Politiikan tutkija: Suomen puolueet välttelevät vastuuta ja konkreettisia lupauksia
STT:n haastattelema politiikan tutkija Erkka Railo vahvistaa sen, minkä kaikki politiikkaa seuraavat suomalaiset ovat jo kauan tienneet: puolueet välttelevät viimeiseen asti rehellistä puhetta ja vastuunottoa.
Eduskuntavaalien alla Suomessa on ryhdytty arvioimaan etenkin hallituspuolueiden tekemiä lupauksia ja periaatteita. Railon mukaan suomalaispuolueet osaavat entistä taitavammin vältellä jo vaalitaistelun aikana konkreettisia lupauksia, joista voisi olla haittaa hallitusta muodostettaessa.
Esimerkeiksi hallitusvastuun taakasta Railo nostaa vasemmiston ja vihreät, jotka erosivat näyttävästi hallituksesta tänä vuonna. Poliittisia erimielisyyksiä enemmän puolueiden päätösten uskotaan kuitenkin johtuvan vaalitaktikoinnista.
Toisaalta SDP lupasi äänestäjilleen, ettei tukisi hallitusta, joka nostaisi eläkeikää. Nyt eläkeikää ollaan kuitenkin nostamassa, eikä SDP ole aikeissa erota. Railon mukaan demarit ovat pyrkineet oikeuttamaan päätöstään sysäämällä vastuun uudistuksesta muiden niskoille. Petosta lievennettiin julkisuudessa myös syrjäyttämällä puheenjohtaja Jutta Urpilainen, johon eläkeikälupaus oli vahvasti henkilöitynyt.
Railon mukaan perussuomalaiset eivät välttämättä hyödy siitä, että puolue pakoili 2011 vaalivoiton jälkeen hallitusvastuuta. Timo Soini on arvostellut ankarasti muita puolueita, muttei ole uskaltanut itse astua päätöksentekoon – kansa voi helposti väsähtää jatkuvaan katteettomaan uhoon. Vaikka perussuomalaiset ei ole joutunut vastuuseen lupauksistaan, on se kääntänyt takkinsa lukuisia kertoja vaalien jälkeen. Puolue on omaksunut kokoomuslaisen linjan esimerkiksi Nato– ja maanpuolustuskysymyksissä. Vaikka puolueen vaalivoitto perustui maahanmuuttokriittisiin ääniin, on Soini tehnyt kaikkensa, ettei maahanmuuttovastaisuus näkyisi puolueen konkreettisissa päätöksissä.
Toisinaan laskeva kannatus voi ajaa puolueet epätoivoisiin tilanteisiin ja tragikoomisiin lupauksiin. Suomen itsenäisyyttä vastaan kaikilla rintamilla taisteleva kokoomus ilmoitti Alexander Stubbin suulla kääntävänsä kannatuksensa nousuun uudella arvokampanjalla: ”Koti, uskonto ja isänmaa”. Lupauksen perusteella kokoomus vaikuttaa pelkäävän etenkin keskustan nousua. Stubb on ajanut raivokkaasti Suomen puolustuksen itsenäisyyden tuhoavaa Nato-jäsenyyttä sekä taloudellisen itsemääräämisoikeuden riistävää TTIP-vapaakauppasopimusta. Syksyllä hän totesi, ettei itsenäisyyspäivä ole nationalistinen juhla. Uskonnollisia perusarvoja hän on puolustanut kampanjoimalla perverssien Pride-marssien puolesta.
Tökeröllä ”Koti, uskonto ja isänmaa” –kampanjallaan pääministeripuolue on haastanut Railon teesit suomalaisen politiikan lainalaisuuksista, jotka perustuvat arvojen hämärtämiseen ja ympäripyöreään ulosantiin. Nähtäväksi jää, kantaako äänestäjien arvostelukykyä halventava toiminta hedelmää ensi vaaleissa.