Auringonvalo stimuloi T-solujen toimintaa

Auringonvalon ansiosta kehomme kykenee muodostamaan D-vitamiinia, jonka tiedetään edistävän terveyttä. Eräässä tutkimuksessa tehtiin yllättävä havainto, joka osoittaa että auringonvalosta on muutakin etua.

Georgetown University Medical Centerin tutkijat havaitsivat, että auringonvalo lisää immuunijärjestelmän toiminnassa keskeisten T-solujen aktiivisuutta. Mekanismi ei ole sama kuin D-vitamiinin tuotannossa.

Heidän löydöksensä, joka julkaistiin tänään Scientific Reports –julkaisussa, ehdottaa mekanismia jolla iho, kehon suurin elin, pysyy valppaana ja pystyy torjumaan siihen mahdollisesti pesiytyvät mikrobit.

”Me kaikki tiedämme että auringonvalo tarjoaa D-vitamiinia, minkä arvellaan vaikuttavan immuniteettiin muiden vaikutusten ohella. Mutta se mitä havaitsimme oli auringonvalon aivan toisenlainen vaikutus immuniteettiin,” sanoo tutkimuksen vanhempi vastuuhenkilö, Grard Ahern, PhD, Georgetownin farmakologian ja fysiologian laitoksen apulaisprofessori. ”Osa D-vitamiinista johtuviksi arvelluista vaikutuksista immuniteettin voi johtua tästä uudesta mekanismista.”

He havaitsivat että erityisesti vähäiset määrät sinistä valoa, jota on auringonvalossa, saavat T-solut liikkumaan nopeammin – mikä on ensimmäinen merkki siitä, että ihmissolu reagoi auringonvaloon lisäämällä liikehdintää.

”T-solujen, olivatpa ne auttajia tai tappajia, täytyy liikkua voidakseen suorittaa tehtävänsä eli siirtyä infektiokohtaan ja ryhtyä vastatoimiin,” Ahern sanoo. ”Tämä tutkimus osoittaa, että auringonvalo aktivoi suoraan tärkeimpiä immuunisoluja lisäämällä niiden liikehdintää.”

Ahern myös lisäsi, että vaikka D-vitamiinin tuotantoon tarvitaan UV-valoa joka voi edistää ihosyövän ja melanooman syntyä, auringonvalon, kuten myös erikoisvalaisinten, sininen valo on turvallisempaa.

Ja vaikka heidän laboratoriossa tutkimansa ihmis- ja T-solut eivät olleet erityisesti ihon T-soluja – ne oli eristetty hiirisoluviljelmästä ja ihmisen verestä – suuri osa ihmisen T-soluista on ihossa. Hän kertoo, että arviolta määrä on noin kaksinkertainen verenkierrossa virtaavaan määrään nähden.

”Tiedämme että sininen valo saavuttaa verinahan, ihon toiseksi uloimman kerroksen, ja että nuo T-solut voivat kulkeutua minne tahansa elimistöön,” hän sanoo.

Tutkijat selvittivät tarkemmin kuinka sininen valo saa T-solut liikkumaan enemmän selvittämällä molekulaarisia reittejä joita valo aktivoi.

Selvisi, että vetyperoksidin muodostuminen sai T-solut liikkeelle, mikä taas aktivoi signalointireittejä, jotka lisäsivät T-solujen liikehdintää. Vetyperoksidi on yhdiste, jota valkosolut vapauttavat kun ne havaitsevat infektion. Tarkoituksena on tappaa bakteerit ja ”kutsua” T-soluja ja muita immuunisoluja käynnistämään immuunivaste.

”Havaitsimme, että auringonvalo tuottaa vetyperoksidia T-soluissa, mikä saa solut liikkeelle. Tiedämme myös, että immuunivaste käyttää vetyperoksidia jotta T-solut siirtyisivät vauriokohtaan,” Ahern sanoo. ”Kaikki käy järkeen.”

Ahern sanoo, että tarvitaan vielä runsaasti lisätutkimuksia ennen kuin näiden löydösten merkitys ymmärretään, mutta hän ehdottaa, että jos sinisen valon aikaansaamalla T-solujen aktivaatiolla on vain suotuisia vaikutuksia, voi olla järkevää tarjota potilaille sinivaloterapiaa jotta heidän immuniteettinsa tehostuisi.

 

Lähde: Medicalxpress

Lue myös:

Auringonvalon merkitys hyvinvoinnille
Auringonvalo on hyväksi iholle
Auringonvalo voi oikeasti suojata ihosyövältä
Auringonvalon 5 uskomatonta ominaisuutta
Auringonvalon koko spektri terveyden hyväksi
Tutkimus: Auringonvalo ei aiheuta ihosyöpää, vaan vähentää sairastumisriskiä
Auringonvalo estää ihosyöpää

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat