Neitsytoliiviöljy on huijausta!

Joillekin tämä tulee suurena pettymyksenä. Terveellisenä myyty neitsytoliiviöljy, jota myydään ihan joka kaupassa, ei ehkä olekaan kaiken maineensa veroinen. Moni ei ole tullut ajatelleeksi, että kallis ekstraneitsytoliiviöljy saattaakin sisältää geenimuunneltua soijaöljyä ja yrttiaromeja oikean oliiviöljyn maun aikaansaamiseksi. Maailmassa tuotetaan vuodessa yli 3 miljoonaa tonnia oliiviöljyä ja neitsytoliiviöljyn markkinat ovat miljardibisnes. Suurin osa siitä saattaa olla aivan turhaan tuhlaamista oliiviöljypetoksen vuoksi. Paljastuskirjan Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil kirjoittaja Tom Mueller paljastaa, että 70 % maailmalla myydystä ekstraneitsytoliiviöljystä on laimennettu muilla öljyillä ja tehoaineilla, mikä tekee siitä kaikkea muuta kuin ekstraneitsyttä.

Tuottajat ovat valehdelleet meille ja myyneet todellisuudessa terveydelle toksista geenimuokattua öljyä, vaikka olemme luulleet saavamme aitoa välimerellisen ruokavalion terveellistä neitsytoliiviöljyä. Mueller on paljastanut miljardien dollarien teollisuuden, joka on pilannut ekstraneitsytoliiviöljyn globaalilla tasolla. Australialaiset tutkijat testasivat viime vuonna toimittajien oliiviöljyjä ja kaikki merkit jäivät kiinni, eikä yksikään saanut puhtaan oliiviöljyn leimaa.

Kalifornian Davisin yliopistossa suoritetuissa aitoustesteissä vuonna 2011 havaittiin 124:stä Kaliforniassa myytävien tavallisten oliiviöljyjen näytteistä, että 2/3 ei ollut neitsytöljyä ja moniin oli lisätty muita öljyjä, kuten GMO soijaa ja GMO rapsia.

Vuonna 2008 takavarikoitiin 85 tilaa ja pidätettiin 23 henkilöä öljypetoksesta. Viime vuonna tunnettu espanjalainen ekstraneitsytoliiviöljyn tuottaja kärähti ja kaksi omistajaa joutui vankilaan myytyään ekstraneitsytoliiviöljynä sekoitusta, jossa oli 73 % auringonkukkaöljyä.

Oliiviöljyn standardit ja laatutodistukset

Tri Audri Lanfordin mukaan oliiveja löytyy satoja lajikkeita, mutta oliiviöljyille on vain muutamia laatuluokituksia:

 • Ekstraneitsyt, joka tuotetaan kylmäpuristamalla ilman jalostuskemikaaleja
 • Neitsytoliiviöljy saadaan seuraavasta puristuksesta tai kypsemmistä oliiveista, mutta on edelleen hyvälaatuista ilman kemiallista jalostamista.
 • Light, puhdas tai sekoitus ovat jalostettuja oliiviöljyjä, mikä tarkoittaa kemiallista jalostusta ja heikompilaatuisia öljyjä, mutta 100 % oliiveista.
 • Lampante on kaikkein heikkolaatuisin oliiviöljy, jota ei ole tarkoitettu ihmisravinnoksi, italiankielinen sana tulee käytöstä lamppuöljynä.

Laatuluokitukset vaihtelevat alueittain, EU:lla ja USA:lla on omansa ja IOC sanelee omansa.

Muellerin mukaan huonoksi menneissä oliiveissa on vapaita radikaaleja ja epäpuhtauksia, joten muun kuin neitsytoliiviöljyn nauttiminen voi olla haitallista terveydelle. Aidossa neitsytoliiviöljyssä on tulehdusta ehkäiseviä yhdisteitä, antioksidantteja ja yli 200 sydänystävällistä ainetta.

Kuinka tunnistat aidon ekstraneitsytoliiviöljyn:

1. Vahvasti epäiltävä on jokainen ekstraneitsytoliiviöljy, joka maksaa alle 10 € litralta.

2. Etiketissä pitäisi olla kansainvälisen oliiviöljyneuvoston (IOC) sinetti.

3. Etiketissä pitäisi olla sadonkorjuupäivämäärä.

4. Kaikki ”light”, ”pure” tai ”blend”-laadut ovat muuta kuin neitsyt-laatua.

5. Laadukas öljy on pakattu tummaan pulloon, joka suojelee öljyä hapettumiselta.

Lisäksi ekstraneitsytoliiviöljy jähmettyy kylmänä. Jääkaapissa sen pitäisi muuttua jähmeämmäksi ja sameaksi. Jos niin ei käy, on öljy muuta kuin ekstraneitsytoliiviöljyä.

IOC:n sinetti:

Ekstraneitsytoliiviöljyn vaihtoehdot:

Laadukas oliiviöljy on hieno ja terveellinen öljy moneen tarkoitukseen, mutta sitä ei pitäisi käyttää paistamiseen. Tässä on muutamia muita terveellisiä vaihtoehtoja:

Kookosöljy on parasta oliiviöljyn tavoin kylmäpuristettuna ja neitsyenä. Ei kannata käyttää jalostettuja kookosöljyjä. Hyvä kookosöljy tuoksuu raikkaan kookosmaiselta, aivan kuin olisi itse Karibian rannalla. Kookosöljyllä on korkea lämpökynnys ja se on pullollaan terveellisiä rasvahappoja.

Kirkastettu luomuvoi / ghee sisältää ALA- ja CLA-rasvahappoja, jotka auttavat painon pudottamisessa. Sisältää myös terveellisiä lyhytketjuisia rasvahappoja ja sillä on korkeampi lämpökynnys kuin tavallisella voilla. Kannattaa aina ostaa luomua.

Punainen palmuöljy valmistetaan palmun hedelmälihasta eikä palmun siemenistä. Jalostamattomana siinä on runsaasti E-vitamiinia ja beetakaroteenia. Öljy on punertavaa beetakaroteenin vuoksi. Keitettynä se häviää ja öljystä tulee valkeaa. Öljy kestää hyvin kuumuutta ja on erinomaista ruoanlaittoon.

Alkuperäinen artikkeli: http://www.draxe.com/fake-olive-oil

3 kommenttia

 1. Aika pieleen on mennyt artikkelin kirjoittajan ymmärrys oliiviöljyistä, Mullerin hienosta kirjasta, oliiviöljyjen luokittelusta jne. Liikaa asiavirheitä, jotta viitsisi edes ruveta korjaamaan.
  `70 % maailmalla myydystä ekstraneitsytoliiviöljystä on laimennettu muilla öljyillä ja tehoaineilla´.. Ei se noin mene: 70 % voi olla viallista, mutta ei se viallisuus tarkoita laimentamista eikä tehoaineita, vaan yksinkertaisesti sitä, että myydään alemman luokan öljyjä tai kuumentamalla korjattuja öljyjä extra virgininä. Tai ettei laatustandardeja noudateta. Sekoittamalla saadut väärennökset ovat pieni osa. Jos maistaa niin ymmärtää mikä on viallista ja mikä ei…
  Ugh..olen puhunut… ja kiukuttaa väärän tiedon levittäminen.

  Plusääni(3)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat