Syyria aloittaa kovat otteet ääri-islamisteja vastaan

Syyrialainen länsimaiden tukema terroristijärjestö IS (ent. ISIL) murhasi vajaa viikko sitten noin 270 ihmistä kaapatessaan Homsin maakunnan kaasukentän. Asiantuntijoiden mukaan joukkomurha on johtanut uuteen vaiheeseen jo ennestään hyvin verisessä sodassa.

Osa sai syyrialaisista surmansa, kun hallituksen joukot puolustivat kaasukentää hyökkääjiltä, osa taas teloitettiin taisteluiden jälkeen. Tapettujen joukossa oli myös siviilejä. Lisäksi kymmeniä terroristeja (joita Ylen uutiset Suomessa kutsui ”kapinallisiksi”) kuoli yhteenotossa.

Al-Monitor-julkaisun mukaan verilöyly päätti hallituksen ja IS:n välillä olleen epävirallisen tulitauon. Hallitus vastasi pian ja ryhtyi pommittamaan rajusti IS:n tukikohtia ja leirejä Rakkan kaupungin ympäristössä.

Deir ez Zorin maakunnassa IS on käytännössä tuhonnut toisen islamistisen terroristijärjestön, Al-Nusran rintaman. Reilu viikko sitten IS:n jäsenet tappoivat Al-Nusra-johtajan, jonka seuraajat olivat loikanneet IS-leiriin. IS on saanut lisää suosiota monilla hallituksenvastaisten joukkojen valtaamilla alueilla. Nyt terroristijärjestö uhkaa estävänsä kaikki rauhanneuvottelut hallituksen ja vallankaappausta havitelleiden välillä. IS taistelee myös Saudi-Arabian rahoittamaa Islamilainen rintama -järjestöä vastaan.

ikhwah-072014-172

Toistaiseksi IS ei ole uskaltanut hyökätä hallituksen joukkoja vastaan Aleppossa. IS joko odottaa hallituksen tekevän aloitteen, tai sitten järjestö tahtoo vallata uusia alueita ja kasvattaa jäsenpohjaansa ennen Aleppon taistelua. Terroristeja vastassa tulee olemaan hallituksen parhaiden sotilaiden lisäksi irakilaistaistelijoita sekä libanonilainen eliittijärjestö Hizbollah. Aleppo on strategisesti tärkeä IS:lle, sillä se olisi jatke järjestön valtaamalle alueelle, joka ulottuu Rakkasta ja Deir ez Zorista aina Irakiin. Valtaaminen merkitsisi myös uusia taistelijoita ja rahaa terroristeille. Syyrialaisupseerien mukaan taistelu Alepposta alkaa todennäköisesti hyvin pian. Vuosia kestäneessä sodassa Syyrian tulevaisuudesta ovat käytännössä enää jäljellä hallitukselle uskolliset joukot sekä nykyhistorian väkivaltaisin ääri-islamistinen terroristijärjestö.

Viime päivinä hallitus on puhdistanut useita alueita menestyksekkäästi terroristeista. Idlibissä armeija räjäytti rakennuksen, jota terroristit pitivät tukikohtanaan. Hallitus myös vapautti Murkin kylän, joka sijaitsee 200 kilometrin päässä Damaskoksesta sekä muita sen läheisyydessä sijaitsevia kyliä. Tästä on ollut suurta haittaa terroristien huoltoyhteyksille. Lisäksi hallitus on suorittanut tehokkaita operaatioita Homsissa, Aleppossa, Kuneitrassa ja Daraassa. Hallitus on vapauttanut 105 terroristien aiemmin värväämää sotavankia, jotka lupasivat olla osallistumatta enää taisteluihin.

Al-Monitor

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat