Mitä jokaisen tulisi tietää Iranista

Maailman huomio on tällä hetkellä nauliintunut Gazaan ja toisaalta IS-terroristijärjestön (entinen ISIL) veriseen nousuun Irakissa. Yhdysvaltojen ja Israelin kannalta Lähi-idän voimakkain vihollinen on kuitenkin edelleen Iran, jota uhkaillaan jatkuvasti sodalla ydinvoimahankkeen vuoksi.

Washington’s Blog keräsi paketin Iran-tietoa, josta valtamedia ei meille kerro. Blogisti toivoo, että historian tuntemus voisi säästää meidät epäoikeudenmukaiselta ja veronmaksajien kannalta tuhoisalta sodalta.

 

Tahtooko Iran sotaa?

Iran ei ole aloittanut sotaa ainakaan 188 vuoteen. Iranin-Irakin sota oli Irakin aloittama.

Historiallisesti aggressiivisimpia muslimeja ovat olleet sunnit. Yhdysvallat on perinteisesti tukenut sunneja näiden sodissa shiioja vastaan. Iranin väestöstä 89 % on shiialaisia.

Iran taistelee maailman hirveintä terroristijärjestöä, Islamic Statea, vastaan. IS on vastuussa järkyttävistä murhista Irakissa ja Syyriassa.

Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA myöntää nykyään, että Amerikka järjesti Iranissa vallankaappauksen 1953. Länsimaat syöksivät vallasta Iranin maltillisen ja demokraattisesti valitun pääministerin, sillä tämä oli kansallistanut Iranin öljyvarannot, jotka olivat aiemmin BP:n ja muiden länsimaisten öljy-yhtiöiden hallinnassa. Järjestetyssä vallankaappauksessa CIA kertomansa mukaan palkkasi iranilaisia esittämään kommunisteja ja tekemään pommi-iskuja, jotta kansalaiset kääntyisivät pääministeriään vastaan.

Fundamentalismin noususta on siis syyttäminen Yhdysvaltoja. Amerikkalaiset myös aseistivat radikaali-islamistisia ryhmiä kylmän sodan aikana, minkä vaikutukset näkyvät Lähi-idän uskonnollisessa elämässä vielä tänäkin päivänä.

Valtamedia kääntää usein harhaanjohtavasti Iranin hallitsijoiden julkilausumia. Tämä on johtanut moniin väärinkäsityksiin.

 

Tavoitteleeko Iran ydinasetta?

Yhdysvallat on pelotellut maailmaa jo yli 30 vuotta Iranin mahdollisella ydinasevalmiudella.

Toistaiseksi kukaan ei ole kyennyt esittämään todisteita siitä, että Iran olisi rakentamassa ydinasetta. Jopa Israel myöntää, että Iran on päättänyt olla valmistamatta atomipommia.

Jopa Yhdysvaltojen korkeimmat upseerit myöntävät, että vaikka Iranin retoriikka on välillä kärkevää, on valtio ”rationaalinen maailmanpoliittinen toimija”.

Yhdysvaltalaisten tiedustelujohtajien mukaan hyökkäys Iraniin tulisi vain kiihdyttämään ydinhanketta.

 

Kuka aloitti kiistan Iranin kanssa?

Yhdysvallat aseisti ja tuki Irakia sen jälkeen, kun se hyökkäsi Iraniin. Sota oli pitkä ja verinen ja sen aikana käytettiin myös kemiallisia joukkotuhoaseita. Alla olevalla videolla entinen puolustusministeri Donald Rumsfeld on tapaamassa Saddam Husseinia 1980-luvulla, muutamia kuukausia sen jälkeen, kun Hussein suoritti kemiallisen joukkomurhan.

Pulitzer-palkinnon voittanut tutkiva toimittaja Seymour Hersh on todennut, että Bushin hallinto (ja etenkin Dick Cheney) tuki terroristiryhmiä Iranissa. Lisää aiheesta voi lukea täältä ja täältä.

 

Kuka tahtoo sotaa?

Huomattava enemmistö amerikkalaisista vastustaa sotaa Irania vastaan. Eliitti on kuitenkin päättänyt sodasta jo yli 20 vuotta sitten.

Iranin sotaa tahtovat ovat samoja uuskonservatiiveja, jotka sytyttivät sodan Irakia vastaan. Tuolloin he valehtelivat, että Irakilla oli ”joukkotuhoaseita”.

Jotkut sanovat, että sota Irania vastaan on jo alkanut. Lue lisää täältä ja täältä.

 

Millaisia seurauksia Iranin sodalla olisi?

Tunnettu ekonomisti Nouriel Roubini on sanonut, että hyökkäys Iraniin johtaisi maailmanlaajuiseen lamaan. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on todennut, että Iran voisi halutessaan nostaa öljyn hintaa jopa 30 prosentilla. Sota Irania vastaan olisi Yhdysvalloille taloudellinen itsemurha.

Kiina ja Venäjä ovat varoittaneet, että hyökkäys Iraniin voi johtaa kolmanteen maailmansotaan.

 

Washington’s Blog

1 kommentti

  1. Epäluotettava lähde rakentaa uutta huijausta. Kyllä myös sunnimuslimeja vastaan on oltu tuhoisan aggressiivisia. Irakin ja Iranin sodan aloitti Khomeini, joka oli BP-suvun vesa. Saddam ei ollt CIA-mies. CIA on itse rakentanut myyttiä tällaisesta. Koska Saddam ei suostunut Runmsfeldin vaatimuksiin, hän joutui tulilinjalle 1980-luvun lopulla. Saddam ei saanut mitään aseita. Kurdit kaasutti Iran. CIA ja Mossad nostivat Khomeinin valtaan ja kaatoivat shaahin jne.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat