Oliiviöljyn sisältämä yhdiste voi tappaa syöpäsolut 30 minuutissa

Ekstraneitsytoliiviöljy voi tappaa syöpäsolut nopeasti, jättäen terveet solut rauhaan.

Ekstraneitsytoliiviöljyllä on superruoan maine. Se sisältää runsaasti antioksidantteja, joiden terveysedut on todistettu.

Tutkimukset osoittavat että yksi ekstraneitsytoliiviöljyn sisältämistä fenoliyhdisteistä – oleokantaali – tarjoaa monia terveysetuja, joita runsaasti ekstraneitsytoliiviöljyä sisältävä ruokavalio, kuten välimeren ruokavalio, sisältää.

Tutkijat testasivat hiljattain ekstraneitsytoliiviöljyn toimivuutta syöpää vastaan. He havaitsivat että oleokantaali voi indusoida syöpäsoluja kuolemaan nopeasti, jättäen terveet solut koskemattomiksi.

Hunter Collegen, Rutgers Universityn ja Monell Chemical Senses Centerin tutkijat tutkivat oleokantaalin vaikutusta eturauhas-, rinta- ja haimasyöpäsoluihin. He havaitsivat että oleokantaali sai solujen välisen adheesion heikkenemään niinkin lyhyessä ajassa kuin 30 minuutissa. 24 tunnin sisällä 100 % syöpäsoluista muuttui elinkelvottomiksi.

Oleokantaali kohdistuu syöpäsolujen lysosomeihin. Lysosomit ovat pieniä organelleja, jotka toimivat solun ensimmäisenä puolustuslinjana viruksia ja bakteereja vastaan. Ne ovat myös paikkoja, jonne solut varastoivat jätteensä. Syöpäsolujen lysosomien kalvot ovat heikkoja verrattuna terveisiin soluihin. Oleokantaali rikkoo kalvon lysosomien ympäriltä syöpäsoluissa, mutta jättää ei-syöpäsolut ehjiksi.

Aikaisemmat tutkimukset osoittivat että ekstraneitsytoliiviöljyn oleokantaali toimii sekä voimakkaana antioksidanttina että ei-steroidisen tulehduskipulääkkeen tavoin. Se myös suojaa aivoja muuttamalla beta-amyloidi ja Tau –proteiineja, joilla on yhteys Alzheimerin tautiin.

[Toimittaja Sayer Ji:n huomautus: Eräs yleisimmistä kritiikin aiheista ovat niin sanotut in vitro –tutkimukset, joissa tutkitaan yksittäisiä soluja ja potentiaalisen lääkeaineen tai luonnonyhdisteen syövän hoidossa. Sanotaan, etteivät tulokset välttämättä päde suuremmissa biologisissa kokonaisuuksissa, kuten kudoksissa tai kokonaisessa organismissa. Vaikka oletus on yleensä ihan järkevä, ruoka-aineiden, kuten oliiviöljyn tapauksessa tapahtuu suora kontakti epiteelikudokseen ruoansulatuskanavissa (toisin sanoen matkalla suusta peräsuoleen) normaalin syömisen yhteydessä. Näin ollen in vitro –tutkimuksilla voi siis olla merkitystä in vivo –tutkimuksissa, erityisesti ruoansulatuskanavan epiteelisyöpien tapauksessa.]

 

Oliiviöljyä on kutsuttu muinaiseksi nuoruuden lähteeksi. Se laskee sydänkohtauksen ja -halvauksen riskiä. Itse asiassa oliiviöljy sammuttaa geenit, jotka altistavat sydänsairauksille ja tulehdukselle.

Huonoja uutisiakin on, oliiviöljyn hinnat nousevat. Viime vuoden huonot sadot Espanjassa ja Italiassa ovat johtaneet ekstraneitsytoliivinöljyn puutteeseen.

Tämä tarkoittaa sitä, että useammilla tuottajilla on kiusaus jatkaa öljyä kasvattaakseen ansioitaan. Viime vuosina jotkin tuottajat ovat jääneet kiinni lisättyään halpaa hasselpähkinä-, soija- tai auringonkukansiemenöljyä pulloihin, joiden etiketteihin on merkitty “ekstraneitsyt.”

Nimikkeen “ekstraneitsytoliiviöljy” käyttöä säädellään. Nimike keksittiin 1960-luvulla, jolloin ruostumattoman teräksen jyrsintäteknologia salli erilaatuisten oliiviöljyjen tuotannon. Extraneitsytoliiviöljyä voidaan valmistaa vain mekaanisesti murskatuista oliiveista. Sen erottelussa ei käytetä kemiallisia liuottimia tai korkeaa lämpötilaa. Sen täytyy läpäistä kemialliset testit, mutta myös asiantuntijoiden suorittamat haju- ja makutestit.

 

69 % Supermarkettien ekstraneitsytoliiviöljyistä ei ole ekstraneitsyt-laatua

Kun Kalifornian yliopiston Olive Center testasi ekstraneitsytoliiviöljyjä supermarkettien hyllyiltä, he havaitsivat että 69 % ei läpäissyt hajutestiä ja 31 % oli hapettunut tai kemialliselta laadultaan kehnoa.

He testasivat myös 15 ravintoloiden tarjoamaa ekstraneitsytoliiviöljynäytettä. 60 % näytteistä ei voitu luokitella ekstraneitsytlaaduksi. Yksi jopa sisälsi Canola-öljyä.

Miksi tällä on merkitystä? Laadulla on väliä kun kyseessä on oliiviöljyn terveysedut. Oliiviöljy pilaantuu nopeasti ja menettää antioksidatiiviset ja tulehdusta lievittävät ominaisuutensa. Huono oliiviöljy itse asiassa lisää elimistösi vapaiden radikaalien ja epäpuhtauksien taakkaa.

 

Kenen ekstraneitsytoliiviöljyyn voit luottaa?

Äskettäin Bertolli ja Whole Foods’ 365 –brandin 100 % Italian oliiviöljy ansaitsivat laatumerkinnän Pohjois-Amerikan oliiviöljy-yhdistykseltä (North American Olive Oil Association, NAOOA). Pompeian on toiseksi suurin oliiviöljyn pullottaja Yhdysvalloissa sekä ainoa, joka on vapaaehtoisesti päättänyt tehdä tuotteistaan USDA:n oliiviöljylle asettamien laatuvaatimusten mukaisia. Se on ansainnut sekä USDA:n että NAOOA:n laatumerkinnät.

 

Näin löydät parasta laatua

Näillä neuvoilla löydät oliiviöljyä, joka on parasta vastinetta rahoillesi:

 1. Tarkista päiväys. Oliiviöljy on hedelmäjuoma ja sen tulisi olla tuoretta. Katso parasta ennen, sadonkorjuu- ja puristuspäivämäärät. Käytä kahden vuoden sisällä sadonkorjuusta.
 2. Katso laatumerkintä. Tarkista NAOOA:n sivulta, onko oliiviöljysi listalla.
 3. Tummat lasipullot. Valo aiheuttaa oliiviöljyn hapettumisen ja pilaantumisen. Osta öljysi tummissa pulloissa tai metalliastioissa.
 4. D.O.P sertifioitu italialainen öljy. Saatat ajatella että öljysi on Italiasta, mutta todennäköisesti se ei pidä paikkaansa. Arviolta 40 % pulloista, joihin on merkitty alkuperämaaksi “Italia”, ovat peräisin muista maista kuten Espanjasta, Kreikasta tai Tunisiasta. Etiketissä tulisi lukea käytettyjen oliivien alkuperä. Jos haluat todella italialaisista oliiveista valmistettua öljyä, katso öljyn etiketin D.O.P merkintä. Siitä ilmenee paikka, jossa oliivit on kasvatettu, kerätty, prosessoitu ja lähetetty.
 5. Varo halpatuotteita. Ekstraneitsytoliiviöljyn tuottaminen ja laivaaminen on kallista. Laadusta täytyy maksaa.
 6. Vältä “kevyt” oliiviöljyjä Kevyt- ja ekstrakevytoliiviöljy on pitkälle käsiteltyä. Se on melko mautonta ja lähes väritöntä. Siinä on saman verran kaloreita eikä yhtään ekstraneitsytoliiviöljyn terveyetua.

 

GreenMedInfo

Lue myös:

Oliiviöljystä antioksidantteja
Luonnolliset rasvat – Verisuonten ja sydämen ystävät

5 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen artikkeli, lidlin alennusmyynti rasvat kannattaa jättää ostamatta. Näin löydät parasta laatua osio hyödyllinen tieto pläjäys.

  Plusääni(7)Miinusääni(4)
 2. Tuntuu uskomattomalle että öljy tehoaa 30 minuutissa. Kun fysiologisesti öljy ei voi edes imeytyä elimistöön ruunsulatuskanavan kautta noin nopeasti

  Plusääni(7)Miinusääni(3)
 3. Artikkelin tiedot neitsytoliiviöljyjen laadusta koskevat lähinnä Yhdysvaltoja eikä EU:ta. Meillä Suomessa on saatavilla hyvälaatuisia oliiviöljyjä. Parhaat ja maukkaimmat neitsytoliiviöljyt tulevat Kreikasta ja varsinkin Kreetan saarelta.

  Plusääni(5)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat