Pienet niksit helpottavat mökkielämää

Mökkeily on suomalaisten kansallisharrastus, jolle ei löydy vertaa. Luonnon helmaan heittäytymisessä on kuitenkin niksinsä, joita on syytä kertailla kesän alkumetreillä.

Lyömättömien mökkivarusteiden joukkoon kuuluvat lämpimät vaatteet, sadeasu, ensiaputarpeet ja tarpeeksi evästä. Monikaan ei muista pakata matkaan kunnollisia sadevarusteita, vaan varautuu ainoastaan helteen varalle. Hyvät ja kevyet sadevaatteet ja tukevat kumpparit mahdollistavat luonnossa liikkumisen sateellakin.

Muonituspuolella kannattaa suosia helppotekoisia ja hyvin säilyviä eineksiä. Ruuat on hyvä pakata lähtiessään jo tiiviisiin, kannellisiin astioihin, joihin eivät kosteus tai jyrsijät yllä. Jos mökillä ei ole jääkaappia, voi ruoka-aineet säilöä kannellisessa ämpärissä syvään maakuoppaan tai laskea köyden varassa kaivoon.

Siivous, tuuletus ja kuivaus

Jos mökkiä ei ole käytetty viime kesän jälkeen, on ryhdyttävä siivouspuuhiin. Hiirten ja myyrien jäljet siivotaan huolella ja mökki tuuletetaan. Uunien lämmitys aloitetaan pienellä tulella ja kiirehtimättä. Ikkunat ja ovet kannattaa pitää auki ensimmäisellä lämmityskerralla, jolloin mökki sekä kuivuu että tuulettuu.

Vasta siivouksen ja kuivatuksen jälkeen asetutaan taloksi ja puretaan kassit. Tekemisen puutetta voi ehkäistä pakkaamalla mukaan vaikka kasvi- ja lintukirjoja, joiden avulla luontoa on hauska havainnoida. Vanhan ajan seurapelien avulla sateinenkin päivä taittuu mukavasti.

Tulen kanssa varuillaan

Avotulen tekemisessä pitää olla erityisen varovainen, etenkin jos alueelle on annettu metsäpalovaroitus. Tällöin nuotion teko on täysin kielletty. Grillatessa korostuu kuumien hiilien käsittely. Jäähtyneitäkään hiiliä ei saa kaataa luontoon vaan niille voisi varata sinkkiämpärin tai vanhan tynnyrin, josta tuli ei pääse leviämään.

Mökiltä on myös lakisääteisesti löydyttävä sammutusvälineistö tulipalon sattuessa, siis jauhesammutin tai sammutuspeite. Tärkein neuvo tulen karatessa on tukkia ilma sen ympäriltä. Ovien ja ikkunoiden sulkeminen välittömästi ehkäisee laajemmat vahingot.

Ensiapulaukku mukaan

Ensiaputarvikkeista pitäisi löytyä ainakin kipu- ja kuumelääkkettä, haavanhoitotarvikkeita ja kyypakkaus. Kyypakkauksesta löytyy apu myös ampiaisen pistoon, jos henkilö on sille allerginen. Hyttysiä vastaan voi taistella hyttyskarkotteilla. Paukamia lievitetään miedolla kortisonivoiteella, jota myydään apteekissa.

Jos aikomuksena on myös tehdä veneretkiä läheiseen saareen tai soudella muuten vaan, pitäisi veneen kunto ensin tarkistaa huolellisesti. Puuveneen ensihuolto on tietysti turvottaminen, jottei vesi tule veneeseen puun raoista. Äyskäri pitäisi löytyä joka veneestä.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat