Onko kilpirauhashormonituotantosi optimaalisella tasolla?

Kilpirauhasen vajaatoimintaan lääkehoitoa saavien hormonitasot jäävät usein optimaaliset tason alapuolelle, mikä vaikuttaa heikentävästi kehon toimintaan ja vastustuskykyyn. Näin kertoo lääkäri Kathy Maupin, ikääntymistä hidastavien lääkkeiden pioneeri ja BioBalance-klinikan johtava lääkeasiantuntija. Hänen viimeisin löytönsä korostaa kilpirauhashormonin merkitystä terveydelle.

 

Vika on usein määrätyssä annostelussa, sillä yleensä annostus määritellään sattumanvaraisena ajanhetkenä otetun laboratoriokokeen perusteella. Mittauksessa havaitaan vain tietyn hetken hormonitaso, eikä siitä voi tehdä johtopäätöstä potilaan todellisesta tilasta. Laboratoriokokeiden tuloksiin tuijottamisen sijaan, meidän tulisi määritellä annostus oireiden ilmenemisen mukaan, kertoo tri Maupin.

 

Laboratoriokokeet eivät paljasta koko totuutta

Kun sinulta otetaan verinäyte tai muu laboratoriokoe, näytettä verrataan muiden ihmisten näytteisiin. Jos tulokset ovat lähellä muiden tulosten keskiarvoa, ne luokitellaan ”normaaleiksi”. Jos tulokset poikkeavat merkittävästi keskiarvosta, tulokset ovat ”poikkeavia”. Menetelmä toimi todennäköisesti hyvin vielä silloin, kun laboratoriokokeet keksittiin, sillä tuolloin suurin osa vertailuryhmään kuuluvista oli terveitä. Nykyään tilanne on toinen. Suuri osa väestöstä elää epäterveellisesti, laboratoriokokeiden tuloksia verrataan sellaisen joukon tuloksiin, johon kuuluu merkittävä määrä epäterveellisesti eläviä ihmisiä.

Nykyään hypotyreoosia esiintyy hälyttävän paljon, erityisesti (Yhdysvaltojen) Keskilännessä, missä maaperän on jodiköyhää. Jodi muodostaa keskeisen osan kilpirauhashormonin rakenteesta. Jos kilpirauhashormonitasosi on mitattu vajaatuotannon seulomiseksi, ja arvosi ovat ”normaalien” viitearvojen sisällä, se ei tarkoita että tasosi olisivat optimaaliset elimistön toiminnan ja vastustuskyvyn kannalta. Arvosi kertovat vain siitä, että kärsit yhtälailla tyroksiinivajeesta kuin suurin osa vertailuryhmästä.

 

Miksi kilpirauhashormonien optimaalinen taso on niin tärkeää?

Kilpirauhashormoni on kaikista elimistön hormoneista tärkein, sillä se stimuloi solujen energiantuotantoa. Kilpirauhashormonien epäoptimaalinen tuotanto vaikuttaa negatiivisesti muiden hormonien tuotantoon, elinten ja kudoksen kuntoon sekä entsyymien toimintaan. Kun ruumiinlämpö laskee 36,6 ºC asteen alapuolelle (ruumiinlämmön lasku on yksi hypotyreoosin oireista), miljoonat entsyymit lakkaavat toimimasta optimaalisella alueella, mikä aiheuttaa häiriöitä aineenvaihdunnan toiminnassa. Seurauksena voi puhjeta mikä tahansa rappeuttava sairaus, sydän- ja verisuonitauti, diabetes tai syöpä.

 

Oireet viittaavat puutostilaan

Kilpirauhasen vajaatoiminta nakertaa toimintakykyäsi pikkuhiljaa. Vajaatoiminnasta kärsivien ruumiinlämpö on yleensä alhainen, talvella se voi laskea jopa 35 ºC asteen alapuolelle. Heille kylmyys voi tuntua oikeana kivun tunteena, siksi lämpimänä pysyminen voi olla heille monissa askareissa erityisen tärkeä tekijä. He saattavat tuntea olonsa tukalaksi liian lämpimässä. He viihtyvät yleensä parhaiten, kun huoneenlämpötila on 24 ºC asteen tienoilla.

Vajaatoiminnasta kärsivät voivat tuntea olonsa vetämättömäksi aamuisin. Päivällä heillä voi olla vaikeuksia pysyä hereillä tapaamisissa, ajaessa autolla, lukiessa tai katsellessa TV:tä. He tuntevat olonsa pirteäksi vain liikkeessä, kuten lenkillä tai kodin askareissa. Kun homma on hoidettu ja on aika istua alas, väsymys iskee välittömästi.

Vajaatoiminnan aikana saatat tuntea olosi yhtälailla sekä väsyneeksi että yliaktiiviseksi. Kilpirauhashormonien asiantuntija, tohtori Alan Gaby johti tutkimusta, joka tutki kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiviä ihmisiä. Hän havaitsi, että 61 % potilaista täyttyi myös aktiivisuus- ja tarkkaavaisuushäiriön (ADHD) kriteerit. Kun elimistössä ei ole tarpeeksi tyroksiinia saatavilla, hermot tarvitsevat ylimääräistä stimulaatiota toimiakseen. Tämän vuoksi elimistö tuottaa tavallista enemmän adrenaliinia. Seurauksena henkilöt tuntevat olonsa samanaikaisesti sekä väsyneeksi että kiihtyneeksi.

 

Kilpirauhasen vajaatoiminta on usein myös niiden oireiden taustalla, joita pidetään yleisinä ikääntymisen merkkeinä, kuten keskittymisvaikeudet tai kyvyttömyys saada aloitettuja tehtäviä valmiiksi. Vajaatoiminnasta kärsivät saattavat seisoa avoimen jääkaapin edessä vailla muistikuvaa, mitä pitikään ottaa. Heillä voi olla vaikeuksia lukea, tai he voivat joutua lukemaan saman tekstin useaan otteeseen, koska heidän ajatuksensa ovat harhailleet muualle.

Vajaatoiminnasta kieliviä oireita voivat myös olla: selittämätön painonnousu, hedelmättömyys, matala verenpaine, hidas sydämen syke, lihasheikkous, krampit, kuiva iho, luomirakkulat, hiusten lähtö, äänen käheys, ummetus, masennus tai struuma. Kulmakarvojen harventuminen uloimmilta alueilta on yksi varmimmista vajaatoiminnan merkeistä.

Vajaatoiminta johtaa väärin hoidettuna tai kokonaan hoitamattomana kehon vastustuskyvyn romahtamiseen tai tilaan, mitä kutsutaan myksedeema koomaksi. Koomaan voi myös vajota, jos kehon lämpötilan laskee 35 ºC asteen alapuolelle. Kyseessä on välitöntä hoitoa vaativa hätätilanne. Vajaatoiminta voi myös olla kroonisen laskimoiden vajaatoiminnan taustalla.

Vajaatoimintaa esiintyy todennäköisemmin naisilla kuin miehillä. Keskenmenot, fibrokystiset rintasairaudet, munasarjakystat, endometrioosi ja PMS-oireet voivat johtua vajaatoiminnasta tai pahentua sen vuoksi. Oireita voi ilmetä erityisesti, mikäli samalla potilaalla on estrogeenidominanssi, mikä ilmenee kun progesteronin määrä laskee lähellä 30 ikävuotta. Estrogeeni hillitsee ja progesteroni stimuloi kilpirauhasen toimintaa. Eräässä tutkimuksessa, jossa määritettiin matalien kilpirauhashormonitasojen ja hyvänlaatuisten rintasairauksien välistä yhteyttä, havaittiin jopa 23,3 % potilaista diagnosoimaton hypotyreoosi.

Kilpirauhasasiantuntija, tri Ray Peat havaitsi yhteyden multippeliskleroosin (MS-tauti) ja hypotyreoosin välillä. Hän havaitsi, että nostamalla kilpirauhashormonitasot optimaaliselle tasolle, MS-taudin oireet poistuivat. Potilailla ei ollut mitään muuta ilmeistä syytä, mikä voisi aiheuttaa oireet, kuten raskasmetallimyrkytys.

Vajaatoiminta voi olla syynä masennukseen. Monilla synnytyksen jälkeistä masennusta potevilla naisilla esiintyy kilpirauhasen vajaatoimintaa. Korvaava hormonihoito tyroksiinilla palauttaa mielentasapainon.

Muut tutkimukset ovat osoittaneet, että diabetekseen liitännäiset sydän- ja verisuonisairaudet, kuten myös siihen liittyvien sydänsairausriskien huonot ennusteet, johtuvat matalista kilpirauhashormonitasoista.

 

Hoida ihmistä, älä koetuloksia

Nyt kun tiedät, että kilpirauhashormonivaje voi oireilla lukemattomilla eri tavoilla, ymmärrät ettei muutamien verikokeiden arvot voi kertoa koko totuutta terveydentilastasi. Tri Maupin lähestyy kilpirauhasongelmista kärsiviä potilaita katsomalla heitä ja arvioimalla näkemäänsä. Onko potilaalla kylmät kädet, kuiva iho, turvonneet sormet tai turvonnut kieli, ohentuneet hiukset tai ovatko kulmakarvat harventuneet uloimmilta alueilta? Jos heillä esiintyy hypotyreoosin näkyviä merkkejä, ruumiinlämpö on alle 36,6 ºC astetta ja T3- tai T4-tasot ovat matalalla, hän antaa potilaille korvaushoitoa, kunnes tasot ovat nousseet optimaalisiin viitearvoihin. Ensimmäisellä jatkokäynnillä hän arvioi, kuinka potilaan tila on edistynyt. Hänen kysymyksenasettelunsa on seuraava: Paraneeko heidän tilansa määrätyillä annoksilla?

 

Alkuperäinen artikkeli

Lue myös:
7 luonnollista keinoa kilpirauhasen tehostamiseen
Kakkostyypin kilpirauhasen vajaatoiminta
Masennus saattaa olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta
Kilpirauhanen pitää koneen käynnissä

1 kommentti

  1. Ei helkutti Kolmessa vuodessa 3 syvää laskimotukosta nopeasti etenevää ja viimeisin tuli ilman tupakkia niin ei perkule jos syynä on vajaatoiminta jota epäilen kun kolestroli ollut jo 10 vuotta yli 8 niin ei järkeä missään en syö noita statiineja koskva voisi saman tien ostaa ruokaa ja viskata ne suoraan vessasta alas. taas tuli yksi esimierkki siitä että kun on yksi ongelma niin lääketeollisuus kehittää siihen statiineja jotka viime tutkimuksen valossa aiheutti enemmän kuolemia kuin paranti niitä vaikka alunperäinen vaikutus piti olla toisenlainen, eli mietä kusestetaan suoraan noissa tutkimuksissa ja se vihatuin ja haukutuin lääke valviralle on lyrica antaa hetken avun ja tuo sitten huumekoukun ja kaikesta siitä valistuksesta ja varoittamisesta huolimatta on kirjoitetuin lääke, olispa oikeuksia niin nappaisin heti joltakin jotain oikeuksia pois jotka eivät ymmärrä lääketieteestä edes niitä perusteita.

    Plusääni(3)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat