Tutkimukset: vaahterasiirapilla aivosoluille suotuisia vaikutuksia

Viimeisten vuosikymmenten aikana kestämätön maatalous on ehdyttänyt pintamaan mineraaleista. Joidenkin ruoka-aineiden ravintoarvot eivät kuitenkaan riipu pintamaan ravinnepitoisuudesta. Vaahterasiirappi on yksi näistä.

Yleensä mahlaa valutetaan vaahterapuista, mutta joskus myös koivupuista, joiden juuret ulottuvat pintamaan alapuolelle koskemattomampiin ja vähemmän pilaantuneisiin maakerroksiin. Sieltä vaahterasiirappi saa korkean mineraalisisältönsä.

Flood your Body with Oxygen –kirjan kirjoittaneen Ed McCaben mukaan ravintoaineiden tärkeysjärjestys on seuraava: happi, vesi, entsyymit, mineraalit ja vitamiinit. Edellisiä tarvitaan, jotta seuraavat toimisivat kunnolla. Mineraalit ovat jopa vitamiineja tärkeämpiä.

Tuoreet laboratoriotutkimukset ovat herättäneet mielenkiintoa vaahterasiirapin terveysvaikutuksia kohtaan. Nykyiset tutkimukset ovat osoittaneet, että aidossa vaahterasiirapissa on enemmän mikroravinteita ja mineraaleja kuin on aiemmin luultu, ja siitä on hyötyä terveydelle, ja se voi jopa auttaa dementian ehkäisyssä.

Ruokakaupoista saa vain harvoin aitoa vaahterasiirappia. Terveystuotekaupoista saa kuitenkin laimentamatonta, aitoa vaahterasiirappia, joka oikeastaan on tiivistetty poistamalla mahlasta vettä keittämällä. Aitoa vaahterasiirappia saa myös verkosta.

Näin valitset oikean vaahterasiirapin

Kaupoissa myytävät halvat valevaahterasiirapit ovat pääasiassa kemikaaleilla värjättyä vettä, joka on makeutettu glukoosi-fruktoosisiirapilla tai GM-sokerilla tai värjätyllä maissisiirapilla. Niitä tulisi välttää, ei vain maun, vaan myös terveyden vuoksi. Nämä valesiirapit ovat varsinaisia taudinedistäjiä.

Aikaisin kerättyä mahlaa tarvitaan noin 30-40 litraa, ja kun ylimääräinen vesi haihdutetaan pois, saadaan yksi litra vaahterasiirappia. Mahlaa valutetaan vanhoista puista, jotka ovat noin 40-vuotiaita tai sitä vanhempia. Puun halkaisijan on oltava vähintään 20-30 cm paikallisista säädöksistä riippuen. Tämänpaksuisen puun runkoon asetetaan yhdestä kolmeen hanaa puuta kohden.

Puista valutettu mahla siirretään ”sokeritaloon”, jossa keittäminen tapahtuu. Nykyaikaisilla keräystekniikoilla puihin kiinnitetään putkia ja mahlaa imetään alipaineen avulla puista suoraan sokeritaloon.

Osa pienemmistä siirapinvalmistajista käyttää yhä hevosen vetämiä rekiä, ja työläiset tyhjentävät puihin kiinnitetyt saavit reessä olevaan suureen astiaan, joka viedään takaisin sokeritalolle. Neljästä kuuteen viikkoa kestävän mahlakauden aikana metsässä on käytävä kolmesti päivässä.

Uusi luokittelujärjestelmä

Jos olet törmännyt vaahterasiirapin luokittelujärjestelmään, saatat pohtia mitä eri kirjaimet tarkoittavat. Laatuluokka A tarkoittaa varhaissatoa ja laatuluokka B myöhäissatoa. Koko mahlakausi kestää noin neljästä kuuteen viikkoa talven loppupuolella.

Maaliskuuta pidetään ihanteellisena keräysajankohtana. Tämän vuoksi keräys- tai juoksutuskausi alkaa yleensä juuri ennen maaliskuuta ja päättyy juuri ennen kuun vaihdetta. Kylmät yöt ja lämpimät päivät edistävät mahlan virtausta puun juurista runkoon kiinnitettyihin hanoihin.

A-luokkaa pidetään parempana B-luokkaan nähden. Mutta jos makua ja väriä ei huomioida, B-luokkainen myöhäissato sisältää enemmän ravintoaineita. Ilmeisesti Wisconsinin yliopiston tekemä laboratorioanalyysi on vahvistanut tämän.

Nyt A/B-luokittelusta ollaan luopumassa. Vaahterasiirappien A-luokkaan tullaan lisäämään väristä kertova koodi: Kultainen, kullanruskea, tumma ja erittäin tumma. Erittäin tummalla A-luokalla tarkoitetaan viimeistä satoa, johon viitattiin aiemmin B-luokalla. B-luokkaa on vielä kaupan hyllyillä kunnes uusi luokittelujärjestelmä vähitellen korvaa sen.

Tuoreet tutkimukset paljastavat vaahterasiirapin terveyshyödyt

Tokion yliopiston tutkija Keiko Aben vetämä japanilaistutkimus osoitti, että hiirten, joita ruokittiin aidolla vaahterasiirapilla, maksa toimi paremmin kuin hiirillä jotka saivat sokerivesisiirappia.

Tutkijoiden mukaan vaahterasiirappi vaientaa haitallisen ammoniakin tuotantoon vaikuttavia geenejä maksassa. Heidän löydöksensä sai tutkijat päättelemään, että aito vaahterasiirappi voi edistää maksan terveyttä.

Vaahterasiirapin korkea mineraalipitoisuus on tiedetty jo pitkään. Vaahterasiirapissa on mangaania, magnesiumia, kalsiumia ja sinkkiä suurin piirtein saman verran kuin molassissa, ilman molassin läpipuskevaa makua. Myös molassin valmistuksessa käytetyn sokeriruo’on juuret ulottuvat pintamaan alapuolelle.

Rhode Islandin yliopiston farmasian apulaisprofessori ja tutkija Navindra Seeram osoitti 34 uutta hyödyllistä yhdistettä, mikä tekee aidon vaahterasiirapin sisältämien määrän 54:ään.

Hän esitteli tutkimustiedot American Chemical Societyn (ACS) 241. liittovaltiotason tapaamisessa Anaheimissa, Kaliforniassa, maaliskuussa 2014. Seeramin raportin mukaan kaksikymmentä kolmestakymmenestäneljästä uudesta terveysyhdisteestä löydettiin konferenssia edeltäneenä vuonna, joista viittä ei ole koskaan tavattu luonnossa.

54 terveysyhdisteeseen kuuluu monia vähän tunnettuja polyfenoleja ja antioksidantteja, jotka saavat aikaan vaahterasiirapin biokemiallisille reaktiolle hyödylliset vaikutukset. Osalla on syöpää ehkäisevä vaikutus, ja joistakin on hyötyä diabeteksen välttämisessä ja oireiden lievityksessä jopa siinä määrin, että ”esidiabeettisesta” aineenvaihduntahäiriötä sairastavat voivat käyttää aitoa vaahterasiirappia kohtuudella.

Seeram lausui ACS:n konferenssissa:

”Sanon edelleen, että luonto on kemisteistä parhain, ja vaahterasiirappi on tulevaisuuden lupaus, ainakin mitä tulee sen sisältämien hyödyllisten yhdisteiden määrään ja laatuun. On tärkeää muistaa, että laboratoriotutkimuksissa havaitsimme että useilla näistä yhdisteistä on antioksidatiivisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, joiden on osoitettu torjuvan syöpää, diabetesta ja bakteeriperäisiä sairauksia.”

Quebecin vaahterasiirapintuottajien liiton puheenjohtaja Serge Beaulieu huuti väliin:

”Tiedämme, että vaahterassa on yli 100 bioaktiivista yhdistettä, joista osalla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Aivoterveys on yksi viimeisimmistä tutkimusaiheista, ja tutkimme vaahterasiirapin mahdollisia hyötyjä tällä saralla.”

Lainaus brittiläisestä The Telegraph –lehdestä:

”American Chemical Societyn (ACS) tutkijoiden mukaan suosittu siirappi voisi auttaa pysäyttämään aivosolujen rappeutumisen, josta Alzheimerin tauti johtuu.

Tutkijat kävivät läpi 24 tutkimuksen tuloksia keskittyen ruokavalion vaikutukseen aivojen terveyteen, ja havaitsivat, että aito vaahterasiirappi – jota saadaan vaahterapuun mahlasta – voi ehkäistä aivojen proteiinien ”paakkuuntumisen” yhteen ja sairauden puhkeamisen – prosessin jota kutsutaan fibrillaatioksi.

Tohtori Donald Weaver, Toronton yliopiston Kremblin tutkimusinstituutin johtaja, onnistui hiirimallinnuksia käyttäen paljastamaan tavan jolla vaahterasiirappi ehkäisee aivosolujen proteiinien, beta-amyloidin ja tau-peptidin, väärinlaskostumista ja paakkuuntumista yhteen.

Kun solujen proteiinit laskostuvat väärin ja kiinnittyvät toisiinsa, ne kerrostuvat ja muodostavat plakkia, joka liittyy Alzheimeriin ja muihin aivosairauksiin. Aidosta vaahterasiirapista valmistetulla uutteella on myös hermosoluja suojaava vaikutus jyrsijöiden aivosoluissa, mikä oli yhteydessä moniin neurologisiin ongelmiin, kuten Alzheimeriin.

Weaverin löydökset voidaan yhdistää tuoreisiin havaintoihin vaahterasiirapin kyvystä kompensoida insuliiniaineenvaihdunnan häiriöitä, kuten insuliiniresistenssiä. Häiriö heikentää glukoosin hapettumista soluissa ja vähentää solujen energiansaantia.

Jos tätä tapahtuu aivoissa, monet asiantuntijat kutsuvat sitä tyypin 3 diabetekseksi. Tyypin 3 diabeteksen oireita ovat dementia, Alzheimerin tauti ja muut neurologiset sairaudet. Näin ollen vaahterasiirapilla voi olla suotuisa vaikutus dementian ja neurologisten vaurioiden ehkäisyssä. Tämä ei tarkoita, että jokaisen tulisi nauttia kupillinen vaahterasiirappia päivässä ehkäistäkseen Alzheimerin tai lievittääkseen sen oireita.

Kuitenkin vaahterasiirapin kohtuukulutus osana muuta ruokavaliota voi edistää muiden aivojen ja hermoston hyvinvointia edistävien ravinteiden vaikutusta. Näistä esimerkkeinä kurkuman anti-inflammatorinen kurkumiini ja kylmäpuristettu neitsytkookosöljy, joka on ketonien raaka-ainetta ja jotka ovat helposti imeytyvän energian lähde aivosoluille.

Huolimatta siitä onko vaahterasiirapista suurta tai pientä hyötyä Alzheimerin tautiin, on hyvä tietää että aito vaahterasiirappi on joka tapauksessa hyödyllistä terveydelle. Se sopii paitsi pannukakkujen ja vohveleiden päälle mutta myös ruokien kuorrutukseen kokatessa tai leipoessa tai makeutusaineena kuumassa juomassa.

 

Lue myös: Health Impact News

3 kommenttia

  1. Nyt tuli vinkki tämän median suurkuluttajille. Vetäkää vaahterasiirappia naamaanne oikein urakalla. Alkaisivat nuo aivosolut toimimaan ja salaliittoteoriat unohtuisivat.

    Plusääni(2)Miinusääni(17)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat