Suomi menettänyt Venäjä-pakotteissa jo miljardeja

Ranskalais-saksalainen tuore tutkimus osoittaa, että Suomi on maksanut pakotteisiin osallistumisesta jopa dollareissa (tai euroissa) mitattuna enemmän kuin Yhdysvallat. Suomen kärsimä tappio on vähintään 100 miljoonaa dollaria joka kuukausi.

Viikko sitten Helsingissä pidettiin European Trade Study Groupin konferenssi, jossa professori Matthieu Crozentin ja tohtori Julian Hinzin esitelmä Venäjä-pakotteiden vahingosta paljasti karut luvut.

Tuo 59 sivua pitkä laskelma oli julkaistu jo heinäkuussa 2016. Sen mukaan länsivaltioiden tappio on ollut kesäkuuhun 2015 mennessä jo yli 60 miljardia dollaria, josta EU-valtiot kärsivät 76,7 %:a.

Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Pertti Haaparanta tuonut esille kirjoituksessaan 13.9.2016 Crozentin ja Hinzin analyysia siitä, miten ankarasti Venäjä-pakotteet ovat iskeneet Suomeen. Haaparanta on toiminut myös Aalto-yliopiston taloustieteen professorina.

Matthieu Crozent toimii Pariisin yliopiston kansantaloustieteen professorina. Kuvassa hän luennoi Shanghain yliopistossa kansantaloustieteen opiskelijoille.
Matthieu Crozent toimii Pariisin yliopiston kansantaloustieteen professorina. Kuvassa hän luennoi Shanghain yliopistossa kansantaloustieteen opiskelijoille.
Julian Hinz on suorittanut kansantaloustieteestä tohtorin tutkinnon Pariisin yliopistossa ja toimii maailman talouden tutkijana Pohjois-Saksassa Kielin instituutissa ja Pariisin ylipistossa.
Julian Hinz on suorittanut kansantaloustieteestä tohtorin tutkinnon Pariisin yliopistossa ja toimii maailman talouden tutkijana Pohjois-Saksassa Kielin instituutissa ja Pariisin ylipistossa.

Tutkijat Crozent ja Hinz kysyvät tiukasti johdannossa ennen pitkiä matemaattisia laskelmiaan, ovatko ulkomaan politiikan suosikkisanat ”älykkäät sanktiot” todella älykkäitä.

Sanktiot kohtelevat myös valtioita eri tavalla: ennen sanktioita Liettuan viennistä meni 19,9 %:a Venäjälle, mutta Yhdysvaltojen viennistä vain 0,7 %:a.

Sanktiomaat ovat ottaneet kärsittäväksi taloudellisen vahingon, mutta toiset pahemmin kuin toiset. Valtaosa valtioista ei ole osallistunut sanktioihin.
Sanktiomaat ovat ottaneet kärsittäväksi taloudellisen vahingon, mutta toiset pahemmin kuin toiset. Valtaosa valtioista ei ole osallistunut sanktioihin.

Valtaosa maailman valtioista ei edelleenkään liittynyt sanktioihin. Sanktioista koituvat tappiot eivät koske näitä valtioita.

Suomen menetys sanktioiden tähden on ollut jopa absoluuttisesti rahassa mitattuna yksi kaikkein suurimmista valtioiden joukossa, mutta suhteellisesti tätäkin suurempi.
Suomen menetys sanktioiden tähden on ollut jopa absoluuttisesti rahassa mitattuna yksi kaikkein suurimmista valtioiden joukossa, mutta suhteellisesti tätäkin suurempi.

Suomen menetys absoluuttisesti miljoonissa dollareissa kuukaudessa oli yksi pahimmista maailman valtioiden joukossa heti Saksan, Ukrainan, Puolan ja Alankomaiden jälkeen, huomattavasti enemmän rahassa mitattunakin kuin suuren ja mahtavan Yhdysvaltojen.

Sanktioista ei koitunut Yhdysvalloille “bumerangia”, mutta sanktioihin liittyminen kohdistui voimakkaammin Suomen kaltaisiin valtioihin.

Julkaisuun otettiin huomioon maiden itsensä asettamat pakotteet ja Venäjän vastapakotteet. Vaikka tarkasteluaika oli vain joulukuusta 2013 kesäkuuhun 2015, Suomen kohdalla tilanne oli erityisen synkkä.

Joka kuukausi Suomen vienti väheni keskimäärin yli 100 miljoonaa dollaria. Suomelle oli kertynyt jo vuosi sitten yli 1,8 miljardia dollaria vientiromahdusta.

Eniten väheni sellaisten tuotteiden viennin arvo, joita Venäjän asettamat vastapakotteet (tuontikiellot) edes koskeneet. Suurimmat vahingot olivat sivuvahinkoja.

Dosentti Haaparanta arvioi, että syksyyn 2016 mennessä Suomen kustannukset ovat jo yli 3 miljardia dollaria.

Haaparanta kysyy hurjien kustannusten takia sitäkin, onko pakotteista ollut hyötyä.

”En osaa vastata, mutta julkisuudessa olleiden tietojen perusteella niitä ei ole ollut, ei minkäänlaisia.”

 

Julkaistu alunperin MV-lehdessä.

4 kommenttia

 1. Eihän tämä ole mikään ihme. Suomalaiset ovat niin tyhmiä että kun joku jotain sanoo niin heti ollaan ensimmäisenä tottelemassa. Kukaan ei vielä ole pystynyt osoittamaan että olisi joku EU-laki jonka seurauksena Venäjälle ei saisi viedä.

  Suomalaiset ovat niin tyhmiä että oikein itkettää. Yksi surimpia esimerkkejä on se kun yritys joka myi dieseleitä ja niinde varaosia, lakkasi myymärtä niitä Venäjälle kun kuuli että Obama oli vaatinut EU:lta Venäjä-boikottia. No, vähän ajan päästä kaverini oli työtön ja siitä hetkenpäästä firma oli nurin. Voiko suurempaa tyhmyyttä esiintyä? Varmasti voi, mutta missä?

  Sama on valiolla. Tyhmyydestä sakotetaan, sanotaan. Saksalaiset ilmoitti heti että heidän tuotteitaan voi ostaa välikäden kautta joten he eivät noudata pakotteita. Ranskalaiset ja Espanjalaiset vaativat menetyksilleen EU:sta rahat. He saivat rahat samalla kun säästivät työssä ja viljelyissä. Parempi kate tekemättömästä työstä.

  Vain suomalaiset ovat niin tyhmiä että oikein sattuu. Eikä tässä maassa kukaan osaa ajatella? Ei Obama (korealaisten mielestä Musta Ilkeä Apina) ole Suomen presidentti. Ja vaikka olisi niin mitä sitten? Ei se maksa siitä että me tuhoamme kauppasuhteemme ja -liiketalaoutemme.

  Suomalaisissa yrityksissa istuu johtopaikoilla suuri lauma idiootteja.

  Plusääni(16)Miinusääni(0)
  1. Suomea johtaa todella lauma idiootteja. Ja idioottien perässä tulee lauma määkiviä teurastettavia lampaita – joilla on unelma vielä suuremmasta idiotismista. Suomessa on suuri johtajuuskriisi. Sekä poliittisen että talouden johtamisen kriisi.

   Tähän sopiikin Sivupersoonan katsaus valtion uusimpaan talousarvioesitykseen. Sivupersoona läpivalaisee ja paljastaa mitä Valtion Talousarvioesitys 2016 todella kertoo!

   Talousarvioesitys 2016

   Pääluokka 33

   SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN HALLINNONALA

   Toimintaympäristö

   Hyvinvointi ja vauraus luodaan työllä ja kaikkien osallisuudella. Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus nojaa talouden tasapainoiseen kehitykseen. Väestön ikärakenteen muuttumisen myötä julkisen talouden menot kasvavat. Samaan aikaan työikäisten määrä vähenee ja kansantalouden kasvumahdollisuudet heikkenevät. Euroopan integraatio syvenee ja laajenee, ihmisten liikkuvuus rajojen yli kasvaa ja maiden sisällä monikulttuurisuus lisääntyy.

   (SIVUPERSOONA)
   Pahoinvointi ja kurjistuminen syventyy kun kansantalous syöksyy alas. Suomalaisen pahoinvointiyhteiskunnan rahoitus nojaa helvetilliseen velanottoon ja koronkiskontaan jutikoiden pankeille. Vanhuksista yritetään päästä eroon eutanasialla rasittamasta kansantaloutta. Samaan aikaan maahan otetaan loisimaan ja kantaväestöä murhaamaan matuja lähi-idästä ja afrikasta. EUn pohjattomaan kaivoon syöstään lisää suomalaisten verorahoja. Uusi matujen hyökyaalto on tulossa ja lisää vastaanottokeskuksia tullaan perustamaan eri puolille Suomea. Raiskaukset, ryöstöt ja pahoinpitelyt lisääntyvät räjähdysmäisesti josta käytetään myös toisenlaista ilmaisua; monikulttuurisuuden onnela.

   Sosiaali- ja terveyspalvelut, eläkkeet ja muu sosiaaliturva on kyettävä tarjoamaan kaikille. Sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden ehtona on korkea työllisyysaste, terveet ja toimintakykyiset kansalaiset sekä vaikuttavat ja tehokkaat sosiaali- ja terveyspalvelut.

   (SIVUPERSOONA)
   Sosiaali- ja terveyspalvelut, eläkkeet ja muu sosiaaliturva on kyettävä tarjoamaan kaikille loisiville ja raiskaaville matuille. Sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden ehtona on kantaväestön kova verotus eli nylkeminen sekä raskaasti velkainen julkinen sektori.

   https://www.youtube.com/watch?v=uCQ5mZZVTkQ

   http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2016&lang=fi&maindoc=/2016/tae/valtiovarainministerionKanta/valtiovarainministerionKanta.xml&opennode=0:1:245:1167:

   Plusääni(8)Miinusääni(0)
 2. Ratkaisu: Ero EU:sta ja eurosta. Suomen isänmaanpetturipoliitikot+virkavalta = varsinkin nykyinen rikollinen hallitus Valtakunnanoikeuteen tuomiolle!

  Valta takaisin Suomen kansalle!
  – Eiköhän alkaisi olla jo isänmaallis-kansallisen kapinan/vallankumouksen paikka Suomessa?!

  – Laittomat maahanmuuttajat ja isänmaanpetturit ulos Suomesta!

  Plusääni(11)Miinusääni(1)
 3. USA:n venäjä-pakotteet ovat lähinnä vain muodollisuus, joilla ei minkään valtakunnan merkitystä USA:n talouteen. Esim. USA jäädyttää jonkun venäjän pankin rahat, no minkä hinnan siitä USA maksaa, ei mitään.

  Sen sijaan Eurooppalaiset maat tuhoavat taloutensa näillä venäjä-pakotteilla.

  Mikä ilmeisesti niiden alkuperäinen tarkoitus olikin, yhdessä muiden Euroopan tuhoamis-ohjelmien kanssa, joita johdetaan USA:sta.

  Plusääni(12)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat