Putinin ja Orbánin neuvottelut johtivat NATO-maiden ja Ruotsin suurlähettiläiden hätäkokoukseen

NATO-maiden ja Ruotsin suurlähettiläät esittivät torstaina Budapestissa huolestumisensa Unkarin sekä Venäjän välisistä suhteista. 

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Pekingissä. Tämä heidän kanssakäymisensä on herättänyt huolta NATO-liittolaisten ja Ruotsin keskuudessa. Tämä oli johtajien ensimmäinen tapaaminen sitten Ukrainan sodan alkamisen 2022.  

NATO-maiden ja Ruotsin suurlähettiläät kokoustivat torstaina Budapestissa heidän mukaansa kasvavasta huolestaan liittyen Unkarin sekä Venäjän välisiin suhteisiin. Yhdysvaltain suurlähettiläs David Pressman ilmaisi murheensa Unkarin yhteyksistä Venäjään, ja esitti NATO-liittolaisilla olevan “turvallisuushuolia” Unkarin suhteista Venäjän kanssa. 

Orbánin kansliapäällikkö Gergely Gulyás lausui unkarilaismedialle ATV:lle Helsingin Sanomien mukaan, että

”Yhdysvaltain suurlähettiläs ei ole pätevä määrittämään Unkarin ulkopolitiikkaa, koska se on Unkarin hallituksen tehtävä.”  

Orbán on pitänyt diplomaattiset välit Venäjään huolimatta Venäjän ja Ukrainan konfliktin kärjistymisestä avoimeksi sodaksi helmikuussa 2022. 

Uutistoimisto Reutersin mukaan Orbán kertoi Putinille, että Unkari ei ole milloinkaan tahtonut vastustaa Venäjää, vaan sitä vastoin lujittaa maiden keskinäisiä suhteita. Tapaamisen jälkeen Viktor Orbán pyysi Vladimir Putinia saamaan aikaan tulitauon Ukrainassa. 

Laajaa huomiota eurooppalaisessa valtamediassa 

Viktor Orbánin ja Vladimir Putinin tapaaminen on saanut sangen laajaa huomiota Euroopan lehdistössä. 

The Guardian raportoi, että Euroopan johtajat ovat huolissaan Orbánin ja Putinin kanssakäymisistä. Tšekin presidentti Petr Pavel varoitti, että Putinin taktiikkana on hajottaa Euroopan maiden yhtenäisyys. Hän kehotti Euroopan johtajia olemaan lankeamatta Putinin taktiikkaan, lehti kirjoitti. 

Uutistoimisto Bloomberg esitti, että Orbán oli ensimmäinen EU:n pääministeri, joka tapasi Putinin sen jälkeen, kun kansainvälinen pidätysmääräys oli annettu Putinia vastaan väitetyistä sotarikoksista Ukrainassa. 

ABC News mainitsi, että Orbánin sekä Putinin kokoustaminen oli harvinainen tilaisuus Putinille tavata EU-maan johtaja. 

Euronews raportoi, että Euroopan parlamentin jäsenet ovat arvostelleet tuohtuneen oloisesti Orbánin tapaamista Putinin kanssa, koska se saattaa vaarantaa EU:n yhtenäisyyden Ukrainan kriisin suhteen. 

Konkreettisia toimenpiteitä Orbánia vastaan hänen väitetysti hälyttävästä kanssakäymisestään Putin kanssa ei tiettävästi ole aloitettu. 

Lopuksi 

Tapaamisen aikana Putin  painotti, että viime vuosikymmenien kuluessa Moskovan ja Budapestin suhteiden perustana on toisten etujen huomioon ottaminen. Putinin mukaan Venäjän suhteita moniin Euroopan maihin ”ylläpidetään sekä kehitetään, mikä voi aiheuttaa vain tyytyväisyyttä”. 

Viime syyskuussa Orbán kritisoi EU:n Moskovalle asettamia pakotteita väittäen, että ”eurooppalaiset ovat köyhtyneet, kun taas Venäjä ei ole langennut polvilleen”. Hän vaati tulitaukoa Ukrainan konfliktin lopettamiseksi ja totesi, että Venäjä-pakotteet vahingoittavat rajusti koko Euroopan taloutta. 

Markku Juutinen 

Lähteet 

RT-uutiset (10/2023). https://www.rt.com/news/585404-nato-envoys-emergency-meeting/  

Helsingin Sanomat (10/2023). 

Uutistoimisto Reuters (10/2023). 

The Guardian (10/2023). 

Uutistoimisto Bloomberg (10/2023). 

ABC News (10/2023). 

Euronews (10/2023). 

2 kommenttia

  1. viktor on fiksu ukko, ymmärtää oman maansa etuja eikä ole mikään eu.n orja, eu ei ole mikään ”valtio” se on kauppa ja raha liitto, jokaisella itsenäisellä maalla on on omat metkunsa, mutta tom of finland on niin kykemätön ymmärtämään tämän, on eu.n huora sekä nyt vielä sionisti jenkkien natoon rähmällään. kuinka hyvin olis asiat nyt suomessa kun olisimme olleet pois eu.sta ja natosta, pysyneet neutraalina, kauppa kukoistanut,tehtaat käyneet täysillä,kauppa käynnyt, ei kelvannut,vaan tyhmän poliitikan takia olemme nyt muiden orjia, tyhmyyttä on vaikea mitata. mutta kun italian pääministerikin ihmetteli 11 miljardin rahaa suomelta ja jenkki kenraali ihmetteli suomen liittymistä natoon, ei vaan kellot soi suomen thmissä aivoissa.

    Plusääni(8)Miinusääni(1)
  2. Vai että Euroopan valtioiden yhtenäisyys vaarassa. So what, fuck the yhtenäisyys, ne asiat minkä puolesta Euroopan maat ovat niin yhtenäisiä ovat täyttä skeidaa – suorastaan sairaita asioita, joten yhtenäisyys saisi todellakin romahtaa.

    Plusääni(9)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat