Parkinson alkaa suolistosta
Muutokset suoliston mikrobikannassa voi vaikuttaa monien sairauksien syntyyn. Kalifornian teknologiainstituutin tutkimuksen mukaan suoliston mikrobit saattavat olla Parkinsonin taudin laukaiseva tekijä, ja probiooteista voi olla hyötyä taudin hoidossa.
Ryhmän löydökset osoittavat suolistoon Parkinsonin taudin lähteenä, tauti ei siis liity vain aivoihin kuten aiemmin ajateltiin.
Ruoansulatuselimistön ongelmat, kuten ummetus, usein edeltävät motoristen kykyjen heikkenemistä, jota esiintyy Parkinson-potilailla.
Suoliston hyödylliset bakteerit hyökkäävät patogeenien kimppuun, tuottavat vitamiineja ja voivat jopa torjua syöpää. Tuoreet tutkimukset ovat vahvistaneet tieteellistä ymmärrystä siitä, että suolistossa elävät bakteerit voivat vaikuttaa siihen mitä kehossa tapahtuu.
Biljoonat bakteerit ovat haitallisia ja voivat aiheuttaa sairauksia, kun taas monet muut ovat hyödyllisiä, ja ne ovat muodostaneet symbioottisen, kummallekin osapuolelle hyödyllisen suhteen meihin kuluneen vuosituhannen aikana. Näitä ystävällisiä bakteereja kutsutaan myös ”probiooteiksi”, ja valtavirtaiset kliinikot käyttävät niitä yhä enemmän sekä ennaltaehkäisyssä että hoidossa.
Ryhmä käytti hiirikantaa, joka tuottaa runsaasti alfasynukleiinia. Tämä proteiini on yhdistetty aivovaurioihin Parkinsonista kärsivillä.
Kuitenkin vain hiirille, joilla oli bakteereja suolistossaan, kehittyi Parkinsonin oireita – samaa ei havaittu steriileillä hiirillä.
Kun Parkinson-henkilöiden bakteereja siirrettiin näihin hiiriin, oireita esiintyi enemmän verrattuna siihen kun bakteereja otettiin terveiltä ihmisiltä.
Ihmisen suoliston bakteerien ja virusten genomien uskotaan koodaavat 3,3 miljoonaa geeniä. ”Kantamiemme pöpöjen geneettinen monimuotoisuus ja monimutkaisuus on huomattavasti suurempi kuin omamme,” sanoi immunologi Jayne Danska, Kandan Ontarion Hospital for Sick Children Research –instituutista. ”Ne toimivat ympäristömme puskurina ja tulkkina. Olemme kimeerisiä organismeja.”
Parkinsonia sairastavien bakteerikannassa oli Proteus-, Bilophila- ja Roseburia-bakteereja, mutta vain vähän Lachnospiraceae-, Rikenellaceae- ja Peptostreptococcaceae- kuten myös Butyricicoccus-heimoon kuuluvia bakteereja.
Euroopan Parkinsonin-yhdistyksen mukaan Euroopassa 1,2 ihmisellä on Parkinson.
Tauti rappeuttaa aivoja progressiivisesti vuosien ajan, yleisimpiä oireita ovat hallitsematon vapina, liikkeiden hitaus ja jäykät ja taipumattomat lihakset.
”Olemme ensimmäistä kertaa havainneet biologisen yhteyden suoliston mikrobiomin ja Parkinsonin taudin välillä,” sanoi tutkimuksen vetäjä ja Caltechin mikrobiologian laitoksen professori tri Sarkis Mazmanian.
Tulisiko hoidot kohdentaa suolistoon?
Lactobacillus casein on havaittu tehoavan ummetukseen, joka on Parkinsonin taudin sekundäärinen oire.
Pre- ja probioottien käyttöä Parkinsonin hoidossa on ylistetty tehokkaana hoitona taudin oireiden hallinnassa.
Eräässä tutkimuksessa käytettiin Lactobacillus casein probioottista kantaa ummetuksen hoitoon, jota pidettiin taudin sekundäärisenä oireena. Se paransi Parkinson-potilaiden ulosteen koostumusta ja suolen toimintaa.
Näiden viimeisimpien tutkimusten löydöt näyttävät käsittelevän taudin molekulaarisia piirteitä. Tutkijat kuitenkin tiedostivat, että kestää jonkin aikaa ennen kuin antibiootteja tai ulostemikrobisiirrännäisiä voidaan käyttää hoidossa.
”Pitkäkestoinen voimakkaiden antibioottien käyttö, kuten teimme tässä tutkimuksessa, aiheuttaa merkittävän riskin ihmiselle, esimerkiksi immuuni- ja aineenvaihduntajärjestelmän toiminnalle,” sanoi tutkimuksen toinen vetäjä, tri Timothy Sampson, postdoc-tutkija Caltechilla.
”Suolistobakteereista on suunnattoman suurta fysiologista hyötyä, eikä meillä vielä ole dataa jonka avulla tietäisimme mistä tietystä lajista on haittaa tai hyötyä Parkinsonin taudin tapauksessa.”
Parkinson’s UK –hyväntekeväisyyssäätiön tutkimus- ja kehitysyksikön johtaja tri Arthur Roach lisäsi, että tarvitaan lisätutkimuksia muilla koejärjestelyillä ja ihmisillä, jotta yhteys saadaan vahvistetuksi.
Lähde: Preventdisease.com
Lue myös:
Tutkimus: suoliston mikrobiomi voi vaikuttaa autoimmuunisairauksiin
Yksilöidyt probiootit – viidessä vuodessa lääketieteen valtavirtaa
Probioottien 12 yllättävää hyötyä
Suoliston hyvinvointi on avain verensokerin hallintaan