Ruokavalio rikastui kasvissyönnin myötä

Jere Nieminen ryhtyi kasvissyöjäksi teini-iässä, vegaanina hän on ollut viimeiset 14 vuotta.

Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon.

Teini-iässä Niemisen syy siirtyä kasvisruokaan oli  lähinnä eläinsuojelullinen. Terveydelliset syytkin olivat taustalla myötävaikuttamassa.
Jere Nieminen kokee, että siirtyminen kasvisruokavalioon ei supistanut ruokavaihtoehtoja, vaan monipuolisti niitä.

– Sekasyöjänä söin toisinaan aika yksipuolista ruokaa. Alkaessani kiinnostua erilaisista saatavilla olevista kasvisruoka-ainevaihtoehdoista sekä ylipäänsä ruoanlaitosta koin, että ruokavalinnat lisääntyivät.
Nykyisin Jere Nieminen käyttää monipuolisen vaihtelevasti proteiinivaihtoehtoja.

Kalsiumia Jere
Nieminen nauttii joskus myös purkista.
– Ryhtyessäni kasvissyöjäksi laskin kalsiumin saantini ja totesin, että saantisuositukset täyttyvät hyvin ilman maitotuotteita tai kalsiumlisää.
– Vihreissä kasviksissa, kuten parsassa ja lehtikaalissa on runsaasti hyvin imeytyvää kalsiumia. Myös seesaminsiemenet sisältävät paljon kalsiumia.
– C-vitamiinipitoiset kasvikset ja vilja turvaavat myös raudan saantia. C-vitamiini voimistaa raudan imeytymistä, Jere Nieminen toteaa.

D-vitamiinia on hyvä ottaa lisäravinteena.
– Vegaanille on tarjolla D-vitamiinivalmiste, joka ei ole D3-vitamiinin tavoin eläinperäinen. D2-vitamiini soveltuu vegaanille ja sitä saa apteekeista. Vegaanille sopii myös sellainen kasvismargariini, jossa on D2-vitamiinia. Tällainen on esimerkiksi Sininen Keiju.

B12-vitamiinilisää Jere Nieminen on käyttänyt siitä saakka, kun ryhtyi kasvissyöjäksi. B12-vitamiinia on luontaisesti suuria määriä vain eläinkunnan tuotteissa, sitä on myös klorella-levässä.
Jere Nieminen asuu Tampereella avovaimonsa, Outi Tehomaan, kanssa. Elämänkumppani on myös vegaani, mikä helpottaa ruoanlaittoa kotona.

Työpäivinä Jere käy usein lounaalla paikallisissa ruokaravintoloissa.
– Nykyisin on tarjolla kiitettävästi erilaisia kasvis- ja vegaaniaterioita ravintoloissa ja ruokaloissa. Tampereen yliopiston liepeillä niitä on myös runsaasti.

Lue lisää:

Proteiinia kasviksista

2 kommenttia

  1. Jaahas, kasvissyönnin apostoli päässyt ääneen. Ei tarvitse miettiä, mitä puoluetta kaveri äänestää tai mitä mieltä hän on pakollisesta kasvisruokapäivästä, ilmaston lämpenemisestä tai turkistarhauksesta. Toivottavasti kaveri oppii ajattelemaan omilla aivoillaan.

    Plusääni(0)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat