Mausteet, joilla on antioksidatiivinen vaikutus

Mausteilla saa ruoan kuin ruoan maistumaan, mutta onko mausteista ja yrteistä muuta hyötyä kuin pelkkä maku? Tutkimusten mukaan suurin osa mausteista sisältää runsaasti terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja.

Antioksidanteista ihmisille tulee heti mieleen granaattiomenat, marjat ja vihreät vihannekset, mutta monet mausteet sisältävät yhtä paljon antioksidantteja mitä suosituimmat ”superfoodit”. Artikkelissa kerromme parhaista antioksidatiivisista mausteista sekä annamme vinkkejä, kuinka sisällyttää ne ruokavalioon.

Terveyden kannalta parhaat antioksidatiiviset mausteet

Kaneli on ehkäpä eräs maailman voimakkaimmista antioksidatiivista mausteista. Kanelin ainutlaatuiset ominaisuudet johtuvat eteerisistä öljyistä, joita on sen kuoressa. Kaneli ehkäisee verihiutaleiden takertumista toisiinsa, lievittää tulehdusta, ja sillä on bakteerien kasvua ehkäisevä vaikutus.

Inkivääri – Tällä antioksidantilla on hikoilua lisäävä ja ilmavaivoja lievittävä vaikutus. Se myös parantaa verenkiertoa ja ruoansulatusta, ja monissa kulttuureissa sitä on käytetty satojen vuosien ajan ruoansulatuskanavan vaivojen ja ruokamyrkytyksen hoidossa.

Oregano – Mausteella on mikrobien kasvua ehkäisevä ja tulehdusta lievittävä vaikutus. Se voi helpottaa pääsemään yli nuhasta, flunssasta ja tulehduksellisista suolistosairauksista.

Punaiset paprikat – Punaisista paprikoista, kuten cayennesta tai paprikasta, valmistetut mausteet stimuloivat verenkiertoa ja lievittävät kipua paikallisesti.

Rosmariini on vanhastaan tunnettu antisepti. Rosmariini myös parantaa muistia, sillä se kasvattaa hapekkaan veren määrää aivoissa.

Meirami on hyvä ehkäisemään bakteerien kasvua, ja se on yksi kaikkein runsaimmin antioksidantteja sisältävistä mausteista.

Timjami on täynnä timjamiöljyä, jolla on antiseptisiä ja antibakteerisia vaikutuksia.

Valkosipuli on äärettömän tärkeä antioksidantti käytettäväksi syövän ehkäisyssä, sydän- ja verisuonitauteihin ja korkeaan kolesteroliin. Valkosipuli auttaa myös ehkäisemään tavallisimpia hengitysteiden ja immuunijärjestelmän sairauksia.

Kurkuma – Kurkumalla on tulehdusta lievittävä vaikutus ja se on hyvä kivunlievittäjä. Se auttaa myös niveltulehdukseen, Alzheimerin tautiin ja jopa multippeliskleroosiin.

Neilikka – Ikivihreän neilikkapuun avautumattomat kukinnot sisältävät monia erilaisia flavonoideja, jotka saavat aikaan neilikan tulehdusta lievittävän ja voimakkaan antioksidatiivisen vaikutuksen.

Persilja – Jo yksi oksa riittää! Persilja on niin voimakas mauste, että suurina määrinä se voi aiheuttaa keskenmenon tai herkistää ihoa auringonvalolle. Se sisältää runsaasti vitamiineja, persiljan flavonoideilla on tulehdusta lievittäjä vaikutus ja eläinkokeissa niiden on osoitettu hillitsejän kasvainten (erityisesti keuhkokasvainten) kasvua.

Basilika tunnetaan syöpää ehkäisevästä sekä virusten ja mikrobien kasvua hidastavasta vaikutuksesta. Aromaattista yrttiä voidaan myös käyttää tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa.

Kumina on yksi käytetyimmistä mausteista, ja se sisältää huomattavasti antioksidatiivisia eteerisiä öljyjä.

Sinapinsiemen Kaikkein voimakkaimmat lajikkeet sisältävät syöpää ehkäisevää yhdistettä nimeltä sinigriini. Yhdisteen arvellaan ehkäisevän erityisesti paksusuolensyöpää.

Tilastotietoa mausteista

Tiesitkö, että puoli teelusikallista kuivattua oreganoa sisältää saman verran antioksidantteja kuin kourallinen manteleita? Ja kourallinen oreganoa sisältää vastaavan määrän antioksidantteja kuin noin litra tuoretta pinaattia!

Tutkimusten mukaan kurkumiini, yhdiste joka antaa kurkumalle kirkkaan keltaisen värin, voi suojata aivoja hapetusvaurioilta auttamalla erään tärkeän entsyymin toimintaa. Aivojen hapettumisvaurioiden uskotaan olevan keskeisin syy neurodegeneratiivisten sairauksien sekä ikääntymisen taustalla.

Hiljattain International Journal of Food Microbiology –lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että kanelin antimikrobinen vaikutus on niin voimakas, että sitä voitaisiin käyttää luonnollisena säilöntäaineena, sillä se ehkäisee monien ruokamyrkytystä aiheuttavien bakteerien kasvua.

Yksinkertaisia vinkkejä kuinka maksimoida saanti

Fytoravinteita kannattaa nauttia lounaan yhteydessä, ja kanelia voi ripotella popkorneihin tai maissilastuihin! Maku on yllättävän hyvä, ja näin jokainen välipala sisältää antioksidantteja.

Saat tavallisesta maissista yleellisempää (ja terveellisempää) hieromalla tähkän päälle oliiviöljyä, johon on sekoitettu kuminaa, meiramia tai oreganoa tavanomaisen suolan ja voin sijaan.

Älä käytä valmiita salaattikastikkeita. Valmista herkullinen vinaigrette basilikasta, timjamista, valkosipulista, meiramista ja oreganosta.

Eräs helpoimmista ja parhaista, runsaasti antioksidantteja sisältävistä salaateista valmistetaan viipaloimalla tomaatteja, asettamalla päälle tuoreita basilikanlehtiä, hieman oliiviöljyä ja hyppysellinen suolaa.

Vispaa tuoretta kermaa ja lisää joukkoon tuoreita mustikoita, päälle ripaus kanelia ja inkivääriä.

Lisää kurkumaa teehen! Kokeile valmistaa Chai-teetä lisäämällä kanelia, muskottipähkinää, inkivääriä ja ripaus kurkumaa maitoon. Värikkäästä ja mausteisesta teestä valmistuu voimakkaan antioksidatiivinen juoma.

 

Lähde: Antioxidants.org

Lue myös:

Hämmästyttäviä yrttirohtoja ympäri maailmaa
Mausteet antavat paitsi makua, myös terveyttä
16 luonnonmukaista antibioottia ja antibakteerista ainetta, joiden tulisi löytyä jokaisesta kodista

1 kommentti

  1. Joo mutta mutta, esim Intiasta tulevat mausteet alkavat olla kyllästettyjä ihmisten tekemillä myrkyllä, joten vaikka artikkeli pitää paikkansa ja nuo mausteet ovat vaikutuksiltaan terveellisiä ja parantavia voi elimistöön saada samalla myös pahoja myrkkyjä jos lähde on esim Intia ,eikä ole luomua. En kyllä tiedä onko Intian luomukaan niin puhdasta koska Intia ei ole mikään puhdas paikka.

    http://www.naturalnews.com/054488_India_spices_pesticides_heavy_metals.html

    Plusääni(8)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat