Tämän luettuasi et ehkä halua syödä kaupallista jäätelöä

Monsanto unelmoi maailman ruoantuotannon hallitsemisesta. Tähän lukeutuu myös suosittu jokakesäisen herkku, jäätelö. Kuinka varmana pidät sitä, että jäätelösi on Monsanto-vapaa? Ellet ole elänyt tynnyrissä, tiedät että jäätelö on voitu valmistaa maidosta tai maitotuotteista, jotka ovat peräisin lehmistä, joihin on injektoitu geneettisesti muunneltua rBGH (rekombinantti naudan kasvuhormoni), joka on makeutettu GM juurikassokerilla, valmistettu maidosta tai kermasta, jotka on saatu lehmistä, joita on ruokittu geenimuunnellulla soijalla ja maissilla, jossa piilee paljon myrkyllisiä lisäaineita.

 

Jäätelön lyhyt historia

 

Aikaa on kulunut lähes 20 vuotta, ja arviolta yksi kuudesta Yhdysvaltain meijereistä injektoi kyseenalaista, synteettistä rBGH-hormonia lehmiinsä kahden viikon välein nostaakseen maidontuotantoa 10 – 15 % tai noin yhden ylimääräisen gallonan verran päivässä.

Hälvennetään muutamia sekaannuksen aiheita: geenimuunneltu naudan kasvuhormoni tunnetaan myös nimellä Rekombinantti naudan somatropiini (rBST). Toisin sanoen kahdella nimellä tarkoitetaan täysin samaa naudan kasvuhormonia.

 

Naudan kasvuhormoni muuttuu Monsanton geenimuunnelluksi vastineeksi

Tilalliset käyttivät vuosien ajan naudan kasvuhormonia lypsylehmien maidon tuotannon kasvattamiseen. Monsantolla oli kuitenkin parempi idea. He loivat geenimuunnellun version luonnollisesta hormonista, tuotemerkillä Posilac (rBST aka. rBGH), jota injektoidaan rutiininomaisesti yli neljäsosaan kaikista Yhdysvaltain lypsylehmistä.

Saatat miettiä, mitä todellista haittaa on siitä, että jäätelössäsi on hieman geenimuunneltua naudan kasvuhormonia?

RBGH-hormonia saaneiden lehmien maito sisältää:

 • Geenimuunneltuja hormoneja
 • Antibiootteja
 • Verta ja märkää

Kasvuhormoni rBGH:n käyttöön perehtynyt eläinlääkäri tri Richard Burroughs totesi: ”Se [rBGH] kasvattaa valkosolujen määrää,” hän selittää, “mikä tarkoittaa että märkää päätyy maitoon!” Antibioottien käyttä, hän lisää, “jättää jäämiä maitoon. Se on vakava asia.”

Kirjassaan What’s in Your Milk? Samuel Epstein, MD, Illinoisin yliopiston julkisen terveyden laitoksella työskentelevä tutkija, syövän ehkäisyn asiantuntija ja tunnettu rBGH, jota kutsutaan “lehmien crackiksi”, kriitikko. Hän selittää:

”Tämä [rBGH maito] sisältää erittäin suuria pitoisuuksia luonnollista kasvutekijää, joka tunnetaan nimellä IGF-1… . IGF-1 tulee sanoista Insuliinin kaltainen kasvutekijä 1 [suom huom. Insulin-like Growth Factor 1]. Joten kasvutekijä 1 on luonnollinen kasvutekijä ja vastuussa normaalista kasvusta, mutta kun juot maitoa, jossa on rBGH:ta, tämä luonnollisen kasvutekijän pitoisuus kasvaa erittäin korkeaksi.

Kun juot sitä, IGF-1 selviää ruoansulatuksen läpi ja imeytyy ohutsuolesta verenkiertoon. Kohonneiden IGF-1 tasojen on havaittu kasvattavan rintasyövän riskiä, ja yli 20 julkaisua osoittaa tämän; paksusuolensyövän riskistä [on näyttöä] noin 10 julkaisussa; eturauhassyövästä muissa, noin 10 julkaisussa.

Ja lisähuolena: kohonneet IGF-1 tasot estävät luonnollisen puolustusmekanismin toiminnan alkuvaiheen syöpää vastaan, [mekanismi] tunnetaan apoptoosina [ohjelmoitunut solukuolema].”

 

Huffington Postin artikkelissa, otsikoituna: Is Your Favorite Ice Cream Made with Monsanto’s Artificial Hormones?, John Robbins, Baskin Robbins Ice Cream Empire –yhtiön perustajan poika toteaa:

“… Geenimanipuloitujen hormonien injektointi lehmiin kasvattaa IGF-1:ksi kutsutun yhdisteen pitoisuutta maidossa. Monsanton omat tutkimukset osoittivat että maidon IGF-1-pitoisuus kasvoi yli kaksinkertaisesti kun lehmiin injektoitiin rBGH:ta. Itsenäiset tutkijat havaitsivat jopa kuusinkertaisen kasvun …”

Toukokuun 9. 1998, lääketieteellinen julkaisu, The Lancet, sisälsi artikkelin: pre-menopausal women with even moderately elevated blood levels of IGF-1 are up to seven times more likely to develop breast cancer than women with lower levels.

 

Robbins myös huomautti, että tutkimusten mukaan miehillä (60-vuotiailla tai vanhemmilla), joilla on korkeat IGF-1 tasot, on kahdeksan kertaa suurempi riski sairastua eturauhassyöpään, verrattuna samanikäisiin miehiin, joiden IGF-1 tasot ovat matalat.

Vastaavasti naisilla, joiden vaihdevuodet eivät olleet alkaneet, ja joiden veren IGF-1 pitoisuus oli kohonnut, rintasyövän riski oli seitsemänkertainen.

Onnettomilla naudoilla, joihin on injektoitu Monsanton hormoneja, on 25 % korkeampi riski sairastua mastiittiin (utaretulehdus) ja 50 % korkeampi raajarikkoisuuden riski. Monsanton onneksi he myyvät myös antibiootteja, joita he suosittelevat käytettävät rBGH:lla hoidettujen nautojen terveysongelmien hoitoon.

Normaaleista lehmistä lypsetty maito sisältää antibiootteja. Jos haluat syödä terveellisesti, huomaat pian ettei pastöroitu maito ole läheskään yhtä terveellistä kuin käsittelemätön luomumaito, joka lypsetään ruoholla ruokituista lehmistä.

Suurin osa Yhdysvaltain lypsylehmistä elää tehotuotantotiloilla tai keskitetyissä ruokintayksiköissä. Niitä ruokitaan pääosin GMO-kasveilla, kuten maissilla, soijalla, alfalfalla, puuvillan siemenillä ja sokerijuurikkaalla.Yllättävää kyllä, 98 % GM-soijasta ja 49 % GM-maissista on tarkoitettu karjan ja siipikarjan ruokintaan.

Kun Monsanto suunnitteli ja viimeisteli kasvua edistävän rBST-hormoninsa, he onnistuivat luomaan hyvän markkinaraon tuotteelleen. Se myytiin Elancolle vuonna 2008, joka on osa Eli Lilly –lääkeyhtiötä.

“Tietenkin, Monsanto (ja nyt Elanco) haluavat meidän ajattelevan, että hormoni on kaikin puolin tyydyttävä ja turvallinen. Monsanton linjana on ollut jo pitkään, että maidossa “ei ole merkittävää eroa”, olipa se hormonilehmistä tai niistä, joille ei ole annettu mitään.”John Robbins

Hyvä on, jos se on niin turvallista, miksi geenimanipuloitu naudan kasvuhormoni on kielletty Kanadassa, Uudessa-Seelannissa, Japanissa, Australiassa ja jokaisessa 27 Euroopan unionin jäsenvaltiossa, mutta sen käyttö on laillista Yhdysvalloissa?

 

Epämiellyttävä totuus historiasta

Mikä vielä paljastavampaa, maidontuotannon kasvattamiselle ei ole koskaan ollut oikeaa tarvetta! Itse asiassa 1950-luvulta tähän päivään Amerikka on ollut lirissä maidon kanssa. Maidontuottajat tuottivat suuria määriä tuoretta maitoa, paljon enemmän kuin mitä amerikkalaiset ehtivät kuluttaa.

Lopulta Yhdysvaltain päätti ratkaista maito-ongelman. Hallituksen strategiaan kuului kaksikärkinen lähestymistapa: maksetaan tuottajille lypsykarjansa teurastamisesta, ja maksetaan vielä enemmän, että he lopettavat kaiken maidontuotannon viiden vuoden ajaksi! Valitettavaa kyllä, yli 1,5 miljoonaa nautaa menetti turhaan henkensä.

 

Onko kaupasta tai ravintolasta ostamasi jäätelö varmasti Monsanto-vapaata?

Monsanton takaovi

Oletteko huomanneet, kuinka monet jäätelövalmistajat ovat alkaneet käyttämään uutta markkinointikikkaa? He kehuvat, kuinka heidän jäätelönsä on valmistettu yksinomaan rBGH-vapaiden lehmien maidosta ja kermasta? Mikä on hyvä uutinen – tavallaan. Mutta entä se takaovi?

Lehmiä ruokitaan GM-rehulla

“Non-GMO Project on järjestö, joka myöntää ruoka-aineille gmo-vapaa-merkintöjä, (1) gm-rehulla ruokittujen lehmien maitoa ei voida luokitella gmo-vapaaksi. GMO Inside, yksi merkintöjä myöntävistä järjestöistä, noudattaa tätä määritelmää. (2) USDA:n luomumerkintä sitoutuu myös näihin standardeihin. (3) Food Babe –sivuston ylläpitäjä käytti samoja kriteerejä kampanjassaan (4) “Monsanton maitoa” vastaan, jota käytetään Starbucksin juomissa. Ben & Jerry’s, jäätelövalmistaja ja yksi ensimmäisistä suurista yhtiöistä, joka aikoo tehdä tuotteistaan GMO-vapaita (4) ja tukee tuotemerkintöjä, he käyttävät maitoa lehmistä, jotka syövät GM-rehua.” –Biology Fortified

 

GM-juurikassokeri?

Green America –sivuston raportin mukaan GM-sokerijuurikkaat tulivat markkinoille vuonna 2005. Vuoteen 2009 mennessä “95 prosenttia Yhdysvaltain sokerijuurikkaista oli USDA:n mukaan geenimuunneltuja. Tällä hetkellä arviolta puolet Yhdysvaltain sokerista saadaan sokerijuurikkaista.”

Varoitus: Jos tuote sisältää sokeria ainesosana, mutta paketissa ei ole erityismainintaa “puhdas ruokosokeri”, sokeri on todennäköisesti varsinaisen ruokosokerin ja GM-juurikassokerin sekoitus.

Esimerkiksi, vuonna 2015 jäätelöjätti Breyers totesi ylpeänä, ettei yhtiö enää käytä maitoa tai kermaa, joka on peräisin keinotekoisella kasvuhormoni rBGH:lla kasvatetuista lehmistä, joka on geenimuokattu laboratoriossa E. coli –bakteereista. Entäs maito, joka on peräisin GM-rehulla ruokituista lehmistä?

Tässä on Breyer’sin “kotitekoisen” vaniljajäätelön ravintosisältö:

MAITO, KERMA, SOKERI, MAISSISIIRAPPI, HERA, KANANMUNAN KELTUAINEN, JOHANNEKSENLEIPÄPUUJAUHE, MONO- JA DIGLYSERIDIT, SUOLA, LUONTAINEN AROMI, VANILJAUUTE*, ANNATTO (VÄRIAINE), GUARKUMI, TARAKUMI. Ainesosat ja ravintosisältö ovat voimassa 2/11/15. Tarkista pakkausseloste muutosten varalta.

Ainesosalista ei ole kovinkaan terveellinen, mutta keskitytään mahdollisiin geenimuunneltuihin ainesosiin.

 

Muita varoitusmerkkejä

Mietitkö jo, ovatko mainitun listan kananmunat huonosti voivien, ahtaissa tiloissa eläviltä kanoilta, joihin on injektoitu runsaasti antibiootteja ja jotka on pakotettu syömään GM-ravintoa? Entäs maissisiirappi? Todennäköisesti valmistettu GMO-maissista.

Vilkaistaan Breyer’sin Voipekaani-jäätelön ainesosia.

MAITO, SOKERI, MAISSISIIRAPPI, VOIPEKAANIT [PEKAANIT, PUUVILLASIEMENÖLJY, VOI (KERMA, SUOLA), SUOLA], KERMA, SISÄLTÄÄ 2 % TAI ALLE SEURAAVIA RAAKA-AINEITA: HERA, JOHANNEKSENLEIPÄPUUJAUHE, MONO- JA DIGLYSERIDIT, SUOLA, LUONTAISET AROMIT, KARRAGEENI, TARAKUMI, GUARKUMI, SOKERIKULÖÖRI, LAKTAASIENTSYYMI, ANNATTO (VÄRIAINE), VITAMIINI A PALMITAATTI. Ainesosat ja ravintosisältö ovat voimassa 3/1/15. Tarkista pakkausseloste muutosten varalta. Ravintosisältö voi vaihdella korkeilla vyöhykkeillä.

Kuten vaniljajäätelökin, Breyerin voipekaani on myös täynnä ällistyttäviä määriä epäterveellisiä kemikaaleja sekä kyseenalaisia lisäaineita, mutta huomasitko puuvillaöljyn – joka on lähes takuuvarmasti valmistettu GMO-puuvillansiemenistä.

 

Entäs syntisen herkullinen Häagen-Danz-jäätelö?

Jotta ei jäisi unohtumaan, myös Häagen-Danz ilmoitti hiljattain, etteivät he enää käytä rBGH:ta sisältäviä tuotteita jäätelönsä valmistuksessa.

Näin Häagen-Danz toteaa verkkosivujensa UKK-osiossa:

“rBST on synteettinen hormoni, jota annetaan maitokarjalle kasvattamaan maidontuotantoa. Emme käytä maitoa tai kermaa, joka on peräisin rBST:llä hoidetuista lehmistä.”

Maidossa, joka on peräisin rBST:llä hoidetuista ja ei-rBST:llä hoidetuista lehmistä, ei havaittu merkittäviä eroja. Toimittajamme eivät voi taata, että heidän käyttämänsä maito on peräisin ei-rBST:llä hoidetuista lehmistä.”

Heidän käyttämänsä maito ja kerma on todennäköisesti peräisin lehmistä, joita ruokitaan GMO-rehulla. Kuten myös kanoja, joiden munia he käyttävät.

 

Ben and Jerry’s – lähes GM-vapaa..

Yhtiön verkkosivuilla kerrotaan:

Selvyyden vuoksi, tuore Vermontin maito ja kerma, jota perhetilojen tuottajat toimittavat meille, ei ole luonnonmukaisesti tuotettua. Tämä tarkoittaa että Yhdysvalloissa on normaali käytäntö että lehmien rehu sisältää GMO-ainesosia kuten maissia. Tämänhetkiset säädökset suurimmassa osassa maista, joissa GMO-merkintä on pakollinen, eivät edellytä maitoa luokiteltavan GMO-tuotteeksi, mikäli lehmille on syötetty GMO-rehua. Tämä on yhdenmukainen ehdotetun osavaltiotason GMO-merkintä lainsäädännön kanssa, jonka mukaan maitotuotteita, jotka saadaan GMO-rehuilla ruokituista lehmistä, ei tulisi luokitella GMO-tuotteiksi. Tämä on Ben & Jerry’s –yhtiön tämänhetkinen käytäntö eläinperäisten ainesosien suhteen.

Näiden säädöksien perusteella maito ei ole geenimuunneltua. Hyvä analogia olisi: jos syöt maissilastun, jonka valmistuksessa on käytetty GMO-maissia, et ole geenimuunneltu ihminen.

 

Vielä mitä!

DailyMailin vuonna 2014 julkaiseman artikkelin mukaan: “Tällä viikolla paljastettiin että Unilever, joka omistaa Wall’s, Magnum, Carte d’Or ja Ben & Jerry’s [jäätelömerkit], on tehnyt anomuksen Elitarvikestandardivirastolle luvasta lisätä jäähedelmävalmisteisiin proteiinia, joka on valmistettu GM-teknologian avulla amerikankivinilkan verestä. Kyseessä on ankeriasmainen otus, joka elää Pohjois-Atlanttilla.”

 

Piiloainesosat, joita löytyy usein kaupallisesta jäätelöstä

Tiesitkö, ettei jäätelövalmistajilla ole lain edellyttämää velvoitetta luetella kaikkia lisäaineita, joita kaupoissa myytäviin jäätelöihin on lisätty. Tässä esimerkkejä “aromeina” käytetyistä ainesosista, joita kaupasta ostetuista jäätelöistä on löytynyt:

  • Dietyyliglykoli – kemikaali, jota käytetään kananmunan keltuaisten korvikkeena. Käytetään myös jäätymisenestoaineissa ja maalinpoistoaineissa.
  • Piperonaali – käytetään vaniljan korvikkeena. Käytetään myös täiden tappamiseen.
  • Aldehydi C 17 – kirsikan aromi. Aine on palavaa ja sitä käytetään myös aniliiniväreissä (aniliini: väritön, öljymäinen, myrkyllinen bentseenijohdannainen, käytetään kumin, väriaineiden, hartsien, lääkeaineiden ja lakkojen valmistamisessa), muoveissa ja kumeissa.
  • Etyyliasetaatti – ananaksen aromi. Käytetään nahkan ja tekstiilien puhdistamisessa. Jos olet tarpeeksi epäonnekas ja hengität etyyliasetaattihuuruja, tuota, sen tiedetään aiheuttavan kroonisia keuhko-, maksa- ja sydänvaurioita. Voidaankin pohtia, millaisia vaikutuksia nielemisellä on elimistölle ja sisäelimille.
  • Butyyrialdehydi – pähkinän aromi. Yksi kumiliiman ainesosista.
  • Amyyliasetaatti – banaanin aromi. Käytetään myös liuottimena öljymaaleissa.
  • Bentsyyliasetaatti – mansikan aromi. Nitraattiliuotin.

 

Näin valmistat itse herkullista ja terveellistä jäätelöä

DIY: Näin valmistat avokadojäätelöä ilman jäätelökonetta!

 

Kolmen ainesosan suklaajäätelö ilman jäätelökonetta

Paranna suklaajäätelön ravintosisältöä lisäämällä raakaa kaakaojauhetta

 

Kotitekoinen luomuvaniljajäätelö

2 kupillista          Luomukermaa
1 kupillinen         Luomutäysmaitoa
Maun mukaan    Aitoa vaahterasiirappia tai suodattamatonta raakahunajaa
Maun mukaan    Aitoa luomuvaniljaa
2                        Luomukananmunan keltuaista

Kaikki ainesosat lisätään kulhoon, sekoitetaan tasaiseksi massaksi ja kaadetaan jäätelökoneeseen. Pyöräytä koneella 25 minuutin ajan (tai maun mukaan) ja valmistaudu hämmästymään!

 

Artikkeli on julkaistu alunperin RealFarmacy.com–sivustolla.

Lue myös:

Jäätelöä lupiinista

7 kommenttia

 1. Erinomainen artikkeli. Vaikka olen tähänkin asti tiennyt jäätelön sisältävän joukon kyseenalaisia ainesosia, niin totuus onkin vielä paljon pahempi – taitaapa jäädä jäätelön syönti osaltani hyvin vähiin.

  Plusääni(16)Miinusääni(1)
 2. Taitaa jäädä jäätelöt jatkossa kauppiohin/kiskoihin minun osaltani. Hyvä kirjoitus propsit siitä.

  Plusääni(9)Miinusääni(0)
 3. Artikkelin tiedot koskivat selvästi tilannetta Yhdysvalloissa, jossa GM-viljely on hyvin yleistä. Mutta ei jäätelö Suomessakaan mitään terveellistä ole: paljon sokeria, lisäaineita ja trans-rasvahappoja.

  Plusääni(10)Miinusääni(2)
 4. Voisitte ylläpidon porukka(?) jatkossa hieman rationaalisemmin ja kriittisemmin kääntää valmiita tekstejä suomen kielelle nimenomaan suomalaisille..Eikö esimerkillinen kansalainen boikotoi jo luonnostaansa Nestlejä ja Unilevereitä.
  Toki rBGH on asia erikseen, mutta kasvulle ja palautumiselle välttämätön IGF-1 joutuu nyt paheksunnan kohteeksi. Ihmiset kun eivät ota kontekstia huomioon.

  Plusääni(5)Miinusääni(0)
 5. En tiedä pitäiskö itkeä vaiko nauraa. Siis kaiken tekin hyvät lukijat uskotte! Voi hyvät ihmiset…Perehtykääpä ihan vaikka suomalaiseen maidontuotantoon ja syökää hyvällä mielellä suomalaisesta maidosta valmistettua jäätelöä! Kaikki valiolaiset maitotilat ovat mm sitoutuneet GMO-vapaaseen ruokintaan ja antibioottijäämiä ette löydä suomalaisesta maidosta vaikka millä etsisitte, koska maito testataan (muuten ainoana maana maailmassa) jo tilalla ennen kuin hoidetun lehmän voi varoajan päätteeksi lypsää tankkiin.

  Plusääni(2)Miinusääni(4)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat