Saksa vaatii jopa 50 miljoonan euron sakkoja Facebookin ja Twitterin ”valeuutisista”

Saksan oikeusministeri Heiko Maas on kehittänyt lisätoimia, joilla suojellaan Angela Merkelin politiikan jatkuvuutta. Tämä toteutetaan hyökkäämällä ns. ”vihanlietsontaa” ja ”valeuutisia” vastaan sosiaalisessa mediassa. Facebookille ja Twitterille ehdotetaan 50 miljoonan euron sakkoja.

Saksan oikeusministeri Heiko Maas ilmoitti 14.3.2017 uuden lain suunnitelmista. Tämä laki velvoittaisi sosiaaliset mediat julkaisemaan neljännesvuosittain vastuuraportit. Nämä raportit sisältäisivät tietoja siitä, miten tehokkaasti he ovat puuttuneet vihanlietsontaa ja valeuutisia vastaan.

Sosiaalisen median yritysten pitäisi poistaa hyökkäävät ja sopimattomat viestit 24 tunnin kuluessa siitä, kun valitus on toimitettu. Nykyään tämä poistaminen kestää vähintään viikon.

Maas kertoi ministeriön lausunnossa, että koko yhtiö voi saada sakkoja enimmillään jopa 50 miljoonaa euroa, mikäli vaatimuksia rikotaan. Hän ilmoittaa kuitenkin Saksan pysyvän ”elävänä demokratiana”.

”Sananvapaus päättyy siellä, missä rikoslaki alkaa. Ei pitäisi olla mitään paikkaa rikolliseen kiihotukseen ja kunnianloukkauksiin sosiaalisessa verkostossa, kuten ei sellaiseen ole paikkaa kaduillakaan”.

Maas huomauttaa, että Facebookin ja Twitterin saavutetut toimet eivät ole olleet riittäviä.

”Yritysten omat ponnistelut ovat johtaneet ensimmäisiin parannuksiin. Kuitenkaan tämä ei ole vielä tarpeeksi”.

Uusi lakiehdotus on vielä hyväksyttävä Angela Merkelin kabinetissa ja Saksan parlamentissa (Bundestag). Lakialoite on seurausta työryhmän kahden vuoden kestäneestä työskentelystä. Tuolloin Maas perusti lakihanketta varten osaston ”laitonta vihalietsontaa vastaan internetissä”.

Lokakuussa 2016 Maas sanoi, että hänen ministeriönsä pyrkii ottamaan käyttöön erilaisia pakotteita sosiaalisen median toimijoita vastaan, jotta nämä pysäyttäisivät vihapuheen levittämisen.

Joulukuussa 2015 Facebook, Twitter ja Google lupasivat poistaa loukkaavat viestit Saksassa jo 24 tunnin kuluessa, mutta lupausta ei ole kyetty noudattamaan.

Saksan oikeusministeri, massamaahanmuuton ehdoton puolustaja Heiko Maas vihellettiin lavalta kesken vappupuheen toukokuussa 2016. Hänelle huudettiin ”vasemmistolainen rotta”, joka ”tappaa sananvapauden”.

Heiko Maas on itse esittänyt oikean puhetavan mallin, kun hän väitti, että Kölnin uudenvuodenaaton raiskausten syynä olisivat olleet Kölnin seksikkäät mainoskuvat. Pian tuon poliittisen linjauksensa jälkeen keväällä 2016 Heiko Maas vaihtoi entisen vaimonsa Playboy-lehdestä tunnettuun pornotähteen Natalia Wörneriin.

Heiko Maas on rakentanut sosiaalisen median valvonnan yhdessä DDR-Stasin ammattilaisen, juutalaisen Anetta Kahanen kanssa. Kahanen Amadeu Antonio Stiftung –niminen säätiö raportoi muukalaisvihasta eri sivustoilla. Yhdessä Kahane ja Maasin oikeusministeriö ovat myös asiantuntijaryhmän tuella julkistaneet saksalaiselle medialle ohjeistuksen sopivasta ja sopimattomasta sanastosta sitä varten, millaisia sanoja voi käyttää maahanmuuttoon liittyvissä asioissa.

Joulukuussa 2016 Heiko Maas julisti ”disinformaation” (lue: hallitusta kritisoivien kirjoitusten) leviämisen suureksi kansalliseksi turvallisuuden uhkaksi, minkä tähden ”oikeuslaitoksen n johdonmukaisesti seurattava tätä netissä”.

Maas ehdotti ”julkisuuden henkilöitä panettelevan” tiedon levittämiestä jopa viiden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Suomessa on myös tarjoiltu samankaltaista ”kokonaisturvallisuuden” käsitystä, jossa demokratian ydin ei enää olisikaan valistuneessa kansalaiskeskustelussa, vaan hiljaisessa luottamuksessa lume demokratiaan.

 

Julkaistu alunperin MV-lehdessä.

2 kommenttia

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat