Suomessakin aiotaan ottaa köyhiltä

Verotyöryhmän esitys kiristäisi köyhien ostovoimaa ja kuntien talouksia.

Suomessa valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) vuoden 2008 syksyllä asettaman työryhmän tehtävä oli arvioida talouden toimintaympäristön muutoksista aiheutuvia verorojärjestelmän muutoksia. Sen piti nimenomaisesti tarkastella uudistustarpeita verotuksen oikeudenmukaisuuden kannalta.

Joulun 2010 alla tuo 240-sivuinen arvio veroehdotuksineen oli valmis, ja nyt me tiedämme millainen on Kokoomuksen mielestä oikeudenmukainen verotus

1)Työryhmä ehdottaa henkilöverotukseen sitä suurempaa suhteellista hyötyä, mitä korkeampi tulotaso jo nyt on. Tämä siis tarkoittaa varakkaille lisää rahaa.

2) Välillisistä veroista raportti toteaa, että reaaliset käytettävissä olevat tulot pienenevät suhteellisesti sitä enemmän, mitä alhaisempi tulotaso on. Tämä tarkoittaa, että köyhiltä leikataan tuloja.

3) Yhteenvedossa sanotaan, että työryhmän ehdotusten vaikutuksesta tuloerot kasvavat, tosin vain lievästi. Myös suhteellinen köyhyys hieman kasvaa.

Osinkoveronkin korotuksessa maksumieheksi jää tavallinen kaduntallaaja, kun verosuunnittelu erilaisten sijoitusjärjestelyjen kautta on Suomessa hyvinkin helppoa.

Matti Vanhasen (kesk) II-hallitus jopa yritti vuonna 2010 saada läpi anonyymin sijoittamisen mahdollistavaa lakia, mikä olisi ollut oikea laillistetun rahanpesun tehopesula. Lakiesityksen takia kansanedustaja Erkki Pulliainen (vihr.) syytti hallitusta suoraan veroparatiisien toiminnan ja rahanpesun helpottamisesta.

Yle puolestaan uutisoi 16. tammikuuta terveydenhoitoalan yritysten siirtymisestä ulkomaiseen omistukseen, mikä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että raha pakenee ulkomaille. Samaan aikaan valtio kuitenkin tukee sektoria mittavasti ja kulut maksaa veronmaksaja.
Kun raha pakenee ulkomaille, se ei jää investointeina kotimaahan. Tavoiteltu talouskasvu jää tulematta, mikä tietää lisää leikkauksia valtion budjettiin. Tai lisävelanottoa.

Kun kuluttajien ostovoima pienenee, tavoiteltua talouskasvua ei synny, mikä tietää leikkauksia valtion budjettiin. Vaihtoehto on lisävelanotto, joka nostaa korkokuluja, joiden maksamiseksi tarvitaan lisää leikkauksia.

Kokoomuksen esittämät arvot ovat kuitenkin suuressa ristiriidassa verotyöryhmän raportin kanssa. Kokoomuksen mukaan heidän aatteessaan yhdistyvät vapaus, vastuu ja demokratia, mahdollisuuksien tasa-arvo, sivistys, kannustavuus, suvaitsevaisuus ja välittäminen.

Lisäksi Kokoomus sanoo haluavansa parantaa ihmisten elinolosuhteita sekä luoda koko kansalle hyvän elämän edellytykset ja mahdollisuuden kehittää itseään. Erityistä huolenpitoa tarvitsevista on huolehdittava.

Verotustyöryhmän esitysten toteutuessa kunnat menettäisivät 2,1 miljardia verotuloja. Verotuloja menettäisivät eniten kunnat, joissa on paljon pienituloisia ja vähiten kunnat, joissa on paljon suurituloisia.

Mietinnön esitysten mukaan tuloverotuksen keventäminen veisi kunnilta 560 miljoonaa euroa (2,4 prosenttia) ja yhteisöveron tuoton siirtämisestä kunnilta valtiolle 1 550 miljoonaa euroa (6,6 prosenttia).

Kunnille annettava mahdollisuus paikata verotulojen menetykset oli kiristää kiinteistöverotusta. Tämän veromuodon suoraviivaisen käytön seuraukset kohdistuisivat pienituloisiin kiinteistöveron maksajiin rajusti. Työryhmä esitti myös verotuksen painopisteen siirtämistä työn verotuksesta kulutuksen verottamiseen, joka kolhii eniten pienituloisia.

Kuntien osuuden yhteisöveron tuotosta Hetemäen ryhmä siirtäisi kokonaan valtiolle. Yhteisöveron poistamisesta seuraisi kunnille keskimäärin 6,6 prosentin veromenetykset eli esityksen toteutuessa kuntien riippuvuus valtion päätöksistä kasvaisi.

Suurimmat häviäjät ovat kaupunkeja, joissa yhteisöverojen tuotot ovat kaikkein suurimmat. Porvoon, Kokkolan, Espoon, Oulun ja Helsingin verotulot vähenisivät lähes 10 prosenttia. Kaikki kunnat häviäisivät keskimäärin kuusi prosenttia. Maakuntien keskuskaupungissa verotulon menetykset ovat yleensä suurempia kuin sitä ympäröivissä kunnissa.

Verotustyöryhmän esitysten vaikutukset kuntien talouteen on selvittänyt Kunnallisen kehittämissäätiön toimeksiannosta Pellervon taloustutkimus PTT

Lähteet:
STM:n raportti lapsiperheiden köyhtymisestä 2006-
Verotyöryhmän raportti 2010

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2491845/hetemaen-tyoryhma-maksattaisi-verouudistuksen-kunnilla

Lue lisää:

Köyhiltä leikataan ja satsataan sotiin

4 kommenttia

 1. ”Osinkoveronkin korotuksessa maksumieheksi jää tavallinen kaduntallaaja, kun verosuunnittelu erilaisten sijoitusjärjestelyjen kautta on Suomessa hyvinkin helppoa.”

  No niin..mitähän sanoisi? Osakeyhtiön tilinpäätöksiä läheltä seuranneena – jopa tehneenä – kirjoitaja voisi antaa muutaman vinkin moisiin sijoitusjärjestelyihin. Epäilen kuitenkin, että taas on kirjoitettu aiheesta, josta ei ole käytännön kokemusta ja tuodaan tutulla tavalla totuutena.

  Ensimmäiseksi pyydänkin vastausta, että kenen verosuunnittelusta on kyse? Yhtiön vai osingonsaajan?
  Toiseksi onko kirjoittajan kokemus pörssiyhtiöstä vai ei noteeratusta yhtiöstä.

  Näin pääsemme asiassa eteenpäin…kiitos.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. ”Joulun 2010 alla tuo 240-sivuinen arvio veroehdotuksineen oli valmis, ja nyt me tiedämme millainen on Kokoomuksen mielestä oikeudenmukainen verotus”

  Ei tullut kirjoittajalta vastausta ekaan kysymykseen. Katsotaanpa tämän toisen kanssa miten käy?

  Mikäli kirjoittaja olisi edes hiukan perehtynyt aiheeseen, niin olisi tullut esille, että työryhmän on nimittänyt Valtiovaraiministeriö, ei Kokoomus.

  Kyseinen kirjoitus on silkkaa vaalityötä oman puolueensa hyväksi, jota tässä mediassa voidaan toteuttaa kustantajan ja päätoimittajan suostumuksella.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Heppu,

   ”Suomessa valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) vuoden 2008 syksyllä asettaman työryhmän tehtävä oli arvioida talouden toimintaympäristön muutoksista aiheutuvia verorojärjestelmän muutoksia. Sen piti nimenomaisesti tarkastella uudistustarpeita verotuksen oikeudenmukaisuuden kannalta.”

   Eikö tuosta käy ilmie, että työryhmä oli valtiovarainministeriön valtiovarainministerin toimeksiannolla asettama?

   Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat