää rasvakudoksen määrää. Linolihapot kiihdyttävät kehon rasvasoluihin varastoituneiden rasvahappojen pilkkoutumista lihassoluille käyttökelpoiseen muotoon. CLA ohjaa kehon käyttämään omia rasvavarastojaan energiana.

Keskipitkistä rasvahapoista on tullut suosittu energianlähde monille urheilijoille silloin, kun tarvitaan nopeasti lisäenergiaa. Toisin kuin hiilihydraatit, rasvat eivät aiheuta insuliinitasojen äkkinäistä nousua, mikä johtaa painonnousuun ja muihin terveysongelmiin. Keskipitkät rasvahapot eivät kerrytä rasvaa termogeenisen vaikutuksensa vuoksi.

Entäs aivot? Voi sisältää A-vitamiinia, mikä on voimakas signaalimolekyyli. Vasta julkaistun tutkimuksen mukaan A-vitamiinin aineenvaihduntatuote, retinoidihappo, säätelee neuronien tuotantoa, toimintaa sekä synapsien elastisuutta. A-vitamiini parantaa muistia ja oppimiskykyä sekä kohentaa iän myötä heikkenevää kognitiivista toimintakykyä.

Kookosöljyn tavoin voi koostuu stabiileista, tyydyttyneistä rasvoista. Sitä voidaan käyttää ruuanlaitossa korkeassa lämpötilassa tai syödä suoraan sellaisenaan.

Pähkinät sisältävät runsaasti hyviä rasvoja. Useat ihmisen luulevat virheellisesti rasvan tekevän lihavaksi, joten pähkinät jätetään väliin. Tutkimustulokset eivät tue tätä johtopäätöstä. The Nurses’ Health Studies on pitkäaikaisin naisten terveyteen liittyviä tutkimuksia julkaiseva tiedelehti. Erään tutkimuksen mukaan paljon pähkinöitä syövät ovat keskimäärin hoikempia kuin muut, eikä pähkinöiden lisääminen ruokavalioon nostanut painoa kuuden kuukauden seurantajaksolla. Pähkinät vähensivät ruokahalua ja äkillistä ruuanhimoa. Tutkimus sai lisänäyttöä Adventist Health Study -projektin myöhemmistä tutkimuksista Espanjassa. Pähkinät tekevät olon kylläiseksi ja ravitsevat kehoa.

Pähkinät sisältävät runsaasti hivenaineita, antioksidantteja sekä hyviä rasvoja.
Pähkinät sisältävät runsaasti hivenaineita, antioksidantteja sekä hyviä rasvoja.

Pähkinät sisältävät runsaasti luille ja aivojen toiminnalle välttämättömiä ravintoaineita: magnesiumia, booria, sinkkiä, mangaania sekä antioksidantteja. Kaikki pähkinät ovat hyviä antioksidanttien lähteitä, joista mainittakoon E-vitamiini, foolihappo, kupari sekä aminohappo arginiini. Arginiini on kasvuhormonin esiaste. Kasvuhormoni saa kehomme näyttämään ja tuntumaan nuorekkaalta. Osa pähkinöistä sisältää myös tryptofaania, mikä stimuloi aivojen serotoniinin tuotantoa, rauhoittaa sekä lievittää masennusta.

Runsas E-vitamiinin nauttiminen ehkäisee iän myötä etenevää kognitiivisen toimintakyvyn rappeutumista. Eläinkokeissa havaittiin saksanpähkinäpitoisen dieetin vähentävän virheellisten proteiinien määrää aivoissa stimuloimalla kuona-aineiden poistumista luonnollisella tavalla. Toisessa eläinkokeessa mantelien havaittiin parantavan muistia ja vähentävän asetyylikoliinia, tarkkaavaisuutta ja toimintakykyä parantavan välittäjäaineen, hajottavan entsyymin määrää veressä. Liian alhainen aivojen asetyylikoliini-pitoisuus altistaa kasvainten muodostumiselle, dementian sekä Alzheimerin taudin puhkeamiselle. Cashew-, maa-, pistaasi- ja macadamiapähkinöissä on runsaasti aivojen toimintaa edistäviä ainesosia, joten kourallinen päivässä pitää mielesi virkeänä!

Artikkeli on julkaistu alunperin englanniksi lähteineen AlignLife -verkkolehdessä.

Aiheesta lisää:
Luonnolliset rasvat – Verisuonten ja sydämen ystävät
Kookosöljy ja Alzheimerin tauti: rasvaton dieetti ja kolesterolilääkkeet osa ongelmaa?
Lyhyt rasva-aapinen
Rasvaisen ruoan ylistys – Lyhyt rasva-aapinen 2

1 kommentti

  1. Erinomainen öljy on myös kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy. Parhaat laadut tulevat Kreetalta. Se tosin ei kestä niin hyvin kuumennusta kuin kookosöljy ja voi. Tehokas keino laihduttamiseen on kaiken sokeripitoisen sekä paljon hiilihydraatteja sisältävän ravinnon välttäminen.

    Plusääni(2)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat