Selleri tukee valkosolujen toimintaa ja näännyttää syövän

Selleriä on käytetty aasialaisessa kansanlääkinnässä tuhansien vuosien ajan moniin eri vaivoihin. Jos uskoit sellerin olevan vain rapea ja vähäkalorinen vihannes, tee muutos ja pidä terveytesi kunnossa ottamalla se osaksi päivittäistä ruokavaliota.

Tuoreet tutkimukset ovat lisänneet tietouttamme sellerin tulehdusta lievittävistä vaikutuksista. Myös siitä, kuinka se suojaa ruoansulatuskanavan tulehdukselta.

James Duke, PhD ja The Green Pharmacy –kirjan kirjoittaja, on löytänyt selleristä ja sellerin siemenistä yli 20 tulehdusta lievittävää yhdistettä. Yksi näistä on yhdiste nimeltä apigeniini, jolla on voimakas tulehdusta lievittävä vaikutus. Sellerin siementen lisääminen keitto- tai pataruokiin tai käyttäminen suolan korvikkeena nostaa näiden aterioiden sisältämien flavonoidien määrää.

Selleristä saatavat antioksidantit ovat pääasiassa fenolisia yhdisteitä, joiden on havaittu torjuvan solujen, verisuonien ja sisäelimien ei-toivottuja hapetusvaurioita.

Näännyttää syövän

Syöpää torjuva bioflavonoidia, apigeniinia, on tutkittu myös rinta- ja munasarjasyövän yhteydessä. Missourin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että apigeniini kutisti erään rintasyövätyypin soluja. Progestiini stimuloi tämäntyyppisten kasvainten kasvua. Se on synteettinen hormoni, jota annetaan naisille vaihdevuosien aikana.

Toinen tutkimuksen vastuuhenkilöistä, Salman Hyder, havaitsi, että apigeniini hidasti syövän etenemistä kolmella tavalla: se sai solut kuolemaan, se hillitsee solujen jakautumista ja vähentää syövän kasvuun liittyvien geenien ilmenemistä.

Syöpäsolujen verisuonet ovat läpimitaltaan pienempiä hiirillä, joita on hoidettu apigeniinillä, verrattuna hiiriin, joita ei hoidettu. Yhdisteen ansiosta kasvaimiin virtaa vähemmän ravinteita, mikä näännyttää kasvaimen ja rajoittaa sen kykyä levitä.

Toisaalta toisessa, Ruthersin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa, selleristä löydettiin muita syöpää torjuvia yhdisteitä, joita kutsutaan asetyleeneiksi – jotka voivat estää syöpäsoluja kasvamasta. Heidän mukaansa juomalla raakaa sellerimehua voidaan ehkäistä vapaita radikaaleja vahingoittamasta soluja, mikä voi estää syöpää kehittymästä vatsaan tai suolistoon.

Selleri suojaa myös vapailta radikaaleilta ja solujen mutaatioilta.

Koska krooninen hapetusstressi ja liiallinen tulehdus ovat keskeisimpiä riskitekijöitä monien syöpien kehityksessä, ei ole yllättävää että tutkijat ovat kiinnostuneet sellerin mahdollisuuksista syövän ennaltaehkäisyssä. Vaikka olemme kuulleet tarinoita sellerin hyödyistä vatsa- ja paksusuolensyövän ja virtsarakon syövän kanssa, emme ole löytäneet yhtäkään ihmisillä tehtyä tutkimusta, joissa olisi käsitelty mitään edellä mainituista syövistä. Toivottavasti tulevaisuuden tutkimustulokset paljastavat enemmän sellerin mahdollisista hyödyistä syövän kanssa.

Selleri sisältää toista yhdistettä, fytokemikaalia nimeltä kumariini. Kumariineja tutkimalla on selvinnyt, että ne ovat tehokkaita syövän ennaltaehkäisyssä, ja ne voivat edistää tiettyjen valkosolulinjojen immuuniaktiivisuutta. Sellerin korkea kumariinitaso vahvistaa kehon immuniteettia ja parantaa kehon vastustuskykyä infektioille stimuloimalla valkosolujen aktiivisuutta.

Selleri on täynnä vitamiineja ja mineraaleja, myös K-vitamiinia (mikä on hyväksi veren ja luiden kannalta), C-vitamiinia (vahvistaa immuunijärjestelmää), aminohappoja, välttämättömiä rasvahappoja, folaatteja, rautaa, magnesiumia, mangaania, fosforia, kaliumia, seleeniä, sinkkiä sekä A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6- ja E-vitamiinia.

15 syytä syödä selleriä

 1. Laskee verenpainetta ja edistää verenkiertojärjestelmän toimintaa. Magnesiumin puute vaikuttaa verenpaineeseen. Selleri on täynnä magnesiumia, joka rentouttaa verisuonten seinämien lihakset. Tämä saa suonet laajenemaan, jolloin veri virtaa vapaammin.
 2. Terveet ja liikkuvat nivelet. Sellerin tulehdusta lievittävät ominaisuudet helpottavat nivelkipua ja turvotusta, minkä vuoksi se voi helpottaa niveltulehduksesta, reumatismista ja kihdistä kärsiviä. Se myös sisältää diureettia, joka auttaa poistamaan virtsahappokiteitä nivelistä.
 3. Astma. Sellerin korkea C-vitamiinipitoisuus auttaa lievittämään astman oireita.
 4. Nuha/Flunssa. C-vitamiini auttaa ehkäisemään virusperäisiä sairauksia.
 5. Unettomuus. Unettomuus voi aiheuttaa terveysongelmia. Jotta saisit nukutuksi, ennen nukkumaanmenoa juo lasillinen tuorepuristettua selleriä, johon on lisätty ruokalusikallinen hunajaa. Tämä auttaa rentoutumaan. Lisäksi sen lääkinnälliset ominaisuudet toimivat nukkuessasi.
 6. Munuaiskivet/sappikivet. Sellerimehu auttaa poistamaan myrkyt, joista nämä kivuliaat kivet muodostuvat. Koska sellerimehu on diureetti, se voi auttaa kiviä poistumaan. Jos olet taipuvainen saamaan kiviä, lasillinen sellerimehua päivässä pitää ne loitolla.
 7. Voi auttaa migreeniin, mikä johtuu sellerin sisältämästä kumariinista.
 8. Edistää ruoansulatusta ja lievittää suolistovaivoja.
 9. Alentaa kolesterolia.
 10. Uudelleenrakentaa verisolut.
 11. Vahvistaa immuunijärjestelmää.
 12. Säätelee kehon lämpötilaa.
 13. Lievittää tulehdusta tehokkaasti.
 14. Tukee maksan toimintaa.
 15. Voi suojata naisia virtsatieinfektioilta.

 

Lähde: PreventDisease.com

Lue myös:

Tri Ben Kim: suosikkijuomani kehonpuhdistukseen
10 tulehduksia ja kipua parantavaa luonnon ravintoainetta

2 kommenttia

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat