Kävele puoli tuntia päivässä – 7 hyötyvaikutusta

Kävelylenkki on kuin omena: se pitää lääkärin loitolla. Kävely auttaa pudottamaan painoa, lievittää stressiä alentamalla verenpainetta ja pienentämällä monien kroonisten sairauksien riskiä. Säännöllinen kävelylenkki on eräs parhaista ja helpoimmista palveluksista terveydellesi, toteaa Melina B. Jampolis, lääkäri ja tuoreen The Doctor on Demand Diet -kirjan kirjoittaja. ”Käveleminen on liikuntamuodoista paras, ja suosittelen sitä suurimmalle osalle potilaistani koska se on helppoa, eikä siihen tarvita kuin tennarit, ja sillä on huikeita hyötyvaikutuksia mielelle ja keholle,” hän sanoo. Voit odottaa seuraavia muutoksia kun kävelet 30 minuuttia päivässä useimpina viikonpäivinä.

1.Parempi mieliala

Nautitko lasillisen viiniä tai palan (tai pari) tummaa suklaata rankan päivän päätteeksi? Kävelylenkki vaikuttaa samalla tavalla, ilman kaloreita, Jampolis sanoo. ”Tutkimus osoittaa, että säännölliset kävelylenkit muokkaavat hermostojärjestelmää siten, että olet vähemmän kiukkuinen ja vihainen,” hän sanoo. Vielä kun lisäät kävelylenkkeihin sosiaalisen elementin – sanotaan, käyt kävelyllä kumppanin, naapurin tai hyvän ystäväsi kanssa – kanssakäyminen pitää yllä välistänne suhdetta mikä parantaa mielialaa, Jampolis sanoo. Lisäksi kävelylenkit ulkona altistavat luontaiselle auringonvalolle, mikä voi auttaa pitämään kaamosmasennuksen loitolla, Jampolis sanoo.

2.Luovuus alkaa virtaamaan

Jos työnteko takkuaa tai etsit ratkaisua hankalaan ongelmaan, tutkimusten mukaan liikunta auttaa: vuonna 2014 Journal of Experimental Psychology, Learning, Memory, and Cognition –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kävelylenkki voi tehostaa luovuutta. ”Tutkijat teettivät luovaa ajattelukykyä mittaavan kokeen koehenkilöillä jotka istuivat ja jotka kävelivät. He havaitsivat, että kävelijät ajattelivat luovemmin kuin istujat,” Jampolis sanoo.

3.Housut tuntuvat väljemmiltä

Tämä kohta saattaa vaikuttaa itsestään selvältä, mutta se on taatusti positiivinen etu kaikille jotka alkavat kävellä säännöllisesti, Jampolis sanoo. ”Kävellessäsi jonkin aikaa huomaat kuinka housut tuntuvat löysemmiltä vyötäröstä, vaikka painosi pysyisi samana,” hän sanoo. ”Tämä johtuu siitä, että säännölliset kävelylenkit parantavat kehon insuliinivastetta, mikä auttaa vähentämään vatsarasvan määrää.” Newyorkilaisella Crunch gyms –kuntosalilla työskentelevä personal trainer Ariel Iasevol jatkaa, että päivittäinen kävelylenkki on yksi tehokkaimmista vähän työtä vaativista tavoista laittaa rasva liikkeelle ja vaikuttaa positiivisesti kehon koostumukseen. ”Päivittäiset kävelylenkit tehostavat aineenvaihduntaa polttamalla ylimääräisiä kaloreita ja ehkäisemällä lihaskatoa, mikä on erityisen tärkeää vanhetessamme,” Iasevoli sanoo. Ja mikä parhainta? Ei tarvitse raahautua kuntosalin juoksumatolle saavuttaakseen hyötyvaikutuksia. ”Eräs asiakkaistani pudotti kehonsa rasvan määrää 2 % kuukaudessa yksinkertaisesti kävelemällä kotiin joka päivä, ja matkaa oli vain vähän päälle kilometri,” hän sanoo.

Kävelyn päätteeksi kannattaa venytellä – ohessa mainio venytysohje:

4.Kroonisten sairauksien riski pienenee

Tilastot ovat vakuuttavia: Amerikan Diabetesyhdistyksen mukaan kävely alentaa verensokeritasoja ja diabeteksen kokonaisriskiä. Boulderin yliopiston ja Tennesseen yliopiston tutkijat havaitsivat, että säännölliset kävelylenkit alensivat verenpainetta jopa 11 pisteellä, ja ne saattavat laskea aivohalvauksen riskiä 20-40 %. Eräs eniten viitatuista kävelemistä ja terveyttä käsittelevistä tutkimuksista julkaistiin New England Journal of Medicine –lehdessä vuonna 2002, jossa havaittiin että suositusten mukaisesti kävelevillä (30 minuuttia tai enemmän kohtuullisen rasittavaa liikuntaa 5 tai useampana päivänä viikossa) oli 30 % pienempi sydän- ja verisuonisairauksien riski verrattuna niihin jotka eivät kävelleet säännöllisesti. ”Kävelemisen fyysisistä hyötyvaikutuksista on runsaasti tutkimustietoa,” sanoo Scott Danberg, miamilaisen Pritikin hyvinvointi- ja kylpyläkeskuksen johtaja. Näin vakuuttavin tuloksin lääkäri todennäköisesti taputtaa selkään seuraavalla tarkastuskäynnillä.

5.Jalkasi näyttävät upealta vanhanakin

Ikääntyessä rumien suonikohjujen riski kasvaa. Kuitenkin kävelemisen on todistettu ehkäisevän rumia pullistumia muodostumasta, sanoo Luis Navarro, lääkäri ja New Yorkissa sijaitsevan Vein Treatment Centerin johtaja. ”Verenkiertojärjestelmään kuuluu osio josta käytetään nimitystä ’toinen sydän’, joka muodostuu jalan ja pohkeen lihaksista, verisuonista ja venttiileistä,” hän selittää. ”Tämä järjestelmä toimii työntämällä verta takaisin sydämeen ja keuhkoihin – ja käveleminen vahvistaa tätä toista kiertojärjestelmää vahvistamalla ja säilyttämällä jalkalihaksia, mikä tehostaa tervettä verenkiertoa.” Jos sinulla on jo suonikohjuja, päivittäiset kävelylenkit voivat auttaa lievittämään jalkojen turvotusta ja levottomuutta, Navarro sanoo. ”Lisäksi jos olet perinnöllisesti altis suonikohjuille ja/tai hämähäkkiluomille, päivittäinen kävely voi auttaa viivästyttämään oireiden alkamista.”

6.Suolesi toimii paremmin

Jos tällä hetkellä kiitos ruoansulatuselimistön toiminnasta kuuluu kahville, jatkossa kiität aamukävelyä. Tämä sen vuoksi että säännöllinen käveleminen tehostaa ruoansulatuselimistön toimintaa, kertoo Cancer Treatment Centers of American fysioterapeutti Tara Alaichamy. ”Yksi ensimmäisistä asioista joita vatsaleikkauspotilaan tulee tehdä on kävely, sillä siihen tarvitaan keskivartalon ja vatsan lihaksia, mikä lisää ruoansulatuselimistön liikehdintää,” hän sanoo.

7.Muut tavoitteesi vaikuttavat helpommin saavutettavilta

Kun alat kävellä säännöllisesti, olet muodostanut rutiinin – ja kun siitä on muodostunut rutiini, siitä on helppo laajentaa muihin terveihin elämäntapoihin. ”Uskon vakaasti, että säännöllinen käveleminen voi auttaa saavuttamaan muut tavoitteesi,” sanoo Kim Evans, personal trainer ja päivittäinkävelijä.

 

Lähde: Prevention.com

Lue myös:

Käveleminen tehostaa aivotoimintaa
Kävely on parasta lääkettä mielenterveydelle – 6 syytä
Sauvakävely on tehokas kuntoilumuoto

6 kommenttia

 1. Jo vuosia kävelleenä allekirjoitan muut vaikutukset paitsi painon putoaminen. Tietysti riippuu lähtötilanteesta, mutta itselläni paino vain kasvaa. Ja kävelen reilut kaksi tuntia joka päivä. Lenkkeilyssä sen sijaan paino putoaa, mutta sekin vasta reilun kuukauden kuluttua. Siihen asti sekin nousee. Ja pyöräily… se kuivattaa nestetasapainon muttei siinä laihdu samalla tavalla kuin lenkkeillessä. Lenkkeily ei vain sovi kaikille. Jos on nivelet kipetä, niin sitten vain kävelään.

  Plusääni(3)Miinusääni(0)
 2. Olen havainnut että Magneettimediasta saa paljon hyödyllistä terveystietoa. Itse olemme vastuussa pääosin omasta terveydestämme. Ja usein se on pienestä kiinni kuten tämäkin artikkeli kertoo.
  Tässäkin pätee se että teot puhuvat. Pitää elää terveellä tavalla ja karttaa sitä mikä tuhoaa elimistöä. Tiedosta on hyötyä vain jos se siirtyy käytännön elämään.
  Erityisen tärkeää on pitää huolta aivoterveydestä koska elämäämme ohjaava tajunta toimii sitä paremmin mitä paremmassa kunnossa aivomme ovat. Sitä uhkaavat nykyisin monet kemialliset ja psyykkiset vaarat, erityisesti nettiriippuvuus ja mielen manipulointi tai aivopesu jota valtamedia harrastaa.
  Vaatii paljon ihmiselta pitää itsensä isäntänä omassa päässään (ei vain talossaan) kaiken infotulvan ja propagandan keskellä.

  Plusääni(4)Miinusääni(0)
 3. Eipä näy täällä kommenttiani jonka laadin jo lähes viikko sitten.
  Siinä kiitin M-mediaa näistä terveyspuolen artikkeleista. Ja varoitin valtamedian lukemisesta joka turruttaa tajunnan ja surkastuttaa omat aivot.

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 4. Onko muilla sama ongelma? Vaikka kommentti näkyy etusivulla niin sitä klikkaamalla sitä ei löydykään. Tai sitten se löytyy vasta monen päivän jälkeen.

  Plusääni(4)Miinusääni(0)
 5. Kyllä ainakin minulla. Toivottavasti toimitus antaa uskottavan selityksen tälle ilmiölle.

  Plusääni(0)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat