Kasvien eteeriset öljyt auttavat nukahtamaan

Magneettimedia uudelleenjulkaisee Elämä käsissämme –blogin käännöksen. Tekstin joitain sanamuotoja on muutettu.

Eteerisiä öljyjä on käytetty tuhansien vuosien ajan, ja tutkimukset tukevat niiden käyttöä tiettyihin tarkoituksiin. Ennen tuoreimpia tutkimuksia, öljyjen toimivuutta on tutkittu vain vähän, vaikka nämä tutkimukset osoittivat, että aromaterapiasta voi olla hyötyä tiettyihin terveysvaivoihin.

Yksi hyödyllisimmistä eteeristen öljyjen ominaisuuksista on niiden unenlaatua parantava vaikutus. Lukuisat nykyiset tutkimukset tukevat eteeristen öljyjen käyttöä unettomuuden hoidossa ja niiden nukkumaympäristöä rauhoittavaa vaikutusta. Alta voit lukea kuinka eteeriset öljyt voivat parantaa unenlaatua ja kuinka niitä käytetään.

Näin eteeriset öljyt torjuvat unettomuutta

”Eteeriset öljyt” on laaja käsite, ja sillä voidaan tarkoittaa mitä tahansa kasvista uutettua öljyä. Kaikki öljyt eivät auta unettomuuteen. Saatavilla olevien tutkimusten mukaan parhaat eteeriset öljyt unettomuuteen ovat: laventeli, bergamotti, neroli, kamomilla ja anis. Nämä viisi eteeristä öljyä rauhoittavat ja rentouttavat edistäen tervettä unta.

Tutkimus vuodelta 2010, joka julkaistiin Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research -lehdessä, oli yksi tuoreista tutkimuksista jossa testattiin eteeristen öljyjen tehokkuutta. Tässä tutkimuksessa tutkijat testasivat laventeliöljyn tehoa ICU:ssa ja CCU:ssa nukkuvien potilaiden nukkumatottumusten parantamiseksi. Tutkijat havaitsivat, että laventeliöljyä hengittäneet potilaat nukkuivat paremmin kuin potilaat jotka eivät hengittäneet laventelia.

Vuonna 2013 julkaistiin samanlainen tutkimus – Based Complementary and Evidence Alternative Medicinessä ja siinä havaittiin suotuisia vaikutuksia unenlaatuun ja ahdistuneisuuteen ICU:n potilailla, jotka hengittivät sekoitusta, jossa oli laventelia, Rooman kamomillaa ja neroli-öljyä diffuusorista.

Vaikka asiaa ei ole tutkittu kovin hyvin, raporttien perusteella myös sekä aniksella sekä bergamotilla on suotuisa vaikutus unenlaatuun eläinkokeissa.

Näin parannat unenlaatua eteerisillä öljyillä

Valmista oma nukahtamisnesteseoksesi eteerisistä öljyistä: Tutkimuksessa vuodelta 2013 tutkijat sekoittivat kolmea eri öljyä käyttäen seuraavaa suhdetta: 12 tippaa laventeliöljyä, 4 tippaa kamomillaa ja 1 tippa nerolia. Saadaksesi parhaan tehon voit lisätä myöskin 1 tipan bergamottiöljyä ja 1 tipan anisruohoöljyä.

Voit nauttia eteeristen öljyjen sekoituksesta käyttämällä seuraavaa kahta tapaa:

Aromaterapia

Laita öljyt huoneessasi olevaan diffuusoriin nukkumisen ajaksi. Vaikutus on hienovarainen, mutta kuitenkin voit herättyäsi tuntea levänneesi paremmin.

Sivele iholle

Laimenna eteeriset öljyt aina pohjaöljyllä ennen kuin levität niitä ihollesi, sillä osa öljyistä voi olla liian voimakkaita ja voivat aiheuttaa ihottumaa tai jonkin muun ihoreaktion. Pohjaöljyt, kuten viinirypäleöljy, kookosöljy tai oliiviöljy, ehkäisevät eteerisiä öljyjä aiheuttamasta haittaa iholle. Sekoita eteeristä öljyä ja pohjaöljyä suhteessa 10 tippaa eteeristä öljyä noin 15 grammaan pohjaöljyä. Pieni määrä sekoitusta riittää pitkäksi aikaa. Kokeile eri öljyjä nähdäksesi mikä sekoitus parantaa parhaiten juuri sinun unenlaatuasi. Saatat yllättyä siitä, kuinka paljon paremmin nukut sopivilla aromeilla, jotka houkuttelevat sinut unten maille.

 

Alkuperäinen käännös julkaistu Elämä käsissämme –blogissa.

Lue myös:

Parhaat yrtit unettomuuteen
Nämä 12 kasvia auttavat nukkumaan paremmin
20 ruoka-ainetta, jotka auttavat nukkumaan paremmin
5 parasta ja huonointa ruokaa unen kannalta
32 hyvän yöunen salaisuutta
Melatoniini ruoasta parantaa unta luonnollisella tavalla

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat