Neljä kysymystä, joita ei koskaan esitetä rahasta

Suuri osa suomalaisista kuvittelee yhä elävänsä vapaassa, avoimessa ja keskustelevassa demokratiassa. Tämä on pelkkää kuvitelmaa, sillä vaikka vaalien lähestyessä tullaankin käymään paljon keskustelua, niin alla olevaa neljää kysymystä ei tulla näkemään yhdessäkään vaalikoneessa, kukaan virallisen median edustaja ei tule esittämään niitä yhdellekään poliitikolle eikä yksikään puolue tule sanomaan niistä sanaakaan. Kaikki kysymykset liittyvät rahaan, jota kaikki käytämme päivittäin.

1. Miksi valtiot lainaavat rahaa pankeilta?
Lainatessaan rahaa pankit eivät oikeasti lainaa rahaa, vaan ne luovat uutta rahaa, josta ne laskuttavat korkoa. Tänä vuonna Suomi käyttää verorahoja yli kaksi miljardia euroa valtionvelan korkoon. Viimeisen kymmenen vuoden aikana valtionvelan hoito on maksanut meille noin 70 miljardia euroa. Velkaantumisesta tullaan puhumaan vaaleissa paljon, mutta kukaan ei tule kysymään, miksi valtiot antavat pankkien luoda rahaa tyhjästä, lainaavat tätä rahaa ja maksavat siitä pankeille korkoa, kun valtiot voisivat itsekin luoda rahaa ilman, että niiden täytyisi maksaa korkoa kenellekään.

2. Miksi kaikki raha luodaan velkana?
Tämä luo hyvin epävakaan perustan taloudelle, sillä se vaatii jatkuvaa velanottoa korvaamaan aiempia velkoja vain, jotta voisimme ylläpitää rahakantaamme. Minä tahansa hetkenä joku huono uutinen saattaa heikentää kuluttajien ja yritysten velanottohalua, mikä saa rahakannan supistumaan ja aiheuttaa laman. Voisimme luoda pysyvän rahakannan, johon suhdannevaihtelut eivät vaikuttaisi, mikäli valtio loisi rahaa ilman velkaa, mutta tällaisesta vaihtoehdosta ei tulla vaaleissa kuulemaan sanaakaan.

3. Kuinka ratkaistaan kestävän kehityksen ongelma käyttämällä rahajärjestelmää, joka vaatii loputonta kasvua? Kun kaikki raha luodaan korollisena velkana, saadaan aikaan absurdi tilanne, jossa velkaa on aina olemassa enemmän kuin on rahaa, millä velan voi maksaa. Jotta vanhojen velkojen maksu korkoineen olisi ylipäätään mahdollista, on velan määrän lisäännyttävä jatkuvasti, mikä taas luo tarpeen loputtomaan talouskasvuun, vain jotta systeemimme ei romahtaisi. Loputtoman talouskasvun vaatimus rajallisten resurssien maailmassa ei tule vaalikeskustelussa olemaan kenenkään mielestä ongelma, sen sijaan kaikenlaisista uusista ”vihreistä” veroista tullaan puhumaan paljon.

4. Kuinka rahajärjestelmää tulisi muuttaa?
Nykyinen järjestelmä velkaannuttaa kaikki, aiheuttaa jatkuvan buum-and-bust -syklin, pakottaa loputtomaan talouskasvuun, vaatii pankkien pelastamista verorahoin kerta toisensa jälkeen. Se heikentää rahan ostovoimaa koko ajan sitä mukaa, kun rahakanta paisuu ja tulee lopulta kaatumaan omaan mahdottomuuteensa niinkuin aina kaikki pyramidihuijaukset, mutta yksikään puolue ei tule ehdottamaan mitään muuta järjestelmää sen tilalle.

Näin se todellinen valta toimii meidän aikanamme. Ei se enää tuki kenenkään suuta väkivaltaisesti niinkuin vanhassa maailmassa, vaan tässä uudessa maailmassa se hyvin hienovaraisesti ja huomaamattomasti huolehtii, mistä puhutaan ja mistä ei.

Kirjoittaja on Talousdemokratia ry:n tiedottaja. Iivarinen on avannut aiheesta keskustelua muun muassa Uuden Suomen verkkolehdessä.

17 kommenttia

 1. Paras koskaan tehty tiivistelmä käsitteestä raha. Tässäpä olisi valtiovarainministerille pikkuisen purtavaa.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Tässä on totuus rahasta ja maailmantalouden romahtamisesta tiivistetty jo yhteen sivuun! Eikä sanaakaan lehdissä eikä poliitikoilta!! (Uusis tietty poislukien) Koko maailmanhan pitäisi saman tien pysähtyä ja selvittää tämä asia pohjamutia myöten!!! Eihän tässä ole mitään järkeä!!!! Aaaaa!!!!!

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Hienoa Ville ! Toivottavasti ihmiset siirtyvät Uuden Suomen suljetuilta sivuilta tänne, jossa on vielä vapaa kommentointi mahdollisuus. Sieltä se vallankumous alkaa, kun ihmiset pääsevät vapaasti keskustelemaan asioista.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Ehottaisin artikkelin kirjoittajaa vaihdettavaksi lennosta, heti eikä 15. päivä Suomen valtiovarainministeriksi.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Hyvä teksti. Alla linkki videoon, jossa erittäin selkeästi esitetty taustoja tarkemmin. Suosittelen lämpimästi katsomaan muutkin Akin tekemät videot. Kataisen osaaminen on erittäin kyseenalaista näiden faktojen perusteella ja valtiovaltaa talutetaan kuin tahdotonta pässiä teuraaksi.
  http://www.youtube.com/user/SamaVene#p/a/u/1/txGaLqIPu-g

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Älkää nyt kuvitelko, että taloustoimittajasta olisi sentään valtiovarainministeriksi tällaisen jutun perusteella.
  Tämän lehden opeilla meillä taitaisi olla edessä totaalinen kurjuus. Erilaista pohdintaa on paljon, mutta yksikään tämän lehden ’asiantuntijoista’ ei osaa esittää vaihtoehtoa. Kovasti vaan paasataan maailmantaloudesta, Kansainvälisestä valuuttarahastosta ja muka sen aiheuttamasta nälänhädästä ym.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 7. Hyvä Jussi! Jos Heppu lukisi linkin artikkelin, niin voisi kääntää kelkkansa ja hoksata, että todelliseen kurjuuteen on armas valtionvarainministerimme maatamme viemässä. Saattaahan olla, että mallin mukainen toiminta pääsee leviämään. Toivotaan niin, mutta nykymeininkiä ei taida Soinikaan muuttaa. On vain turvallinen kanava kansan päästellä tyytymättömyyshöyryjään – jolla saman käsikirjoituksen mukaan jatketaan kuin tähänkin asti.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 8. Joo. Nyt siis vain jollain muulla valtionvarainministerillä tms olisi oikeus kritisoida taloudenpitoa. Ja auktoriteettiuskoa ja vastaavaa luottamustahan tässä viriteltiin. Muu eli asiasisältö hepulla oli nolla.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 9. Ennen sotia oli köyhää ja kurjaa. 50- luku ja 60 -luku hivenen parempaa. 70 -luku oli jo hienoa aikaa ja sitä on jatkunut näihin päiviin asti. Parempaan suuntaan kait tässä on menty sekä Suomessa että muuallakin. Oma lukunsa on tietenkin valtiot ja kansat, joita ei huvita laittaa asioitaan kuntoon. Soljuu se elämä muutoinkin ikiaikaiseen malliin.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 10. Tässä on nyt muutama vuosikymmen ryypätty ja rällätty aika yltiöpäisesti. Vain -90-luvun alussa oli aika rankka krapula ja 2008 kevyt kankkunen. Aika iso osa porukasta ajattelee, että nou hätä, taas voi ostaa kossua ja homma jatkuu. Nyt kuitenkin maksa tilttaa, eli on ostettu jälkiteollisen ajan tuotto-odotuksia, pääasiassa höyryä, joka näyttää sumentaneen sekä näön että logiikan. Keskimääräinen näkökyky tulevaisuuteen on 3 tuntia-3 kuukautta yksilöstä riippuen. Empiirinen tutkimus on pysähtynyt oman navan ympärille, mikä nykyaikana tulkitaan hyveeksi. Höyry on saavuttanut maksimaalisen markkina-arvonsa ja pudotus todellisuuteen alkaa. Oikea arvo höyrylle on edelleen sen energiasisältö, josta vähennetään tuotantotekijöiden kustannukset.
  Erilaisella kikkailulla on vahvasti tappiollinen toiminta saatu näyttämään voitolliselta.

  Keskimäärin katsoen Finlandiassa kaikki onkin hyvällä mallilla. Se hyvä malli vaan karkaa parhaillaan yhä useamman edestä. Jotta voitaisiin mennä hyvässä järjestyksessä eteenpäin, täytyisi tunnistaa ensin tosiasiat ja sitten tunnustaa ne. Mediassa ja keskustelupalstoilla vellovan keskustelun perusteella kumpaakaan ei ole tapahtunut kuin aivan pienissä piireissä.

  Karu totuus on, että tänä vuonna talouskasvun syö inflaatio. Luonnonvarojen rajallisuus pitää huolen siitä, että vastaavaan kasvuun ei päästä vuosiin, ehkä jopa kymmeniin vuosiin. Kasvuun tarvittaisiin kokonaan uudenlaisia energiaratkaisuja, joita ei vielä ole olemassakaan. Ne rakenteet, jotka toimivat teollisena aikana, eivät toimi enää. Silti tulevaisuuden ratkaisut ollaan perustamassa tälle kestämättömälle alustalle. Poliitikot toimivat kuten valtakunnan rakennusmestari Timo Hartikainen, joka tässä vaiheessa rakentaisi Pisan torniin lisää kerroksia, ainakin kymmenen, mieluummin verovaroilla tuettuna ja loppu velaksi.

  Perinteisesti vahvat kansantaloudet ovat uppoamassa luomaansa velkaan. Suomi ei tee tässä poikkeusta. Osa toimialoista kasvaa ensi vuoteen, mutta monilla toimialoilla on edessä konkurssiaalto, josta tulee massiivisin sataan vuoteen.

  Ellei meillä ole mitään kunnon strategiaa tämän skenaarion toteutumisen varalta, tulee nälkä ja vilu. Poliittinen ohjailu on pitkään muistuttanut kosmetologiopiskelijan räpeltämistä, missä virheet paikataan entistä isommilla virheillä. Nyt tarvittaisiin päättäjiksi henkilöitä, joilla on kyky hahmottaa kokonaisuuksia ja toimia tosiasioiden pohjalta. Tarvittavat päätökset tulevat olemaan historiallisen kovia. Ryyppyputken jälkeen potilas viedään katkolle. Ellei sitä tehdä ajoissa, potilas kuolee itse aiheuttamiinsa vaurioihin. Potilaan nimi on Suomi.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 11. mielenkiintoista juttua….
  miksiköhän tästä ei puhuta valtamediassa ollenkaan ?
  koko maailma on menossa konkurssiin tätämenoa

  tuo kuuluisa ”munamies” on ollut nyt hieman tapetilla
  no munamies juttuihin liitetään tämä Zeitgeist … no hieman tutkailin että mikäs se tämä Zeitgeist oikein on.

  no yllättäen sielläkin selitetään juuri tätä ihan samaa rahapolitiikkaa
  ja tarjotaan jopa jonkinlaista ratkaisua tulevan maailmankonkurssin jälkeen

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Tämähän se on. Pitää itse pystyä stevimään jyvät akanoista ihan kaikessa. Zeitgeist on jotain ihan muuta kuin esim Markku Uusipaavalniemen selkeä resepti Euroopan Unionin talouden pelastamiseksi. Ei saa sotkea käsitteitä. Tosin ei ole yhtään ihme, että ne menee sekaisin, kun kaikki paasaavat yhteen ääneen. Yhtymäkohtana on vain – ellen nyt puhu täyttä potaskaa – on vain ”korko” , joka on tyhjästä luotua rahaa. Korjatkaa jos olen väärässä.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat