Riittävä vitamiinien saanti auttaa masennukseen

Monilla mielenterveyden häiriöillä on usein yhteiset juuret: liian vähän ravintoaineita ja vitamiineja tai hivenaineita aivoissa. Ravintoaineisiin erikoistuneiden lääkärien mukaan ongelmia voi helpottaa lisäämällä vitamiinien saantia.

Orthomolekulaariseen lääketieteeseen perehtyneet tutkijat uskovat, että ravinto on tulevaisuuden psykiatriaa. Esimerkiksi B-vitamiinilla on pitkä, turvalliseksi todettu historia monien mielenterveyden häiriöiden korjaamisessa. B-vitamiinin kanssa kannattaa syödä C-vitamiinia, välttämättömiä rasvahappoja (EFA) ja magnesiumia ja seleeniä.

B3-vitamiini 1000 mg annoksina kolme kertaa päivässä helpottaa lievää masennusta. Usein jo viikko tätä ”kuuria” tuo tuloksia, erityisesti alkoholisteilla.

Joskus pelkkä D-vitamiinin puute aiheuttaa masennusta. 30 mikrogrammaa/päivä auttaa vaivaan.

3000 mg/päivä tai jopa enemmän niasiinia (B3-vitamiini), yhdessä saman määrän C-vitamiinia kanssa (annos jaetaan pitkin päivää otettavaksi) helpottaa skitsofreniassa ja kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä.

Vitamiinit B3, B6 ja C sekä magnesium ja sinkki säännöllisesti tuovat hyviä tuloksia ADHD:n ja autististen lasten hoidossa.

B6- ja B12-vitamiinit sekä folaatti yhdessä otettuina alentavat homokysteiinitasoa vanhemmilla ihmisillä samalla kun parantavat mielen toimintoja.

Suurin virhe, jonka ihmiset tekevät vitamiinien syönnissä on se, etteivät he syö niitä tarpeeksi. Yksi ravintoaine voi korjata monta sairautta.

13 kommenttia

 1. Ravintoasioista ja vitamiineista kiinnostuneille:

  Orthomolecular News-sivusto. Sivusto on lääkärien ylläpitämän ja kaksinkertaisen nobelistin Linus Paulingin perustama- Sieltä löytyy runsaasti artikkeleita ja tietoa

  http://www.orthomolecular.org/

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Artikkelin mukaan vitamiinit vähentävät masennusta ja muita mielialahäiriöitä. Eli mitä enemmän syöt vitamiineja, niin sitä paremmin voit henkisesti. Artikkelissa on totuuden hitunen, mutta ainoastaan hitunen. Ihminen monimuotoinen kokonaisuus, ja henkisen hyvinvoinnin kokonaisuutta ei missään tapauksessa voi suoraan verrannollistaa vitamiinien saantiin lisäravinteiden muodossa.

  Yhä useampi ihminen voi yhteiskunnassamme huonosti, sitä ei voida kyseenalaistaa. Sanotaan, että ennen vanhaan, eli ennen teollistumista, ihmiset eivät kärsineet mielen tasapainohäiriöistä. Todennäköisesti tämä pitää paikkansa, koska ennen vanhaan ihmiset eivät etsineet pahoinvointinsa syitä naisten- tai muista lehdistä, joka kertoo sitä samaa mantraa kuin yllä oleva artikkeli. Kyseiset artikkelit palvelevat lääketeollisuuden intressejä ja vievät huomion pois todellisista syistä, jonka ihmiset ennen vanhaan tiedostivat: kun ihminen voi pahoin, niin sillä on myös syy, joka liittyy usein elämään itseensä, ei siihen mitä panee suuhunsa.

  Jos elämässä on jotain vialla, jokin asia häiritsee, niin se pitää korjata. Nyky-yhteiskunnassamme on vain se ongelma, että vika on yhteiskunnassamme itsessään. Ihmiset ovat eristäytyneet toisistaan, ja nyt ei puhuta facebook -yhteydenpidosta, heille ei ole foorumeita, joissa he voisivat avoimesti puhua tuntemuksistaan yhteiskuntaamme kohtaan, he eivät pääse vaikuttamaan työpaikkansa asioihin tai tekevät merkityksetöntä työtä. Kaikki se luovuus ja intohimo, joita ihmisten sisältä kumpuaa, on yksinkertaisesti pyyhkäisty olemattomiin. Vaikutusmahdollisuuksien puute johtaa kyynisyyteen, joka on havaittavissa ihmisten välinpitämättömyytenä politiikkaa kohtaan. Politiikasta on tullut itsenäinen maailmansa, josta ihmiset eivät juurikaan välitä, koska eivät usko vaikutusmahdollisuuksiinsa. Kuitenkin politiikka on harhaanjohtava käsite sinänsä: politiikka on jokaisen ihmisen suorin vaikutusmahdollisuus omiin päivittäisiin asioihin. Toisaalta näkemys on ymmärrettävä, politiikan on muututtava radikaalisti, että ihmisten luottamus palautuisi ja he haluaisivat vaikuttaa taas. Ongelma on paradoksaalinen siis.

  Myös tavoitteet ja päämäärät ovat tärkeitä henkisen tasapainon saavuttamiseksi. Esimerkiksi saksalaisilta (natsien) keskitysleireiltä selviytyneet ihmiset ovat sanoneet selviytyneensä henkisesti ainoastaan sen takia, että he halusivat pysyä hengissä kertoakseen muille ihmisille. He siis saivat syyn elämälleen, pysyivät järjissään, vaikka he olivat tuomittuja menettämään järkensä ja hiipumaan pois.
  Oli se sitten alkoholi, nikotiini tai vitamiinit, niin se ei varmasti takaa henkistä hyvinvointia. Lisäravinteiden syöntiä voi kyllä puoltaa myös oikeasti lääketieteellisin perustein: placebo-vaikutus on havaittu ihmisillä erittäin voimakkaaksi.

  Artikkeli viittaa ravintoaineiden vähäiseen saantiin, joka johtaa aivojen epänormaaliin toimintaan. Se pitää kyllä paikkansa, Amazonin pohjoisosassa asuu tätä nykyä maanviljelijöitä, joiden aivojen kapasiteetti on ainoastaan 60 prosenttia normaalista. Tutkijat ovat määritelleet kyseiset ihmiset uudeksi lajikseen. Lajin aivokapasiteetin vähäisyys taas johtuu sukupolvia kestäneestä aliravitsemuksesta, joka on taas ollut seurausta Yhdysvaltojen vapaakauppa-politiikasta, jossa alkuperäiskansat ovat joutuneet palvelemaan kansainvälisiä suuryrityksiä kuten United Fruitia.

  Plusääni(0)Miinusääni(2)
  1. Keskitysleirivankien puheisiin en juuri kiinnittäisi huomiota. Aika lokoisat oltavat siellä yleensä oli evrrattuna nälkää näkevään Eusooppaan tai rintamille, ossa kuoltiin. Vaikka epidemioita oli, valtaosa keskitysleirivangista selvisi hengissä. Jos sellainen vanki muisteli rehellisesti, hänet usein tapettiin tai vaiennettiin muuten. Voittajat panivat kostonhimoiset luottovangit puhumaan höpöjä ja sitten olihan se vankeus tietysti aikamoinen kokemus verrattuna mukavaan rauhanajan elämään. Miksipä sitä ei voivottelisi jälkeenpäin.

   Plusääni(0)Miinusääni(2)
  2. Lari Sarivaara,

   en kiistä mitä sanot. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus.
   Ravinnolla ja elinympäristöllä on suuri merkitys. Elinympäristö taas vaikuttaa ravinnon laatuun ja saantiin.

   Artikkeli on kuitenkin lyhyt ja käsittelee pelkästään sitä, että vitamiineilla on merkitystä ihmisen vointiin.

   Yhdenkin vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa monenlaisia sairauksia. Näitä sairauksia/syitä taas ei nykyään koeta hoitaa ravinnolla vaan antamalla lääke oireeseen.

   Syy-yhteydet ovat toki monimutkaisemmat kuin pelkkä vitamiinien puutos.

   Plusääni(1)Miinusääni(0)
 3. Tämän päivän länsimaisessa yhteiskunnassa valtaosa mielenterveysongelmista aiheutuu kofeiinin päivittäiskäytöstä. Tämä on helposti ja nopeasti todistettavissa laboratorioarvoilla, ja hoidettavissa emäksisöinnillä muutamassa vuorokaudessa.

  ”Long-term overuse of caffeine can elicit a number of psychiatric disturbances
  in adults. Two such disorders recognized by the American Psychiatric
  Association (APA) are caffeine-induced sleep disorder and caffeineinduced
  anxiety disorder. In some individuals, large (ingestion of 500 mg
  caffeine or more) amounts of caffeine can induce anxiety severe enough
  to necessitate clinical attention. This caffeine-induced anxiety disorder
  can take many forms, from generalised anxiety, to panic attacks, obsessive-
  compulsive symptoms, or even phobic symptoms. Because this condition
  can mimic organic mental disorders, such as panic disorder, generalised
  anxiety disorder, bipolar disorder, or even schizophrenia, a number
  of medical professionals believe caffeine-intoxicated people are routinely
  misdiagnosed and unnecessarily medicated when the treatment for caffeine-
  induced psychosis would simply be to withhold further caffeine. A
  study in the British Journal of Addiction concluded that caffeinism, although
  infrequently diagnosed, may afflict as many as one person in ten
  of the general population (Nehlig et al. 1992).”

  ”Caffeinism, including effects from carbonated caffeine-containing
  beverages, is listed among the physical conditions that may result in
  anxiety-like symptoms (Connolly & Bernstein 2007). Caffeinism may
  therefore be diagnosed as anxiety. Anxiety disorders are said to represent
  one of the most common forms of psychopatology among children and
  adolescents, but they often go undetected and therefore untreated
  (Connolly & Bernstein 2007).”

  Lähde: Risk assessment of caffeine
  among children and
  adolescents in the Nordic
  countries

  Evira oli mukana tässä tutkimuksessa, mutta suomennos on hyvin lyhyt.

  http://www.norden.org/da/publikationer/publikationer/2008-551/at_download/publicationfile

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Olen juonut vahvaa kahvia vähintään 4 ja yleensä 6 kuppia päivässä yli 20 vuotta ja aloittanut kahvittelut alle 10-vuotiaana. Säännöllistä kahvinjuontia siis ennen ensinmainittua kautta 15 vuotta.

   Kahvi on tuntunut pikemminkin mielenterveydelle välttämättömältä.

   Plusääni(2)Miinusääni(0)
  2. Olen huomannut saman asian useilla foorumeilla. Kun ryhdyn kertomaan totuuksia kofeiinista, yleensä vain pahimmat riippuvaiset reagoivat, suurimman osan pysyessä hiljaa. Tämä on aika merkillinen reaktio kun ajattelee, että väitän 80% mielenterveysongelmista aiheutuvan kofeiinin käytöstä, jota saa käyttää vapaasti kuka tahansa. Vielä enemmän ihmetyttää, että kukaan ei reagoi edes siihen, että väitän näiden oireiden paranevan parissa päivässä oikealla hoidolla.

   Laitetaan lisää pökköä pesään. Ms-oireyhtymä, joka myös aiheutuu useimmiten kofeiinin päivittäiskäytöstä, alkaa myös parantua muutamassa vuorokaudessa, vaikka kehoa joutuu todennäköisesti puhdistamaan kuukausia, ellei vuosia emäksisöivällä ruokavaliolla. Sama pätee ALS:n.

   Minä pystyn todistamaan tämän potilaskokeella labratuloksilla ja oireiden poistumisella.

   Plusääni(1)Miinusääni(2)
   1. Olen kahlannut läpi satoja tutkimuksia ja artikkeleita kofeiinin vaikutuksista elimistöön ja kofeinismin esiintyvyydestä. Pelkästään mielenterveysongelmaisia on kofeiinin takia puoli miljardia. Yli 2000 heistä tekee itsemurhan päivittäin, noin kolme itsemurhaa kahdessa minuutissa. Suomessa saldo on noin 1,5/vrk.

    Monet puhuvat mielellään, miten asioille pitäisi tehdä jotain. He teoretisoivat, kaivelevat yksityiskohtia ja esittävät mielipiteitään, mutta kun heitä pyydetään oikeasti tekemään jotain, he löytävät aina jonkin selityksen, miksi asioille ei voi tehdä mitään, tai sitten he vain vaikenevat.

    ”Enemmän, kuin pahojen ihmisten pahuus, satuttaa hyvien ihmisten välinpitämättömyys.”

    Mitä nämä hyvät ihmiset haluavat, parantaa maailmaa, vai kiillottaa sädekehäänsä, kuka missäkin tarkoituksessa, puhumalla julkisuudessa maailman parantamisen tärkeydestä?

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Olen ollut itse riippuvainen joistakin psykoaktiivista aineista, tunnen satoja muita ja olen myös työskennellyt päihdehuollossa nuorempana. Kaiken tämän perusteella voin sanoa, että useimmille aineriippuvaisille heidän aineensa vakaa saanti tuntuu parhaalta takeelta heidän mielenterveytensä kannalta.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Ei se elämä niin auvoisen tasapainoista ollut esiteollisessa yhteiskunnassakaan(missä suomen maaseudulla pitkälti elettiin vielä 60- luvun alussa.)

  Ei ollut ihmisillä aikaa vatvoa murheitaan kun raadettiin pimeästä pimeään.
  Joka ei kestänyt, meni hirteen.

  Ja tavallisen kansan ruoka oli ruisleipää, paleltunutta perunaa ja sianihraa.
  Huutolaisena nälkää nähnyt pappa- vainaani kyllä ihmettelisi suuresti ruikutusta nykyajan huonosta ruuasta.

  Eipä silti, jos ruokavalio koostuu kevyt- colasta ja perunlastuista voi hyvinkin kärsiä ties minkä
  puutteesta.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Hyvät kanssalukijat. Tänäpäivänä ruokaa on vaikka minkälaista ,MUTTA ruoka on pitkälle jalostettua ravinneköyhää ,vain vatsan täyttävää epäterveellistä höttöä.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 7. Hyviä kommentteja , yksi tärkeä asia on monelta unohtunut, siis kun alettiin käyttämään tehdastuotanto väkilannoitteita vuosikymmeniä sitten? niin se on jotenkin suhteessa siihen köytyneeseen maaperään kun sitä näin riistoviljellään monien asiantuntijoiden mielestä, oli tänä vuonna juttua lehdissä kun yksi tunettu asiantuntija väitteli lehdessä toinen oli luomuviljelijä ja toinen tehdaslannoiteiden kannalla ja siis koulukuntaan professori kuulema. Oli kyse väitteissä siitä että nykyisen kaltaiset väkilannoitteet pilaavat esimerkiksi viljan ravintoarvoa, siten että seleeni ja E-vitamini ei kerry siihen viljan jyvään tehokkaasti, tai ei ollenkaan koska se lannoiten, vaati kovan kasvun tueksi sitä tuholaistorjuntaa kuulema ,se jokin yleisesti käytettynä oleva jokin myrkky tuholaisille siis ja sen jäämiä jää ehkä myös viljaankin, mutta hyvin tärkeän mielipide oli että tämä luomuviljelijä oli sitä mieltä että tämä tuholaismyrkky imeytyy sinne viljan kasvavaan juuristoon ja tekee tuhoja siellä niin että ei kuulema kehity tai moudosta joitakin sienirimastoa kasvun yhteydessä ja juuri näiden tapahtumien johdosta sekä aineden kuten Seleenin imeytymiseen viljaan ja samoin myös se E-vitamiinin käy.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat