Uusi bioakku saa virtansa paperista

Elektroniikkavalmistaja Sony on esitellyt uudenlaisen bioakun, joka käyttää veden ja entsyymien seosta hajottamaan paperin selluloosaa glukoosiksi.

Sonyn johtavan tutkijan, Yuichi Tokitan mukaan glukoosista riittää energiaa pyörittämään pientä tuuletinta. -Keksintö on toki vielä alkutekijöissään, mutta on erittäin mielenkiintoista ajatella, mitä kaikkea tällä teknologialla voitaisiin tulevaisuudessa saada aikaan, Tokita kertoo. Sonyn tiedottaja Chisato Kitsukawa sanoo bioakulla olevan samanlaisen mekanismin kuin millä termiitit syövät puuta saadakseen energiaa.

Sokerista muuttui energiaksi, kun Sony käytti sekä paperin että aaltopahvin palasia tuottamaan glukoosia selluloosasta. Selluloosa toimii kasvien soluseinämien tukiaineena ja koostuu tuhansista peräkkäisistä glukoosimolekyyleistä, jotka hajotettiin entsyymeillä, ja jonka jälkeen glukoosia käsiteltiin uusilla entsyymeillä. Tulokseksi saatiin vetyatomeja, jotka yhdistyessään hapen kanssa muuntuvat vedeksi, sekä elektroneja, jotka kulkevat ulkoisen virtapiirin kautta tuottaen sähköä. Sonyn bioakusta ei vielä ole kilpailijaksi nykyisin käytössä oleville akuille, sillä prosessista riittää energiaa lähinnä mp3-soittimen kokoisiin laitteisiin.

Lähteet: http://www.bbc.co.uk/news/technology-16288107
http://www.tekniikkatalous.fi/kemia/uusi+keksinto+akku+saa+virtansa+paperista/a743162?fail=f

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat