Tutkittua D-vitamiinista

International Agency For Cancer Research’in laatima tilasto osoittaa, että vuoteen 2030 mennessä syöpä vaatii kaksi kertaa enemmän uhreja kuin nykyään. British Heart Foundationin mukaan sydän- ja aivohalvausriski on suurempi kuin yksi kolmesta. Diabetekseen sairastuu yli 220 miljoonaa ihmistä globaalisti ja korkean verenpaineen seurauksiin kuolee 3,4 miljoonaa joka vuosi. Luku kaksinkertaistuu seuraavan 15 vuoden kuluessa.

Vuoteen 2030 mennessä uusi dementiatapaus diagnosoidaan joka neljäs sekunti, sanoo WHO. Maailmankuulun tutkimuslaitoksen tutkijat ja lääkärit ovat päätyneet kahteen pääsyylliseen. Vasta äsken he ovat alkaneet yhdistää syöpä-, sydäntauti-, aivohalvaus-, diabetes- ja dementiatapausten lisääntymisen kehon puutostilaan.

Läpimurtotutkimus paljastaa pääsyylliset

Professori Michael Holickin 20 viime vuoden aikana suorittama tutkimus Bostonin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa on vahvistanut tämän kiistattomasti osoittamalla, että 90 % väestöstä kärsii tällä hetkellä tästä puutoksesta. Saatatte järkyttyä kuullessanne, että 9 tapauksessa 10:stä on mahdollisuus, että tämä puutos saattaa teidätkin vaaraan saada juuri nämä sairaudet vanhetessanne.

Tämä puutos koskee myös 90 % Pohjois-Amerikan, LänsiEuroopan, Itä-Euroopan ja Lähi-Idän väestöjä. Kyseessä on miljardeja ihmisiä, jotka vaarantavat terveytensä, koska viranomaiset eivät ole antaneet heille täydellistä tietoa tästä äänettömästä epidemiasta. Miksi neuvot, jotka lääkeviranomaiset ja hallitus antavat eivät ole ainoastaan vääriä… ne voivat olla myös vaarallisia!

Tarina koskee D-vitamiinia

Tiedän, mitä nyt ajattelette: D-vitamiini on tuskin uusi tai vallankumouksellinen — ja olette oikeassa. Todennäköisesti jo tiedätte, että keho tuottaa D-vitamiinia, kun aurinko kohdistuu ihoon, mistä johtuen sitä usein nimitetään “aurinkovitamiiniksi”.

Olette ehkä kuulleet myös, kuinka tärkeä se on terveydellenne vahvan luuston ja immuniteetin muodostamisessa. Mutta ette ehkä ole kuulleet uusista käänteentekevistä löydöistä, jotka aiheuttavat suuren innostuksen tutkijoiden keskuudessa ympäri maailmaa.

Hämmästyttävä uusi todistusaineisto koskee D-vitamiinin kykyä ehkäistä tai jopa kääntää monia vakavia sairauksia. Esimerkiksi kansainvälisesti kuuluisan D-vitamiinitutkijan ja asiantuntijan tohtori William Grantin tekemä tuore tutkimus on osoittanut, että 30 % vuotuisista syöpäkuolemista voitaisiin välttää korottamalla vain kehon D-vitamiinitasoa. Tämä merkitsee 2 miljoonan ihmisen pelastumista joka ainut vuosi! Mutta tässä ei ole kaikki.

Laaja, satunnaistettu placebokontrolloitu tutkimus, joka julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, vahvisti, että voitte vähentää syöpäriskiänne yli puolella parantamalla vain D-vitamiinitasoanne (Am J Clin Nutr. 2007 Jun; 85(6): 1586-91.) Tämä oli niin käänteentekevä uutinen, että Kanadan syöpäyhdistys on hyväksynyt D-vitamiinin syövän ehkäisyhoitona. Ei ole ihme, että näistä käänteentekevistä tutkimuksista tietoisina yksityislääkärit ovat seuranneet esimerkkiä määräämällä D-vitamiinia vauraammille potilailleen.

Hallitukset ja lääkintälaitoksetkin alkavat havahtua huomaamaan nämä D-vitamiinin ihmeitä tekevät edut. On kuitenkin huomattava, että kaikki D-vitamiinit eivät ole yhtä hyviä. Teidän on huolehdittava, että otatte D3:sta ei D2:sta, koska D3 on sitä, mitä keho tuottaa luonnostaan ihossa auringonvalosta. D2 on huonompi, synteettinen D-vitamiinin muoto, joka imeytyy heikosti.

Tammikuussa 2011Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä raportoitiin, että D3-vitamiini — 87 % D2-vitamiinia tehokkaampana — on ensisijainen muoto D-vitamiinin puutoksen hoidossa. Toinen ratkaiseva seikka, joka teidän tarvitsee tietää D3-vitamiinista on se, että 90 %:lla ihmisistä keho ei tuota sitä riittävästi!

Yksinkertainen totuus on, että ellette asu aurinkoisessa ilmastossa ympäri vuoden ettekä paljasta vähintään 40 % ihostanne auringolle 20-30 minuutiksi joka päivä puolen päivän aikaan tai ette ole valmiita syömään viittä rasvaista kalaa ja juomaan kuutta litraa maitoa joka päivä, tai jos ette ota säännöllisesti D3-vitamiinia suun kautta, on varmaa, että D3-vitamiinitasonne on kaukana vähimmäistasosta. (Tutkimusten mukaan seerumin paras D-vitamiinipitoisuus olisi se, jonka auringon valo saa maksimaalisesti aikaan iholla, mikä vastaa yli 100 nmol/L:n seerumin kalsidiolipitoisuutta. Tähän pitoisuuteen päästään n.100 mikrogramman päiväannoksella aikuisilla, eli nykysuosituksia tulisi nostaa kymmenkertaisiksi, sanoo Marjo Lehtonen-Veromaa) (Suomen viranomaisten ilmoittamat annossuositukset ovat: alle 3-vuotiaille 10 mcg , alle 60-vuotiaille 7,5 mcg ja yli 60-vuotiaille 20 mcg. Nykyinen D-vitamiinisuositus ei siten ole ainoastaan surkean riittämätön vaan vaarallinen, koska se jättää ihmiset alttiiksi luukadolle, immuniteetin heikentymiselle ja monille kroonisille sairauksille. Suomentajan huomautus)

Käytännöllisesti katsoen kehonne jokainen solu — aivoista luustoon — sisältää D-vitamiinireseptoreita, jotka ottavat kehostanne kallisarvoista D3-vitamiinia voidakseen toimia kunnolla.

Mutta järkyttävä totuus on, että esimerkiksi Britanniassa, USA:ssa, Kanadassa ja Pohjois-Euroopan maissa 95 %:lla ikääntyneistä ihmisistä ja 85 %:lla väestöstä yleensä, veren D-vitamiinitaso on alle 80 nmol/L joidenkin tason ollessa jopa 50 nmol/L, jota on pidettävä hyvin vakavana puutoksena.

Tuoreessa ratkaisevassa tutkimuksessa tohtori Michael Holick todisti, että niin alhainen taso kuin 50 nmol/L on vakava puutos, mikä merkitsee lisääntynyttä riskiä sairastua, esimerkiksi rinta-ja eturauhassyöpään, MS-tautiin ja osteoporoosiin.

Muu tutkimus on osoittanut, että alle 80 nmol/L oleva arvokin on vielä riskitekijä 17 syöpälajissa, muun muassa keuhko, eturauhas-, munasarja- ja ihosyövässä. Se on myös sydäntaudin, aivohalvauksen, korkean verenpaineen, diabeteksen, osteoporoosin, nivelrikon, masennuksen, dementian ja ientaudin riskitekijä.

American Journal of Cardiology -lehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa todettiin, että potilailla, joilla on tämän asteinen puutos D-vitamiinista, oli lisääntynyt sydäntaudin ja diabeteksen riski ja että heidän kokonaiskuolleisuutensa oli 165 % korkeampi kuin koehenkilöillä, joiden D-vitamiinitaso oli hyvä (American Journal of Cardiology, Vol. 109, No. 3, 2/1/12). Näitä löytöjä tuki todistusaineisto, jossa D-vitamiinin puutoksella oli yhteys erilaisiin syöpiin. Tulokset perustuivat yli 200 epidemiologiseen tutkimukseen (tautitukimukseen) ja yli 2500 laboratoriotutkimukseen, joita lääketieteelliset laitokset kuten Harvardin ja Oxfordin yliopistot ovat suorittaneet.

Mutta katsokaa, mitä tapahtuu kun D-vitamiinin saantia lisätään vain 50 mikrogrammalla päivässä. Tohtori Frank Garlandin, Family and Preventive Medicine -järjestön professorin julkaisema tutkimus Kalifornian yliopistossa San Diegossa, osoitti, että noin 600 000 rinta- ja paksusuolensyöpää voitaisiin ehkäistä vuosittain, jos D-vitamiinitasoa korotettaisiin maailmanlaajuisesti. Hänen tutkimuksensa, joka oli virstanpylväs ymmärryksessämme D-vitamiinin ratkaisevasta merkityksestä, osoitti, että lisäämällä päivittäistä D3-vitamiinin saantia ainoastaan 50 mikrogrammalla uusien paksusuolen ja rintasyöpätapausten määrää voitaisiin vähentää seuraavasti:

Rintasyöpätapaukset kunakin vuonna / Paksusuolen syöpätapaukset kunakin vuonna

 • Pohjois-Amerikka 25 % / 27 %
 • Länsi-Eurooppa 21 % / 27 %
 • Keski- ja Itä-Eurooppa 23 % / 28 %
 • Itä-Aasia 28 % / 32 %

Niissäkin maissa, missä on enemmän aurinkoa koko vuoden kuin pohjoisella pallonpuoliskolla, kuten Intiassa ja Etelä-Amerikan ja Kaakkois-Aasian maissa, rinta- ja paksusuolen syöpien määrä vähenee merkittävät 9-12 % lisäämällä ainoastaan D3-vitamiinin määrää 50 mikrogrammalla päivässä. Tämän “maagisen” luvun saavuttaminen voi parantaa terveyttä merkittävästi. Käänteentekevät uudet tutkimuksen osoittavat kuitenkin, että D-vitamiinin lisääminen 50 mikrogrammalla on ehdoton minimi, johon pitäisi pyrkiä.

Uudistusmieliset lääkärit, kuten Toronton yliopiston professori Rheinhold Vieth, suosittavat nykyään 100-125 mikrogramman päiväannoksia optimaalin hyvinvoinnin tason saavuttamiseksi. Tämä on kymmenkertainen hallituksen virallisiin ohjeisiin verrattuna!

Tämä saattaa kyllä vaikuttaa paljolta, mutta olemme jo nähneet, kuinka surkean jälkeenjääneitä nämä viralliset suositukset ovat kaikkeen uuteen tieteelliseen näyttöön nähden, erityisesti, kun kaikkein uusimman tutkimuksen mukaan veren D-vitamiinin määrän ollessa 162 nmol/L keho kykenee paremmin

 • uudistamaan epätervettä luustoa
 • poistamaan valtimotukkeumia ja parantamaan verenvirtausta sydämeen ja aivoihin
 • nopeuttamaan epänormaaleja solujen ja solumuutosten tuhoamista. Epänormaalit solumuutokset voivat johtaa syöpään saadessaan jakautua.
 • vähentämään syöpäsolujen leviämistä ja jakautumista
 • estämään uusien verisuonien kasvua, jota kasvaimet tarvitsevat kasvaakseen

Ja tässä on lisää todisteita

 • Yhdysvalloissa vuonna 2007 tehty tutkimus, joka käsitti 30 000 naista, osoitti, että korkean kalsium- ja D-vitamiinitason omaavilla naisilla oli pienempi todennäköisyys saada rintasyöpä ennen vaihdevuosia.
 • Vuonna 2009 julkaistun tutkimuksen (Journal of the British Association of Urological Surgeons) tulokset osoittivat, että päivittäinen D-vitamiiniannos alensi PSA-arvoa 20 prosentilla potilaista jopa puolella. PSA-arvo ilmaisee eturauhassyövän vaikeusasteen.
 • Aikaisemmin tänä vuonna tehdyssä tutkimuksessa usean eurooppalaisen laitoksen tukijat (mm. Imperial College London) havaitsivat, että korkeimman veren D-vitamiinipitoisuuden omaavilla ihmisillä oli 40 % pienempi riski sairastua suolistosyöpään kuin niillä, joiden vitamiinitaso oli alhaisin. Tutkijat kirjoittivat British Medical Journal -lehdessä, että D-vitamiini saattaa suojata suolistosyövältä
 • Luuston ja lihasten vahvuus: kuusivuotisessa tutkimuksessa, joka julkaistiin Journal of Gerontology -lehdessä toukokuussa 2012, todettiin, että alhainen D-vitamiinitaso aiheutti 30 % enemmän liikuntavaikeuksia iäkkäillä ihmisillä. Tutkijat päättelivät, että koska D-vitamiini on niin elintärkeä luuston ja lihasten terveydelle, ikääntyneiden ihmisten on otettava sitä ravintolisänä, koska heidän on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia pelkästään ravinnosta ja oleskelemalla riittävästi ulkona auringossa.
 • Psoriasis: Tuoreessa tutkimuksessa testattiin runsaasti Dvitamiinia sisältävän auringonvalon vaikutuksia 20 ruotsalaisella psoriaatikoilla (miehillä ja naisilla, joiden keskiikä oli 47). Osallistujat vietiin kolmen viikon lomalle Gran Kanarialle. Psoriasiksen alueita ja vaikeusindeksiä (PASI) käytettiin mittaamaan ryhmän psoriasiksen aikeusaste. Osallistujien psoriasiksen vaikeusaste laski keskimäärin 73 %:lla.
 • Tarttuvat taudit:  yhdysvaltalaiset Winthropin yliopistontutkijat totesivat, että D-vitamiinin antaminen ravintolisänä vapaaehtoisryhmälle vähensi vilustumisten ja flunssan esiintymistä 70 %:lla kolmen vuoden aikana. Tutkijat totesivat, että vitamiini paransi luonnollista immuniteettia viruksia ja bakteereja vastaan ja vahvisti, että väestön D-vitamiinitason aleneminen marraskuun ja maaliskuun välillä on syynä nuha- ja flunssakäyrän huippuun näinä talvikuukausina.
 • MS-tauti: Oxfordin ja British Colombian yliopistojen tutkimusten mukaan “auringonvalovitamiinin” ja parantumattoman neurologisen sairastumisriskin sekä MS-taudin välillä on yhteys. MS-tauti on hermoston tulehdustauti.

Tutkimuksen johtaja professori George Ebers Oxfordin yliopiston kliinisen neurologian osastolta sanoi, “Tutkimuksemme on yhdistänyt kaksi palapelin avainosaa. D-vitamiinin vuorovaikutus geenin kanssa on hyvin erikoinen ja näyttää erittäin epätodennäköiseltä, että se olisi pelkkä yhteensattuma. Mielestäni se tarjoaa mahdollisuuden hoitoon, joka saattaa ehkäistä MS-tautia tulevaisuudessa.” Voisin siteerata kymmeniä esimerkkejä lisää arvostetuista laitoksista ympäri maailmaa.

Mutta toivon, että alatte nähdä, että ei ole tärkeää saada ainostaan oikeaa D-vitamiinia elimistöön vaan myös riittävästi D3-vitamiinia (kolekalsiferoli).

Tässä vaiheessa todennäköisesti ihmettelette, miksi helkkarissa meille ei ole kerrottu ennen kuin nyt?

Jos D3-vitamiinilla voi olla näin nopea ja edullinen vaikutus elimistöönne, miksi lääkärinne ei ole määrännyt sitä teille jo vuosia?

Kuten aiemmin sanoin, tämä tutkimus on niin uusi ja käänteentekevä, että lääkärit, terveysviranomaiset ja hallitus ovat vasta totuttautumassa D3-vitamiinin parantaviin ominaisuuksiin.

Vasta nyt he alkavat ymmärtää, että heidän antamansa ohjeet D-vitamiinista ovat olleet vääriä… kun todellisuudessa D3-vitamiini on 87 % D2-vitamiinia tehokkaampi elimistössä ja saa sen tason veressä nousemaan lukemaan 162 nmol/L. Tätä vahvistavat melkein päivittäin tulevat uudet tutkimukset maailman arvostetuimmista utkimuslaboratorioista ja lääketieteen oppilaitoksista.

D3-vitamiini: kuinka paljon on riittävästi?

On tärkeää, että ottamanne D-vitamiini on D3-vitamiinia. D3 on se luonnollinen muoto, jota kehonne tuottaa, kun ihonne saa säännöllisesti aurinkoa keskipäivällä.

Veren optimaalisen seerumitason tulisi olla 125-162 mmol/L, mutta 90 %:lla ihmisistä — erityisesti Kanadassa, USA:ssa, Britanniassa, Länsi- ja Itä-Euroopassa sekä Itä-Aasiassa — on paljon alemmat arvot.

D-vitamiinitaso verestä mitattuna ei saisi olla alle 80 nmol/L. Alle 50 nmol/L pidetään vakavana puutoksena, mikä lisää rinta-9 ja eturauhassyövän riskiä ja autoimmuunisairauksia kuten MStautia ja nivelreumaa.

• Ehdoton minimi on 50 mcg (2000 kansainvälistä yksikköä) joka päivä. (Kun ky jaetaan 40:llä, saadaan yksiköksi mikrogrammoja, esim. 2000 ky : 40 = 50 mcg.)

• Mutta optimaalitason saavuttamiseksi tarvitaan 100-125 mcg (4000-5000 ky) päivässä (mikrogramma ilmaistaan myös lyhenteellä µg).

Kuten aiemmin totesimme, professori Vieth ja monet muut uudistusmieliset lääkärit suosittavat 100-125 mcg yleistä hyvinvointia varten ja 175-200 mcg henkilöille, joilla on erityisiä sairauksia kuten syöpä. Tai jos kuulutte riskiryhmään eli

• asutte pohjoisella pallonpuoliskolla maassa, missä ei ole aurinkoa ympäri vuoden.

• teillä on diabetes (60 % diabeetikoista kärsii D3-vitamiinin puutoksesta)

• olette tummaihoinen Artikkelin alussa mainittu toinen pääsyllinen syövän, sydänja aivohalvausriskin, diabeteksen, verenpaineen ja dementian lisääntymiseen on K2-vitamiini. Jos mahdollista teidän olisi varmistettava, että saatte vähintään 240 mcg K2-vitamiinia päivässä (tarkemmin K2 MK7).

D3-vitamiinin annossuositus päivässä:

Ikä / annostus

 • *Alle 5 vuotta  / 1,91 mcg painokiloa kohden päivässä
 • 5-10 vuotta / 50 mcg päivässä
 • Aikuiset 100-125 mcg päivässä

 

*Ravintolisistä parhaiten perillä oleva suomalainen lääkäri suosittaa lapsillekin 100 mcg päivässä puolivuotiaasta lähtien. (Suomentajan huom.)

Suomen virallinen suositus on:

 • 0-2 vuotta / 10 mcg
 • 2-60 vuotta / 7,5 mcg
 • Yli 60 vuotta / 20 mcg

Tarvitsemme siis kymmenkertaisen määrän virallisiin suosituksiin verrattuna. Kuoriloissa oleva nestemäinen D-vitamiini imeytyy tabletteja paremmin. Suihkeena imeytyminen on luonnollisesti parasta, koska se tapahtuu heti suun limakalvolta (suomentajan huomautus).

 

Lähde: Dr. Jonathan Wright, Nutrition & Healing, October 2012

Alkuperäinen juttu: http://www.lootuskirja.fi/File/D-vitamiini.pdf?rnd=1353577364

7 kommenttia

 1. Erinomainen artikkeli täynnä asiaa! Virallinen lääketiede kuitenkin varoittaa ottamasta enempää kuin viralliset suositukset. Kyllä tässä lääketieteen systeemissä on todella jotain mätää!

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Moi
   Kyllä systeemissä on mätää,kun synnyin D-vitamiinisuositus oli 100mcg aikuisella,lapsilla 50mcg.
   Suosituksia on ilman perusteita laskettu pikkuhiljaa ja jossain lukemassani artikkelissa kaavailtiin jo 5mcg/vrk?
   Mielestäni syynä on taas raha.Ihmiset saadaan sairastelemaan enemmän ja lääketeollisuus kukoistaa.
   Paras D-vitamiininlähde talvisin on kalasta tehty Super-D 50mcg/kapseli.Lampaanvillasta säteilyttämällä eroitettu,täysin synteettinen D-vitamiini ei ole niin hyvä kuin kalasta saatu.
   Tässä tietoa D-vitamiinista,kylläkin diabetekseen liittyen,mutta silti loistava sivu 🙂

   http://personal.inet.fi/koti/remeli/diabetes.htm

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Suomessa vielä 1960-luvulla vauvoillekin suositeltiin D-vitamiinia jopa 100 mikrogrammaa/pv. Laaja Suomessa tehty lääketieteellinen tutkimus osoitti, että 100 mikrogrammaa päivässä lapsille annettu D-vitamiini vähensi 80% mahdollisuutta sairastua 1. tyypin diabetekseen. Tutkimus, joka julkaistiin vuonna 2001, on pidetty varsin tehokkaasti pimennossa kansalta. Sen sijaan ”asiantuntijat” kertovat mediassa, että 1. tyypin diabetekselle ei ole löydetty mitään syytä. Kyllä se on tosiaan raha, joka ratkaisee. Lääketehtaat tarvitsevat kipeästi asiakkaita.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. D- viatamiini voi jo 125 mcg päiväannoksilla pidemmän päälle aiheuttaa Ca liukenemista luustosta ja veren Ca arvojen kipuamisen pilviin. Sitä missä se se turvallinen raja itsekullakin kulkee ei aina voitane tietää. Siksi on viisasta pysyä tuotteissa joiden vahvuus on tuossa 50 mcg – 75 mcg tienoilla.

  Plusääni(0)Miinusääni(1)
 4. @Mietteitä
  Kiinnostaa,olisikos laittaa jotain linkkiä tästä Ca:n liukenemisesta 🙂

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Jos jaksat kahlata materiaalia joka löytyy gooklettamalla ”d-vitamiinin liika-annostus niin jossakin siihen tietoon tulet törmäämään. Kiinnostuin kun perheenjäsenellä havaittiin hälyttävän korkeita Ca arvoja. Vanhus oli ilmeisesti syönyt ohjeen vastaisesti 5000 iU D3 sta päivittäin. Ohje oli joka toinen päivä. Vaikka jokin asia onkin terveellistä ja siitä toitotetaan mainoksissa ei se tarkoita sitä että: mitä enemmän syön, sitä terveemmäksi tulen.

  Plusääni(0)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat