Sikeä uni tryptofaanilla

Unettomuutta voi hoitaa myös luontaisesti. Luontaistuotekauppiaat myyvät unilääkkeenä muun muassa tryptofaania, joka on serotoniinivälittäjäaineen esiaste. Serotoniini säätelee unta, mielialaa ja ruokahalua.

Tryptofaani on ihmiselle välttämätön aminohappo, mutta ihmisen elimistö ei tuota sitä itse. Tryptofaania saa ruuasta, ennen kaikkea maidosta, lihasta, kalasta ja pähkinöistä.

Tryptofaanilisä iltaisin nautittuna kerrotaan auttavan paitsi unen laatuun myös vuorokausirytmin tasaamiseen, ruokahalun säätelemiseen, päivävirkeyteen ja stressin ja masennuksen oireisiin.

Ihmiset ovat kokeilleet tryptofaania usein unilääkkeiden käytön jälkeen kyllästyttyään lääkkeiden aiheuttamiin sivuoireisiin.

Unilääkkeisiin liittyy lukuisia sivuvaikutuksia, joista varsinkin pökkeröinen olo herättää kammotusta internetin uneen liittyvillä keskustelupalstoilla.

Unilääkkeistä saattaa pökkeröisyyden lisäksi tulla muitakin sivuvaikutuksia, kuten muistikatkokset, suun kuivuminen, sekavuus ja päiväväsymys. Moniin unilääkkeisiin voi kehittyä riippuvuus.

Turha vai tehokas?

Unitutkija Tarja Stenberg suhtautuu skeptisesti tryptofaaniin unilääkkeenä. Tryptofaani ei välttämättä määrättömästi lisää serotoniinia ja toisaalta serotoniinin ja unen yhteys on unitutkijan mukaan yhä epäselvä.

– Terveelle ihmiselle tryptofaanilla ei tutkimusten mukaan ole merkitystä, mutta toisaalta se ei ihmiselle luontaisena ole haitaksikaan. Mikäli ihminen ei saa tryptofaania tarpeeksi ruuasta, lisäravinne saattaa lisätä serotoniinin määrää elimistössä ja parantaa siten univaikeuksia.

Lue lisää:

Univaikeudet kuriin kotikonstein

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat