Patjoissa käytetyt palonestoaineet yhteydessä 74 % korkeampaan kilpirauhassyövän esiintyvyyteen

Tutkimus paljasti, että kilpirauhassyöpä on yleistynyt Isossa-Britanniassa 74 prosenttia viimeisen 10 vuoden aikana, mikä on yhteydessä huonekalujen kuiduissa ja täytemateriaaleissa käytettyihin palonestoaineisiin. Terveysasiantuntijoiden mukaan kilpirauhassyövän esiintyvyyden kasvu voi johtua altistumisesta pölylle, joka sisältää palonestoaineita. Duken yliopiston tutkijat pyrkivät ottamaan asiasta selvää analysoimalla syöpäpotilaiden kotien sisäilmapölyä ja verinäytteitä.

Tutkijat havaitsivat, että kilpirauhassyöpäpotilaiden altistus polybromatuille difenyylieettereille oli huomattavasti suurempi kuin terveillä verrokeilla. Tuloksista kävi myös ilmi, että syöpäpotilaiden TCEP-pitoisuudet olivat korkeammat. Siitä käytetään myös nimitystä Tris(2-kloorietyyli)fosfaatti. Polybromatut difenyylieetterit kiellettiin vuonna 2004, kun taas TCEP kiellettiin 16 vuotta sitten.

”Kemikaalit vapautuvat sisäilmapölynä, joka siirtyy kehoon ruoan ja käsien kautta, ja suurin altistus kohdistuu lapsiin,” sanoi johtava tutkija tri Heather Stapleton Daily Mailin artikkelissa. Tutkijaryhmä myös havaitsi kognitiivistä heikkenemistä lapsilla, jotka altistuivat palonestoaineille raskauden aikana tai ennen neljän vuoden ikää.

Tulokset esiteltiin kansainvälisessä palonestoainekonferenssissa.

Palonestoaineet on yhdistetty kilpirauhassairauksiin useissa tutkimuksissa

Tuore tutkimus on yksi monista, joissa on havaittu yhteys palonestoaineiden ja kilpirauhassyövän välillä.

140 osallistujan kodista kerättiin pölynäytteitä, jotka osoittivat, että ne, jotka olivat altistuneet palonestoaine BDE-209:lle eniten, sairastuivat kilpirauhassyöpään kaksi kertaa todennäköisemmin verrattuna niihin joiden altistus oli pienempi. Tilastotiedot myös osoittivat, että korkeille TCEP-pitoisuuksille altistuneille kehittyi neljä kertaa todennäköisemmin suurempia ja aggressiivisempia kasvaimia.

”Kilpirauhassyöpä on nopeimmin yleistyvä syöpä Yhdysvalloissa, uusista tapauksista suurin osa on papillaarisia kilpirauhassyöpiä. Tuoreet tutkimukset viittaavat siihen, että ympäristötekijät voivat, ainakin osittain, olla syynä kasvuun… tutkimuksemme tulokset viittaavat siihen, että merkittävä altistuminen useille eri palonestoaineille kotiympäristössä voi olla yhteydessä papillaarisen kilpirauhassyövän diagnoosien määrään ja vakavuuteen, mikä saattaa selittää osan havaitusta kilpirauhassyöpätapausten määrän kasvusta,” johtava tutkija tri Julie Ann Sosa sanoi UPI.comin artikkelissa.

Tulokset esiteltiin Endocrine Societyn vuositapaamisessa Orlandossa, Floridassa.

Toinen tutkimus paljasti, että palonestoaineille altistuneilla naisilla oli kohonnut kilpirauhassairauden riski. Harvardin yliopiston kansanterveyslaitoksen tutkijat keräsivät tietoa Kansallisesta terveys- ja ravintokyselystä ja havaitsivat, että myrkyllisille palonestoaineille altistuneille naisille kehittyi todennäköisemmin kilpirauhassairaus miehiin verrattuna. Tutkimus myös osoitti, että naisilla, joiden veren palonestoainepitoisuus oli korkein, oli kohonnut kilpirauhasongelmien riski. Vanhemmilla naisilla kilpirauhasongelmien riski oli kaksinkertainen, tutkijat lisäsivät. Tulokset julkaisiin Environmental Health -lehdessä.

Myrkylliset palonestoaineet yleisiä kotitalouksissa Yhdysvalloissa

Tutkimus osoitti, että amerikkalaiset kotitaloudet ovat täynnä myrkyllisiä palonestoaineita. Silent Spring Instituten ja belgialaisen Antwerpin yliopiston tutkijaryhmät tutkivat pölynäytteitä 16 kalifornialaisesta kodista vuosina 2006 ja 2011, ja ainakin yhdestä kodista löytyi 44:ää 49:stä palonestoaineesta. Tutkijaryhmä myös huomasi, että ainakin 50 prosentista tutkituista kodeista löytyi vähintään yhtä 36:sta tietystä palonestoaineesta. Suurimmasta osasta kotitalouksista ainakin yhden kemikaalin pitoisuus ylitti turvallisen altistuksen raja-arvot.

Polyuretaanivaahtonäytteiden analyysi myös paljasti, että yli 50 prosenttia amerikkalaisten kotitalouksien sohvista sisälsi palonestoainetta, joka oli joko luokiteltu myrkylliseksi tai sen turvallisuutta ei ole koskaan testattu. Tutkijat myös havaitsivat, että 41 prosentista löytyi Tris(2-kloorietyyli)fosfaattia ja 17 prosentista polybromattuja difenyylieettereitä.

Molemmat tutkimukset julkaistiin Environmental Science & Technology -lehdessä.

 

Lähde: Natural News

Lue myös:

Hartwallinkin juomissa tuntematonta vaarallista kemikaalia

1 kommentti

  1. Patjaa ja tyynyä ostaessa kannattaa aina varmistaa myyjältä, sisältävätkö ne palonestoaineita. Olen todennut, että Suomessa ei niitä onneksi paljon käytetä. Asuntoautoissa ja -vaunuissa niitä valitettavasti käytetään perustuen lakimääräyksiin. Uudessa henkilöautossa joutuu myös hengitysteiden kautta alttiiksi aikamoiselle kemikaalikuormalle.

    Plusääni(3)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat