Raakaa peliä rahamaailmassa

Yhdysvaltain keskuspankki FEDilta viime vuonna pakolla puristetut dokumentit valottavat erästä kaikkien aikojen suurinta varkautta. Sen vaikutukset euro-alueellakin ovat massiiviset.

Yhdysvaltain yksityisesti omistetun keskuspankin Federal Reserven (FED) pakon alla julkaisemat dokumentit vuosien 2007–2010 hätätoimien mittakaavasta paljastavat suuren luokan varkauden, jonka vaikutukset ovat maailmanlaajuiset.

Silti FEDin datan paljastamaa toimintamallia ollaan parhaillaan istuttumassa Eurooppaan. Suomalaistenkin veronmaksajien rahoilla muun muassa Portugalin tukipaketiksi kutsutun varojen siirron yhteydessä toistuu kaava jo Yhdysvalloissa tapahtuneesta. Samaa sarjaa ovat rahoitusvakausvälineet ERVV ja EVM.

Mitä Yhdysvalloissa tapahtui ennen talouden sukellusta?

Yhdysvaltain talouskriisin hätätoimien aikana verovaroilla tuettiin suurimpia finanssi-instituutioita, pankkeja ja suuryrityksiä ympäri maailmaa, niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Summat ovat järkyttäviä. FEDin  pelkkinä pikatukipaketteina jakelemien rahojen summa on 3.3 triljoonaa ($3.3 trillion) dollaria, mutta kumulatiivinen summa käteistä, joka keskuspankin kautta ohjattiin pankeille, rahastoille ja teollisuudelle on jopa kymmeniä triljoonia.

Joka ainoa Wall Streetin suurpankki oli kerjuujonossa, joukossa myös Euroopan keskuspankki EKP sekä suuryritykset. FEDilla oli meneillään samaan aikaan lähes tusina erillistä pankkitakuu-ohjelmaa; pankkitakausohjelmien yhteissumma ohitti valtiovarainministeriön 700 miljardin  ($700 billion) TARP-ohjelman (Troubled Asset Relief Program), joka sekin jakeli miljardeja julkisista varoista pankeille vuosien 2008–2009 välilä.

FED lainasi rahat ulos liki nollakorolla, ilman mitään sääntelyä ja valvontaa. Takauksista hyötyneitä pankkeja ja yrityksiä ei vaadittu tilittämään, mihin ne saamansa rahat käyttivät. Julkisia varoja käytettiin kattamaan pankkien ja finanssieliitin pelitappiot samalla, kun luotiin olosuhteet, joissa finanssieliitti voi tienata kätevästi lisää rahaa. Osa pankeista sai jopa santsikierroksen salaisia tukia.

Kaikki 21 000 FED-dokumenteissa mainittua transaktiota suoritettiin salaa. Yksityisesti omistettu FED vaaleilla valitsemattomine johtajineen operoi vailla kongressin mandaattia tai valvontaa.

Dokumentit valottavat erästä kaikkien aikojen suurinta varkautta ja petosta. Petos aloitettiin republikaanisen Bushin hallinnon alla ja sitä jatkoi demokraatti-Obama. Varkauden organisoivat Wall Streetin sisäpiiriläiset, kuten Bushin hallinnossa toiminut GoldmanSachs-pankin entinen toimitusjohtaja Henry Paulson sekä silloinen FEDin New Yorkin osaston pää Timothy Geithner – jonka Obama nimitti valtiovarainministeriksi.

Teollisuusrintamalla Obama valitsi miehekseen investointipankkiiri Steven Rattnerin. Tällä hetkellä Rattner on syytettynä korruptiosta ja petoksellisesta toiminnasta New Yorkin osavaltion eläkerahaston kanssa.

FED-raportin julkaiseminen sattui samaan aikaan, kun hallitus valmistautuu lisäämään rikkaiden verohelpotuksia ja leikkaamaan erilaisista vähäosaisille tarkoitetuista sosiaalisista ohjelmista. Raportti paljastaa Obaman puheiden petoksen vapaista markkinoista talouskasvun moottoreina. Voitto on yksityistä, tappiot sosialisoidaan. Tuloeroja kasvatetaan. FEDin omat dokumentit paljastavat, että keskuspankki salli pankkien ja yritysten purkaa roskaluottonsa FEDin taseisiin. Nyt FEDin, pankkien ja hallituksen toiminnan seurauksena dollari on alkanut romahtaa, ja suurelle yleisölle kerrotaan että on heidän velvollisuutensa uhrautua kansallisen velan ja valtion budjettivajeen takia: ei ole vaihtoehtoa.

Veronmaksajille markkinoidaan vakausmekanismeja talouden pelastajina ja välttämättöminä suuremman katastrofin estämiseksi. ’

Tosiasiassa rahoitusvakausmekanismeilla tuetaan Saksan, Ranskan ja brittien pankkeja; aivan samoin kuin Yhdysvalloissa on tehty. Ja aivan kuten Yhdysvalloissa, massiiviset pankkituet eivät pelasta taloutta. Dollari on sukeltanut, globaalin hyperinflaation uhka kasvaa. Kiina on ilmoittanut luopuvansa noin kahdesta kolmasosasta hallussaan olevia Yhdysvaltain velkakirjoja. Se on nätti tapa sanoa velkakirjojen olevan roskaa, jota ei kannata säilyttää. Summa on sama, jolla FED on koettanut elvyttää taloutta rahaa painamalla. Yhdysvaltain humanitaarisiksi interventioiksi kutsutut hyökkäyssodat öljyntuottajamaihin nostavat raakaöljyn hintoja, mikä ei ainakaan hillitse inflaatiota.

FEDin pankkitakausten ja -tukien mittakaava osoittaa talousromahduksen kokoa. Joka ainoa suurempi finanssi-instituutio pelasi lainarahalla. Koko Yhdysvaltain talous lepäsi suuren mittaluokan pyramidihuijauksen varassa.

Syyllisten pidätysten ja vastuuseen saattamisen sijaan Valkoinen talo, kongressi, valtiovarainministeriö ja FED yhdistivät voimavaransa auttaakseen pankkeja jatkamaan huiputusta. Kehiteltiin lisää takausohjelmia: Primary Dealer Credit Facility, laajennettu ohjelma matalakorkoista lainaa pankeille sekä Term Auction Facility, joka tarjoaa pankeille pitkäaikaista matalakorkoista luottoa. Selkokielellä: pankit saavat keskuspankilta halpaa rahaa, jota ne lainaavat hallitukselle moninkertaisella korolla. Valtoiden, kotitalouksien ja yritysten ottamat lainat ja niiden korot maksetaan pankeille rahalla, jonka luomiseen pankeilla on monopoli.

Toimenpiteitä kutsutaan kriisien hallitsemiseksi vaikka jokaisen nähtävissä on oikeat seuraukset; yritysjohtajat saavat entistä suurempia bonuksia kun työtätekevän väestön toimeentulomahdollisuudet ovat muuttumassa kurjista katastrofaalisiksi.
Myytti siitä, että rahaa sosiaalisiin uudistuksiin ei ole, on vale. Julkinen raha vain siirrettiin yksityisomistukseen.

Yhdysvalloissa vaaditaan nyt pankkien kansallistamista, eli pankkien siirtämistä julkisen sektorin omistukseen. Tilien auditoinnin täytyy olla julkista ja riippumattoman tahon suorittamaa. Samaa voisi soveltaa Eurooppaan: myös Euroopan Unionin tilit on tarkistettava. Yksikään tilintarkastaja ei ole yli vuosikymmeneen suostunut allekirjoittamaan EU:n tilintarkastuskertomuksia, niin suuri on epäily korruptiosta ja petoksesta.

Zach Carter summaa eräässä artikkelissaan: ”Federal Reserven auditointi on täynnä pelottavia paljastuksia Yhdysvaltain talouspolitiikasta ja henkilöistä, jotka sitä toteuttavat…tuhon aiheuttaneet pankkiirit saivat pitää työnsä, sijoittajat jotka tekivät huonoja sijoituksia saivat korvauksia verovaroista, turvonneita bonuksia maksettiin joka taholle. Pankit pysyivät pinnalla vain koska virkamiehet ja sääntelyn valvojat katsoivat toisaalle antaen pankkien kirjata tappiot voitoiksi.”

Carterin mukaan FEDin oman datan perusteella FEDin johtaja Bernanke valehteli kongressille 2009 sanoessaan, ettei Yhdysvalloissa ole zombipankkeja. Samaan aikaan FED oli jo useiden kuukausien ajan ostellut pankeilta roskaluottoja omiin taseisiinsa. Carter on huolissaan siitä, että viranomaiset katsovat yhä toisaalle, samoin poliitikot.

Yhdysvaltain keskuspankin, samoin kuin Euroopan keskuspankki EKP:n, harjoitetun talouspolitiikan ja poliittisten päätösten voidaan katsoa olevan vastuussa teollisuuden vähenemisestä, palkkakasvun hyytymisestä, kuplien synnystä ja korruptiosta, kokonaisveroasteesta, valtioiden velkaantumisesta, sosiaalisen eriarvoisuuden lisääntymisestä sekä talous-, velka-, pankki- ja finanssikriiseistä.
Euroalueen kriisi ei ole taloudellinen, se on poliittinen kriisi.

•••

Mitä raha on?

 • Pankkiraha, eli likvidi pankkitalletus, syntyy nykyisin valtaosin pelkkänä tilikirjauksena luotettavan talletuspankin myöntäessä luottoa asiakkaalleen. Ostovoimaa syntyy tyhjästä. Raha on pääosin aineetonta, vain numeroita pankkien tietokoneissa. Se onkin pelkkää luottamusta siihen, että joku lopulta vastaa maksusitoumuksesta.
 • Raha on velkarahaa, käytännössä keskuspankin (keskuspankkiraha) tai yhä hallitsevammin talletuspankkien (pankkiraha) likvidiä velkaa, jota voidaan käyttää maksuvälineenä.
  Keskuspankkiraha- setelistö – on kehittyneissä talouksissa menettänyt keskeisimmän asemansa yleisön maksuvälineenä, mutta pankkien tilit keskuspankissa ovat edelleen entisessä tärkeässä osassaan pankkien likviditeetin hoidossa ja lyhimpien rahamarkkinakorkojen määräytymisessä.
 • Kyky luoda ostovoimaa tyhjästä tekee pankkien luotoista analyyttisesti eri asian kuin mitä ovat muiden rahoituksenvälittäjien luotot. Esimerkiksi rahoitusyhtiöt, eivät luo rahaa, vaan niiden täytyy hankkia rahoitus ensin pankkitileilleen. Koko kansantalouden tasolla tulkinta menee rahalaitosten osalta yleensä niin, että luotot syntyvät ensin ja niiden rahoitus – talletukset – automaattisesti sen jälkeen.

Lähde: Suomen Pankki: Raha ja luotto rahapolitiikassa; Korhonen, 2007; sivu 8

Lähteet juttuun:

Suomen Pankki http://www.suomenpankki.fi/fi/julkaisut/selvitykset_ja_raportit/bof_online/Documents/BoF_Online_3_2007_Korhonen.pdf

St.Louis FED
Zero Hedge
Bloomberg http://www.bloomberg.com/news/2010-12-03/fed-created-conflicts-in-improvising-3-3-trillion-financial-system-rescue.html
Meet the 35 banks…http://www.zerohedge.com/article/meet-35-foreign-banks-got-bailed-out-fed-and-just-cpff-banks
FRB/ FED http://www.federalreserve.gov/newsevents/reform_transaction.htm
Huffington Post http://www.huffingtonpost.com/mary-bottari/ben-bernankes-secret-glob_b_790986.html
The Global Banking Cartel http://daviddegraw.org/2010/09/the-global-banking-cartel/
The Progressive http://www.progressive.org/wx120310.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+progressivefeed+%28The+Progressive+Main+Feed%29
Amped Status http://ampedstatus.com/high-frequency-terrorism-how-the-big-banks-and-federal-reserve-maintained-their-death-grip-over-the-united-states/
New Deal 2.0 http://www.newdeal20.org/2010/12/01/end-this-fed-28595/
Neoliberal Globalization http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=24403
The Global Economic Crisis http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=20425
New York Times http://www.nytimes.com/2010/12/05/business/05gret.html?ref=gretchen_morgenson
Sunlight Foundation http://sunlightfoundation.com/blog/2010/12/02/federal-reserve-loan-program-allows-bank-of-america-to-benefit-twice/
The FED operates as… http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=MYB20101204&articleId=22257
Bloomberg http://www.bloomberg.com/news/2010-12-01/taxpayer-risk-impossible-to-know-for-some-fed-financial-crisis-programs.html
NY Daily News http://articles.nydailynews.com/2010-12-01/news/27083001_1_financial-crisis-swiss-national-bank-lending-programs
WSWS http://www.wsws.org/articles/2010/dec2010/pers-d04.shtml
TPR http://pubrecord.org/nation/8622/pentagon-papers-wall-street/
Huffington Post http://www.huffingtonpost.com/rep-bernie-sanders/a-real-jaw-dropper-at-the_b_791091.html

11 kommenttia

 1. Raakaa peliä rahamaailmassa-artikkelista puuttuvat lähdeviitteet:

  Suomen Pankki http://www.suomenpankki.fi/fi/julkaisut/selvitykset_ja_raportit/bof_online/Documents/BoF_Online_3_2007_Korhonen.pdf

  St.Louis FED http://research.stlouisfed.org/fred2/release?rid=52&soid=1
  Zero Hedge http://www.zerohedge.com/article/fed-data-dump-reveals-more-contradictions-about-its-125-trillion-mbs-purchase-program?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+zerohedge%2Ffeed+%28zero+hedge+-+on+a+long+enough+timeline%2C+the+survival+ra
  Bloomberg http://www.bloomberg.com/news/2010-12-03/fed-created-conflicts-in-improvising-3-3-trillion-financial-system-rescue.html
  Meet the 35 banks…http://www.zerohedge.com/article/meet-35-foreign-banks-got-bailed-out-fed-and-just-cpff-banks
  FRB/ FED http://www.federalreserve.gov/newsevents/reform_transaction.htm
  Huffington Post http://www.huffingtonpost.com/mary-bottari/ben-bernankes-secret-glob_b_790986.html
  The Global Banking Cartel http://daviddegraw.org/2010/09/the-global-banking-cartel/
  The Progressive http://www.progressive.org/wx120310.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+progressivefeed+%28The+Progressive+Main+Feed%29
  Amped Status http://ampedstatus.com/high-frequency-terrorism-how-the-big-banks-and-federal-reserve-maintained-their-death-grip-over-the-united-states/
  New Deal 2.0 http://www.newdeal20.org/2010/12/01/end-this-fed-28595/
  Neoliberal Globalization http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=24403
  The Global Economic Crisis http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=20425
  New York Times http://www.nytimes.com/2010/12/05/business/05gret.html?ref=gretchen_morgenson
  Sunlight Foundation http://sunlightfoundation.com/blog/2010/12/02/federal-reserve-loan-program-allows-bank-of-america-to-benefit-twice/
  The FED operates as… http://www.globalresearch.ca/index.php?context=viewArticle&code=MYB20101204&articleId=22257
  Bloomberg http://www.bloomberg.com/news/2010-12-01/taxpayer-risk-impossible-to-know-for-some-fed-financial-crisis-programs.html
  NY Daily News http://articles.nydailynews.com/2010-12-01/news/27083001_1_financial-crisis-swiss-national-bank-lending-programs
  WSWS http://www.wsws.org/articles/2010/dec2010/pers-d04.shtml
  TPR http://pubrecord.org/nation/8622/pentagon-papers-wall-street/
  Huffington Post http://www.huffingtonpost.com/rep-bernie-sanders/a-real-jaw-dropper-at-the_b_791091.html

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Alkuperäinen artikkeli (lyhennetty versio) lähdeviitteineen:

  otsikko: Raakaa peliä rahamaailmassa (tai sitten vaihtoehtona Veronmaksajilta varastetaan)

  ingressi: Yhdysvaltain keskuspankki FEDilta pakolla puristetut dokumentit valottavat erästä kaikkien aikojen suurinta varkautta ja petosta ikinä. Vaikutukset euroalueen veronmaksajiin ovat massiiviset.

  Riikka Söyring
  ——————————

  Yhdysvaltain yksityisesti omistetun keskuspankin Federal Reserven (FED) pakon alla julkaisemat dokumentit vuosien 2007-2010 hätätoimien mittakaavasta paljastavat suuren luokan varkauden, jonka vaikutukset ovat globaalit.

  FEDin datan paljastamaa toimintamallia ollaan parhaillaan istuttumassa Eurooppaan. Portugalin tukipaketiksi kutsutun varojen siirron yhteydessä toistuu kaava Yhdysvalloissa tapahtuneesta. Samaa sarjaa ovat ERVV ja EVM.

  Yhdysvaltain talouskriisin hätätoimien aikana verovaroilla tuettiin suurimpia finanssi-instituutioita, pankkeja ja suuryrityksiä niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Summat ovat järkyttäviä. Globaaliksi panttilainakonttoriksi muuttunut FED jakeli pelkkinä pikatukipaketteina 3.3 triljoonaa ($3.3 trillion) dollaria pankeille, rahastoille ja teollisuudelle. Kumulatiivinen summa on kymmeniä triljoonia.

  Joka ainoa Wall Streetin suurpankki, suuryritykset ja Euroopan keskuspankki EKP olivat kerjuujonossa. FEDilla oli lähes tusina erillistä pankkitakuu-ohjelmaa; pankkitakausohjelmien yhteissumma ohitti valtiovarainministeriön 700 miljardin ($700 billion) TARP-ohjelman (Troubled Asset Relief Program) joka sekin jakeli miljardeja julkisista varoista pankeille vuosina 2008-2009.

  FED lainasi rahat ulos liki nollakorolla, ilman mitään sääntelyä ja valvontaa. Takauksista hyötyneitä pankkeja ja yrityksiä ei vaadittu tilittämään mihin ne saamansa rahat käyttivät. Julkisilla varoilla katettiin pankkien ja finanssieliitin pelitappiot samalla kun luotiin olosuhteet, joissa finanssieliitti voi tienata kätevästi lisää rahaa. Osa pankeista sai santsikierroksen salaisia tukia.

  Kaikki 21 000 FED-dokumenteissa mainittua transaktiota suoritettiin salaa. Yksityisesti omistettu FED operoi vailla kongressin mandaattia tai valvontaa.

  Dokumenttien karu kertoma valottaa kaikkien aikojen suurinta varkautta ja petosta, joka alkoi republikaanisen Bushin hallinnon alla. Sitä jatkoi demokraatti-Obama. Varkauden organisoivat Wall Streetin sisäpiiriläiset, kuten Bushin hallinnossa toiminut GoldmanSachs-pankin entinen toimitusjohtaja Henry Paulson sekä silloinen FEDin New Yorkin osaston pää Timothy Geithner – jonka Obama nimitti valtiovarainministeriksi. Geithnerin nimittäminen oli rosvoille signaali siitä, että toiminta voi jatkua.

  FED-raportin julkaiseminen sattui samaan aikaan kun hallitus valmistautuu lisäämään rikkaiden verohelpotuksia ja leikkaamaan erilaisista vähäosaisille tarkoitetuista sosiaalisista ohjelmista. Obaman uuspuhe vapaista markkinoista talouskasvun moottoreina tarkoittaa – Voitto on yksityistä, tappiot sosialisoidaan. Tuloeroja kasvatetaan.
  Dokumentit paljastavat, että keskuspankki salli pankkien ja yritysten purkaa roskaluottonsa FEDin taseisiin. FEDin, pankkien ja hallituksen toiminnan seurauksena dollari on alkanut romahtaa.

  Innsbrückin yliopiston professori Claudia von Werlhof kuvaa TINA-metodia kirjassaan ”The Global Economic Crisis: The Great Depression of the XXI Century”. Uusliberalistien motto TINA tulee sanoista There Is No Alternative!, suomeksi ”Ei ole vaihtoehtoa!”.

  Veronmaksajille kerrotaan vakausmekanismien olevan talouden pelastajina, välttämättöminä suuremman katastrofin estämiseksi, että on heidän velvollisuutensa uhrautua kansallisen velan ja valtion budjettivajeen takia. Tosiasiassa rahoitusvakausmekanismeilla tuetaan Saksan, Ranskan ja brittien pankkeja; aivan samoin kuin Yhdysvalloissa tehtiin. Massiiviset pankkituet eivät pelasta taloutta. Ne eivät tehneet sitä 2008-2009 eivätkä ne tee sitä 2011-2012.
  Dollari on sukeltanut, globaalin hyperinflaation uhka kasvaa. Kiina on ilmoittanut luopuvansa kahdesta kolmasosasta hallussaan olevia Yhdysvaltain velkakirjoja. Se on nätti tapa sanoa velkakirjojen olevan roskaa, jota ei kannata säilyttää. Summa on sama, jolla FED on koettanut elvyttää taloutta rahaa painamalla. Yhdysvaltain humanitaarisen intervention nimellä kulkevat hyökkäyssodat öljyntuottajamaihin nostavat raakaöljyn hintoja, mikä ei ainakaan hillitse inflaatiota.

  FEDin pankkitakausten ja -tukien mittakaava osoittaa talousromahduksen kokoa ja rikollisuutta, joka sen synnytti. Joka ainoa suurempi finanssi-instituutio pelasi lainarahalla. Koko Yhdysvaltain talous lepäsi suuren mittaluokan pyramidihuijauksen varassa; huijauksen, jonka tiedettiin jo ennakolta romahtavan. GoldmanSachsin, JPMorgan Chasen, Citibankin, Bank of American ja Morgan Stanleyn toimitusjohtajat kulkevat yhä vapaana.

  Pidätysten ja vastuuseen saattamisen sijaan Valkoinen talo, kongressi, valtiovarainministeriö ja FED yhdistivät voimavaransa auttaen pankkeja jatkamaan huiputusta. Kehiteltiin lisää takausohjelmia: Primary Dealer Credit Facility, laajennettu ohjelma matalakorkoista lainaa pankeille sekä Term Auction Facility, joka tarjoaa pankeille pitkäaikaista matalakorkoista luottoa.

  Selkokielellä: yksityispankit saavat keskuspankilta halpaa rahaa, jota ne lainaavat hallitukselle moninkertaisella korolla; tuotto pankeille on miljardeja. Velan korkoineen maksavat valtiot, kotitaloudet ja yritykset. Rahalla, jonka luomiseen pankeilla on monopoli.

  Myytti siitä, ettei rahaa ole, on vale. Julkinen raha vain siirrettiin yksityisomistukseen.

  Yhdysvalloissa vaaditaan nyt pankkien kansallistamista eli pankkien siirtämistä julkisen sektorin omistukseen sekä tilien julkista ja riippumattoman tahon suorittamaa auditointia.
  Euroopan Unionin tilit on myös tarkistettava. On jo aika; yksikään tilintarkastaja ei ole yli vuosikymmeneen suostunut allekirjoittamaan EU:n tilintarkastuskertomuksia korruptio- ja petosepäilyjen takia.
  Artikkelissa ”Lied about Wall Street” Zach Carter summaa: ”Federal Reserven auditointi on täynnä pelottavia paljastuksia Yhdysvaltain talouspolitiikasta ja henkilöistä, jotka sitä toteuttavat…tuhon aiheuttaneet pankkiirit saivat pitää työnsä, sijoittajat jotka tekivät huonoja sijoituksia saivat korvauksia verovaroista, turvonneita bonuksia maksettiin joka taholle. Pankit…pysyivät pinnalla vain koska virkamiehet ja sääntelyn valvojat katsoivat toisaalle antaen pankkien kirjata tappiot voitoiksi.

  FEDin oman datan perusteella FEDin johtaja Bernanke valehteli kongressille 2009 sanoessaan ettei Yhdysvalloissa ole zombipankkeja. Samaan aikaan FED oli jo useiden kuukausien ajan ostellut pankeilta roskaluottoja omiin taseisiinsa…zombipankit tuhoavat aktiivisesti taloutta petosten avulla, peittääkseen sen ettei niillä ole pääomaa. Viranomaiset ja poliitikot katsovat yhä toisaalle.”

  FEDia ja EKP:ta, harjoitettua talouspolitiikkaa sekä poliittisia päätöksiä voidaan pitää vastuullisina teollisuuden vähenemisestä, palkkakasvun hyytymisestä, kuplien synnystä, korruptiosta, kokonaisveroasteesta, valtioiden velkaantumisesta, sosiaalisen eriarvoisuuden lisääntymisestä sekä talous-, velka-, pankki- ja finanssikriiseistä.

  Euroalueen kriisi ei ole taloudellinen, se on poliittinen kriisi.
  Kenties ihmisten, jotka nyt johtavat maita ja pankkeja, ei pitäisi saada sitä tehdä.

  —————–

  Artikkelin lähdeviitelinkit löytyvät toimivina
  http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/71597-wall-street-pentagon-papers-ja-euroopan-talouden-nykytila

  liite:
  – Finanssi-instituutioiden velka väheni vuoden 2008 17.1 triljoonasta dollarista 14.2 triljoonaan vuonna 2011
  – kun samaan aikaan keskushallinto ja osavaltiot lisäsivät vuoden 2008 velkaansa 8.7 triljoonasta dollarista 11.9 triljoonaan dollariin vuonna 2011
  – GSEt (Fannie, Freddie ja Sallie; valtion asuntoluototus-ohjelmia) lisäsivät vuoden 2008 velkaansa 3.2 triljoonasta dollarista 6.4 triljoonaan dollariin vuonna 2011
  – korporaatiot lisäsivät velkaansa näinä vuosina vain 0.4 triljoonaa dollaria
  – kotitalouksien velka väheni näinä vuosina 0.4 triljoonaa dollaria
  = 6 triljoonaa dollaria velkaa siirrettiin finanssi-instituutioilta veronmaksajille julkisena velkana systeemin pelastamisen nimeen

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Velkatilastot vahvistavat: Nyt Suomea rahastetaan:

  http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/05/08/velkatilastot-vahvistavat-nyt-suomea-rahastetaan/20116374/12

  Jos kiinnostaa tarkemmin tietää, millainen taloudellinen hirmuvalta BIS:lla (Bank of International Settlements) on maailmassa, miksi, ja millaisella tavoitteella/taustalla, kannattaa lukea pankkiiri John Truman Wolfen kirja: CRISIS BY DESIGN -The Untold Story of the Global Financial Coup (2010).

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. TIEDOTE
  Mielenosoitus Portugalin tukipakettia vastaan

  11. toukokuuta 2011 · 15:00 – 18:00
  Paikka: Pikkuparlamentin puisto
  Solidaarisuutta Portugalin kansalle – ei eurooppalaisille pankeille.

  ”Eduskunnan suuri valiokunta käsittelee Portugalin takauspakettia keskiviikkona 11.5.2011.
  …Kriisipaketista käytävää keskustelua on hallinnut kritisoivia tahoja syyllistävä ilmapiiri. Tukipaketin arvostelijoita syytetään solidaarisuuden puutteesta.
  ”Olisi väärin jättää Kreikan ja Portugalin kaltaiset maat pulaan.”
  ” Ilman tukea kriisimaat voisivat pahimmassa tapauksessa ajaa
  Euroopan rahoitusjärjestelmän kriisiin ja Suomenkin lamaan.”

  Mutta ollaanko tässä todella auttamassa Portugalia ja muita kriisimaita? Vai onko kyse globaalien rahoitusmarkkinoiden yleisen periaatteen ”yksityiset voitot, sosialisoidut riskit” uudesta ilmentymästä? Ja mitä tarkkaan ottaen ovat solidaarisuuden ehdot, jos kriisimaat esitetyillä ehdoilla ”pelastetaan”?
  EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n junailemat tukipaketit ja vakausmekanismit ehdollistetaan ankariin budjettileikkauksiin valtiontalouden alijäämien kuromiseksi umpeen. Säästökuurit syöksevät kriisimaat syvään taantumaan ja estävät velkaisten maiden toipumisen.
  **********************************************************
  Suuren valiokunnan kokoustaessa tukipaketin tiimoilta Suomen Attac kutsuu koolle mielenosoitus-piknikin
  11.5. klo 15.00 lähtien Pikkuparlamentin puistoon.
  Puheenvuoron kriisipaketin vaikutuksista demokratian kannalta pitää Suomen Attacin puheenjohtaja, kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki.
  Myös kokouksesta poistuvia suuren valiokunnan jäseniä haastetaan kommentoimaan tukipakettikeskustelua ja vastaamaan mielenosoittajien esiin nostamiin kysymyksiin.
  **********************************************************
  Mielenilmaukseen osallistuvat haluavat sanoa Pikkuparlamentissa kokoontuvalle suurelle valiokunnalle, ettei Euroopan komission ehdottamaa reformipakettia tule hyväksyä sellaisenaan. Ehdotetussa muodossa se ei viitoita tietä ulos kriisistä eikä kykene estämään tulevia kriisejä.

  Mieltään osoittavat kansalaiset haluavat myös kritisoida hallintapakettia siitä, että:
  • siihen kuuluvat vyönkiristyskuurit rapauttavat hyvinvointijärjestelmiä entisestään ajamalla alas julkisia palveluita, palkkoja, eläkkeitä ja tulonsiirtoja; toisaalta siihen kuuluu uusliberalistisen ideologian mukaisesti veronalennuksia yksityisille yhtiöille ja hyökkäyksiä työlakeja vastaan
  • samalla kun se rankaisee eniten kaikkein huono-osaisimpia niin se myös johtaa deflaationaariseen talouskehitykseen ja kriisin pitkittymiseen
  • se kaventaa entisestään demokraattisen politiikan alaa Euroopassa kun komissiolle annetaan pitkälle menevät valtuudet kontrolloida jäsenvaltioiden talouspolitiikkaa
  Demokraattiselta näkökannalta ei ole mitenkään hyväksyttävää päättää tällaisista asioista ilman laajaa ja perusteellista julkista keskustelua. Taas kerran kriisin nimissä ajetaan kiireellä uutta uusliberalisaatio-kierrosta. Parempi olisi yrittää käyttää kriisiä hyväksi kestävämmän, oikeudenmukaisemman ja demokraattisemman järjestelmän rakentamiseen.”

  Lisätietoja mielenilmauksesta antaa:
  Marissa Varmavuori (050 5422067)

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Jutussa on tainnut tulla pieni käännösvirhe trillion-luvun kanssa. Englannin kielen trillion ei ole suomen kielessä triljoona vaan biljoona.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Sanakirjojen mukaan trillion kääntyy triljoonaksi ja biljoonaksi, biljoona taas blljoonaksi tai miljardiksi.
  Joten sekaannuksia välttääkseni käänsin trillionin triljoonaksi ja biljoonan miljardiksi sekä jätin summan dollareina sulkeisiin rinnalle.

  Tämä ongelma tulee aina vastaan käytettäessä useita lähteitä koska am. ja engl. trillion-billion ovat eri asia: pitäisi selvittää joka kirjoittajan kohdalla käyttääkö hän am. vai engl. muotoa. Se ole helppoa jos tekstissä ei ole lukuja joihin verrata tai ei saa selville, kirjoittaako am. kirjoittaja engl. lehdessä am. vai engl.luvuin ja päinvastoin.

  Olen monasti ihmetellyt, kuinka tänä standardoimisvimman aikakautena ei tätä trillion-billion asiaa saada standardoitua kansainväliseksi yksiköksi 😀

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 7. Kiitos valaisevasta artikkelista ja rehellisyydestä! Tämä on todella harvinaista mediassa ja varsinkin, kun kyse on vielä suuren yrityksen ilmaisjakelulehdestä. – Kärkkäinen sai minusta itselleen uskollisen vakiasiakkaan (jos ja toivottavasti kun säilytätte ja vaalitte hyviä arvoja jatkossakin firmassanne).

  Me kuluttajat voimme vaikuttaa niillä vähillä rahoillamme, mitä meillä on. Yhdessä senteistämme koostuu kuitenkin niin suuria summia, että sillä voi vaikuttaa. Eettinen valintani on tästedes ostaa Kärkkäiseltä.

  Mitä tulee tuohon trillion-billion -keskusteluun, kyse on niin suurista luvuista, että me tavalliset kuluttajat emme sitä summaa pysty mieltämään…

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat