Miten puhdistaa verisuonet yhden hedelmän avulla

Tulevaisuuden hoitokeinot sydän- ja verisuonitautien ehkäisemiseen ja hoitoon eivät löydy lääkekaapista, vaan keittiöstä ja puutarhasta.

Granaattiomena estää tutkitusti sepelvaltimotaudin etenemisen. Atherosclerosis-lehdessä julkaistu uusi tutkimus vahvistaa, että granaattiomenauute voi estää ja parantaa sydäntautikuolleisuuteen liittyvän merkittävimmän tekijän, ateroskleroosin. Ateroskleroosi merkitsee sepelvaltimoiden asteittaista tukkeutumista rasvoittumisen vuoksi.

Lehden selostamassa kokeessa annettiin hiirille annettiin granaattiomenauutetta juomavedessä kahden viikon ajan. Koehiirillä oli synnynnäinen geneettinen taipumus sepelvaltimotukoksiin. Uutetta alettiin antaa jo kolmen viikon ikäisestä lähtien. Vaikka granaattiomenahoito itse asiassa kohotti LDL-kolesterolitasoja, se kuitenkin pienensi ateroskleroottisen plakin kertymiä aortan läppäkupissa (aortan avanne aorttaläppien yläpuolella) ja vähensi ateroskleroottisia tukoksia sepelvaltimossa.

Tutkijat havaitsivat granaattiomenan johtaneen myös muihin hyödyllisiin terveysvaikutuksiin:

 • Vähentyneet oksidatiivisen stressin tasot
 • Kemiallisen viestintäproteiinin MCP-1 vähentyminen. MCP-1 on kemokiiniproteiini, joka liittyy läheisesti valtimoiden tulehdusprosesseihin.
 • Lipidikertymien vähentyminen sydänlihaksessa
 • Makrofagikertymien vähentyminen sydänlihaksessa
 • MCP-1-viestintäproteiinin ja fibroosin vähentyminen sydänlihaksessa
 • Vähentynyt sydämen ja verenkiertoelimien laajentuminen
 • Vähemmän poikkeavuuksia sydänsähkökäyrässä

Miten jokin niin arkinen asia kuin hedelmäuute voi kumota niin monia sepelvaltimotaudin ilmentymiä ja oireita samanaikaisesti tutkimuksen osoittamalla tavalla? Vastaus saattaa hyvinkin piillä tosiasiassa, että esivanhempamme kasvoivat tiettyjä ruokia syöden (erityisesti hedelmiä) niin pitkään, että niiden puute saattaa johtaa suoraan elintoimintojen rappeutumiseen. Itse asiassa kaksinkertainen Nobel-palkittu Linus Pauling on esittänyt, että C-vitamiinin puutos on yksi tärkeimmistä sydän- ja verisuonisairauksien aiheuttajista, sillä esivanhempamme kasvoivat ympäristössä, jossa hedelmiä oli saatavilla ympäri vuoden ja siksi ihmiselimistö ei kykene valmistamaan C-vitamiinia synteettisesti.

arteries_clogging

 

Lisää aiheesta

Alati kasvava joukko tutkimuksia todistaa, että granaattiomena voi avata verisuonien tukoksia. Esimerkiksi vuonna 2004 Clinical Nutrition julkaisi kolmevuotisen israelilaisväestön tutkimuksen tulokset, joka osoitti, että granaattiomenamehun päivittäinen nauttiminen paransi kaulavaltimon ahtaumaa jopa 29 % vuoden aikana. Vastaavasti verrokkiryhmässä ahtaumat kasvoivat samassa ajassa 9 %, mikä osoittaa selvästi granaattiomenan avaavan verisuonia vielä tehokkaammin kuin ensi näkemältä vaikuttaa.

Granaattiomenan hyödyt sydän- ja verisuonisairauksien hoidossa ovat melko laajat, kuten seuraavat kokeissa selvinneet ominaisuudet osoittavat:

 • Tulehduksia estävä: Kuten monissa muissakin kroonisissa rappeutumissairauksissa, on tulehduksilla merkittävä rooli sydän- ja verisuonisairauksien etenemisessä. Useissa tutkimuksissa on todettu granaattiomenalla olevan tulehduksia estäviä ominaisuuksia.
 • Verenpainetta alentava: Granaattiomenamehulla on luontaisia verenpainetta alentavia ominaisuuksia, kuten angiotensiini-proteiinia konvertoivan entsyymin estäminen sekä typpioksidin tehostaminen. Lisäksi runsaasti punikalagiinia sisältävän granaattiomenauutteen on todettu vähentävän pitkittyneen stressin vaikutuksia verenkiertohäiriöille altistuneissa verisuonissa.
 • Infektioita estävä: Verisuonten plakkikertymiin liittyy usein sekundäärinen virus- tai bakteeri-infektio, kuten esimerkiksi hepatiitti C ja Chlamydophila pneumonia. Granaattiomenalla on laajalti bakteereja ja viruksia vastustavia ominaisuuksia.
 • Antioksidantti: Eräs tapa, joka muuttaa veren lipidejä sydänsairauksia aiheuttaviksi (aterogeenisiksi) on hapettuminen. Esimerkiksi LDL-kolesteroli saattaa olla koholla, mutta se ei haittaa niin kauan kuin lipoproteiinit eivät hapetu (oksidaatio). Granaattiomenan on todettu vähentävän oksidatiivista stressiä veressä, seerumin paraoksonaasi-tasoista mitattuna. Eräässä hiirikokeessa todettiin oksidatiivisen stressin vähentymisen johtaneen valtimonkovettumien pienentymiseen jopa 44 %.

 

Alkuperäinen artikkeli englanniksi lähteineen GreenMedInfo-verkkosivuilla.

6 kommenttia

 1. Odotellaas taas milloinka kommenttiosioon tulee porukkaa haukkumaan tämän artikkelin kusetukseksi ja tuputtamaan lääkefirmojen kolesterolilääkkeitä

  Plusääni(3)Miinusääni(0)
 2. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, millaiset tulokset saadaan ihmisillä tehdyissä kokeissa! Niitä ei taida vielä olla valmiina?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Syökää marjoja, mustikoita, puolukoita ym. juolukoita. Sienet myös auttavat kehon terveyden ylläpitoon, mm. kanttarellit, suppilovahverot, suippomadonlakit (auttaa kaikaen maailman riippuvuuksiin ja jopa migreeniin.)

  Plusääni(3)Miinusääni(0)
 4. Jos tämä Granaattiomena on artikkelin jutun väärti niin sitähän voi testata. Harmi vaan ettei Granaattiomenoita ole kaupan ympäri vuoden. Säilöntäaineetonta mehua kyllä löytyy mutta sitä ei voi esim. Sydämenvajaatoimintaa sairastavalle 2 tyypin Diabeetikolle tarjota sen runsaan ”hiilari” määrän ansiosta. Oliskohan siinä itua jos sen antaisi käydä sokerin palamiseksi. Vai lähteekö ”nirri.”

  Plusääni(2)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat