Seattle Times: Journalismista on tullut markkinakenttä

Seattle Times -lehti on kyseenalaistanut median puolueettomuuden tiedonvälittäjänä.

Lehti ottaa esimerkkinä esiin Bill & Melinda Gates -säätiön (BMGF) vaikutuksen uutisointiin.

BMGF jakaa avokätisesti rahaa sekä voittoa tavoittelemattomille että kaupallisille julkaisuille varmistaen sen, että BMGF:n kiinnostuksen kohteet esiintyvät edullisessa valossa mediassa. Lisäksi BMGF käyttää vuosittain miljoonia journalistien kouluttamiseen, jotta nämä edistäisivät positiivisen mielikuvan muodostumista säätiön kiinnostuksen kohteista.

Seattle Times arvelee rahoituksen pakostakin hämärtävän rajan journalismin ja markkinoinnin välillä.

BMGF:n pääasialliset kiinnostuksen kohteet ovat geenimuunneltujen kasvilajikkeiden viljelyn edistäminen ja massarokotukset.

BMGF hankki viime vuonna 500 000 kpl agribisnejätti Monsanton kokeellisten nanorokotteiden osaston osaketta. BMGF myös rahoittaa AGRAn kautta  Monsanton tuottamien gm-siementen levittämistä Afrikkaan.

BMGF on ulottanut lonkeronsa Suomeenkin. Kun Kansanterveyslaitos muutti nimensä Terveyden ja hyvinvoinninlaitokseksi, monen muun maan KTL muutti nimensä samaan aikaan THL:ksi. Uuden nimen ottaneet THL:t verkottuivat IANPHIn kautta. IANPHIn toimintaa rahoittaa Bill & Melinda Gates Foundation  ja sen varapuheenjohtajana toimii THL:n ylijohtaja Pekka Puska.

THL:n rokotetutkimusta rahoittava GlaxoSmithKline solmi vuoden 2009 lopulla sopimuksen nano- ja bioteknologiayrityksen NanoBion kanssa. GSK:n sikainfluenssarokotteen tehosteaineen on epäilty olevan valmistetun nanoteknologialla, mutta asiaa ei ole virallisesti myönnetty.

5 kommenttia

  1. Taas on tehty tutkivaa journalismia oikein olan takaa. Tämä ongelma on tosi helppo ratkaista. Uusi eduskunta säätänee pienpuolueiden esityksestä mielellään lain, jossa lehtikustantaminen ja muu media ala tehdään luvanvaraiseksi. Siis kuin muinoin totalitäärisissä yhteiskunnissa, kuten sosialismissa. Luvat jaetaan sitten tulevan hallituksen maakunnista haalitun neuvonantajaverkoston esityksestä.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
    1. ”Seattle Times -lehti on kyseenalaistanut median puolueettomuuden tiedonvälittäjänä.”

      Eipä tarvitse kuin vilkaista netissä olevaa uusimman numeron etusivua. Yksisilmäisyys suorastaan lyö silmille..

      Plusääni(0)Miinusääni(0)
  2. Vai on Seattlessakin tajuttu, että lehdissä on bluffijuttuja. Näitä on pääsääntöisesti meilläkin ns. paikallislehdissä, joiden talous menee muutoinkin pakkasen puolelle. On pakko pistää mainosta toimituksellisen tekstin muodossa. Kaikkein eniten täman kaltaisia juttuja esiintyy ilmaisjakelulehdissä.

    Mitä tulee Bill Microsoftin säätiöön ja sen rahojen käyttöön, niin se kait on säätiön oma asia. Amerikkalaisia ja muitakin vissyvesipullottajia ja selluloosapuristeiden tuottajia tämä tietenkin harmittaa.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat