Kilpirauhasen terveys riippuu seleenin saannista

Kilpirauhanen on välttämätön osalle kehon tärkeimmistä vaiheista, kuten hermostojärjestelmän ja luuston kehitykselle.1 Jotta kilpirauhanen toimisi normaalisti, sen täytyy saada tarvitsemiaan ravinteita eli seleenin saannin tulee olla riittävä. Seleeni on välttämätön mineraali2, ja sen puute voi johtaa vakaviin terveysongelmiin kuten Keshanin tautiin3, kretinismiin4, Gravesin tautiin5 ja voi jopa tuhota kilpirauhasen.6

Vaikka elimistö tarvitsee seleeniä, se ei tuota seleeniä itse ja kaikki seleeni on saatava ruoasta. Suurimmalle osalle tämä ei ole ongelma, sillä monet tavalliset ruoat sisältävät riittävästi seleeniä. Seleeniä myydään myös ravinnelisänä.

Saitpa seleeniä mistä lähteestä tahansa, se on välttämätön elimistön ja erityisesti kilpirauhasen toiminnalle. Itse asiassa kilpirauhanen sisältää enemmän seleeniä kuin yksikään muu sisäelin. Se sisältää myös ainutlaatuisia proteiineja, joita kutsutaan selenoproteiineiksi7, jotka sisältävät seleenipohjaisia aminohappoja. Ennen kuin kerron miksi ne ovat keskeisiä kilpirauhasen hyvinvoinnin kannalta, täytyy tietää mitä kilpirauhanen tekee.

Mikä on kilpirauhasen tehtävä?

Kilpirauhanen on osa endokriinijärjestelmää ja yksi kehon tärkeimmistä rauhasista. Se sijaitsee lähellä kurkun yläosaa. Kilpirauhanen tuottaa hormoneja, joilla on keskeinen rooli pituuskasvussa, kehityksessä ja aineenvaihdunnassa.8,9,10

Kilpirauhasen tuottamia hormoneja ovat trijodityroniini (T3)11, tetrajodityroniini (T4)12 ja kalsitoniini.13 T3 ja T4 ovat erittäin tärkeitä normaalin aineenvaihdunnan kannalta.14 T4 tukee normaalia aivojen toimintaa15 ja kalsitoniini edistää luiden normaalia kasvua.16

Näin pidät huolta kilpirauhasesta

Voit pitää huolta kilpirauhasestasi noudattamalla muutamaa helppoa ohjetta. On äärimmäisen tärkeää, että stressaat niin vähän kuin mahdollista. Itse asiassa stressi on hormonaalinen reaktio, joka voi vaikuttaa negatiivisesti kilpirauhasen toimintaan.17 Liikunta on luonnollinen ja erittäin tehokas tapa lievittää stressiä.18 Liikunta voi myös auttaa kasvattamaan kilpirauhashormonien tuotantoa.19

Riittävä unensaanti auttaa pitämään kilpirauhasen terveenä.20 Kilpirauhashormonit voivat vaikuttaa unen laatuun.21 Myrkkyjen, kuten BPA-yhdisteiden, fluorin ja torjunta-aineiden välttely on fiksua, sillä niillä on haitallinen vaikutus kilpirauhasen toimintaan.22, 23, 24

Monipuolinen ruokavalio on kaikkein helpoin tapa pitää kilpirauhanen kunnossa. Syö seleeni- ja jodipitoisia ruokia, sillä molempia tarvitaan kilpirauhashormonien tuotannossa.25 Älä myöskään unohda A-vitamiinia, jolla on myös auttaa pitämään kilpirauhasen toiminnan normaalina.26 Valitse gluteenittomia viljoja, sillä gluteeni on yhdistetty autoimmuunikilpirauhassairauksiin.27

Kuinka seleeni vaikuttaa kilpirauhaseen

Seleenin tärkeyttä kilpirauhaselle ei voi ylikorostaa. Suurin osa ihmisistä tietää, että jodi on erittäin tärkeä kilpirauhasen terveydelle. Seleeniä ei tunneta yhtä hyvin, mutta se on aivan yhtä tärkeä. Jodin ja A-vitamiinin ohella seleeni auttaa poistamaan kilpirauhasta vahingoittavia yhdisteitä ja tukee kilpirauhasen normaalia rakennetta.7

Kilpirauhashormonien aineenvaihdunta ei toimi kunnolla ilman seleeniä, sillä jodipohjaisten entsyymien, jodityroniini dejodinaasien, synteesi ei onnistu ilman sitä.28 Jodityroniini dejodinaaseja on olemassa useissa eri muodoissa eikä niiden toimintaa täysin tunneta, mutta niillä vaikuttaa olevan osuutensa hypotyroidismin ehkäisyssä.29 Näitä entsyymejä tarvitaan tyroidihormonien aktivointiin. Jodi saa kaiken kiitoksen kilpirauhasen terveydestä, mutta se ei voisi toteuttaa tehtäväänsä ilman seleenin apua.

Keho ei tuota seleeniä itse. Kaikki seleeni on saatava ruoasta tai ravinnelisistä. Nauttimisen jälkeen alkuaineesta muodostetaan entsyymejä, joita kutsutaan selenoproteiineiksi.30 Näitä entsyymejä esiintyy eri muodoissa, mutta kaksi parhaiten ymmärrettyä ovat glutationiperoksidaasi (GPx) ja tioredoksiinireduktaasi (TRx). GPx- ja TRx-entsyymeillä on antioksidatiivinen vaikutus solutasolla.31 TRx myös avustaa solujen kasvua ja auttaa muodostamaan dehydroaskorbiinihaposta C-vitamiinia.32 Mikään näistä elintärkeistä entsyymeistä ei voisi toimia ilman seleeniä.

Seleenillä on myös havaittu olevan useita kilpirauhasen toimintaa heikentäviä sairauksia ehkäisevä vaikutus.

Kilpirauhanen tarvitsee seleeniä jotta taudit pysyvät loitolla

Yleiset kilpirauhasongelmat, kuten Hashimoton tyreoidiitti33, voivat johtua liian vähäisestä seleenin saannista. Sairauden puhjetessa kilpirauhanen tulehtuu ja alkaa erittää suuria määriä hormoneja. Ajan mittaan tuotanto laskee alle tarvittavan tason.

Tyreiodiitti voi aiheuttaa hormonien epätasapainotilan, mikä voi häiritä kehon normaaleja toimintoja. Kilpirauhasen vajaatoiminta on sairaus, jossa kilpirauhanen ei tuota riittävästi kilpirauhashormoneja.34 Seuraukset voivat olla vakavia ja näihin voi lukeutua epänormaali sydämen syke35, matala ruumiinlämpö36 ja hermostojärjestelmän oireeet.37 Sairaus voi jopa häiritä elimistön kykyä prosessoida proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja.38 Mikä altistaa kilpirauhasen vajaatoiminnalle? Aivan oikein, seleenin puutostila.39

Seleenin rooli ravitsemuksessa

Jos kilpirauhasen terveys on sinulle tärkeä, seleenin merkitystä ei voi korostaa liikaa. Keho koostuu useista osista jotka toimivat yhteistyössä toistensa kanssa. Kaikki osat tarvitsevat välttämättömiä ravinteita, kuten seleeniä. Kilpirauhasen toiminnan lisäksi seleeni taistelee vapaita radikaaleja vastaan. Jos haluat tietää enemmän seleenin vaikutuksesta elimistöön, lue millainen rooli seleenillä on ihmisen ravitsemuksessa.

 

Lähde: Global Healing Center

Lue myös:

Onko kilpirauhashormonituotantosi optimaalisella tasolla?
7 luonnollista hoitoa kilpirauhasen tehostamiseen
Kilpirauhaselle hyödyllisiä yrttejä
Kilpirauhanen pitää koneen käynnissä

4 kommenttia

 1. http://hypothyroidmom.com/10-nutrient-deficiencies-every-thyroid-patient-should-have-checked/

  Ensinnäkin on syytä tiedostaa että liika elohopea tekee sekä sinkin että seleenin aikalailla ei-toimivaksi. elimistössä jos siis elimistössä on liikaa elohopeaa niin kaksi elintärkeää ainetta kilpirauhaselle on poissa,tai toimii liian vajaasti .

  Elohopea sitoo seleeniä, joten tilanne jossa ihmisellä on elohopea myrkytys ja hän ottaa ravintolisänä 100-200 mikrogramma päivässä ei välttämätät riitä alkuunkaan, huomioikaa että viralliset saantisuositukset ovat tehty terveillä ihmisillä, eikä esim elohopea myrkytyksestä kärsineillä…joka muuttaa asian tyystin. seleenin tolerable upper limit on 400 mikrogrammaa jota voi huoletta ottaa jonkin aikaa,tai pidemmänkin aikaa, varsinkin kaikki kilpirauhas potilaat.

  Sinkkiä kannattauisi ottaa L-OptiZinc 30mg useita per päivä, eli 30-90mg ,ohessa voi ottaa yhden Copper Sebacate tabun jossa 3 mg kuparia jottei sinkki aiheuta kuparin puutosta.

  Lisäksi se jodi, sopivat määrät turvallisesti on 50-1000mg /päivä , tosin ei ilman riittävää seleeniä , esim jos ottaa 100-200mg jodia/ päivä on 300-400 mikrograma hyvä määrä.

  Jodi ravintolisänä otettuna isompina määrinä aikaansaa detox reaktion, joka voi olla pelottavakin koska halidet bromine,fluori sekä raskasmetallit lähtevät kudoksista verenkiertoon, joka voi saada aikaan pahan detox reaktion…näiden myrkkyjen mobilisoiminen vaikuttaa saman tien myös kilpirauhaseen jota ne tukahduttaa, siis lamaa.Kyse on kuitenkin vain myrkkyjen eikä jodin vaikutuksesta, joka on ymmärrettävä jos aikoo hoitaa itseään. Jodin käyttö on hyvä aloittaa detox reaktiosta johtuen varovaisesti.Jodi tarvii toimiakseen C-vitamiini, seleeni, magnesiumi sekä B-vitamiinit .

  Minun oma mielipiteeni kilpirauhas ongelmiin on, että kyse on myrkkyjen aikaansaamasta tilasta, ynnä hyvien ravintoaineiden puutoksista, kun puhdistaa kehoa ja ottaa reilusti ravintoaineita niin kilpirauhanen tykkää hyvää.Kilpirauhas lääkityksillä hoidetaan minusta oireita,ei syytä.

  Plusääni(4)Miinusääni(1)
 2. Painovirhe paholainen iski taas, olenko riivattu vai mistä kyse, tai ehkä CIA asentanut väärin keystroke recordering ? hmm..

  Plusääni(0)Miinusääni(1)
 3. Seleeni on yksi alkuaine ja ihmiskeho ei kykene tuottamaan muitakaan alkuaineita.

  Plusääni(5)Miinusääni(0)
 4. Iso ongelma on myös alumiini, ja itseasiassa alumiinin ja fluorin muodostama uusi yhdiste , ja alumiinia on muuten ihan älyttömästi nykyään ympärillämme, joka helposti voi päätyä elimistöön.Fluori yhdistyessään alumiinin kanssa kuljettaa sen esim aivoihin. Erilaiset myrkyt siis, elohopea, alumiini,fluori ja muutkin raskasmetallit sekoittavat elimistön normaalin toiminnan mm kilpirauhasen niin perusteellisesti että ihminen saa sitten kilpirauhastaudin.

  http://rense.com/general82/revealed.htm

  1.. The AlFx compound is a mimic of TSH, the Thyroid Stimulating Hormone which tells the thyroid when & how much T-4 hormone to release, when too little T-4 is detected in the blood. When the proper TSH is in control it runs on a cycle (12 hrs up & 12 hrs down) so at night every cell ”powers-down” which allows GSH (Glutathione) to remove toxic metals, etc. while SOD (Super Oxide Dismutase) repairs the damage caused by those toxins…this also allows you to sleep. You see how critical this natural system is?
  Half your ”alive” time! Half!
   
  2.. However, when AlFx takes the job away from the TSH, it runs ”full-tilt-boogie” 24 hrs a day! What you ”experience” is hyperthyroidism. HYPERthyroidism involves extreme tiredness, inability to sleep: no GSH to remove toxins & no SOD to repair the damage. More & more toxins build up displacing trace minerals necessary as molecular cofactors foreverything that goes on, chemically, in your body! You slowly get sicker and sicker & die before your time from any number of seemingly unrelated diseases.
   
  3.. In reality? What you had all the time was HYPER (High) thyroid but look how the doctor has the perfect ”get-out-of-jail-Free” card! See? the results of medico’s ”Gold-standard” Thyroid assessment, the TSH Test, will indicate HYPO (low) thyroid!
   
  This is because the AlFx keeps ”yelling” at the thyroid to make more T-4 as if the blood was low on T-4…so, the good doctor is covered when he reflexively gives you Synthetic T-4, Synthroid,
  the ”gold standard” wrong thing to do because you actually have HYPER (high) thyroid, not a HYPO (low) thyroid… so uncalled for T-4 just makes it worse.
   

  Juomalla teetä saat sekä fluorin että alumiinin :

  https://ybertaud9.wordpress.com/2012/02/22/green-tea-fluoride-the-thyroid/

  http://www.sailhome.org/Concerns/BodyBurden/Burdens/Fluoride.html

  Raskasmetallit & kilpirauhanen :

  http://www.naturalendocrinesolutions.com/articles/the-relationship-between-toxic-metals-and-thyroid-health/

  Plusääni(4)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat