Yksilöidyt probiootit – viidessä vuodessa lääketieteen valtavirtaa

Suolistobakteereilla on keskeinen rooli monien sairauksien synnyssä ja ennaltaehkäisyssä. Tämän vuoksi viiden vuoden kuluessa yksilöidyt ohjeet suoliston terveyden ylläpitoon tulevat olemaan lääketieteellinen rutiinitoimenpide, ennustaa tutkija, joka on uuden Map My Gut –startupin sekä British Gut ja Kings College Londonin TwinsUK Registry –dataprojektien takana.

Vatsassasi on tälläkin hetkellä yli 400 bakteerilajia, jotka voivat joko edesauttaa tai ehkäistä sairastumista.

Poikkeuksellisen laadukkaat ja toimivat probioottivalmisteet, jotka sisältävät vähintään 10 miljardia CPU:ta (koloniaa muodostavaa yksikköä) ”ystävällisiä” suolistobakteereja, voivat aktiivisesti ehkäistä sairauksia.

Jo yksistään ihmisen suoliston bakteerien ja virusten arvellaan koodaavat 3,3 miljoonaa geeniä.

Kings College Londonin geneettisen epidemiologian laitoksen professori Tim Spector on ollut kiireinen muutaman vuoden ajan työssään TwinsUK Registryn parissa – se on maailman laajin genotyyppi- ja fenotyyppi-informaation kokoelma, joka on kerännyt tietoa 13 000 kaksosesta yli kahden vuosikymmenen ajan – sekä joukkorahoitetun British Gut –projektin vuoksi.

Ja mitä Spector on oppinut tästä kaikesta? Ainakin sen, että yksilöllisesti räätälöidyt probiootit, ei yksi-koko-sopii-kaikille-lähestymistapa, on oikea tapa edetä sekä tutkiessa suoliston terveyttä että valmistettaessa suoliston terveyttä edistäviä tuotteita.

”Kaikki ovat niin erilaisia” hän sanoi. ”Se on merkittävä haaste teollisuudelle – sisäistää tämä lähestymistapa. Täytyy toimia fiksummin. Ajatus yhdestä kannasta, joka auttaa kaikkia, on erittäin naiivi.”

Spectorin viimeisin projekti Map My Gut tekee tästä ainutlaatuisuudesta – joka aiheuttaa päänvaivaa sijoittajille, jotka ovat investoineet miljoonia epäonnistuneisiin sovelluksiin, koska heille on esitetty terveysväitteitä yhdestä kannasta jonka vaikutukset on yleistettävissä koko väestöön – kaupallisen mahdollisuuden.

Syyskuun alussa käynnistetty MMG tarjoaa asiakkaille asiantuntijapalveluina mikrobiomianalyysejä ja yksilöityjä ravitsemusneuvoja, joilla voi parantaa sekä mikrobiomin tasapainoa että toimintaa.

Jo ensimmäisen kuukauden loppuun mennessä yrityksen metagenomitestin kapasiteetti oli täynnä, mikä pakotti heidät olemaan ottamatta vastaan tilauksia ennen tammikuuta.

Mikä metagenomitesti?

Metagenomitesti tunnetaan ’genomitestien lippulaivana’, testissä tarkastellaan geneettistä ainesta, joka on peräisin suoraan ympäristönäytteistä. Tässä tapauksessa ulosteesta.

MMG:n mukaan testi hyödyntää ”viimeisintä teknologiaa”, joka ”sekvensoi suoliston jokaisen elävän organismin jokaisen geenin perinpohjaisesti”.

”Kyseessä on erittäin monimutkainen testi, joka mahdollistaa mikrobien yksilöinnin ei vain heimotasolla (laaja bakteerijoukko) kuten yksittäistä ribosomia tarkastelemalla, mutta myös lajien ja joskus jopa kantojen tasolla (lajin alayksikkö). Se tarjoaa tarkkaa informaatiota mikrobiesi toiminnoista, kuten myös viruksista, sienistä, virulenssigeeneistä ja antibioottiresistanssista.”

Viisi vuotta

”Viiden vuoden kuluessa tämä on rutiinitoimenpide,” hän sanoo. ”Suolistomikrobeista saa enemmän tietoa kuin DNA:sta, ja minä sentään olen geneetikko.”

Yritys ei ole vielä kysynyt ihmisiltä miksi he haluavat tehdä testin, mutta hän sanoi: ”Tällä hetkellä ihmisillä on ongelmia ruokavalion tai suolistoterveyden kanssa, joissa yleislääkärit eivät voi auttaa, kuten lihavuutta, allergioita tai ärtyneen suolen oireyhtymä.”

Olematta testaamatta potilaiden suoliston mikrobijakaumaa näissä tilanteissa on ”sama kuin tarkastelisi sydämen tilaa mittaamatta verenpainetta”.

Entistä enemmän tietoa

MMG:n tarjoama tieto mikrobikoostumuksesta on paljon laajempi ja sen saa nopeammin kuin British Gut Projectin kautta.

Lokakuussa 2014 käynnistetty British Gut Project on tavannut yli 2000 ihmistä, jotka ovat maksaneet erisuuruisia maksuja saadakseen kartoitettua heidän tai heidän perheensä mikrobiomin.

Tästä huolimatta kaikki eivät olleet tyytyväisiä palautteen määrään, jonka he saivat neljästä kuuteen kuukautta myöhemmin.

British Gut Project opetti heille, että ihmiset olivat valmiita maksamaan enemmän paljon yksityiskohtaisemmasta palautteesta lyhyemmässä ajassa.

Minä minä minä

Yksi tutkimus, johon osallistui 1269 aikuista seitsemästä Euroopan maasta, havaitsi kuuden kuukauden jälkeen, että ihmiset, jotka saivat yksilöllisesti suunniteltuja ravitsemusohjeita, söivät terveellisemmin verrattuna niihin jotka saivat tavanomaisen ohjeistuksen, joka perustuu kansallisiin suosituksiin.

Tulokset olivat positiivisia perustuivatpa yksilökohtaiset ohjeet pelkkään ruokavalioon, ruokavalioon ja fenotyyppiin, tai ruokavalioon, fenotyyppiin ja genotyyppiin.

Tuohon aikaa John Mathers kertoi meille, että hän uskoi ihmisten vain tarvitsevan juuri heitä varten räätälöityjä ohjeita, ja he olivat vähemmän kiinnostuneita monimutkaisista taustatekijöistä – kuten fenotyypistä tai genotyypistä – niiden takana. Hän on Newcastle Universityn Human Nutrition Research Centren johtaja ja professori sekä yksi Food4me:n tutkijoista.

MMG:n seuraava askel on tutkia, millaisia muutoksia yksilöllinen neuvonta on saanut aikaan.

Vasta muutama viikko sitten yritys allekirjoitti ei-yksinomaisen sopimuksen nimeltämainitsemattoman maitotuotevalmistajan kanssa.

Professori Tim Spector tulee pitämään puheen viimeisimmistä suolistoterveystutkimuksista seuraavan viikon Health ingredients Europe (Hie) –teollisuustapahtumassa Frankfurtissa, Saksassa.

 

Lähde: PreventDisease.com

Lue myös:

Tutkimus: suoliston mikrobiomi voi vaikuttaa autoimmuunisairauksiin
Probioottien 12 yllättävää hyötyä
Suoliston hyvinvointi on avain verensokerin hallintaan

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat