Kaikki Golden Milk –juomasta

Magneettimedia julkaisee tiivistetyn version GaiaHerbs.com-sivuston artikkelista, joka käsittelee Golden Milk –kurkumateevalmistetta. Kurkumateen voi myös valmistaa alusta loppuun itse raaka-aineista.

Mitä on Golden Milk?

Golden Milk –valmistusohje pohjautuu alkuperäiseen ayurveda-reseptiin, jota on käytetty vuosisatojen ajan edistämään mielen ja kehon hyvinvointia.

Kultamaidon valmistaminen raaka-aineista vie noin 15 minuuttia jos kaikki tarvikkeet on saatavilla. Nykyajan kiihkeässä elämänrytmissä tämäkin voi olla liian pitkä aika. Siksi kehitimme juomasta version, joka mukailee alkuperäistä reseptiä ja sopii kiireisille ihmisille.

Gaia Herbsin Golden Milk –jauhe koostuu luonnonmukaisista ainesosista, ja sen makeutuksessa on käytetty taateleita. Jauhe soveltuu vegaaneille eikä sisällä gluteenia, geenimuunneltuja lajikkeita tai soijaa. Golden Milk –jauhe on loistava korvike perinteisellä tavalla valmistetulle juomalle.

Kultamaidon ainesosat

Mitä kultamaito sisältää? Ainakin kurkumaa, jos ei muuta! Juoman väri tulee kurkumasta, ja siihen lisätään muita perinteisiä ayurveda-yrttejä, kuten mustapippuria, kardemummaa, vaniljaa ja rohtokoisiota.

Kurkuma

Kurkuma on monikäyttöinen yrtti, joka edistää terveen tulehdusvasteen muodostumista sekä tukee terveyttä ja hyvinvointia. Kurkumalla on suotuisa vaikutus koko elimistöön, sillä on sekä antioksidatiivinen että immuunivastetta tehostava vaikutus.

Mustapippuri

Mustapippuria käytetään edistämään kurkuman ainesosien imeytymistä, mutta mustapippuri antaa myös makua. Mustapippuria käytetään paljon Ayurvedassa, ja sitä pidetään tulisena yrttinä. Sellaisenaan se ruokkii ruoansulatuksen liekkiä, agnia, edistämällä ruoansulatusentsyymien vapautumista. Sitä jopa kutsuttiin mausteiden kuninkaaksi.

Vanilja

Yrtin makea tuoksu nostaa mielialaa luonnollisesti, mihin sitä onkin käytetty jo kauan. Ja mikä parasta, se maistuu herkulliselta lämpimään maitoon sekoitettuna! Perinteisesti vaniljaa on pidetty aromaattisena yrttinä, joka tukee hermostojärjestelmän toimintaa. Sitä on myös käytetty seksuaalivietin nostajana.

Rohtokoisio

Ayurvedan arvostama adaptogeeni vahvistaa koko kehoa. Rohtokoisio on yksi tämän päivän suosituimmista ayurveda-yrteistä. Yrtti on sekä tooninen että adaptogeeni, eli se tukee koko kehon hyvinvointia ja luontaista vastustuskykyä.

Kardemumma

Tällä voimakastuoksuisella yrtillä pitkä historia ruoansulatusjärjestelmän tukemisessa. Kardemumma (Elettaria cardamomum) on sukua inkiväärille, ja Ayurvedassa sitä kutsuttu mausteiden kuningattareksi. Kardemumman käyttö on yleistä Ayurvedassa. Se vähentää ilmavaivoja ja edistää ruoansulatusta.

Taatelit

Luontaisesti ravinnerikkaat taatelit sisältävät runsaasti vitamiineja ja mineraaleja. Taatelilla on monimutkainen, makea maku, joka muistuttaa karamellia. Niitä käytetäänkin sokerin korvikkeena. Taatelipalmun (Phoenix dactylifera) historia ulottuu 50 miljoonan vuotta taaksepäin, ainakin fossiilien perusteella. Sitä kasvaa yleisesti kaikkialla Lähi-Idässä, ja siitä valmistetaan sokeria, etikkaa ja siirappia.

On olemassa sekä perinteisiä että nykyaikaisia reseptejä, joissa käytetään muitakin yrttejä. Inkivääriä käytetään usein, sillä se edistää ruoansulatusta ja antaa kipakuutta. Myös maustepippuria, neilikkaa, paprikaa ja muskottipähkinää käytetään. Myös sahramia – jota käytetään Ayurvedassa pitämään mieliala tasaisena – voidaan lisätä.

Helppo valmistusohje

Kultamaidon valmistaminen on helppoa.

Golden Milk –ohje

Annoksia: 1
Valmistusaika: 5 min

Ainesosat:

 • Maito
 • Gaia Herbs Golden Milk –jauhe

Valmistusohjeet:

 1. Kaada kattilaan maitoa ja lämmitä.
 2. Lisää yksi mitallinen Gaia Herbs Golden Milk –jauhetta ja sekoita vispilällä.
 3. Lämmitä samalla sekoittaen kunnes juoma on kuumaa, mutta älä anna kiehua.
 4. Katkaise lämpö, kaada juoma mukiin ja nauti välittömästi.

[Kultamaidon valmistus raaka-aineista:

Ainesosat:

 • 4-5 dl maitoa (myös kasvimaitoja voi käyttää)
 • 1 tl kurkumaa
 • ½ tl kanelia
 • 1 tl hunajaa tai vaahterasiirappia
 • ripaus mustapippuria
 • pala tuoretta, kuorittua inkiväärinjuurta tai 1/4 tl inkiväärijauhetta
 • ripaus cayennepippuria (vapaavalintainen)

Ohjeet:

 1. Lisää ainesosat tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi
 2. Kaada pieneen kattilaan ja lämmitä 3-5 minuuttia, älä kiehauta
 3. Nauti välittömästi

Lähde
-Toim. huom.]

Vinkkejä:

 • Voit myös lisätä hunajaa tai yrttejä maun mukaan.
 • Vegaanit voivat korvata maidon kasvipohjaisella korvikkeella ja kookossokerilla.
 • Ayurveda-reseptissä maito kiehautetaan imeytymisen ja ruoansulatuksen parantamiseksi. Ennen nukkumaanmenoa nautittuna maidolla on rauhoittava ja nukahtamista nopeuttava vaikutus.

Voit myös käyttää alkuperäistä reseptiä jos haluat valmistaa juoman alusta loppuun itse. Versiosta riippumatta kannattaa käyttää maitoa, joka sisältää rasvaa.

Rasvalla on kaksi tarkoitusta. Ensinnäkin, rasvat edistävät yrttien rasvaliukoisten yhdisteiden, kuten kurkuman sisältämien kurkumiinien, imeytymistä. Nämä yhdisteet antavat kurkumalle sen kultaisen värin. Rasvat myös tasapainottavat ja tasoittavat yrttien ja mausteiden makua. Yrttien lämmittäminen ennen lisäämistä maitoon vapauttaa niiden tuoksun ja maun. (Tämän vuoksi monissa resepteissä kuivatut yrtit ja mausteet lisätään alussa öljytilkan kera. Rasva saa ne maistumaan paremmalta!)

4 tapaa muokata reseptiä yrteillä

Ei ole olemassa väärää tapaa valmistaa kultamaitoa, eli kokeile ja muokkaa reseptiä mielesi mukaan. Jos tykkäät lisätä yrttilisiä ruokiin ja juomiin, kultamaitoa voi muunnella lisäämällä muitakin yrttejä. Juomaan sopivia yrttiuutteita ovat:

 • Amerikanginseng: edistää energiatasapainoa ja sisukkuutta.
 • Kanelipuun kaarna: auttaa pitämään verensokerin tasapainossa.
 • Pyhä basilika: pitää yllä kehon kykyä reagoida stressiin.
 • Inkivääri: edistää ruoansulatusta ja terveen tulehdusvasteen muodostumista.

Näin teet kultamaidosta osan päivääsi

Viisi helppoa tapaa tehdä kultamaidosta osa päivärutiiniasi:

Vaihda maitolaatua

Käytä täysmaitoa ja lisää päälle kermaa, jos haluat täyteläistä kurkumateetä. Voit myös käyttää kookos-, cashew- tai mantelimaitoa – myös vaniljalla maustettua. Voit myös lisätä päälle vispattua kermaa tai kookoskermaa. Voit myös käyttää ”arkimaitoa”, mutta sekoittaa joukkoon erikoishunajaa. Tämän juoman haluat nauttia hitaasti! Voit myös käyttää hunajalusikkaa tai lisätä tumman sokeripalan saadaksesi maun kohdalleen.

Juo kahvin tai teen sijasta

Emme kaipaa niinkään kofeiinia vaan rituaalia, jossa nautiskelemme kupillisesta kuumaa juomaa. ”Kurkumateehen” ei tarvita erityistä laitteistoa kuten kahvinkeitintä, mutta muutama asia on syytä ottaa huomioon. Kurkumassa on aromaattista yhdistettä, joka stimuloi hajuhermoa ja viestittää aivoille että tuoksu on miellyttävä. Tämä vapauttaa serotoniinia ja muita mielihyvähormoneja. Nuuhkaise syvään, jotta saat siepattua jokaisen yrtin jokaisen vivahteen, ja nauti jokaisesta siemauksesta.

Koristele juoma latten tavoin

Kokeile ripotella pinnalle kanelia tai kardemummaa, ripaus vaniljaa tai hyppysellinen muskottipähkinää. Lisää vaahdotettua maitoa tai nokare vispattua kermaa tai makeuta haluamallasi tavalla. Kokeile myös lisätä ripaus vaniljalla tai kardemummalla maustettua raakasokeria.

Sekoita tehosekoittimella gojimarjojen tai kivettömien taatelien kanssa

Jos tarvitset antioksidantteja, lisää maidon sekaan 1-2 ruokalusikallista gojimarjajauhetta ennen Golden Milk –jauheen sekoittamista. Kokonaiset kivettömät taatelit soveltuvat hyvin makeuttamiseen, ja niitä voi käyttää hunajan sijaan jolloin juoma soveltuu myös vegaaneille.

Mausta sesonkituotteilla

Jos olet kokeilunhaluinen, lisää kurpitsapiirassiirappia tai pumpkin spice –maustesekoitusta. Näin saat kurkumateehen syksyisen vivahteen.

Miksi juoda kultamaitoa?

Miksi kultamaitoa kannattaa juoda? Koska jokainen meistä tarvitsee aikaa itselleen. Meille kultamaidon nautiskelu on päivän ”kultainen tunti” (vaikka se ei kestäkään niin kauan). Rauhoittava ja ravitseva juoma auttaa pitämään mielen virkeänä.

Kuvittele, kun pitkän työpäivän jälkeen asetut mielituoliisi ja käärit kätesi mukin ympärille, joka on täynnä vahvaa, kermaista maitoa, hieman mausteista ja makeaa. Hetki on kultainen tuntisi, kestipä se kuinka kauan tahansa. Koska kultamaidossa ei ole kofeiinia, voit viettää kultaisen tunnin mihin aikaan päivästä tahansa, ilman pelkoa että valvot koko yön.

Vaikka et olisi koskaan kokeillut kurkumaa tai kultamaitoa, maku voi tuntua tutulta, kiitos rauhoittavien aromien, lämmittävien yrttien, jotka muistuttavat munatotin aromia tai kenties horchataa.

Kultamaidon historia

Kultamaito on pinnalla, mutta vaikka lämmin ja hemmotteleva juoma vaikuttaa nokkelan baristan keksimältä trendidrinkiltä, kurkumalattella on oikeasti pitkä ja rikas historia, joka ulottuu tuhansien vuosien taakse. Muinaisessa intialaisessa lääkinnässä, Ayurvedassa, kultamaito on rohto, jonka tarkoitus on ravita, ja joka myös maistuu herkulliselta.

Ojas on sanktriittia ja tarkoittaa elinvoimaa, ja kultamaidon tai haldi ka doodh:n sanotaan vahvistavan sitä. Ojas virtaa elimistössä ja pitää mielen ja tunteet kirkkaina. Nauti siemaus niin ymmärrät. Aivan kuten länsimaissa on nautittu lämmintä maitoa ennen nukkumaanmenoa, ”kurkumateetä” on käytetty samaan tarkoitukseen. Juomaan voidaan lisätä muita yrttejä (ja on lisättykin) parantamaan vaikutusta.

Kurkumaa on käytetty pitkään tukemaan terveen tulehdusvasteen muodostumista, ja kultamaidossa sitä käytetään yhdessä muiden perinteisten ayurveda-yrttien kanssa.

Kultamaitotee kutkuttaa makuhermoja ja valmistusohje myötäilee Ayurvedan ravitsemusperiaatteita. Ayurvedassa pyritään noudattamaan ruokavaliota, joka on sattvic, eli tuoretta ja puhdasta ruokaa, joka sulaa helposti ja lisää ojasta. Monia näistä perinteisistä ainesosista käytetään kultamaidossa: taatelit, hunaja, maito ja ghee sekä pähkinät kasvipohjaisissa maidottomissa versioissa. Rajas-ruoat ovat luonteeltaan stimuloivia, ja niitä käytetään kohtuudella sisäisen liekin (agni) ja elinvoiman lisäämiseen. Kultamaidossa käytettyjen yrttien ja mausteiden sanotaan lisäävän rajasta.

Intiassa juomaa käytetään vielä nykyään ennen nukkumaanmenoa, ja äidit antavat sitä lapsilleen rauhoittaakseensa näitä. Kun testasimme Gaia Herbs Golden Milk –jauhetta keväällä 2016, nainen kiljaisi riemusta maistaessaan. ”Aivan kuten äitini tekemä,” hän sanoi, kertoen kuinka hän ja hänen siskonsa lapsena kaapivat sormillaan kaikki loput kupin pohjalle jääneet yrttimurut ja hunajan. Kevyesti lämmitetty maustettu maito, hän sanoi, vei hänet takaisin lapsuuteen.

Kurkumatee on löytänyt tiensä myös Okinawaan, eteläiseen Japaniin. Saari kuuluu ”siniseen vyöhykkeeseen”, jonka asukkaat tunnetaan pitkäikäisyydestään. Tutkijoiden mukaan okinawalaisten pitkäikäisyys johtuu terveellisestä kasviruokavaliosta sekä vahvoista ja läheisistä perhesiteistä. Okinawan kurkumatee eroaa hieman kultamaidosta. Healthy Aging: A Lifelong Guide to Your Well-Being –kirjan mukaan japanilaisilla on tapana nauttia juoma kylmänä ja makeuttamattomana. Kirjan on kirjoittanut integratiivinen lääkäri Andrew Weil, M.D.

Mistä ostaa Golden Milk –jauhetta

Golden Milk –jauhetta voi ostaa verkkokaupasta. Nopea kuljetus ilman toimituskuluja.

 

Lähde: Gaiaherbs.com

Lue myös:

Lääkkeet löytyvät ruokakomerostasi
Mausteet, joilla on antioksidatiivinen vaikutus

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat