Parasetamoli: vaarallisin käsikaupasta saatava särkylääke

Magneettimedia uudelleenjulkaisee Elämä käsissämme –blogin käännöksen. Tekstin joitain sanamuotoja on muutettu.

Useimmat ihmiset olettavat, että jos lääkettä myydään käsikauppatavarana, sen täytyy olla turvallinen. Kuitenkin osa näistä lääkkeistä voi aiheuttaa vakavia oireita ja sivuvaikutuksia jopa suositelluilla annoksilla. Kivunlievittäjä parasetamoli on varoittava esimerkki tästä.

Asetaminofeeni, jota myydään Yhdysvalloissa kauppanimellä Tylenol mutta myös geneerisellä nimellä, on ollut apteekkien hyllyillä nyt jo vuosikymmenien ajan. Näin huolimatta siitä tosiasiasta, että sen käyttöön liittyy monia vaaroja, kuten yliannosriski.

On pelottavan helppoa ottaa liian suuri annos parasetamolia.

Alkoholin ja asetaminofeenin yhteiskäytön aiheuttama maksavaurioriski on tunnettu jo ainakin 1980-luvulta lähtien. Myös lääkkeen käyttö paastoaikana voi aiheuttaa vakavia maksavaurioita.

Parasetamolin vaaralliset maksavaikutukset aiheuttavat vuosittain 56 000 ensiapukäyntiä, 100 000 puhelua myrkytyskeskuksiin, 26 000 sairaalakäyntiä ja yli 450 kuolemantapausta. Itseasiassa parasetamoli aiheuttaa enemmän akuutteja maksavaurioita kuin kaikki muut lääkkeet yhteensä.

Vaikka FDA kieltäisi minkä tahansa vitamiineja tai ravintolisiä valmistavan yhtiön toiminnan, joka aiheuttaisi tämänkaltaisia ongelmia, saa parasetamolia vieläkin kauppojen hyllyiltä.

Voitaisiinko lääketehtaiden ja FDA:n toimintaa kutsua rikolliseksi?

Huolimatta lukemattomista parasetamolin yliannostuksen aiheuttamista maksavauriotapauksista sen saavuttua markkinoille vuosikymmeniä sitten, Johnson & Johnson –yhtiön sallitaan valmistaa sitä ja pitää lääke markkinoilla, ja sen myynti käsikaupassa on edelleen sallittua. Tarvitaanko vielä enemmän todisteita siitä, kenen etuja FDA oikeasti suojelee?

Parasetamoli on hepatoksinen jopa suositelluilla annoksilla. Kun elimistön aineenvaihdunta käsittelee sitä, siitä vapautuu kehoon myrkyllistä N-asetyyli-bentsoquinonimiinia (NAPQI). Jopa suositellun annoksen lievä ylittäminen saattaa tuhota maksan ja johtaa yliannostukseen.

Erilaiset tekijät, kuten alkoholin käyttö ja paastoaminen, pahentavat sen myrkyllisyyttä. Lähes puolet kaikista parasetamolin yliannostuksista on vahinkoja, kuten sellaisissa tapauksissa, joissa ihmiset ottavat suositeltua annosta suuremman annoksen saadakseen ankaran kivun loppumaan.

Kuluttajien täytyy olla valppaina kaikkien lääkkeiden, jopa käsikauppalääkkeiden suhteen

Parasetamolin yliannostus voi tapahtua myös silloin, kun henkilö käyttää useita eri lääkkeitä eri oireisiin eikä huomaa, että useimmat niistä sisältävät parasetamolia. Tahattomia parasetamolin yliannostuksia on itseasiassa vaikeampaa hoitaa, sillä nautittua määrää ei tiedetä tarkkaan. Vauvoilla ja lapsilla on erityisen suuri riski saada munuais- ja maksavaurioita parasetamolista.

On tyrmistyttävää, että tämä myrkyllinen kivunlievittäjä on vieläkin myynnissä. Parasetamolin myrkyllisyyden aiheuttamien maksavaurioiden, yliannostusten sekä kuolemantapausten määriä on mahdotonta hyväksyä, varsinkin siksi, että sitä myydään käsikaupassa kivunlievitykseen, ja kuka tahansa voi ostaa sitä ilman reseptiä.

Vielä viimeisimpänä huomautuksena, näkyvämmät ja enemmän tietoja sisältävät varoitukset tulisi lisätä pakkausmerkintöihin, ja lääketehtaiden ja terveydenhuollon asiantuntijoiden tulisi julkaista ne. Toistaiseksi, lukuisista pyynnöistä huolimatta, FDA ei ole edelleenkään aloittanut valistustoimintaa tai kiristänyt turvallisuusvaatimuksia. Toistaiseksi kuluttajien tulisi ottaa itse selvää parasetamolin mahdollisista vakavista haitoista ja kertoa niistä muille.

 

Alkuperäinen käännös julkaistu Elämä käsissämme –blogissa.

Lue myös:

Asetaminofeeni edistää autismia
Ibuprofeeni tappaa tuhansia joka vuosi. Tässä sille vaihtoehto.

2 kommenttia

 1. Parasetamolin maksatoksisuus on tosiaan ollut jo pitkään tiedossa. Lisäksi tilastojen mukaan Suomessa kuolee vuosittain jopa 300 henkilöä tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin suolistoverenvuotoihin (Aamulehden raportti 16.12.2002).
  Mitä asialle tekevät viranomaiset? Evira ja kuntien elintarvikevalvonnat kyttäävät suurennuslasin kanssa ravintolisien kuten erilaisten vitamiinien maahantuontia ja markkinointia!

  Plusääni(16)Miinusääni(0)
 2. Laulu onnesta

  Kell’ onni on, se onnen kätkeköön,
  kell’ aarre on, se aarteen peittäköön,
  ja olkoon onnellinen onnestaan
  ja rikas riemustansa yksin vaan.

  Ei onni kärsi katseit’ ihmisten.
  Kell’ onni on, se käyköön korpehen
  ja eläköhön hiljaa, hiljaa vaan
  ja hiljaa iloitkohon onnestaan.

  Eino Leino

  Tämä runo tuli mieleeni, kun sain apua Luojan lääkkeistä. Kaikki Luojan luoma kielletään yhteiskunnallisilta eli perkeleen tahoilta. Hyväksyttyjä ja nähtävästi pian pakollisia ovat rokotteet ja muut lääketeollisuuden tuotteet (vrt. mm. psykiatria).

  Plusääni(7)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat