Helsingin poliisi ei aio tutkia itsenäisyyspäivänä raudoitetun mielenosoittajan kidutusta
Helsingin poliisi kertoi eilen medialle, ettei se ryhdy tutkimaan tapausta, jossa viranomaiset laittoivat samaan maijaan käsiraudoilla ja nippusiteillä sidotun kansallissosialistin sekä käsistään vapaan äärivasemmistolaisen.
Huumetaustainen kommunisti Jari Laine käytti Kansallisen Vastarinnan mukaan poliisin antamaa tilaisuutta pelkurimaisesti hyväkseen ja pahoinpiteli poliisin raudoittaman kansallissosialistin, Emil Hagbergin.
Helsingissä oli itsenäisyyspäivänä satoja poliiseja, ja pelkästään kansallissosialistien marssia seurasi kymmenien maijojen karavaani. Kiinniottoja tehtiin marssilla vain kaksi, joten autoissa oli yllin kyllin tyhjää tilaa.
Tästä huolimatta poliisi päätti laittaa marssia vastaan hyökänneen Laineen ja marssia puolustaneen Hagbergin samaan autoon. Laine ehti murjoa raudoitetun Hagbergin naaman pahoille ruhjeille ennen kuin poliisi lopulta puuttui tilanteeseen. (Kuva Hagbergin naamasta myöhemmin tässä artikkelissa.)
Kuten eilen uutisoimme, molemmat osapuolet tekivät heti kiinniottotilanteessa poliisille selväksi olevansa toistensa poliittisia vihamiehiä. Poliisi siis valehtelee röyhkeästi väittäessään, etteivät he voineet tietää, että miehet edustivat vastakkaisia mielenosoittajaryhmiä.
Mielenosoittajien kimppuun hyökänneeltä Laineelta ehdittiin lyödä naama verille ennen kiinniottoa. Kun häntä kuljetettiin poliisiautoon, hän huusi poliisille, ettei tahdo joutua samaan tilaan ”natsin” kanssa.
Poliisi päätti kuitenkin rangaista Hagbergiä marssin oma-aloitteisesta suojelemisesta päästämällä Laineen hänen kimppuunsa. Käytäntö on tuttu ulkomailta ja kätevä poliisin kannalta siksi, ettei poliisin tarvitse itse syyllistyä suoraan väkivaltaan vihaamiaan kiinniotettuja kohtaan.
Poliisi siis pahoinpiteli Hagbergin Laineen välityksellä. Tämä on aivan yhtä rikollista toimintaa kuin se, että poliisi olisi itse hakannut kiinniottamansa miehen maijassa.
Helsingin poliisin kokoomuslainen viestintäjohtaja Juha Hakola ilmoitti välittömästi, ettei kiinniotot suorittaneiden viranomaisten toimia ryhdytä edes tutkimaan. Monikulttuurisuus on poliisin virallinen arvo (1, 2, 3), joten maahanmuuttovastaisen pahoinpitely ei voi olla sääntörikkomus.
Suomen turva vai Shomrim-jengi?
RT:n julkaisemasta mielenosoitusvideosta (katso artikkelin alussa) selviää, että raudoittamattoman Laineen taluttivat maijaan poliisit, jotka kantoivat tunnisteita 1203, 12A3 ja 12A5.
Eilen julkaisemiemme tapahtumavideoista otettujen kuvakaappausten perusteella Emil Hagbergin kiinniottaneet poliisit kantoivat tunnisteita 13A5 ja 13A4.
Poliisin viestintäjohtaja Hakolan ilmoitus raivostutti monia, sillä poliisin ylimielisyys on kivunnut nyt taas uudelle tasolle: enää ei edes esitetä, että politisoituneen poliisin epäiltyjä rikoksia tutkittaisiin – nyt julistetaan suoraan, ettei mitään tutkintaa käynnistetä.
Todennäköisesti tapaukseen sotkeutuneet poliisit pääsevät vastaamaan rikoksistaan vasta tulevaisuuden kansantuomioistuimessa.
Tapauksen johdosta kansallissosialistit ovat alkaneet kutsua Suomen poliisia leikkisästi Shomrimiksi (1, 2). Shomrim on monissa maissa toimivien juutalaisten katupartioiden yleisnimitys.
Shomrim-nimitystä käyttävien kansallismielisten mukaan pohjoismainen poliisi on menettänyt kaiken legitimiteettinsä ja taantunut eliitin yksityiseksi turvallisuuspalveluksi.
Poliisi, poliitikot ja media: väkivallan raakuudella ei ole väliä – vain poliittisella vakaumuksella
Kun huhut siitä, että poliisi oli päästänyt raudoittamattoman äärivasemmistolaisen raudoitetun kansallismielisen kimppuun, saivat virallisen vahvistuksen, aloitti valtamedia nopeasti vastapropagandakampanjan.
Kaikki suuret tiedotusvälineet herättivät Asema-aukion tapahtumat nopeasti henkiin ja muistuttivat tulevasta oikeudenkäynnistä.
Asema-aukion välikohtausta on todellakin mielenkiintoista verrata itsenäisyyspäivän rikokseen.
Asema-aukiolla kansallissosialisti potkaisi yhdesti (!) rintaan Subutex-narkomaania, joka sylki laillista mielenosoitusta kohti. Valtamedia, poliisi ja poliittinen eliitti revittelivät tapauksella viikkojen ajan ja vaativat jopa kansallismielisten järjestöjen kieltämistä.
Itsenäisyyspäivänä äärivasemmistolainen hakkasi poliisin raudoittamaa kansallismielistä päähän niin kauan, että poliisi puuttui lopulta tilanteeseen sähkölamauttimella. Valtamedia, poliisi ja eliitti kuittasivat hyökkäyksen pikku-uutisella.
Tapausten vertailu osoittaa, ettei väkivallan raakuudella ole eliitin mielestä mitään väliä – vain väkivallan tekijän ja kohteen poliittisella vakaumuksella on.
Lue myös:
Helsingin kansallismieliset kulkueet ja marssit ennätyssuuria!
Itsenäisyyspäivän marssi: valtamedian valheita ja poliisiväkivaltaa!
Ei tästä pidä hermostua. Tästä pitää tehdä kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle joka valvoo viranomaisten toimia. Ei muuta kuin kantelua tekemään. Helsingin poliisi tekee todella leväperäistä työtä jos kuvittelee pääsevänsä näin kuin koira veräjästä.
Ei muuta kuin lainkohdat ylös poliisimiehille ja sille taholle joka teki omavaltaisesti päätöksen ettei ryhdy tutkimaan tapahtunutta niin syyte virkavelvollisuuden täyttätättä jättämisestä. Ja siihenkin rikoslain- sekä poliisilain kohdat mukaan.
Kyllä sieltä eduskunnan oikeusasiamiheltä sitten tulee aikanaan vastaus. Ja sen jälkeen kannellaan oikeuskanslerille. Siviilikäräjillä aikaa haasteen tekemiseen on vajaa pai vuotta. Että ei tässä niinkään pitkään aikaa tavi pelata.
Sitäpaitsi, luulen että Ruotsin valtio on hanakampi haastamaan Suomen poliiseja oikeuteen kuin Suomen poliisi tutkimaan omia tekojaan.
Ehdotan, että maahanmuuttokriittiset porukat perustavat joko yhteisen lainopillisen neuvonta-selvittelytiimin tai kääntyvät porukalla jonkin varteenotettavan juristin puoleen, jotta tällaiset laittomuudet saadaan perusteelliseen tutkintaan.
Kaikessa toiminnassa, niin poliisin kuin mielenosoittajien, on oleellista voida näyttää toteen tapahtumat. Siksi esim. tämän pahoinpitelyn taustoittaminen tulisi suorittaa haastettelemalla silminnäkijät, jotka mahdollisesti näkivät, montako poliisiautoa oli paikalla tai liikkui lähistöllä, eli oliko pakko panna samaan mustamaijaan ja näkivätkö poliisit, mistä porukasta kumpikin kyyytiläinen otettiin talteen, eli olivat eri leirin porukkaa. Poliisi voi koettaa peitellä omia virheitään niin kauan, kunnes todistetaan päinvastainen todeksi.
Vitut siitä oikeusasiamiehestä, se on vain kumileimasin joka laittaa valitukset roskiin. Jos jotain asialla haluaa oikeasti tehdä, niin tekee rikosilmoituksen 1. toisen alueen poliisilaitokselle, 2. syyttäjälle ja 3. Nostaa lopulta siviilikanteet, paitsi kumiluotia, niin myös konstaapeleja vastaan henkilökoihtaisesti.
En vaan jaksa suuttua poliisille, vaikka pieni osa heistä onkin cucked. Paskin mahdollinen ammatti, kun kiitosta ei tule juuri mistään suunnasta, ja ainoastaan virheistä tulee hirveä meteli. He joutuvat eniten tekemisiin (((monikulttuurisuuden))) kanssa päivittäin, ja suuri kiitos heille jotka yrittävät kestää sitä paskaa.
Ainakin Ruotsissa poliiseja eroaa tuhansittain kun ei vain jaksa – onko sekään hyvä asia?
En vaan jaksa suuttua poliisille, vaikka pieni osa heistä onkin cucked. Paskin mahdollinen ammatti, kun kiitosta ei tule juuri mistään suunnasta, ja ainoastaan virheistä tulee hirveä meteli. He joutuvat eniten tekemisiin (((monikulttuurisuuden))) kanssa päivittäin, ja suuri kiitos heille jotka yrittävät kestää sitä paskaa.
Ainakin Ruotsissa poliiseja eroaa tuhansittain kun ei vain jaksa – onko sekään hyvä asia?
Ei tässä muuta kun se että virakvalta kohteli kaltoin ehkä sitä ainoaa ryhmää joka ymmärtää heidän tilanteensa. Voimattomuuden, ylityöt, stressin, väen vähenemisen ja vanhenemisen, vittuiut kaduilla ja kulmilla. Ja sitten juuri sitä ryhmää kohdellaan kaltoin. Kaikki muut ovat sitä mieltä että poliisi on vihollinen mutta vahva yhteiskunta tarvitsee poliisia joka pitää järjestystä ja turvaa yllä.
Jos ei pian tule edes julkista anteeksipyyntöä niin voi olla varma että siitä ainokaisesta ei-vastustajasta tulee vastustaja. Ja sen jälkeen ei poliisille puhuta tätäkään vähää. Ja jos kumiluodille sattuu jotain niin kukaan ei tiedä senkään vertaa.
Niin että nyt rohkeus esiin ja tunnustakaa virhe. Pyytäkää julkisesti anteeksi ja luvatkaa että jatkossa toimitte oikeudenmukaisesti. Se vaatii selkärankaa mutta kaikki lähtee aina anteeksipyynnöstä.
Tästä kannattaa ehdottomasti tehdä tutkintapyyntö, johtaapa se syytteeseen tai ei. Ja mikäli syyttäjä ei lähde ajamaan tapausta, asianomistaja voi itse nostaa kanteen vastaavia poliiseja kohtaan.
Jos Suomen poliisi kieltäytyy ottamasta vastaan rikosilmoitusta ja/tai tutkimasta tiloissaan ja valvontansa alla tapahtunutta julkista pahoinpitelyä ja kuvista päätellen vakavan ruumiinvamman tuottamusrikosta, niin ainoa keino on palkata juristi ja nostaa pahoinpitelystä ja ruumiinvamman tuottamisesta siviilikanne, vaikka se ei ainakaan minun oikeustajuntaan sovikaan.
Tutkintapyynnön ko. julkisella paikalla sattuneesta pahoinpitelystä voi tehdä kuka tahansa ja sen voi tehdä millä poliisiasemalla tahansa.
Oletan ylikomisario Hakolan joutuvan perumaan em. puheensa pikaisesti kun yleinen syyttäjä saa tutkintapyynnön/rikosilmoituksen eteensä.
Asianosaisten tai muuten oikeutta haluavien kannattaa toimia ripeästi, sillä yleisön kiinnostus aiheeseen loppuu alta viikon aikana.
”Helsingin poliisin kokoomuslainen viestintäjohtaja Juha Hakola ilmoitti välittömästi, ettei kiinniotot suorittaneiden viranomaisten toimia ryhdytä edes tutkimaan.”
Kun tuollainen kommentti annetaan viestintäjohtajana suulla, niin hämärretään se kuka moisen käskyn on tosiasiallisesti antanut. Se ettei rikosta ryhdytä tutkimaan, on tietenkin jo itsessään rikos.
Sanokaa minun sanoneen:
Eipä enää aikaakaan, kun asiat menevät niin, että jokainen tällaiseen tekoon syyllistynyt poliisi kohtaa karmansa, nopeasti ja säälittä.
Esim. Pohjois-Irlannissa jokainen teko kohtasi karmansa ja yleensä hyvin nopeasti. Ylimielisiä sössöttäjiä ei ollut sitten enää missään.
Olen ollut paikalla siellä 1980-luvulla.
Totisesti, silloin ”kansanoikeus” oli nopeaa ja tehokasta.
Jos kansaa kohdellaan näin, kansa kyllä löytää tien polulle, jonka päässä jaetaan oikeutta ja silloin jokainen kulttuurimarxistinen poliisi katuu todella, todella, todella katkerasti näitä elämänsä lyhyitä huippuhetkiä.
Poliisin sivuilta kanteluohje.
Palautetta poliisin toiminnasta
Poliisin palveluista voi antaa palautetta suullisesti ja kirjallisesti. Kirjallista palautetta voi antaa myös www-sivujen kautta. Poliisi kerää myös itse palautetta toiminnastaan erilaisilla kyselyillä ja tutkimuksilla niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Joka toinen vuosi poliisin ylijohto teettää Poliisin turvallisuusbarometri -tutkimuksen, jonka tuloksia hyödynnetään toiminnan kehittämisessä.
Hallintokantelu
Jos joku katsoo, että poliisimies tai poliisihallinnon muu virkamies on virkatoimessaan menetellyt virheellisesti tai laiminlyönyt virkatehtäviensä suorittamisen, hänen toimintansa voi saattaa tutkittavaksi tekemällä hallintokantelun.
Hallintokantelu on vapaamuotoinen oikeussuojakeino. Se tehdään joko ylemmälle poliisiviranomaiselle tai ylimmälle laillisuusvalvojalle. Ylimpiä laillisuusvalvojia ovat ensisijassa eduskunnan oikeusasiamies ja valtioneuvoston oikeuskansleri. Oikeudelliselta luonteeltaan kantelu on valvontaviranomaiselle tehty ilmoitus epäillystä poliisin virheellisestä virkatoimesta tai virkatoimen laiminlyönnistä.
Kanteluiden käsittely poliisissa perustuu 1.9.2014 voimaan tulleen hallintolain (6.6.2003/434) 8 a luvun säännöksiin. Hallintolain mukaan viranomaisen, siihen palvelussuhteessa olevan tai muun julkista hallintotehtävää hoitavan lainvastaisesta menettelystä tai velvollisuuden täyttämättä jättämisestä voi jokainen tehdä hallintokantelun toimintaa valvovalle viranomaiselle. Kantelun tekijän tulee esittää käsityksensä siitä, millä perusteilla tämä pitää menettelyä virheellisenä ja mahdollisuuksien mukaan tieto arvostelun kohteena olevan menettelyn tai laiminlyönnin ajankohdasta.
Hallintokantelun sisältö
Hallintokantelu tulisi tehdä kirjallisesti. Kannella voi myös sellainen henkilö, joka ei ole asianosainen kantelussa kerrotussa menettelyssä, joskin tällöin kantelun käsittelyssä otetaan huomioon, ettei salassa pidettävää tietoa voida luovuttaa muille kuin asianosaisille. Kantelusta tulee ilmetä kantelijan nimi, yhteystiedot sekä tarpeelliset tiedot hallintokantelun kohteena olevasta asiasta. Jos hallintokantelu on riittämättömästi yksilöity, voidaan kantelijaa tarvittaessa ohjata täydentämään sitä. Tarkemmin hallintokantelun tekemisestä, hallintokantelun käsittelystä, hallintokantelun johdosta annettavasta hallinnollisesta ohjauksesta sekä muutoksenhakukiellosta säädetään hallintolain 8 a luvussa. Hallintokantelun tekemisessä voi halutessaan käyttää hyväksi oheista lomakepohjaa:
Hallintokantelulomake
Hallintokantelun toimittaminen
Poliisihallitus käsittelee ja ratkaisee pääsääntöisesti kantelut, jotka koskevat Poliisihallituksen virkamiehiä, poliisiyksiköiden päälliköitä ja periaatteellisesti merkittäviä asioita. Poliisiyksikön päällikkö tai hänen määräämänsä virkamies puolestaan ratkaisee yksikkönsä virkamiehiä koskevat kantelut, ellei niitä ole jääviys- tai muista perustelluista syistä tarkoituksenmukaisempaa ottaa Poliisihallituksen ratkaistavaksi.
Kantelukirjelmän voi lähettää kirjallisesti tai sähköpostilla. Toimittakaa kantelukirjelmänne seuraavasti:
Jos kantelunne koskee tietyssä poliisilaitoksessa työskentelevää virkamiestä, toimittakaa kantelunne siihen poliisilaitokseen, jonka alaisuudessa kantelun kohde työskentelee tai jossa virheellinen menettely on tapahtunut. Yhteystiedot löytyvät täältä.
Jos kantelunne koskee tietyssä poliisin valtakunnallisessa yksikössä työskentelevää virkamiestä, toimittakaa kantelunne siihen poliisin valtakunnalliseen yksikköön, jonka alaisuudessa kantelun kohde työskentelee tai jossa virheellinen menettely on tapahtunut. Yhteystiedot löydätte täältä.
Jos kantelunne koskee tiettyä poliisipäällikköä, poliisin valtakunnallisen yksikön päällikköä tai Poliisihallituksen virkamiestä, toimittakaa kantelunne Poliisihallitukselle osoitteella Poliisihallitus, PL 22, 00521 Helsinki tai kirjaamo.poliisihallitus(at)poliisi.fi
Hallintokantelun käsittely ja tutkinta
Hallintokantelun käsittely on maksutonta.
Kantelu tutkitaan, jos kanteluviranomainen katsoo kantelun johdosta olevan perusteita epäillä lainvastaista tai virheellistä menettelyä. Kantelun kohteena olevalta virkamieheltä pyydetään tarvittaessa selvitys ja hänen esimiehiltään lausunto kantelukirjoituksen johdosta. Kantelijalta voidaan pyytää myös vastine asiassa. Kanteluun annetaan kirjallinen vastaus. Se lähetetään tiedoksi kantelijalle ja sille, johon kantelu kohdistui.
Nimettömiä kanteluita ei tutkita ilman erityistä syytä. Myöskään kahta vuotta vanhemmasta asiasta tehtyä hallintokantelua ei tutkita, ellei siihen ole erityistä syytä. Vanhentumisaika alkaa kulua lainvastaiseksi väitetystä viranomaisen toimesta, mutta merkitystä voi olla myös sillä, milloin kantelija on saanut tiedon ratkaisusta tai toimenpiteestä. Vanhentumisaika ei ole ehdoton. Pääsääntöisesti kantelumenettelyssä ei kuitenkaan käsitellä yli viisi vuotta vanhaa asiaa.
Hallintokantelun seuraukset ja valituskielto
Jos ilmenee, että kantelun kohde on menetellyt asiassa moitittavasti, voi kanteluviranomainen saattaa kantelun kohteen tietoon käsityksensä tämän virheellisestä menettelystä tai, riippuen virheen tai laiminlyönnin vakavuudesta, myös antaa viranomaiselle tai virkamiehelle huomautuksen.
Kanteluratkaisulla ei voi muuttaa tai kumota hallintokantelun kohteena olevaa hallintotointa tai päätöstä. Valvontaviranomainen ei voi myöskään välittömästi korjata viranomaistoiminnassa havaitsemiaan virheitä, eikä se voi yleensä edellyttää hallintokantelun kohdetta toimimaan tietyllä tavalla.
Hallintolain mukaan hallintokanteluasiassa annettuun ratkaisuun ei saa hakea muutosta valittamalla.
Poliisin tekemäksi epäilty rikos
Poliisimiehen tekemäksi epäillyt rikokset tutkitaan esitutkintalaissa säädetyssä järjestyksessä. Tutkinnanjohtajana toimii syyttäjä. Mikäli hallintokantelumenettelyssä havaitaan, että asiassa on mahdollisesti syytä epäillä kantelun kohteen syyllistyneen rikokseen, kanteluviranomaisen on siirrettävä asian käsittely toimivaltaiselle viranomaiselle sen arvioimiseksi, onko asiassa käynnistettävä esitutkinta.
Jos joku epäilee, että poliisimies on syyllistynyt rikokseen, niin hänestä voi tehdä rikosilmoituksen. Poliisi on velvollinen kirjaamaan ilmoituksen ilmoittajan antamien tietojen perusteella. Ilmoitus välitetään lähtökohtaisesti tutkivan poliisiyksikön kautta viipymättä Valtakunnansyyttäjänvirastoon mahdollisen esitutkinnan suorittamista varten ja tutkinnanjohtajan määräämiseksi. Poliisimiestä koskevassa rikosepäilyssä, vain syyttäjällä on toimivalta ratkaista, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja toimitetaanko esitutkinta, ellei kyse ole rikesakko- tai rangaistusmääräysmenettelyssä käsiteltävästä asiasta.
Lisätietoja poliisin tekemäksi epäiltyjen rikosten esitutkinnasta saatte asiaa koskevasta Poliisihallituksen ohjeesta:
Poliisihallituksen ohje 17.12.2013 (2020/2013/4590): Poliisin tekemäksi epäillyn rikoksen esitutkinta
”Hallintokantelun käsittely on maksutonta.”
Edes jotain hyvää asiassa, ainakin siis periaatteessa, koska ei tuokaan totta ole. Kun oletetaan, että kansalainen voi todistaa poliisin toimineen asiattomasti, vaikka räikeästikin, niin tällöin pitäisi jokaisen voida tehdä kantelunsa rauhassa, siis ilman pelkoa kostosta. Kenenkään ei ymmärrettävästikään kannata tehdä kantelua kierosta, korruptoituneesta, hyväveliperiaattella toimivasta ja väkivaltaisesta poliisiorganisaatiosta – tai ilmaisuus voi tulla kalliiksi.
Poliisin sivuilta kanteluohje.
Palautetta poliisin toiminnasta
Poliisin palveluista voi antaa palautetta suullisesti ja kirjallisesti. Kirjallista palautetta voi antaa myös www-sivujen kautta. Poliisi kerää myös itse palautetta toiminnastaan erilaisilla kyselyillä ja tutkimuksilla niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Joka toinen vuosi poliisin ylijohto teettää Poliisin turvallisuusbarometri -tutkimuksen, jonka tuloksia hyödynnetään toiminnan kehittämisessä.
Hallintokantelu
Jos joku katsoo, että poliisimies tai poliisihallinnon muu virkamies on virkatoimessaan menetellyt virheellisesti tai laiminlyönyt virkatehtäviensä suorittamisen, hänen toimintansa voi saattaa tutkittavaksi tekemällä hallintokantelun.
Hallintokantelu on vapaamuotoinen oikeussuojakeino. Se tehdään joko ylemmälle poliisiviranomaiselle tai ylimmälle laillisuusvalvojalle. Ylimpiä laillisuusvalvojia ovat ensisijassa eduskunnan oikeusasiamies ja valtioneuvoston oikeuskansleri. Oikeudelliselta luonteeltaan kantelu on valvontaviranomaiselle tehty ilmoitus epäillystä poliisin virheellisestä virkatoimesta tai virkatoimen laiminlyönnistä.
Kanteluiden käsittely poliisissa perustuu 1.9.2014 voimaan tulleen hallintolain (6.6.2003/434) 8 a luvun säännöksiin. Hallintolain mukaan viranomaisen, siihen palvelussuhteessa olevan tai muun julkista hallintotehtävää hoitavan lainvastaisesta menettelystä tai velvollisuuden täyttämättä jättämisestä voi jokainen tehdä hallintokantelun toimintaa valvovalle viranomaiselle. Kantelun tekijän tulee esittää käsityksensä siitä, millä perusteilla tämä pitää menettelyä virheellisenä ja mahdollisuuksien mukaan tieto arvostelun kohteena olevan menettelyn tai laiminlyönnin ajankohdasta.
Hallintokantelun sisältö
Hallintokantelu tulisi tehdä kirjallisesti. Kannella voi myös sellainen henkilö, joka ei ole asianosainen kantelussa kerrotussa menettelyssä, joskin tällöin kantelun käsittelyssä otetaan huomioon, ettei salassa pidettävää tietoa voida luovuttaa muille kuin asianosaisille. Kantelusta tulee ilmetä kantelijan nimi, yhteystiedot sekä tarpeelliset tiedot hallintokantelun kohteena olevasta asiasta. Jos hallintokantelu on riittämättömästi yksilöity, voidaan kantelijaa tarvittaessa ohjata täydentämään sitä. Tarkemmin hallintokantelun tekemisestä, hallintokantelun käsittelystä, hallintokantelun johdosta annettavasta hallinnollisesta ohjauksesta sekä muutoksenhakukiellosta säädetään hallintolain 8 a luvussa. Hallintokantelun tekemisessä voi halutessaan käyttää hyväksi oheista lomakepohjaa:
Hallintokantelulomake
Hallintokantelun toimittaminen
Poliisihallitus käsittelee ja ratkaisee pääsääntöisesti kantelut, jotka koskevat Poliisihallituksen virkamiehiä, poliisiyksiköiden päälliköitä ja periaatteellisesti merkittäviä asioita. Poliisiyksikön päällikkö tai hänen määräämänsä virkamies puolestaan ratkaisee yksikkönsä virkamiehiä koskevat kantelut, ellei niitä ole jääviys- tai muista perustelluista syistä tarkoituksenmukaisempaa ottaa Poliisihallituksen ratkaistavaksi.
Kantelukirjelmän voi lähettää kirjallisesti tai sähköpostilla. Toimittakaa kantelukirjelmänne seuraavasti:
Jos kantelunne koskee tietyssä poliisilaitoksessa työskentelevää virkamiestä, toimittakaa kantelunne siihen poliisilaitokseen, jonka alaisuudessa kantelun kohde työskentelee tai jossa virheellinen menettely on tapahtunut. Yhteystiedot löytyvät täältä.
Jos kantelunne koskee tietyssä poliisin valtakunnallisessa yksikössä työskentelevää virkamiestä, toimittakaa kantelunne siihen poliisin valtakunnalliseen yksikköön, jonka alaisuudessa kantelun kohde työskentelee tai jossa virheellinen menettely on tapahtunut. Yhteystiedot löydätte täältä.
Jos kantelunne koskee tiettyä poliisipäällikköä, poliisin valtakunnallisen yksikön päällikköä tai Poliisihallituksen virkamiestä, toimittakaa kantelunne Poliisihallitukselle osoitteella Poliisihallitus, PL 22, 00521 Helsinki tai kirjaamo.poliisihallitus(at)poliisi.fi
Hallintokantelun käsittely ja tutkinta
Hallintokantelun käsittely on maksutonta.
Kantelu tutkitaan, jos kanteluviranomainen katsoo kantelun johdosta olevan perusteita epäillä lainvastaista tai virheellistä menettelyä. Kantelun kohteena olevalta virkamieheltä pyydetään tarvittaessa selvitys ja hänen esimiehiltään lausunto kantelukirjoituksen johdosta. Kantelijalta voidaan pyytää myös vastine asiassa. Kanteluun annetaan kirjallinen vastaus. Se lähetetään tiedoksi kantelijalle ja sille, johon kantelu kohdistui.
Nimettömiä kanteluita ei tutkita ilman erityistä syytä. Myöskään kahta vuotta vanhemmasta asiasta tehtyä hallintokantelua ei tutkita, ellei siihen ole erityistä syytä. Vanhentumisaika alkaa kulua lainvastaiseksi väitetystä viranomaisen toimesta, mutta merkitystä voi olla myös sillä, milloin kantelija on saanut tiedon ratkaisusta tai toimenpiteestä. Vanhentumisaika ei ole ehdoton. Pääsääntöisesti kantelumenettelyssä ei kuitenkaan käsitellä yli viisi vuotta vanhaa asiaa.
Hallintokantelun seuraukset ja valituskielto
Jos ilmenee, että kantelun kohde on menetellyt asiassa moitittavasti, voi kanteluviranomainen saattaa kantelun kohteen tietoon käsityksensä tämän virheellisestä menettelystä tai, riippuen virheen tai laiminlyönnin vakavuudesta, myös antaa viranomaiselle tai virkamiehelle huomautuksen.
Kanteluratkaisulla ei voi muuttaa tai kumota hallintokantelun kohteena olevaa hallintotointa tai päätöstä. Valvontaviranomainen ei voi myöskään välittömästi korjata viranomaistoiminnassa havaitsemiaan virheitä, eikä se voi yleensä edellyttää hallintokantelun kohdetta toimimaan tietyllä tavalla.
Hallintolain mukaan hallintokanteluasiassa annettuun ratkaisuun ei saa hakea muutosta valittamalla.
Poliisin tekemäksi epäilty rikos
Poliisimiehen tekemäksi epäillyt rikokset tutkitaan esitutkintalaissa säädetyssä järjestyksessä. Tutkinnanjohtajana toimii syyttäjä. Mikäli hallintokantelumenettelyssä havaitaan, että asiassa on mahdollisesti syytä epäillä kantelun kohteen syyllistyneen rikokseen, kanteluviranomaisen on siirrettävä asian käsittely toimivaltaiselle viranomaiselle sen arvioimiseksi, onko asiassa käynnistettävä esitutkinta.
Jos joku epäilee, että poliisimies on syyllistynyt rikokseen, niin hänestä voi tehdä rikosilmoituksen. Poliisi on velvollinen kirjaamaan ilmoituksen ilmoittajan antamien tietojen perusteella. Ilmoitus välitetään lähtökohtaisesti tutkivan poliisiyksikön kautta viipymättä Valtakunnansyyttäjänvirastoon mahdollisen esitutkinnan suorittamista varten ja tutkinnanjohtajan määräämiseksi. Poliisimiestä koskevassa rikosepäilyssä, vain syyttäjällä on toimivalta ratkaista, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja toimitetaanko esitutkinta, ellei kyse ole rikesakko- tai rangaistusmääräysmenettelyssä käsiteltävästä asiasta.
Lisätietoja poliisin tekemäksi epäiltyjen rikosten esitutkinnasta saatte asiaa koskevasta Poliisihallituksen ohjeesta:
Poliisihallituksen ohje 17.12.2013 (2020/2013/4590): Poliisin tekemäksi epäillyn rikoksen esitutkinta
Voi luoja mitä itkemistä! Poliisi sitä poliisi tätä!! Koskas täällä ne mulkut on kansasta välittänyt ?? Ei koskaan eikä tule välittää!! Joten aikuiset miehet itkee,kun on tullut miekkarissa turpaan! Totta kai siellä joku saa turpaan puolin ja toisin aina saanut ja aina tulee saamaan! Ihan oikeasti älkää nyt jaksako tota piipitystä…. Selkäsuorana ja silmät mustana
ja maijoja oli pilvin pimein ja muka yksi vain väittävät. poliisikoululla viimeinen koe on että pidätetään kusta niin kauan että se nousee päähän
Eikös syyttäjän pidä lähteä syyttämään kun pahoinpitely on selkeästi sattunut ellei asianomistajat ole muuta sopineet.
Tämän tapauksen vaikutukset on myös poliittisia, joten poliisina tai syyttäjänä en vetäisi omaa linjaa. Etteivät vain olisi Erkkejä? No, he kantavat vastuun tulevasta kun lumipallo pyörii.
Hienoa kun juutalaiset osaavat sen pitä me emme edes ymmärä – he ovat taistelleet näitä islammielisiä kumiluoti typeryksiä vastaan todella ansiokkaasti – tuo kumiluoti löllykkä istuisi pitkän aikaa aika kehnoissa vankiloissa.. Samoin jokainen Golanin takaa kurkkaava matu saa savuavan reiän otsaluuhun alta aikayksikön. On tietenkin Sorokset ja Ahtisaaret, mutta Israelin kansa on hyvää ja maataan rakastava – se näkyy ja tuntuu – joskus kipeältäkin. Samaa toivomme Suomeenkin.
Hienoa kun juutalaiset osaavat sen pitä me emme edes ymmärä – he ovat taistelleet näitä islammielisiä kumiluoti typeryksiä vastaan todella ansiokkaasti – tuo kumiluoti löllykkä istuisi pitkän aikaa aika kehnoissa vankiloissa.. Samoin jokainen Golanin takaa kurkkaava matu saa savuavan reiän otsaluuhun alta aikayksikön. On tietenkin Sorokset ja Ahtisaaret, mutta Israelin kansa on hyvää ja maataan rakastava – se näkyy ja tuntuu – joskus kipeältäkin. Samaa toivomme Suomeenkin.