Uniperin ryöstö Fortumilta ja Suomelta

Todellakin 2. elokuuta 2023 uutisoitiin Uniperin tehneen likipitäen kymmenen miljardin euron jättituloksen. Saksalainen energiajätti Uniper käänsi toimintansa voitolliseksi sen jälkeen, kun Saksa oli ottanut Uniperin “haltuunsa”. 


Tämä tapahtui siten, että Saksa piti lainsäädännön avulla sopimusasiakkaiden kaasun hintaa liian matalana, vaikka olisi sitä voinut poikkeustilanteeseen vedoten nostaa markkinahintoja vastaavaksi. 

Tästä johtuen Uniperin tuotto muuttui tappiolliseksi aluksi 50 miljoonan euron summalla päivässä ja ”pelastuspaketin” jälkeen yli 100 miljoonalla eurolla päivässä. Tämä pelastuspaketti sorvattiin samaan aikaan, kun Sanna Marin juhli ”jauhobileissä”, ja lähetti kaksi tekstiviestiä Olaf Scholzille

Elokuussa v. 2022 maassamme tehtiin 10 miljardin euron arvoinen kriisipaketti sähköyhtiöitä varten. Paketista valtaosa meni Fortumille sekä sitä kautta Uniperille. 
 
Pelastuspaketissa sovittiin, että Saksa nostaa hintoja markkinoita vastaavalle tasolle 1. lokakuuta 2022 alkaen.  

Syyskuun puolessa välissä Saksa kuitenkin ilmoitti, että emme voikaan nostaa hintoja. Uniperin kurssi romahti ja Suomi myi pakkotilanteessa noin 157 miljoonaa Uniperin osaketta pilkkahinnalla 1,70 euron nimellisarvolla osaketta kohden. Toinen vaihtoehto olisi ollut jatkaa yli 100 miljoonan euron päivätappioita – eli Saksa törkeästi kiristi Fortumia myymään Uniperin Saksan valtiolle polkuhintaan. 
 
Saksan saadessa Uniperin haltuunsa, niin eikö se siitä pystyessään heti rynnännyt nostamaan kaasun hintaa sen markkinahintojen tasalle. Täten tämän hintojen kohottamisen jälkeen yhtiön alkoi tuottaa suuria voittoja. 

Mikäli yhtiö tuottaa yhdeksässä kuukaudessa lähes 10 miljardia euroa voittoa, niin sen arvo on satoja miljardeja. Tämä siis Fortumilta sekä Suomelta hävyttömästi kiristämällä varastettiin. 

Mitä tekee järjestelmämme? Kukaan ei puhu mitään – media on hiljaa, poliitikot vaikenevat mitään, viranhaltijat eivät puutu tapahtumaan, huomauttaa Hauta-aho. 
 
Mitä vielä tapahtui? Mediassa on tästä syytetty Venäjää ja Fortumin pääjohtaja pyysi anteeksi – tällä kaikella on ollut tarkoitus vain harhauttaa kansalaisia. 

[Toimittajan huomautuksena esitän, että fysiikan professori Peter Lund (21.7.2023) syyttää Uniperin edesottamuksista myös Venäjää, jonka “hyökkäyssota” Ukrainaan keväällä 2022 oli toinen isku “koronapandemian” lisäksi Uniperin kustannuskriisiin. 

Venäjä oli vähentänyt kaasun vientiä ja kaasun maailmanmarkkinahinta oli noussut valtavasti. Samalla EU halusi eroon venäläisestä kaasusta, sanoo Lund. 

Lundin mukaan Uniper joutui ostamaan kaasua muualta. Samaan aikaan, kun se myi yhä kaasua saksalaisille kuluttajille sopimusten mukaiseen hintaan – reilusti alle hinnan, millä se itse osti kaasua.1 

————- 

Toimittajan roolissa edelleen jatkan, että energiakriisin sekä ennen kaikkea eurooppalaisen sähkökriisin perimmäiset syyt löytyvät Länsi-Euroopan suurimpien maiden, eli Saksan ja Ranskan, jättimäisistä energiapoliittisista epäonnistumisista.  

— 

Media on nostanut Marinia aivan kuin jotain supertähteä. Hän kuitenkin oli selvästi osallisena tässä tapahtumassa vaikenemalla ja jättämällä protestoimatta Saksan käytöstä. Ei Niinistö eikä kukaan muukaan poliitikko protestoinut Saksan operoimaa ryöstöä. 

Sanna Marin (SDP) ja Olaf Scholtz (SPD) ovat demareita. Sanna Marin palkattiin korkealla palkalla kansainväliseen tehtävään Tony Blair -instituutissa (Englannin työväenpuolue), joten kuvio näyttää selvältä. Marinia ylistetään, vaikka Suomi otti lainaa hänen hallituskaudellaan 40 miljardia euroa, mistä osalla tuettiin käytännössä 

sähköyhtiöiden kriisipaketilla Saksaa useilla miljardeilla. Lisäksi siirsivät rahojemme mm. Italiaan elvytyspaketin avulla sekä myivät ilman protesteja pilkkahinnalla satojen miljardien eurojen arvoisen Uniperin. 

Törkeä kiristys, ryöstö, kurssimanipulaatio, sopimusrikkomus, kaasumarkkinoiden manipulointi, ilmoittamatta jättäminen, osallisuus… 
 

Tässä on vain yksi esimerkki siitä, miten Suomea on ryöstetty. Nykyiset vallanpitäjämme kannattavat tällaista politiikkaa, ja ovat toteuttamassa sitä. 

Otetaan verranto… Suomen hallitus päättää sähkön siirtohinnalle hintakaton, esim. 5 cent/kWh ja sähkölle hintakaton 7 cent/kWh. Caruna, muut siirtoyhtiöt ja sähköyhtiöt joutuvat vaikeuksiin. Suomen valtio tarjoutuu ostamaan ne pilkkahintaan – tästä kyllä nousisi valtava meteli…. Näin kuitenkin Saksa toimi Suomea ja Fortumia kohtaan. 
 

Kaiken tämän jälkeen terveyskeskuksiamme lakkautetaan ja rahaa ei muka riitä näiden ylläpitämiseen – tässäkin on kysymys pelkästään siitä, että tarkoituksella aiheutetaan hyvinvointialueiden kriisiytyminen. 

Tämä oli lyhyt selostus asiasta, ja on himmeä esitelmä siitä. Kuitenkin kaikki asiat löytyvät valtamediasta, kunhan ne vain asetetaan kronologiseen järjestykseen. 
 
Suomen kansaa ja sen oikeuksia on puolustettava NYT! 
 
 
Seppo Hauta-ahon kirjoituksesta referoinut Markku Juutinen 

Läheet 

Alkuperäinen kirjoitus: Blogi: Uniperin ryöstö – kansakuntamme yllä sakea sumu! (bellator.fi). https://www.bellator.fi/uniperin-ryoestoe-kansakuntamme-yllae-sakea-sumu  

Uusi Suomi (2. 8. 2023). Uniper teki lähes kymmenen miljardin euron jättituloksen – Suunnitelmissa miljardien eurojen investoinnit vihreään siirtymään. https://www.uusisuomi.fi/uutiset/uniper-teki-lahes-kymmenen-miljardin-euron-jattituloksen-suunnitelmissa-miljardien-eurojen-investoinnit-vihreaan-siirtymaan/8ba8a63b-7b65-4d27-a9f9-69b4fd00a46f  
 

IL (10.1. –). Kansallistetun Uniperin toimitusjohtaja lähtee – Taloussanomat. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009317811.html  

Fortum: Seppo Rädyn sanat kaikuvat Fortumin käytävillä | Inderes Aamukatsaus 

 1. IL (21.7.2022). Miksi suomalaisten rahojen pelätään humahtavan saksalaisille ja kenen vika se on? Tässä vastaukset 
 1. Hurri, Jan (21.8.2022). Kommentti: Suomalainen sähkönkäyttäjä maksaa nyt Saksan ja Ranskan energia­munauksista – Venäjä vain pahentaa asiaa. 

Aiheeseen liittyvää: 

Uniper teki saksalaista yrityshistoriaa – Fortumin omistama yhtiö raportoi kaikkien aikojen tappiot 

5 kommenttia

 1. Aseveljeys velvoittaa.

  Veljille Saksassa lähetettiin poliittisella päätöksellä miljarditolkulla rahaa myös silloin, kun valtion omistama teleyhtiö ”osti” UMTS-taajuuksia Saksan hallitsemasta ilmatilasta.

  Onko Saksa vain siirtomaaisäntiensä proxy Suomen talouden tyhjentämisessä ja ovatko saksalaiset poliitikot yhtä sokeita ja helposti johdateltavia kuin Suomenkin. Mitä kaikkia varallisuuden siirtoja lienee tapahtunut Suomesta Saksaan historian kuluessa, mutta joista ei puhuta!

  Mitä maksaa se, kun Saksa lähettää suomalaiset sotimaan itselleen lisää ”lebensraum’ia”? ja mitä se maksoi edellisellä kerralla?

  — Ei ollut sattumaa, että Sanna Marinille tekstailtiin juuri silloin, kun tiedettiin hänen olevan huumetokkurassa.

  Plusääni(15)Miinusääni(0)
 2. Mutta tässäkin jäi uutisoimatta kerrannaisvaikutukset; ehkä tahalliset : YEL-rahastoja oli tarkoituksella ”sijoitettu” tähän uniberiin !

  He 99 – 104 / 2022 vp löytyy mm. seuraavaa: YEL-lakia muutetaan niin, että nykyiset yrittäjät suoraan maksavat eläkkeellä olevien yrittäjien eläkkeet.

  Yksikään edes YLE ( joka saa satoja miljoonia verovaroja) ei tästä ole kenellekkään uutisoinut ; tämä on maanpetos kansaa kohtaan.

  Rahat Suomelta hallitusti vietiin, jotta Saksan pankit saatiin pelastetuksi konkurssilta.

  Seuraava varastettava eläkerahasto muuten on KEVA-rahasto ! Sääntöjä on jo muutettu niin, että ”eläkejärjestelmän turvaamiseksi” riskipitoisempi sijoittaminen sallitaan .

  Tulemme siis tulevaisuudessa näkemään lisää maanpetoksia !

  Plusääni(12)Miinusääni(0)
 3. Ikävä kyllä tämä on ollut Suomessa maan tapa jo 30 vuotta. Talouttamme on omien taskujen täyttämisen toivossa myyty- ja annettu pilkkahintaan ulkomaalaisille. Eikä sikäli mitään ”turhaa tavaraa”, vaan aina sellaista josta pääsee muodostamaan monopolin.

  Ajatellaan nyt edes homo-Haaviston tekemiä Caruna kauppoja. Mitä muuta tuollainen tyyppi tarvitsisi kuin maanpetossyytteen? Samoin kuin Tuppuraiska ja Manna Sarin. Tuppuraiskakin varmaan erosi ukostaan että saisi isomman jehun EU:sta. Mutta kuka nyt tuollaista tuulitunnelia siipakseen ottaisi?

  Plusääni(13)Miinusääni(0)
 4. Maanpetossyytteeseen tarvittaisiin lakipykälä. Sellaistahan ei ole olemassa, koska petolliset poliitikot luovat itse lait omaksi hyödykseen. Lainsäädännössä pitäisi toimia kansan valitsemat lakimiehet poliitikkojen sijasta. Perustuslaki tarvitsisi muutoksen, mutta sitä ei voi syntyä ennen vallankumousta, jossa kansalaiset ottavat vallan käsiinsä itse valitsemallaan tavalla.
  Siihen on myös rauhallinen ratkaisu. Seuraaviin vaaleihin kansalaiset valitsevat omat rehelliset ja luotettavat ehdokkaansa ottamaan vallan käsiinsä. Miten tämä olisi mahdollista? Tuskin mitenkään, koska tietojen vallanmuutoksesta pitäisi levitä kansalaisille ja se on nykyoloissa mahdotonta.

  Plusääni(11)Miinusääni(0)
 5. Koskahan suomalaiset oppii että ”Ensin kotipesä kuntoon”. Ja vasta sitten maailmalle. Jälki ja laskut ovat tämän näköisiä kun maailmalle lähetellään kaiken maailman ”Tytti Tuppuraisia” jotka ei saa edes omaa avioliittoaan pysymään kasassa. Saati sitten päättämään muiden puolesta vähän isommistakin asioita.

  Ostettiinhan Suomeen Saksasta aikoinaan lämmintä ilmaakin. Jos joku muistaa UMTS-kaupat.

  Pitäis vaan ensin katsoa että Suomessa on kaikki hyvin ennenkuin lähtee isojen poikien peliin. Suomineito sai taas hanuriin ja ihan ilman rasvaa.

  Plusääni(3)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat