Mitä korkeammat magnesiumtasot, sitä terveemmät valtimot

Tuoreen tutkimuksen mukaan korkea seerumin magnesiumpitoisuus voi laskea korkean verenpaineen riskiä jopa 50 prosentilla ja sepelvaltimoiden kalkkeutumisen riskiä 42 prosentilla.

Yli 70 prosentilla väestöstä kalsiumin ja magnesiumin välinen suhde soluissa voi olla jopa 10:1, mikä ei ole terveyden kannalta optimaalinen. Aiemmassa tutkimuksessa havaittiin, että syövän riski laski 7 prosentilla jokaista 50 milligrammaa kohden. Tutkimus julkaistiin European Journal of Clinical Nutrition –lehdessä.

Toinen tutkimus aloitettiin vuonna 1985, ja siihen osallistui 4600 amerikkalaista. Viidentoista vuoden seurantajaksolla havaittiin, että metabolisen oireyhtymän riski oli 31 prosenttia matalampi niillä, jotka saivat eniten magnesiumia.

Meksikon mestitseillä tehdyn tutkimuksen perusteella jokainen 0,17 mg/dl kasvu seerumin magnesiumpitoisuudessa laski sepelvaltimoiden kalkkeutumista 16 prosentilla, tutkimuksen otanta oli 1276 henkilöä.

Vaikka tuloksista havaitaan korrelaatio mutta ei kausaliteettia, Mexico Cityn National Institute of Cardiologyn tiedemiehet sanoivat, että on mahdollista, että siitä on etua sydämelle ja verenkiertojärjestelmälle, ja että mekanismi voi selittyä sillä, että endoteelin toiminta tehostuu ja tulehdus lievittyy.

Yhteen tutkimukseen oli koottu tietoja 313 041 henkilöstä. Tutkimus osoitti ”kaikkein parhaiten yhteyden verenkierrossa olevan ja ravinnosta saatavan magnesiumin ja niiden tyypillisten fysiologisten pitoisuuksien ja sydän- ja verisuonisairauksien riskin välillä,”. Näin kirjoitti tri Dariush Mozaffarian kollegoineen American Journal of Clinical Nutrition –lehdessä.

Hyödyt

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että mineraalista voi olla hyötyä terveydelle. National Institutes of Health (NIH) mukaan magnesium on välttämätön yli 300 biokemiallisessa reaktiossa. Se pitää yllä lihasten normaalia toimintaa ja hermoston toimintaa, pitää pulssin vakaana, pitää yllä immuunijärjestelmän terveyttä ja luut vahvana. Mineraalia tarvitaan myös verensokerin hallinnassa ja jotta verenpaine pysyisi terveellisissä rajoissa.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on antanut myönteisiä lausuntoja magnesiumista. Siitä on hyötyä luiden, hampaiden ja proteiinin synteesissä, se lievittää väsymystä ja uupumusta, elektrolyyttitasapainoa, edistää energia-aineenvaihduntaa, hermovälittäjäaineiden siirtymistä, ja lihasten supistumista.

EFSA ei kuitenkaan ollut vakuuttunut väitteistä, joiden mukaan magnesiumista on hyötyä verensokerin ja verenpaineen hoidossa ja rasva-aineenvaihdunnassa, stressin lievityksessä, perimän, proteiinien ja lipidien suojauksessa hapetusvaurioilta.

Tutkimuksen yksityiskohdat

Nutrition Journal –lehdessä julkaistussa poikkileikkaustutkimuksessa mitattiin tuhannenkolmensadan 30-75 vuotiaan meksikolaisosallistujan magnesiumpitoisuudet. Yhdelläkään osallistuneista ei ollut sydän- ja verisuonisairauksien oireita.

Tulosten perusteella niillä ihmisillä, joilla oli keskimäärin korkein seerumin magnesiumpitoisuus (yli 2,18 mg/dl), oli 48 % matalampi verenpainetaudin riski, 69 % matalampi tyypin 2 diabeteksen riski, ja 42 % matalampi sepelvaltimoiden kalkkeutumisen riski verrattuna niihin, joilla oli keskimäärit alimmat pitoisuudet (alle 1,97 mg/dl).

”Tämän tutkimuksen tulokset viittaavat vahvasti siihen, että matalammat seerumin magnesiumpitoisuudet ovat yhteydessä sepelvaltimoiden kalkkeutumiseen meksikolaispotilailla, joilla ei ollut kliinisesti todettavaa sydän- tai verisuonitautia,” tutkijat kirjoittivat. ”Tulokset täytyy vahvistaa muilla populaatioilla. Tarvitaan myös lisätutkimuksia, jotta voidaan päätellä indikoiko magnesiumin puute sepelvaltimotaudin kehittymistä ja etenemistä.”

 

Lähde: PreventDisease.com

Lue myös:

Kaneli ja magnesium ovat yhdessä maailman tehokkain verenpainelääke

1 kommentti

  1. Meinasin vaihteeksi tukehtua aamukahviini otsikon nähtyäni. Tutkimus sinänsä vaikuttaa ihan legitiimiltä, mutta totuus on, että kun magnesiumtaso (kuten minkä tahansa aineen taso, jopa veden) ylittää tietyn rajan, hyödyt alkavat vähenemään ja kun tästä mennään vielä ylöspäin, alkaa tulla myrkytysoireita.

    Riittävän korkealla pitoisuudella kaikki aineet ovat myrkkyjä.

    Plusääni(2)Miinusääni(6)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat