Linssit – halpa terveysruoka

Yhä useammat ravitsemusterapeutit, holistisen lääketieteen harjoittajat sekä lääketieteen tohtorit suosittelevat palkokasveja osaksi ruokavaliota, hyvästä syystä.

Kansainvälisessä tutkimuksessa havaittiin korrelaatio ruokailurytmin ja sepelvaltimotautiin kuolemisriskin välillä. Tutkijat seurasivat yli 16 000 keski-ikäistä miestä Yhdysvalloista, Suomesta, Hollannista, Italiasta, Kreikasta, Japanista sekä entisen Jugoslavian alueelta 25 vuoden ajan. Palkokasvien havaittiin laskevan sydäntautien ja -kohtausten määrää huimat 82 prosenttia!

Linssit ovat palkokasveja. Niistä valmistettu dal on tarjonnut hyvän proteiininlähteen miljoonille ihmisille Intiassa ja Keski-Aasiassa vuosisatojen ajan. Luonnonmukaisesti tuotetut linssit ja tumma riisi ovat loistava yhdistelmä proteiininsaannistaan huolestuneille kasvissyöjille.

Kilotavarana ostettuna molemmat ruoat ovat erittäin halpoja ja säilyvät pitkään. Linssit ovat herkullista, todellista tiukkojen aikojen selviytyjän ruokaa.

Linssit ovat superruokaa – sopii jopa urheilupatukoihin

Linssit sisältävät niin paljon proteiinia ja energiaa, että kanadalaisyritys päätti käyttää niitä energiapatukoiden raaka-aineena. Kanadalaistutkimus osoitti atleettien pärjänneen paremmin kestävyysharjoituksissa nautittuaan linssejä, pastan ahmimisen sijaan.

Linsseistä voi valmistaa salaattia.
Linsseistä voi tehdä salaattia.

Tri Nicholas Perricone asettaa pavut ja linssit neljännelle sijalle superruokien listalla. Edelle yltävät Acai-marjat, allisiinia sisältävät sipuli ja valkosipuli sekä ohra. Emme tietenkään käsittele näitä samassa kategoriassa klorellan ja spirulinan kanssa. Näistä voi valmistaa oikean aterian.

Linsseistä puuttuu vain kahta kahdestakymmenestä tarvittavasta aminohaposta. Mikäli linssejä idätetään, seurauksena syntyy kahta puuttuvaa aminohappoa. Tumman riisin kanssa nautittuna saadaan kaikkia tarvittavia aminohappoja.

Luontaisesti kuitupitoiset linssit tehostavat ruuansulatusta. Matalan glykeemisen indeksinsä ansiosta linssit pitävät verensokerin tasaisena ja ehkäisevät diabetesta. Niissä on muutakin kuin pelkkää kuitua. Äärimmäisen korkea folaattipitoisuus tekee linsseistä erinomaisen foolihapon tai B6-vitamiinin lähteen, ilman synteettisiä lisäaineita tai prosessointia.

Vaikka lääketeollisuus ja Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto onnistuisivatkin poistamaan B6-vitamiinivalmisteet terveyskauppojen hyllyiltä, saisit tarvitsemasi vitamiinit ruuastasi.

Linssit sisältävät elintärkeää mineraalia, magnesiumia. B6-vitamiinin kanssa nautittuna se suojaa sydäntä vieläkin paremmin. Magnesium on välttämätön yli 300 aineenvaihduntareaktiolle, sekä elintärkeä hermoston ja sydämen toiminnan kannalta. Linssit sisältävät runsaasti kalsiumia, fosforia, mangaania ja rautaa.

Linsseissä on myös huomattava määrä B1-vitamiinia tai tiamiinia. Tiamiinin puutos voi aiheuttaa vakavia neurologisia ongelmia, jopa psykoosin tai sydämen toimintahäiriöitä. Se on välttämätön vitamiini, mitä täytyy saada ruokavaliosta, sillä elimistö ei itse tuota sitä.

Linssit sisältävät erittäin runsaasti tryptofaania, aminohappoa, joka auttaa muodostamaan proteiinia muista aminohapoista. Se on myös serotoniinin ja melatoniinin esiaste. Nämä yhdisteet auttavat rentoutumaan ja nukahtamaan. Tryptofaani myös ehkäisee masennusta. Linssit sisältävät erittäin paljon molybdeeniä. Se on välttämätön hivenaine kaikille elämänmuodoille. Se toimii yhdessä monien entsyymien kanssa sekä katalysoi energia-aineenvaihdunnan kannalta tärkeitä kemiallisia reaktioita.

Vaikutuitko? Eikun syömään!

Linssikeitto on helppo ja terveellinen ruokalaji.
Linssikeitto on helppo ja terveellinen ruokalaji.

Yleisesti ottaen terveysruokakaupoista kilotavarana ostetut elintarvikkeet ovat lähes 90 % halvempia kuin valmiiksi pakatut tuotteet. Kuivatut luomulinssit maksavat suurissa säkeissä noin kaksi dollaria per kilo. Yleisimpiä ovat ”vihreät” linssit, mitkä ovat oikeasti enemmänkin ruskeita kuin vihreitä.

Kaikki kuivattu kilotavara mahtuu kätevästi pieneen tilaan. Toisin kuin kuivatut pavut, linssejä ei tarvitse liottaa useita tunteja, vaan ne voi valmistaa ilman esikäsittelyä. On silti järkevää levittää linssit laakealle pannulle ja poistaa mahdolliset pikkukivet joukosta. Kypsymisaika on noin puoli tuntia, matalalla lämmöllä ja kaksi osaa vettä yhtä osaa linssejä kohden.

Linssikeitot ovat helppotekoisia, mikäli pidät keittojen valmistamisesta alusta loppuun saakka itse. Lisää joukkoon sipulia ja muita vihanneksia. Ne voidaan syödä kylmänä kypsentämisen jälkeen, osana papusalaattisekoitusta. Tumma riisi linsseillä on helppotekoinen, korkeakuituinen- ja proteiininen ruokalaji. Päälle oliiviöljyä ja tiraus sitruunamehua tai soijakastiketta.

Artikkeli julkaistu alunperin englanniksi Realfarmacy.com -verkkosivuilla.

Aiheesta lisää:
Sitruksista antioksidantteja, palkokasveista proteiinia, öljyistä sydänsuojaa

4 kommenttia

 1. Pian juutalaisten lääketeollisuus vie linssit kaupoiusta ja tarjoaa tilalle vain prosessoitua tavaraa, jossa on myrkkyä ja joka ei enää olekaan terveellistä…

  Plusääni(4)Miinusääni(0)
 2. mitä sinä sanoisit sokealle kun kuvailet mitä näet? sanoo:

  He ovat tehneet juuri mitä kuvailet. Kasohan kosher… ruokavaliouskonto.
  Herra on Pyhä. Herra Jeesus Kristus on ihmisen ruumiin omistaja. Herra antaa ihmisella rakkaudessaan hallinnan omista asioistaan. Ihmisen tulee tietää ja ymmärtää, että Herra on Pyhä ja kaiken omistaja.

  Plusääni(2)Miinusääni(2)
 3. http://areena.yle.fi/1-2409480

  Juuri nuo kanadalaiset linssit sisältävät helkutisti glyfosaattia. Liatankin tästä heti kaksi oakettia kaapista roskiin. Aika hyytävä mimmi tuo Eviran pamppu tuolla filmissä. Mutta ei kai sitä Eviraan pääsekään kuin jokin rapparihuijari.

  Plusääni(3)Miinusääni(0)
  1. Nyt kun TTIP tulee, niin Monsanto kai saa hilata jäämien rajat vaikka kuinka ylös tai saahan se muutenkin lobattua sen läpi. Tosin tässä on nyt jo ilmeisesti aika lailla tieto levinnyt tässä rounduppi asiassa. Jos sellaisesta nyt enää piitataan. Onhan täällä aivottomien mamujen armeija, jolla voidaan aina viime kädessä hoidella asioita? Ja alistuviahan on muutenkin paljon?

   Plusääni(3)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat